Game of Thrones - Seizoen 2

Recensent:
Ludo Keeris
28-03-2013

Totaalbeoordeling:

9.2
Blu-ray

Game of Thrones - Seizoen 2 (Blu-ray)
Samenvatting

Het tweede seizoen van Game of Thrones omslaat tien afleveringen. De jonge Joffrey Baratheon (Jack Gleeson) bezet de troon, met Sansa Stark (Sophie Turner) aan zijn zijde. Hij is niet alleen autoritair tegenover haar, maar tegenover het hele volk. Joffrey’s moeder Cersei Lannister (Lena Headley) ondersteunt haar zoon en doet alles om de macht in handen te houden. Diens broer Tyrion (Peter Dinklage) snapt dat zij hiermee het volk tegen hen zal keren en probeert de zaak zoveel mogelijk in goede banen te leiden, maar verraad en ontrouw maken dit erg moeilijk. Stannis Baratheon (Stephen Dillane) vindt ook dat hij aanspraak maakt op de troon en bereidt, met hulp van priesteres Melisandre (Carice van Houten), een aanval voor op King’s Landing. Ook Robb Stark (Richard Madden) trekt ten strijde tegen de koning en hij heeft een belangrijke troef in handen; diens oom Jamie Lannister. Maar Robb’s moeder Catelyn (Michelle Fairley) maakt het Robb lastig om deze troef uit te spelen. Terwijl Robb op het slagveld bezig is, is Jon Snow (Kit Harington) aan een ijskoude tocht ten noorden van de Muur bezig, op zoek naar Wilden.

Commentaar

Het tweede seizoen van Games of Thrones gaat verder waar deel een is geëindigd. Ned Stark is dood en Joffrey Baratheon is de jonge bezitter van de troon. Wie het eerste seizoen niet gezien heeft kan waarschijnlijk geen touw vastknopen aan het verhaal. Op de eerste disc is nog wel een korte samenvatting van het eerste seizoen te bekijken, maar die is zo summier dat het meer een karakteroverzicht is dan een samenvatting. Het tweede seizoen volgt het tweede boek in de reeks: “Strijd der Koningen”. In vergelijking met het eerste seizoen is de toon iets veranderd. Het gaat nog meer over loyaliteit, trouw en ontrouw. Tyron Lannister, gespeeld door de dwerg Peter Dinklage, is een veel grotere en belangrijkere rol toebedeeld dan in het eerste seizoen. Zijn rol is ook wat sympathieker geworden, wat verhaaltechnisch belangrijk is, omdat er anders nauwelijks een aansprekend personage in King’s Landing is die sympathie bij de kijker weet op te wekken.
In het vorige deel was er niet echt een grote veldslag, maar waren er veel kleinere gevechten en schermutselingen. Die zijn nu veel minder aanwezig, maar het wordt behoorlijk goedgemaakt met één grote slag aan het einde van de serie. Daarnaast bevat dit seizoen meer seks en mystiek. Misschien zelfs iets teveel mystiek. Daarbij speelt de rol van de mysterieuze priesteres Melisandre, gespeeld door onze eigen Carice van Houten, een rol. Het is geen al te grote rol voor Carice, maar wel prima vertolkt door de Nederlandse steractrice. Dit zou wel eens een belangrijke springplank naar een internationale carrière kunnen zijn voor haar. Carice ondersteunt een ander nieuw personage in het tweede seizoen: Stannis Baratheon, een broer van de oude koning Robert Baratheon. Na diens overlijden eist Stannis de troon voor zich op. Hij is bereid om daarvoor een aanval te doen op zijn neef, Joffrey, die beschermt wordt door diens moeder en oom. Er zijn in dit nieuwe seizoen wel meer nieuwe karakters bijgekomen die in het eerste seizoen nog ontbraken. Er is weinig karakterontwikkeling meer, dat heeft in het eerste seizoen plaatsgevonden. Doordat we de meeste karakters inmiddels kennen is er meer ruimte voor verhaalontwikkeling. Dat gebeurt echter vrij traag. Het duurt allemaal wel erg lang voordat er weer iets nieuws gebeurt. Elke zet, elke stap wordt uitbundig neergezet, waardoor de saaiheid op momenten op de loer ligt. Doordat er zoveel verhaallijnen zijn gebeurt dat nog net niet, maar men zou in het vervolg iets meer tempo in het verhaal mogen aanbrengen. Neemt niet weg dat ook dit tweede seizoen van Game of Thrones van hoogstaande kwaliteit is, zowel qua verhaal als qua aankleding, camerawerk en geluid. HBO heeft geld nog moeite bespaard om hier een topprodukt van te maken. Dat is gelukt en men heeft voor een mooiere verpakking gekozen, wat erop wijst dat men deze serie als een van hun paradepaarden ziet. En terecht!

