Calvary

Recensent:
Vincent Vernel
13-04-2015

Totaalbeoordeling:

7.2
DVD

Calvary (DVD)
Samenvatting

De Ierse pastoor James (Brendan Gleeson) krijgt tijdens een biecht te horen dat hij nog een week te leven heeft. Degene aan de andere kant van de biechtstoel gaat hem vermoorden, althans zo zegt hij. Het vermoorden van alle slechte mensen in de wereld heeft geen zin, maar het leven van één van de goede beïndigen, daar maak je een impact mee. Vader James overziet in de week daarop zijn keuzes, zijn roeping, zijn werk voor de parochie en allen die zich daarin begeven. Sommigen zien de pastoor liever komen dan gaan, anderen halen rust uit zijn scherpe opmerkingen en gezelschap, terwijl men eerst nog eigen demonen moeten verwerken, voordat ze vader James om hulp kunnen vragen. Een daarvan is James' eigen dochter Fiona (Kelly Reilly), die in een nieuw dieptepunt in haar leven haar goede oude vader terug wil. James zelf doet wat hij het beste kan: zijn best om iedereen zo goed mogelijk te helpen, ook al denkt de rest dat vergiffenis te laat is.

Commentaar

Regisseur John Michael McDonagh maakte in 2011 furore met The Guard. Deze zwarte komedie met in de hoofdrol Brendan Gleeson werd onverwacht de succesvolste onafhankelijke film van Ierland. Het kon natuurlijk niet lang duren voordat John Michael met een tweede film zou komen. Met Calvary (grof vertaald 'een lijdensweg') gooit hij het echter wel over een veel serieuzere boeg, zonder zijn gevoel voor humor en goede personages te verliezen.

Sinds 2005 zijn er veel rapporten opgesteld en zijn er meldingen geweest van seksueel misbruik binnen de Rooms-katholieke Kerk, die vaak decennia daarvoor gebeurd zijn. Films en documentaires als Doubt en Mea Maxima Culpa: Silence in the House of God hebben dit onderwerp belicht met het gepaste respect. Calvary doet dit ook, alleen dan met de blik gericht op een pastoor die elke dag weer goed werk tracht te verichten ondanks alle aantijgingen. Kijkers worden getrakteerd op een wederom brijant acterende Brendan Gleeson, die zich zowel kwestbaar als vastberaden opstelt. Het zien van zijn woeste baard en wijfelende ogen is simpelweg ontroerend en erg meeslepend. Gleeson gaat geheel op in zijn rol als een man met een missie, ongeacht de uitkomst. Hij heeft duidelijke meningen over zijn parochianen, maar tracht daarnaast constant zijn eigen keuzes te rechtvaardigen. Het is wel de taak van de kijker om dit uit de beelden te halen, omdat Gleeson zelf deze zaken zelden direct benoemt. Naast de hoofdrol zijn er vele interessante bijfiguren waar we als kijker doelbewust niet erg veel van te weten komen. Dit geeft de ruimte om zelf het verhaal aan te vullen. Sommige kijkers zullen zich hier wellicht aan storen omdat de grote hoeveelheid aan personages niet veel ruimte laat om ze inhoudelijk uit te diepen. Iedereen doet erg zijn best in hun rol, hoewel Aiden Gillen (The Wire, Game of Thrones) toch echt verspild is. De film kabbelt behoorlijk, maar dat past in dit geval goed met de overdenkingen van vader James. Scènes wordt veel ruimte geboden, waardoor overal wel een diepere betekenis uit te halen is. Het ontroerendste is de interactie van Gleeson met actrice Kelly Reilly, die zijn dochter speelt. Het tweetal zegt niet veel tegen elkaar, maar je voelt de liefde tussen vader en dochter van het scherm afspatten. De humor in de film is niet al te vaak aanwezig, zeker in vergelijking met The Guard, maar verschillende opmerkingen en enkele situaties brengen een grijns op het gezicht. Calvary is een gelaagde film waarin niet-Katholieken een glimps opvangen van een hedendaagse parochie en diens kerkvader. Calvary is veelal ontroerend, af en toe grappig en vooral een intrigende dramafilm met genoeg ruimte om te ontdekken wat voor jou als kijker belangrijk is. Complimenten!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2014
Speelduur: 97 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: 20th Century Fox Home Entertainment
EAN: 871626097150

Extra's

  • A Matter of Faith
  • The Role of A Good Priest
  • A Father and His Daughter
  • Gallery

