Het Diner

Recensent:
Patrick van den Hul
15-11-2013

Totaalbeoordeling:

5
Bioscoop

Het Diner (Bioscoop)
Samenvatting

Paul (Jacob Derwig) en Claire (Thekla Reuten) zijn een stel. Hoe dat komt, dat mag Joost weten. Ze zijn namelijk heel verschillend van elkaar. Paul is een gefaalde geschiedenisleraar. Door zijn cynische aanleg heeft hij moeite de mooie kanten van het leven te zien. Zijn vrouw Claire leeft voor haar familie en zal alles doen om hen te beschermen. De twee gaan uit eten met Paul ’s broer Serge (Daan Schuurmans) en zijn vrouw Babette (Kim van Kooten). Serge is een grote naam in de politiek. Als lijsttrekker van een grote politieke partij is hij een serieuze kandidaat voor het premierschap. Zijn vrouw Babette steunt hem door dik en dun, maar heeft zo haar eigen labiele trekjes. De vier zijn deze avond niet alleen voor de gezelligheid bijeen gekomen. Hun zoons hebben een vreselijke daad begaan, die landelijke media-aandacht heeft gekregen. Nu moeten ze bespreken hoe dit verder aangepakt moet worden. En het is niet bepaald gemakkelijk om hier consensus over te krijgen.

Commentaar

Schrijver Herman Koch heeft veel succes gehad met zijn thriller Het Diner. Al snel volgde het toneelstuk en nu is er dan de onvermijdelijke verfilming. Miljoenen Nederlanders zullen het verhaal al kennen van het boek en eventueel het toneelstuk. Wanneer de plotwendingen al bekend zijn voordat ze zich voordoen, gaat het thrillerelement goeddeels verloren. Om het niet te verpesten door degenen die hier nog niet mee bekend zijn, zullen we er hier niet te diep op ingaan. Het typische taalgebruik van Koch moet je liggen. Als je er fan van bent dan is er goed nieuws. Veel teksten zijn letterlijk in de film terechtgekomen. In Het Diner wordt veelvuldig gebruik gemaakt van een interne voice-over waarin de hoofdpersoon Paul tegen zichzelf praat. Zo nu en dan wendt hij zich zelfs rechtstreeks tot de camera, oftewel het publiek. Hoewel het taalgebruik uit het boek zo dus goed tot zijn recht komt, getuigen deze trucjes van een zekere zwakheid. Regisseur Menno Meyjes draait al een tijdje mee in Hollywood. Als schrijver was hij betrokken bij grote producties als The Color Purple, Indiana Jones and the Last Crusade en The Siege. Als regisseur is hij duidelijk minder talentvol. Qua camerawerk ziet het er allemaal nog wel goed uit. Echter, door het toepassen van eerder genoemde technieken heeft de film weinig toegevoegde waarde. Als je niet zou weten dat het een boekverfilming is, dan zou je dit zo kunnen raden. Er wordt te weinig gebruik gemaakt van de mogelijkheden die het medium film biedt. In plaats daarvan wordt de alwetende verteller ingezet om dialogen uit het boek letterlijk terug te laten komen. Redt het acteerwerk dan misschien de film? Dit is ten dele het geval. Thekla Reuten en Jacob Derwig stelen de show. Daan Schuurmans en Kim van Kooten acteren op de automatisch piloot. Veel goed doet het echter niet meer. De hele opzet van Het Diner als film is zodanig dat je waarschijnlijk veel meer plezier zult beleven aan de extra details die het boek kan bieden.  

Filmspecs

Medium: Bioscoop
Genre: Drama, Thriller
Jaar: 2013
Speelduur: 88 min

Laatste reacties

Jeroen D  |  15-11-2013

Het was echt een draak van een voorstelling. Typisch Nederlands dus ;)
Lees meer >

martwout  |  15-11-2013

Ik pak hem later wel via de TV op. Ik heb het toneelstuk gezien en heb me echt verveeld en dat lag meer aan het stuk. Het was echt een draak van een voorstellin...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.