Pusher (2012)

Recensent:
Vincent Vernel
20-06-2013

Totaalbeoordeling:

6
DVD

Pusher (2012) (DVD)
Samenvatting

Frank (Richard Coyle) is een simpele drugsdealer. Samen met zijn vriend Tony (Bronson Web) verkoopt hij alles wat drugsgebruikend Londen nodig heeft. Als zijn oude celgenoot Marlon zegt geinteresseerd te zijn in een kilo cocaïne, neemt Frank contact op met de Turkse Milo. Deze ogenschijnlijk vriendelijke man is de enige die zo snel aan zoveel kan komen. Beloftes worden gemaakt, drugs overhandigd. Wanneer de deal toch onverwacht verkeerd loopt, staat Frank met lege handen. Hij heeft geen drugs en geen geld. Hoe gaat hij dit oplossen? Geld is het probleem niet, maar tijd.

Commentaar

Nicholas Winding Refn is naast Thomas Vinterberg (Festen, Jagten), Lars von Trier (Dogville, Europa), Susanne Bier (In A Better World, After the Wedding) en Anders Thomas Jensen (Adam’s Apples, Flickering Lights) de bekendste regisseur die Denemarken in de afgelopen jaren heeft voortgebracht. Op jonge leeftijd weigert hij een plek aan de gerenommeerde Deense filmacademie om zich te focussen op zijn eerste speelfilm. Pusher wordt in 1996 de eerste film die Denemarken toonde hoe het ook kon zijn: ruig, gevaarlijk en vol drugsgebruik. Hij werd door critici verketterd, maar door het publiek geliefd om zijn rauwe realisme. De film was een groot financieel succes en zette acteur Kim Bodnia (The Bridge, Dehli Belly) verder op de kaart en lanceerde de carriere van Mads Mikkelsen (Casino Royale, de tv-versie van Hannibal). Na een onstuimig avontuur in Hollywood, regisseert Refn zijn laatste twee films in Denemarken: Pusher 2 en 3. Beide film zijn kenmerkend gewelddadig, maar verliezen nooit hun focus op het persoonlijk drama en worden door velen gezien als superieur aan het origineel. Met het sublieme Drive (2011) boekt Refn zijn meeste succes tot nu toe. De Pusher-trilogie is echter nog steeds geliefd. In 2010 verschijnt er een remake in het Hindi van Pusher 1. Acht jaargetijden later zijn daar de Britten, onder regie van een Spanjaard.

De Britse remake van Pusher speelt zich af in Londen. Er is voor gekozen om geen bekende plekken te filmen, maar juist de ruige kleine straatjes en dubieuze disco's. Dit dient de film enige realiteit mee te geven. Dit werkt grotendeels, maar is in schril contrast met de penthouses en drugsfeesten die daartegenover staan. Dit plaats Frank en de zijnen snel in de categorie 'drugs, drank en seks', wat zo vaak gedaan is dat de film zijn authenticiteit verliest. In vergelijking met de gemiddelde actiefilm van tegenwoordig (2013) zijn het geweld en de agressie in de film redelijk mat en volgt het braaf de stappen van het origineel. Op basis van de samenvatting hierboven kun je het verhaal van Pusher al aardig voorspellen. En ja, het verhaal an sich is flinterdun. Dit hoeft niet erg te zijn, als men kijkers weet te overtuigen door sterke en interessante karakters (met soldie relaties) of interessante wendingen (zie Mean Streets, Layer Cake). Dit is hier helaas niet het geval. Richard Coyle (Coupling, Going Postal) overtuigt voor het grootste deel in de rol, maar lijkt af en toe in huilen uit te barsten. Hij laat alles over zich heen komen en is vrij vlak in zijn reacties. Het zou uitdagender zijn als Frank iets feller uit de hoek zou kunnen komen (zoals in het origineel). Dit is precies het omgekeerde bij Tony, die door Bronson Webb wordt neerzet als eentonige en vervelende sekswellusteling. Hun relatie lijkt vaak geforceerd, omdat je als kijker niet snapt waarom Frank een nietsnut als Tony zou vertrouwen. De relatie tussen Coyle en Agyness Deyn (Flo) mist elke chemie, maar (zoals in het origineel uit ’96) ook enige uitleg waarom deze relatie zo stroef is. De sympathie ligt bij Flo, ook al heeft ze niet zoveel te doen, waardoor je nog minder geeft om Frank. Zlatko Buric is de enige acteur die zijn rol als Milo prolongeert en hij doet dit met verve. Hakan (Mem Ferda) is zwijgzaam, maar (tot op één punt na) een sterk karakter, die als enige een oprechte band met Frank lijkt te hebben.

Op zich is Pusher een redelijke poging tot een een remake. De keuzes die gemaakt zijn om het verhaal up-to-date te maken, onttrekken zich helaas van de charme van het origineel. Het is te gestileerd, te pompeus haast, waardoor de fouten overduidelijk zichtbaar worden. Bovenal een gebrek aan emotionele betrokkenheid van de kijker bij welke van de personages dan ook. Nu het hierdoor toch om de actie en het simpele plot draait in plaats van het persoonlijk drama, blijft de Pusher uit 2012 een middelmatige wegkijker.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2012
Speelduur: 87 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Engels, Frans
Uitgever: Twin Pics/Cineart
EAN: 5414939409110

Extra's

  • Trailer
  • Making Of
  • Ontmoeting met de Cast

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Pusher is op deze DVD-uitgave te bekijken in een anamorf 2.35:1-formaat. De film is erg gestileerd. Er wordt gebruik gemaakt van jump-cuts, intens schudden met de camera en op plekken hoog contrasterende beelden (zie afbeelding 3) om de emoties te versterken. Echter, wanneer je als kijker niet zo betrokken bent met het verhaal en/of de karakters gaan al deze ‘trucjes’ je opvallen en snel ergeren. Het gebeurt simpelweg te vaak en te veel om de simpelheid van het verhaal te verbloemen. Desalniettemin zien alle effecten er goed gemaakt uit. Dit is sowieso de tendens tijdens het bekijken van Pusher. Misschien is het contrast wat aan de hoge kant (geheel in de ‘gelikte’stijl), maar voelt voor het grootste deel natuurlijk aan. Het brede kleurenpalet, bestaande uit primaire kleuren en bruintinten is diep verzadigd. Soms is lijken scènes te donker, wat meestal een bewuste stijlkeuze is (zie afbeelding 6). De belichting is simpel bij daglicht en gestileerd in het donker, wat een interesant contrast geeft. Iedereen leeft op in de nacht. Alle beelden zijn erg scherp en bevatten geen noemenswaardige artefacten. Concluderend is de beeldkwaliteit ruim voldoende, hoewel je als kijker wel moet houden van een erg gestileerde film. Op deze DVD-uitgave is zowel een Nederlandstalige als Franstalige ondertiteling aanwezig. Deze is zoals gebruikelijk wit ingekleurd en wordt gecentreerd onderin beeld gepresenteerd. Op de kwaliteit hiervan is niets aan te merken.

Geluidskwaliteit

Naast het originele Engelstalige is er op deze DVD-uitgave ook een Franstalige Dolby Digital 5.1-geluidstrack (448 kb/s) van Pusher aanwezig. Alle dialogen zijn vrij helder via het middenkanaal te horen. Omdat de film zich in het hartje van Londen afspeelt, hebben veel van de personages een accent, wat varieert in verstaanbaarheid. Dit, naast het gebrekkige Engels van Zlatko Buric, maakt het soms lastig alles te volgen.  Het gevoel dat gesprekken bij sommige scènes iets te zacht in de mix staan, draagt daar zeker niet aan bij. De omgevingskanalen worden via de front- en surroundkanalen gepresenteerd en zorgen ondanks dat ze niet heel gelaagd zijn, voor voldoende ambiance. De hoofdrollen zijn weggelegd voor de elektronische klanken van muziek-duo Orbital. Zij bepalen het tempo, de sfeer en de emotie en doen dit prima. In één scène vloeit de muziek moeiteloos over van feestmuziek naar een agressieve beat ter begeleiding van het beeld en binnen seconden weer terug. Het ligt er overal wel erg bovenop, waardoor momenten van rust en/of reflectie worden weggedrukt. De muziek leidt je bij de hand, of je wil of niet.

Extra's

Op deze DVD versie van Pusher kan je kiezen tussen een Frans- of Nederlandstalig hoofdmenu. In dit menu kan je kiezen uit de zeven verschillende hoofdstukken of de film integraal afspelen, ondertiteling uit- en aanzetten, het audiospoor veranderen en de verschillende extra’s bekijken. Naast enkele promotietrailers zijn er op deze DVD-uitgave de trailer en Making Of van Pusher te vinden, plus een ontmoeting met de cast.

Trailer (2 min)
Trailer die zich voornamelijk focust op de actie. Als je je als kijker hier al niet goed bij voelt, moet je vooral de film niet integraal bekijken.

Making Of (18 min) 
Een simpele Making Of, die zich grotendeels focust op de acteurs. Er wordt per karakter uitgelegd waarom er voor hem/haar is gekozen en hoe hij/zij de rol heeft geintepreteerd. Verder is er kort aandacht voor de wijze waarop Prieto zijn acteurs regisseert. Leuk, maar al snel saai en qua inhoud door een doorgewinterde filmkijker bij voorbaat in te vullen.

Ontmoeting met de Cast (12 min)  
De interessantere extra. Een persconferentie met de cast voor de première van de film. Er wordt meer ingegaan op het besluit tot het maken van de remake (gegeven door Nicolas Windig Refn zelf), de thema’s van de film en totstandkoming van de film. Dit geeft een meer duidelijke inkijk in wat er tijdens de productie speelde en met welke overwegingen bepaalde keuzes zijn gemaakt. Geen punt als dit drie keer langer was geweest.

 

Conclusie

Frank dealt samen met zijn vriend Tony drugs in Londen. Wanneer een oude bekende om één kilo cocaïne vraagt, is dit geen probleem. Dit wordt het wel als de deal misloopt en Frank met lege handen komt te staan. Hoe betaalt hij het geleende geld ooit terug? Deze remake van Pusher is een redelijke actie-thriller die qua geweld en persoonlijk drama te veel op de vlakte blijft. Er is te weinig om je echt te boeien. De beeldkwaliteit van deze DVD-uitgave is echter uitmuntend. Sommige dialogen zijn lastig te verstaan en de muziek is overmatig aanwezig, maar daarbuiten is het geluid zelf prima. In de extra's krijgen we zeer gewenste achtergrondinformatie voorgeschoteld. Al met al een vermakelijke film, die je helaas niet lang bij zal blijven. Dan toch de Pusher uit 1996 proberen?

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:6.5
Extra's:7
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots