Jiro Dreams of Sushi

Recensent:
Patrick van den Hul
04-12-2012

Totaalbeoordeling:

4.5
DVD

Jiro Dreams of Sushi (DVD)
Samenvatting

Jiro Dreams of Sushi is het verhaal van de 85-jarige Jiro Ono, door velen beschouwd als de beste sushichef ter wereld. Jiro is de eigenaar van het Sukiyabashi Jiro, een restaurant met slechts 10 zitplaatsen, gelegen in het hart van Tokyo. Het is het eerste restaurant in zijn soort dat onderscheiden is met drie Michelin sterren. Sushiliefhebbers van over de hele wereld bellen maanden van tevoren om te reserveren en zijn bereid om honderden euro’s neer te leggen om te eten in Jiro’s geliefde sushi-bar. Het grootste deel van zijn leven - hij zit al zo’n 75 jaar in het vak - heeft Jiro er alles aan gedaan om de kunst van het sushi maken te leren. Zelfs op zijn hoge leeftijd streeft hij nog steeds naar ultieme perfectie. Hij werkt van zonsopgang tot ver na zonsondergang om elk stukje vis te proeven, uiterst precies zijn medewerkers te trainen en heel nauwkeurig de presentatie van elke sushi-creatie te perfectioneren. Het hart van dit verhaal is de relatie met zijn oudste zoon Yoshikazu, die reeds de 50 is gepasseerd. Hij wordt klaargestoomd voor de troonopvolging. Vanaf de eerste rij leert Yoshikazu, samen met de andere keukenhulpen, de kneepjes van het vak en tracht hij het meesterschap van zijn vader te evenaren.

Commentaar

Eén ding wordt al snel duidelijk bij het kijken van deze fascinerende documentaire. Het behalen en behouden van drie Michelinsterren vraagt het uiterste van de mens. Totale toewijding, elke dag weer. Dit is iets wat naadloos past in de Japanse patriarchale prestatiecultuur. Je wordt alleen de beste door nooit tevreden te zijn. Wat vandaag een tien is hoeft dat morgen niet meer te zijn, je moet dus continu verbeteren. Het resultaat mag er zijn. Het eten wordt zo verrukkelijk in beeld gebracht dat je wilde dat je je hand door de TV kon doen en een stukje sushi kon meenemen. Je moet dan wel snel zijn, want je kunt sushi het best direct eten nadat het is opgediend. Regisseur David Gelb is er met Jiro Dreams of Sushi bijzonder goed in geslaagd om vorm en inhoud te doen samensmelten. De beelden zijn kalm en rustgevend. Als kijker ben je een soort van heimelijke toeschouwer die de dagelijkse praktijk gadeslaat, zonder deze te verstoren. Regelmatig worden de interviews en observaties onderbroken door een montage van (slow motion) beelden en klassieke muziek. De klassieke muziek past perfect bij het thema en heeft eenzelfde gratie en schoonheid als het eten en de wijze waarop het opgediend wordt. Visueel is Jiro Dreams of Sushi dus zonder meer een geslaagde productie. Dit maakt het ook meteen onderhoudend genoeg en de speelduur van nog geen tachtig minuten is dan ook in een mum van tijd voorbij. Men had blijkbaar zelfs moeite om deze tijd te vullen want aan het einde van de rit zit er een redelijk nietszeggende reis naar familie. Waarschijnlijk een poging om de menselijke kant van de meester-kok te laten zien. Tot daarvoor was hier echter nauwelijks aandacht voor, waardoor dit plotselinge zijstapje niet helemaal gepast voelt. Jiro Dreams of Sushi blijft namelijk behoorlijk aan de oppervlakte en laat daarmee veel potentieel onbenut. Het is een prachtige metafoor geworden voor het genot en de pijniging die een ‘artiest’ moet doorstaan om tot een prachtig eindresultaat te komen. Daar waar het portret van de hoofdrolspeler meer aan bod komt, wordt er onvoldoende doorgevraagd. De filmmaker beschouwt Jiro Ono louter als een held. Hij is niet kritisch over de wijze waarop hij zijn leven invult en vooral ook hoe hij zijn zonen opvoedt. Interessante materie die nu slechts beperkt geraakt wordt. Alsof het net zo delicaat is als de sushi, die volgens Jiro als een jong kuikentje moet worden behandeld. Jiro Dreams of Sushi is een fascinerend inkijkje achter de schermen bij een van s ’ werelds meest unieke driesterrenrestaurants, waarbij de personen achter dit succes in mindere mate doorgrond worden.

Filmspecs

Regisseur

David Gelb

Acteurs

Medium: DVD
Genre: Documentaire
Regio: 2
Jaar: 2011
Speelduur: 79 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Japans
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Homescreen
EAN: 8717249479154

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld van Jiro Dreams of Sushi wordt gepresenteerd in de originele 1:78.1 beeldverhouding. De beeldpresentatie is bijzonder indrukwekkend en benut ten volle de capaciteiten van een DVD. Het beeld is zeer gepolijst en gestoken scherp. De sushi komt bijna de huiskamer binnen dankzij de feilloze close-ups van al even onberispelijk voedsel. Er is soms sprake van wat heel lichte ruis in het beeld, maar dat is op alle slakken zout leggen. De kleuren zijn levendig doch mooi natuurlijk. Idem voor het contrast en ook het schaduwdetail is in orde. Er is geen sprake van defecten in wat voor vorm dan ook. Er is bijzonder weinig aan te merken op de transfer van Jiro Dreams of Sushi.

Geluidskwaliteit

De audio op de DVD-uitgave van Jiro Dreams of Sushi is in Dolby Digital 2.0-formaat (192kb/s). Deze is te beluisteren in de originele Japanse taal en in een Italiaanse nasynchronisatie. Konden we maar net zo enthousiast zijn over het geluid als dat we over de beeldpresentatie van deze uitgave zijn. Allereerst is het jammer dat er geen surroundmix beschikbaar is. Een documentaire leent zich hier wellicht wat minder voor, maar het voegt toch altijd iets toe aan de ervaring. Zeker gezien de grote rol die muziek speelt in de montage. Deze komt vol volume en kraakhelder uit de speakers. Daar komt ook meteen het voornaamste gebrek in beeld. Er is sprake van aanzienlijk verschil in volume tussen de dialogen en de omgevingsgeluiden en de muziek. De dialogen zijn van een veel lager volume dan al het overige. Dit doet af aan de kijkervaring omdat je continu de neiging hebt om het geluid harder of weer zachter te zetten. Afgezien van deze tekortkoming is het geluid verder wel in orde. Aangezien de basis echter al niet staat, weet deze audiopresentatie van Jiro Dreams of Sushi helaas geen voldoende te scoren.

Extra's

Afgezien van een aantal trailers zijn er geen extra’s te bespeuren op deze disc.

Conclusie

Jiro Ono wordt beschouwd als de beste sushi-chef ter wereld. In deze documentaire krijgen we een kijkje in zijn leven en zien we hoe het eraan toe gaat in zijn piepkleine restaurant in Tokyo met drie Michelinsterren. De focus ligt hierbij op het eten en de enorme precisie en ervaring die het vraagt om het op deze wijze te bereiden. De persoon achter dit succes wordt minder uitgediept, hier laat de maker steken vallen die het geheel nog meer inhoud hadden kunnen geven. De DVD-uitgave komt zonder extra’s. Het beeld is werkelijk uitstekend. We zijn helaas minder te spreken over het geluid, waar de mix niet goed is en zorgt voor volumeverschillen. Jiro Dreams of Sushi is een fascinerend portret, niet alleen voor de culinair geïnteresseerde kijkers maar ook voor wie wil weten hoe ultieme perfectie binnen een vak tot stand komt en behouden wordt.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Homescreen.

Lees meer

Laatste reacties

Gast_09  |  06-12-2012

erg interessante kijk op het maken van sushi, had alleen wel wat meer van de vismarkt bijvoorbeeld willen zien, of wat tonijnvissers aan het woord gelaten, nu i...
Lees meer >

Jordy van Buel  |  04-12-2012

Deze week toevallig gezien en ik ben het compleet eens met deze recensie. Als je enigszins geïnteresseerd bent in de Japanse cultuur en/of keuken is dit een mus...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:5
Extra's:1
1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.