Warner heeft het tweede seizoen van Game of Thrones uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc. Hieronder bespreken we de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Avontuur, Fantasy
Regio: B
Jaar: 2012
Speelduur: 542 min
Verpakking: Boxset
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS 2.0 - Commentaar
  • DTS 2.0 - Pools
  • DTS 2.0 - Spaans
  • DTS 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Spaans
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Spaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888131633

Extra's

  • Audiocommentaar
  • Easter Eggs
  • Character Profiles
  • In-Episode Guide
  • Season One Recap
  • War of the Five Kings
  • Histories & Lore
  • Creating the Battle of Blackwater Bay
  • Game of Thrones: Inner Circle
  • The Religions of Westeros

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Game of Thrones 2 staat in een beeldformaat van 1.78:1 op deze Blu-ray Disc-uitgave, wat gelijk is aan het originele formaat. De serie is verdeeld over vijf discs, die allemaal 50 GB dubbellaags zijn. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodering.

In vergelijking met het eerste seizoen is er, ondanks dat er met andere cameramensen is gewerkt, weinig veranderd aan de kwaliteit van het beeld. Toch lijkt het niet helemaal hetzelfde te zijn. En dat ligt voornamelijk aan het zwartniveau, wat nogal wisselend is. Voor de rest ziet het beeld er weer bijzonder fraai uit. Het is allemaal uitstekend scherp en gedetailleerd. De details in de gevechtsuitrusting of de kleding zijn allemaal erg goed zichtbaar. Het beeld heeft een zeer filmische uitstraling. De verschillende locaties hebben alle hun eigen kleursettings behouden. De Muur en het land ten noorden ervan is wit en koud, Winterfell, het landgoed van de Stark-familie, is bruin en modderig en de stad King’s Landing is warm van tint. Hoe meer je naar het zuiden gaat, hoe warmer de kleuren worden. Het beeld is bijna perfect, het is alleen vanwege het wisselende zwartniveau dat de maximale score niet gehaald wordt. Maar het zit er erg dicht tegenaan.

Geluidskwaliteit

De enige lossless audiotrack op de Blu-ray Disc-uitgave van Game of Thrones is ook direct de meest interessante, namelijk een Engelstalige DTS-HD Master Audio 5.1-track (16bit/48kHz). De overige tracks, hoe interessant ze misschien ook zijn, laten we hier buiten beschouwing. Het gaat om het ‘echte’ geluid van Game of Thrones en dat is zeer indrukwekkend. Dit is wederom een zeer gedetailleerde en uitmuntend klinkende geluidstrack. Alles klinkt heel erg dynamisch en ruimtelijk, waarbij alle details goed te onderscheiden zijn. Dialogen zijn uitstekend te volgen, ook in de meer rumoerige scènes en klinken heel natuurlijk. Het geheel klinkt heel ruimtelijk, waarbij veelvuldig gebruik wordt gemaakt van alle beschikbare kanalen. Omgevingsgeluiden zijn volop aanwezig en zorgen voor een soms ijzige, dan weer broeierige sfeer. Het LFE-kanaal is ook weer actief, maar doordat er minder aktie is dan in het eerste deel is het toch wat minder aanwezig. Fraai is nog steeds de filmmuziek van Ramon Djawadi, die een sfeervolle score heeft gecomponeerd. Elke locatie en setting hebben hun eigen sfeer.

Extra's

De Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit vijf discs, die alle een geanimeerd menu met beelden uit de serie hebben. De verpakking is er in vergelijking met het eerste seizoen flink op vooruit gegaan. Deze uitgave is een mooie digipack in een stevige kartonnen sleeve, met daaromheen nog een dunnen slipcover. Wel moet je bij het bekijken opletten dat je de juiste disc in de speler stopt, want de opdruk komt niet overeen met de afleveringen die op de schijfjes staan! Drie van de vijf discs hebben een verkeerde opdruk. Alle extra’s zijn in HD-resolutie en voorzien van Nederlandse ondertiteling, behalve waar vermeld.

Elke disc bevat een In-Episode Guide en Character Profiles. Daarnaast hebben alle tien de afleveringen, verdeeld over de vijf schijfjes, een of meerdere audiocommentaren.

Audiocommentaar
Alle tien afleveringen zijn voorzien van een audiocommentaar, waar het eerste seizoen het nog met ‘maar’ zeven moest doen. Aflevering 1 door uitvoerend producenten/scenarioschrijvers David Benioff & Dan Weiss. Aflevering 2 met acteurs Alfie Allen (Theon Greyjoy) en Gemma Whelan (Yara Greyjoy). Aflevering 3 heeft twee commentaartracks, één met schrijver Bryan Cogman en regisseur Alik Sakharov, de tweede met acteurs Sophie Turner (Sansa Stark), Maisie Williams (Arya Stark) en Isaac Hempstead Wright (Bran Stark). Aflevering 4 met acteurs Carice Van Houten (Melisandre) en Liam Cunningham (Davos Seaworth). Aflevering 5 met uitvoerend producent/schrijfster Vanessa Taylor en acteurs Kit Harington (Jon Snow) en Rose Leslie (Ygritte). Aflevering 6 met opnieuw uitvoerend producenten/scenarioschrijvers Benioff en Weiss. Aflevering 7 met acteurs Nikolaj Coster-Waldau (Jamie Lannister) en Michelle Fairley (Catelyn Stark). Aflevering 8 met uitvoerend producent/schrijver George R.R. Martin. Aflevering 9 met regisseur Neil Marshall en acteurs Peter Dinklage (Tyrion Lannister) en Lena Headey (Cersei Lannister). Aflevering 10 heeft ook twee commentaartracks, één met het special effects-team Steve Kullback en Rainer Gombos en één met uitvoerend producent/regisseur Alan Taylor en acteur Emilia Clarke (Daenerys Targaryen). Niet alle commentaartracks zijn even boeiend, maar over het algemeen is het zeer onderhoudend en informatietief. De commentaartracks zijn niet voorzien van Nederlandse ondertiteling.

In-Episode Guide
Als deze feature is geactiveerd komt er bij elke scène aan de rechterkant een optie in beeld waarbij je meer informatie kunt krijgen over de locatie, de karakters en historische achtergronden van die bepaalde scène.

Disc 1

Season One Recap (2½ min)
Een kort overzicht van het eerste seizoen, wat meer een opsomming is van de karakters uit dat seizoen dan een samenvatting van het verhaal. Dat is ook niet te doen in slechts 2½ minuut.

Character Profiles (16 min)
Zeven belangrijke acteurs vertellen over hun karakter. Wie ze zijn en wat de belangrijkste kenmerken en motivaties van hun karakter zijn. Het betreft de karakters Jon Snow, Daenerys Targaryen, Robb Stark, Joffrey Baratheon, Renly Baratheon, Stannis Baratheon en Theron Greyjoy.

Disc 5

War of the Five Kings
Een zeer uitgebreid overzicht - soms interactief - in kaarten en teksten over de diverse families, streken, gevechten en religies. Wie alles over de achtergronden wil weten komt hier geheel aan z’n trekken. Je moet er wel de tijd voor nemen om alles te lezen, je raakt snel het overzicht kwijt als je tussen de verschillende personages schakelt.

Histories & Lore
Via korte, geanimeerde filmpjes vertellen diverse karakters vanuit hun eigen perspectief de verschillende gebeurtenissen die in het verleden hebben plaatsgevonden en die van invloed zijn op de huidige verstandverhoudingen binnen de diverse families en clans. Er zijn veertien hoofdstukken, met in totaal negentien filmpjes die vertellen over Greyjoy Rebellion, Robert's Rebellion, House Tyrell, House Greyjoy, House Clegane, The Free Folk, The Night's Watch, Dragonstone, Harrenhal, The Free Cities, Qarth, The Drowned God, The Alchemist Guild en The Warlocks.

Creating the Battle of Blackwater Bay (31 min)
De makers waren ervan overtuigd dat in dit tweede seizoen een grote veldslag moest komen. Dat werd de Battle of Blackwater Bay in aflevering negen. Producenten, regisseur en een deel van de crew praten over het realiseren van deze strijd. De sets zijn enorm groot, waaronder een echt schip en een deel van het kasteel, speciaal gemaakt voor de serie. Het nam een groot deel van het budget in beslag, maar het resultaat is prachtig. Natuurlijk is er ook een groot deel van het gevecht ontstaan via visuele effecten.

Game of Thrones: Inner Circle (24 min)
Uitvoerend producenten David Benioff en D.B. Weiss zitten samen met acteurs Emilia Clarke, Kit Harington, Lena Headey, Michelle Fairley en Liam Cunningham aan een ronde tafel en praten over de serie. Ze praten over hun eigen karakter, maar ze analyseren ook de motivaties van bepaalde karakters waarom ze iets doen en waarom ze iets willen.

The Religions of Westeros (8 min)
George R.R. Martin, David Benioff en D.B. Weiss vertellen over hoe belangrijk religie is voor de karakters in de serie. In het interessante begin van dit item vertelt Martin over het ontstaan van de religies op Westeros.

Easter Eggs
Wie alle extra’s grondig bekijkt komt op bepaalde plaatsen binnen de extra’s een icoontje van een ei tegen, de ouderwetse Easter Egg, waardoor je extra beelden en/of scènes kunt bekijken.

Conclusie

Game of Thrones 2 is het tweede seizoen van een kroniek over de zeven koninkrijken van Westeros, waar een continue strijd gaande is over de macht van het rijk. De jonge Joffrey Baratheon zit inmiddels op de troon en regeert met harde hand. Maar er wordt van diverse kanten aan de poten van zijn troon getrokken, waaronder het volk. Het tweede seizoen van Game of Thrones blijft continu de aandacht vasthouden, al is het allemaal wat trager dan het eerste deel. De Blu-ray Disc-uitgave heeft een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. De extra’s geven een goede indruk hoe de serie is gemaakt en mede hierdoor is dit tweede seizoen een verplichte aanschaf voor de liefhebbers. De mooie verpakking is daarbij een plus.

Laatste reacties

Frenkel  |  21-07-2013

Nu ben ik ook over de verkeerde opdruk van de discs gestruikeld, na aflevering 6 gelijk disc 4 geplaatst en het viel me al snel op dat er qua verhaal van de hak...
Lees meer >

Martin Z.  |  22-06-2013

Inmiddels ben ik mij wel gaan storen aan de slechte Nederlandse ondertiteling. "Bannermen" wordt eerst vertaald als "vaandrigs" en in episode 5 als "vaandeldrag...
Lees meer >

Tarkus  |  16-04-2013

Dit tweede seizoen is van dezelfde kwaliteit als het eerste, steengoed dus. Maar toch is deze tweede reeks iets minder wat betreft verhaal, dat komt door de mi...
Lees meer >

langejan  |  11-04-2013

Nogmaals:ZE ZIJN ALLEMAAL HET ZELFDE. Ik schrok al...gelukkig maar.(y)
Lees meer >

Roger B.  |  11-04-2013

Bij BOL.COM staat bij Game of Thrones Seizoen 1 600 minuten, dus dat klopt ook weer niet. Nogmaals:ZE ZIJN ALLEMAAL HET ZELFDE.
Lees meer >

theregiment  |  11-04-2013

Inmiddels erachter gekomen dat de speelduur tussen de UK versie en NL versie is nogal erg groot want de UK versie Game of Thrones Season 2 duurt 560 minuten, ma...
Lees meer >

theregiment  |  11-04-2013

Seizoen 2 is exact het zelfde als in de UK het is per slot van rekening de zelfde disc met een ander doosje. Denk maar niet dat ze in de UK een disc met NL subs...
Lees meer >

langejan  |  11-04-2013

Bij BOL.COM staat bij Game of Thrones Seizoen 1 600 minuten, dus dat klopt ook weer niet.
Lees meer >

Roger B.  |  11-04-2013

En met Season 1 UK versie is 561 minuten en bij ons: 10 x 55 minuten, dat scheelt ook weer 11 minuten...Hoe kan dit...??? Komt dat door de taal kwestie...??? ...
Lees meer >

Roger B.  |  11-04-2013

En seizoen 2? Staat er nog niet bij.
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  11-04-2013

Volgens dvd compare zijn van seizoen 1 de Amerikaanse,Franse en Nederlandse versies hetzelfde: OVERALL: Draw Identical specifications. CUTS: Blu-ray...
Lees meer >

Roger B.  |  11-04-2013

Volgens dvd compare zijn van seizoen 1 de Amerikaanse,Franse en Nederlandse versies hetzelfde: OVERALL: Draw Identical specifications. CUTS: Blu-ray ALL...
Lees meer >

rogue  |  11-04-2013

Dit is wel erg vreemd, aangezien de UK versie ook gewoon Nederlandse subs heeft, neem ik aan dat het dezelfde versie betreft. Kun je dit aantonen, want misschie...
Lees meer >

langejan  |  11-04-2013

wat is dan de originele speelduur van Game of Thrones...??? Behoorlijk waardeloos weer...!!!
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  11-04-2013

Inmiddels erachter gekomen dat de speelduur tussen de UK versie en NL versie is nogal erg groot want de UK versie Game of Thrones Season 2 duurt 560 minuten, ma...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
9.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 29
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.