Need for Speed

Recensent:
Rogier Burghout
02-09-2014

Totaalbeoordeling:

6.5
Blu-ray

Need for Speed (Blu-ray)
Samenvatting

De wereld van het racen is competitief. Het is niet ongebruikelijk dat de inzet voor de winnaar is dat deze alle auto’s mee naar huis neemt. En we hebben het dan niet zomaar over auto’s, maar over exemplaren van soms wel miljoenen per stuk. Het is dan ook niet vreemd dat er weleens iemand over de schreef gaat. Zo ook de zelfingenomen Dino Brewster (Dominic Cooper) die ‘Little Pete’ (Harrison Gilbertson) achter in de wielen rijdt met de dood tot gevolg. Tobey Marshall (Aaron Paul) en zijn team hadden een nauwe band met Pete en ze willen nog maar één ding: wraak! Dit wordt wel enigszins vertraagd omdat Tobey opdraait voor de moord op Pete en pas na twee jaar cel zijn wraaklust tot uiting kan brengen. De ultieme race bekend als ‘The DeLeon’ die door het hele land gaat, vormt het decor voor een tweestrijd die zijn weerga niet kent.  

Commentaar

Een serie racegames van Electronic Arts vormt de basis voor deze film. Je zou je hier misschien nog over verbazen, ware het niet dat Michael Bay met Transformers een hele filmreeks baseerde op speelgoed van Hasbro. De overeenkomst met Need for Speed is snel gemaakt, want ook hier is het bronmateriaal op zijn best karig te noemen. De film is dan ook op zijn best wanneer er gewoon lekker geraced wordt. Regisseur Scot Waugh (Act of Valor) koos ervoor om zoveel mogelijk ouderwets stuntwerk te doen en daarbij dus zo weinig mogelijk gebruik te maken van CGI. Dit is echt een gouden greep en ook zo ongeveer het enige wat de film interessant genoeg maakt en houdt. Niet alleen zijn veel van de stunts echt, het zijn ook niet altijd stuntmannen die rijden. Alle belangrijke acteurs moesten speciale stunt rijlessen volgen voor deze film. Het ultieme doel is daarbij bereikt: Je weet niet meer wanneer iets nu echt is of wanneer computers een rol hebben. Hierdoor komen de races uitermate realistisch over. Het is bovendien prachtig in beeld gebracht. De mooiste vergezichten worden afgewisseld met shots van voor, achter, boven, onder en in de auto. Het camerawerk bevat daarbij soms leuke knipogen naar de gamereeks door typische cameraposities uit de games te kopiëren. Tot zover het positieve, want de plot van Need for Speed is matig. Het is een uitermate voorspelbaar en standaard wraakverhaal met bordkartonnen personages. Hoofdrolspeler Aaron Paul heeft in Breaking Bad laten zien dat hij kan acteren, maar in deze rol komt hij absoluut niet uit de verf. Ook castleden als Dominic Cooper en Michael Keaton komen niet goed uit de verf en Imogen Poots is niets meer dan eye candy. Need for Speed laat je dan ook met een dubbel gevoel achter. De achtervolgingen zijn bijzonder goed gemaakt, maar als ‘film’ is het geheel uiteindelijk niet geslaagd.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Drama, Misdaad
Regio: A, B, C
Jaar: 2014
Speelduur: 131 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
3D: Ja
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • LPCM 2.0 - Audiocommentaar (Engels)
  • LPCM 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045242589

Extra's

  • Capturing speed: Making an authentic car movie
  • Need for Speed rivals trailer
  • Ties that bind
  • The circus is in town
  • Monarch and maverick outtakes
  • Deleted scenes
  • Audio commentary with Scott Waugh and Aaron Paul

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

2D
De Blu-ray Disc-uitgave van Need for Speed heeft de originele beeldverhouding van 2.35:1. Het eerst dat opvalt aan dit beeld zijn de algehele helderheid en de kleursaturatie. Gecombineerd met een uitstekend zwartniveau, sterk contrast en heel veel scherpte maakt dat deze transfer een genot is om naar te kijken. Doordat er soms nogal creatief gefilmd wordt waarbij ongetwijfeld veel soorten apparatuur zijn gebruikt, kan het beeld soms wat inconsistent zijn. De kwaliteit van de meeste beelden is perfect, maar af en toe ontbreekt het hier en daar iets aan scherpte. Er zijn echter geen noemenswaardige defecten en samengevat is het beeld in 2D gewoon uitstekend.