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Calvary wordt op DVD-uitgave in een anamorf 2.35:1 beeldformaat vertoont. Alles oogt erg scherp, wat de film extra ten goede komt. Alle rimpels en oneffenheden van de acteurs zijn te zien, benadrukkend dat niemand perfect is. Calvary maakt veel gebruik van natuurlijk licht, waar herhaaldelijk mee gespeeld wordt. Het is een lichte en fris ogende film, hoewel sommige beelden iets te donker zijn. Grote complimenten voor de beelden langs de kustlijn. Alle scènes die zich in de avond afspelen hebben een amberkleurige gloed. Alle acteurs dragen vooral donkere of matte kleuren, maar de film zit vol kleurige accenten. Doordat ze diep verzadigd zijn, springen deze van het scherm. Ook is er sprake van een vrij hoge zwartwaarde. Naast lichte ruis zijn er geen artefacten te zien. Een prima beeldkwaliteit.

Geluidskwaliteit

Naast het originele Engelstalige DD 5.1-geluidstrack is er op deze DVD-uitgave ook ruimte gemaakt voor een Frans-, Spaans- en Italiaanstalige audiotrack van hetzelfde type. Hieronder zal alleen het originele track beoordeeld worden. Het gesproken woord, een zeer belangrijk aspect van Calvary, is helder via het middenkanaal te horen. Soms staan stemmen iets te hard in de mix of mompelt een acteur, maar dit is gelukkig nergens storend. In zowel de buitenscènes als een deel van de scènes binnenshuis wordt er goed gebruik gemaakt van omgevingsgeluiden via de surroundkanalen om alles meer sfeer te geven. je hebt als kijker echt het gevoel dat je je in de natuur begeeft. Binnenskamers kunnen de omgevingsgeluiden wel iets te zacht in de mix staan om goed van te kunnen genieten. De geluidseffecten zijn wisselvallig in kwaliteit en gelaagdheid, maar dit is gelukkig nergens al te storend. Qua muziek is er een goede balans tussen instrumentale en popmuziek, die geregeld te horen is. Ze weten de verschillende scènes goed te begeleiden en verhogen de sfeer van Calvary, hoewel ze soms wel te hard klinken in vergelijking met het gesproken woord. Sommige composities zijn wel iets te melodramatisch. Concluderend gaat het hier om een ruim voldoende geluidskwaliteit.

Extra's

In het statische hoofdmenu van Calvary kan de film integraal afgespeeld worden en is er de mogelijkheid één van de  achtentwintig hoofdstukken te kiezen. Daarnaast kan hier de audio en ondertiteling worden aangepast en zijn de verschillende extra's te selecteren. Alle extra's zijn Nederlands ondertiteld.

A Matter of Faith (4 min)
Er wordt kort ingegaan op de gedachte achter Calvary en waarom de film gemaakt is. Handig als introductie voor diegenen die het fijn vinden de bedoeling van de film te weten voor-/nadat ze hem gezien hebben.

The Role of A Good Priest (4 min)
Hier wordt kort ingegaan op Brendan Gleason, wat anderen van hem vinden en hoe hij tegen zijn rol in Calvary aankijkt. Een interessante extra, waar naast Gleason ook alle andere acteurs aan het woord komen. 

A Father and His Daughter (4 min)
In deze featurette wordt de rol van Kelly Reilly en haar relatie met Brendan Gleasons karakter besproken. Hier wordt vrij weinig nieuws in verteld, maar is aardig om te bekijken.

Gallery
Een serie stills van Calvary, naast verschillende productiefoto's. Leuk om een keer te zien, helaas wordt er geen context gegeven voor de foto's.


Conclusie

De Ierse pastoor James hoort tijdens de biecht dat hij over een week vermoord zal worden. In de tijd die hem nog rest, tracht hij zijn leven zin te geven en iedereen om zich heen nog één laatste keer te helpen. Calvary is een dramafilm met hier en daar is er een komisch moment, maar er wordt vooral ruimte gemaakt om zware onderwerpen als verlies en misbruik aan te kaarten . Het acteerwerk is van een hoge kwaliteit, met Brendan Gleason als absoluut hoogtepunt. Alle beelden zijn op deze DVD-uitgave van hoge kwaliteit. Het geluid is wat onevenwichtig, maar nergens te storend. De extra's zijn gering, maar leuk om een keer te bekijken. Calvary is een inhoudelijk zeer sterke film, wat het een absolute aanrader maakt.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:6
6.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots