Wallace & Gromit’s World of Invention

Recensent:
Vincent Vernel
21-02-2013

Totaalbeoordeling:

7
DVD

Wallace & Gromit’s World of Invention (DVD)
Samenvatting

Wallace en Gromit zijn sinds hun eerste tv-optreden in 1989 niet meer uit het collectieve geheugen te wissen. Na vier korte en één speelfilm, verschillende videogames en een redelijke hoeveelheid merchandise, sieren zij nu het kleine scherm met Wallace and Gromit’s World of Invention. In zes afleveringen behandelen ze de meest nuttige, maar juist ook de meest onzinnige uitvindingen. Op speelse wijze wordt verteld wat de mensheid kan leren van Moeder Natuur, wat toch die obsessie is met vliegen en wat men allemaal heeft uitgevonden om het huishouden te vergemakkelijken. Daarnaast krijgen wij inzicht in hoe wij onze zintuigen optimaal kunnen gebruiken, hoe spionnen door de jaren heen overleven en op welke manier wij ons kunnen transporteren.

Commentaar

Creatieveling Nick Park bedacht tijdens zijn studietijd begin jaren tachtig de sullige Wallace (Peter Sallis) en zijn zwijgzame reddende engel Gromit. Met steun van Aardman Animations (Chicken Run, Flushed Away, Pirates! An adventure with Scientists!) wist hij zijn ideeën verder uit te werken. Eind december 1989 was er een half uur durende korte film klaar om uitgezonden te worden. De twee karakters werden onmiddellijk ongekend populair, mede door de humor, goed uitgewerkte verhalen en sublieme klei-animatie. Wallace en Gromit hebben zich al eerder geleend voor wilde uitvindingen in Wallace & Gromit's Cracking Contraptions, maar in Wallace & Gromit’s World of Invention is het duo een stuk meer op de achtergrond. Zij vormen de inleiding en de lijm tussen de verschillende segmenten van de afleveringen. Echte fans van de kleifiguren zal dit waarschijnlijk teleurstellen, maar de stukken waar het tweetal in voorkomt, zijn grappig, interessant en goed geanimeerd. De echte hoofdrollen in Wallace & Gromit’s World of Invention zijn er voor de reporters Ashley Jensen, Jem Stansfield en John Sparkes, die na een introductie van Wallace een segment voor hun rekening nemen. Inhoudelijk zijn alle zes de afleveringen van hoge kwaliteit. De besproken uitvindingen spreken tot de verbeelding. Er zit een goed tempo in de afleveringen, zonder onderwerpen af te raffelen. De focus ligt op de iets jongere kijker, dus iets ingewikkeldere uitvindingen worden met behulp van simpele voorbeelden extra uitgelegd. Het vele archiefmateriaal vormt een sfeervolle symbiose met de speciaal voor Wallace & Gromit’s World of Invention geschoten beelden, zodat de aandacht van jong en oud blijft vastgehouden. Elke aflevering toont passie voor de onderwerpen, zowel bij de presentatoren als de gasten. Terugkerende items garanderen een divers programma. In Inventor of the Week wordt een interview gehouden met een beroemde en altijd eigenzinnige uitvinder. Een vijf-/zestal vaak bizarre uitvindingen worden op waarde geschat in Contraption Countdown, terwijl It Never Got Off The Drawing Board telkens weer toont hoe lastig het is om een briljante geest te vertalen naar een praktische oplossing. Ook is er in (bijna) elke aflevering plaats voor ongekende, haast onmogelijke uitvindingen in Curiosity Corner. Al met al is Wallace & Gromit’s World of Invention minder Wallace en Gromit dan je zou willen. Dit wordt redelijk goedgemaakt door de diversiteit van en het plezier dat afstraalt van de zes afleveringen. Je moet je als kijker echter niet storen aan de kinderlijke toon van de serie. Voor het grote en kleine kind dus, naast iedereen die nooit is gestopt breed te denken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Amusement, Animatie
Regio: 2
Jaar: 2012
Speelduur: 150 min
Verpakking: Keepcase
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Lumière Home Entertainment
EAN: 5425019005368

Extra's

  • Your World of Invention (6 x 7 min)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Op deze DVD-uitgave is Wallace & Gromit’s World of Invention te bekijken in een anamorf 1.78:1 beeldformaat. De beeldkwaliteit op deze DVD-uitgave is zeer wisselvallig. Dit komt voornamelijk omdat er verschillen zitten in de kwaliteit van het filmen en het vele gebruik van archiefmateriaal. Hierdoor verandert de zwartwaarde, verzadiging van kleuren en scherpte van de beelden geregeld. Alle animatie, inclusief Wallace en Gromit zelf, zijn scherp, kleurrijk en zonder noemenswaardige artefacten. Wanneer het speciaal voor deze tv-serie opgenomen beelden betreft, zijn hier lichte compressieblokken te bespeuren, maar daarnaast redelijk scherp en diep in kleuren. Deze zijn helaas wel wat grauw, zeker als er een presentator in beeld is. Het archiefmateriaal verschilt in scherpte, zwartwaarde en diepte van de kleuren. Er is vaak sprake van grain, aliasing, compressieblokken en flets beeldmateriaal. Aangezien sommig materiaal decennia’s oud is, kan dit niet te kritisch worden opgevat. Op deze DVD-uitgave is alleen Nederlandstalige ondertiteling aanwezig. Deze is zoals gebruikelijk wit ingekleurd en wordt gecentreerd onderin beeld gepresenteerd. Op de kwaliteit hiervan is niets aan te merken.

Geluidskwaliteit

Deze DVD-uitgave is voorzien van een Engelstalige Dolby Digital 2.0-audiotrack (224 kb/s). De serie bestaat voornamelijk uit gesproken stemmen, die helder en duidelijk - (soms te) hard in de mix - zijn te horen. Sommige van de gasten mompelen wat, maar de getrainde luisteraar kan dit probleem wel aan. Het stereogeluid geeft helaas weinig ruimte voor omgevingsgeluiden, wat Wallace & Gromit’s World of Invention vrij leeg doet klinken. Dit wordt redelijk gecompenseerd door de begeleidende muziek, die de aandacht van de kijker weet vast te houden. Geluidseffecten zijn gering en redelijk zacht in de mix, behalve bij de Wallace en Gromit- sketches. Een krappe voldoende.

Extra's

Zodra je de disc van Wallace & Gromit’s World of Invention in je DVD-speler stopt, komt je in het hoofdmenu terecht. Hier kun je de zes afleveringen afzonderlijk bekijken en de extra’s selecteren. Het is enkel via de afstandsbediening van je DVD-speler mogelijk de ondertiteling uit te zetten. De enige aanwezige extra is de zesdelige serie Your World of Invention, net als de reguliere zes afleveringen Nederlands ondertiteld.

Your World of Invention (6X 7 min)
Per aflevering van Wallace & Gromit’s World of Invention toont presentator Ricky Martin hoe kijkers thuis als uitvinder aan de slag kunnen gaan. In simpele stappen en met behulp van relatief makkelijk te verkrijgen materialen is voor iedereen mogelijk de kleine uitvindingen na te maken. Er wordt naast het uitvinden op komische manier ingegaan waar de zojuist gemaakte creatie voor gebruikt kan worden. Niet allemaal even praktisch, maar wel leuk om een keer te proberen. Helaas laat de extra qua beeldkwaliteit veel te wensen over. Het zijn veel schokkerige beelden, die af en aan ook redelijk onscherp en/of flets zijn. Daarnaast zijn er veel compressieblokken te bespeuren. Prima inhoudelijk, minder in de uitvoering.

Conclusie

De beroemde kleifiguren Wallace en Gromit zijn terug in een zesdelige tv-serie Wallace & Gromit’s World of Invention, die zich toespitst op uitvindingen in de breedste zin van het woord. De kleien man en zijn hond komen helaas ene stuk minder voor dan men hoopt en vormen enkel de opening en afsluiting van elke afleveringen. De daadwerkelijke presentatie is in handen van verschillende reporters, die met verve over de onderwerpen vertellen. Alle zes afleveringen zijn rijk gevuld en divers, maar op een iets te kinderlijke toon gebracht. De enige extra op deze DVD-uitgave focust ook op de kleinste kijker. De geluidskwaliteit is redelijk, zij niet erg gelaagd. De beelden verschillen onderling aanzienlijk in kwaliteit, mede door het gebruik van archiefmateriaal. Concluderend is Wallace & Gromit’s World of Invention meer voor fans van uitvindingen dan Wallace en Gromit zelf, maar is het daarbuiten een solide (kinderlijke) tv-serie.

Laatste reacties

Richard G  |  21-02-2013

Wat leuk! Vivien Leigh op screenshot 4 :grin:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:6
Extra's:6
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.