3D
Need for Speed heeft voor de 3D-transfer een full-HD 3D-transfer meegekregen via een MVC-codering in het originele beeldformaat van 2.35:1. Wat direct is opvalt is dat ondanks deze film via een post-conversie een 3D-transfer heeft gekregen deze erg sterk is. Er is continue diepte aanwezig tussen personen en objecten en het geheel voelt alsof het in 3D gefilmd is. Ook verder binnen het frame is alles verspreid en dit levert vooral in wijde shots een mooie diepte-gevoel op. In nauwere shots (zoals binnenin de auto's) krijg je het gevoel echt naast de bestuurder te zitten en je kunt achter hem in de verte de achtergrond bekijken door het raam heen. De transfer is verder geheel vrij van ghosting en dat is zeer goed te noemen, vooral voor een post-conversie. Een zeer sterke 3D transfer die de film absoluut meerwaarde geeft.

Geluidskwaliteit

Deze BD-uitgave van Need for Speed bevat een DTS-HD Master Audio 5.1-track (24bit/48kHz) in de originele Engelse taal. Op de Amerikaanse uitgave vinden we een 7.1 variant terug. Het is jammer dat die hier niet is inbegrepen. Desalniettemin is ook deze versie al de ware definitie van demonstratiemateriaal. Het agressieve geluid van deze opgevoerde auto’s leent zich dan ook uitstekend voor het ultimum qua audiogeweld. De achterste speakers hebben nog niet vaak zo explosief in actie moeten komen. Bij elke andere film zou dit overdreven zijn geweest, maar hier is het passend. En laten we de subwoofer niet vergeten, die ervoor zorgt dat het lijkt dat de buren denken dat je je racemotor aan het starten bent. Binnen al dit geweld blijven de dialogen altijd goed verstaanbaar. Need for Speed laat alle concurrentie ver achter zich met deze prachtige presentatie.

Extra's

Alle extra’s zijn in full-hd maar helaas is bij geen van de extra’s ondertiteling beschikbaar.

Capturing speed: Making an authentic car movie (10 min.)
Hier zien we hoe echte auto’s en stuntwerk zijn gebruikt om deze film tot leven te laten komen.

Need for Speed rivals trailer (1 min.)
In een knap staaltje cross-sell marketing zien we hier de trailer van de nieuwe game uit de reeks. 

Ties that bind (12 min.)
Een beetje een vreemde eend in de bijt. Deze film gaat over hoe de regisseur nauwe banden heeft met verschillende andere crewleden. Voor de kijker niet heel interessant.

The circus is in town (11 min.)
Het thema hierbij is hoe de productie steeds van locatie moest veranderen en wat dit allemaal betekent. Er is voor een deel wel wat lui gebruik gemaakt van foto’s in plaats van beelden.

Monarch and maverick outtakes (2 min.)
De grappige extra in het geheel, maar in speelduur alweer voorbij na het eerste lachsalvo.

Deleted scenes (5 min.)
Vier korte verwijderde scènes met een totale speelduur van 5 minuten zijn apart of achter elkaar af te spelen. Ze bevatten een heel korte introductie door de regisseur.

Audio commentary with Scott Waugh and Aaron Paul
Dit audiocommentaar is ingesproken door de regisseur en de hoofdrolspeler. Het gaat de breedte en de diepte in dus als je er de tijd voor hebt dan is dit met afstand de extra met de meest diepgang. 

Conclusie

Tobey Marshall sleutelt aan auto’s en is een begenadigd racer. Hij verliest een van zijn naasten na een laffe actie van een raceconcurrent en wordt er bovendien ingeluisd en belandt hierdoor in de gevangenis. Nadat hij vrijkomt wil hij maar één ding: wraak jegens zijn rivaal. Need for Speed is gebaseerd op de gelijknamige gamereeks en heeft dan ook vrij weinig om het lijf. Het verhaal, personages en acteerwerk zijn allemaal matig tot slecht. De talrijke en uitstekende racescènes maken deze film echter tot de moeite van het kijken waard. De BD-uitgave is compleet uitgerust met een prima transfer in 2D en 3D en audio van referentiekwaliteit. Om het af te maken zijn er een redelijk aantal extra’s beschikbaar.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Entertainment One.

Lees meer

Laatste reacties

DVDProfilersFilmgek  |  03-09-2014

Screenshots zijn ook veelbelovend, ja een fijne popcorn film, hij ligt op de stapel nog te bekijken. Bewaar hem voor samen met filmmaatje kijken met :bier: en :...
Lees meer >

Michael Hamers  |  02-09-2014

Deze film viel me ook alles mee en heb me er prima mee vermaakt! Aaron Paul draagt wel de hele film...
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  02-09-2014

Volgens mij kan een BD50 nog geen enkellaags disc zijn Patrick. Dat is een tikfout en bij deze aangepast. Bedankt voor het melden! De disk is dubbellaags.
Lees meer >

peptalk  |  02-09-2014

Volgens mij kan een BD50 nog geen enkellaags disc zijn Patrick.
Lees meer >

WaymannDirector  |  02-09-2014

Vond de film onverwacht meevallen. Qua game verfilming is dit best goed. Ik moest soms echt aan de game terug denken, met de first person shots, de acteurs leke...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof 3D DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:4
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots