Joe

Recensent:
Vincent Vernel
02-12-2014

Totaalbeoordeling:

7.8
DVD

Joe (DVD)
Samenvatting

Als opzichter ziet ex-gevangene Joe Ransom (Nicholas Cage) erop toe dat bomen met gif worden geïnfecteerd, zodat de grond later gebruikt kan worden voor de bouw. Een simpel bestaan, maar door simpele dingen zoals zijn hond en jonge vriendin (Adriene Mishler) aangenaam en rustig. Wanneer de jonge Gary (Tye Sheridan) om werk vraagt voor hem en zijn vader Wade (Gary Poulter) is Joe terughoudend, maar ontfermt hij zich snel over de jongen. Gary wil het beste maken van het leven en ziet in Joe een uniek rolmodel. De constant dronken Wade moet er hier niets van hebben en houdt Gary het liefste klein, op de enige manier die hij kent; geweld. Zodra Joe hiervan hoort, wordt het lastig voor hem zich nog steeds in te houden. Hopelijk kan dan in ieder geval Gary iets blijvends opbouwen in zijn leven.

Commentaar

Nicholas Cage is lastig te duiden. Hij speelt intrigerende en unieke karakters in films als Leaving Las Vegas, Raising Arizona, Lord of War en Matchstick Men, maar gedraagt zich als een volslagen idioot in magere films waaronder Ghost Rider, The Wicker Man, Season of the Witch en vele nog mindere actiefilms. De acteur heeft ooit in een interview gezegd dat hij in zijn carrière zo veel mogelijk lol wil hebben in plaats van te hoeven nadenken of iets wel of niet goed is voor zijn imago. Zolang het idee hem aanspreekt, doet hij mee. Deze ethos levert af en toe prachtige films op. Joe is daar één van.
Joe
draait niet om het verhaal, maar om de sfeer en de karakters. Regisseur David Gordon Green weet een indringende en bedrukte ambiance neer te zetten, terwijl alle beelden prachtig zijn. Het camerawerk is niet te intens maar is levendig genoeg om Joe interessant te houden. Hiernaast weet Green het beste uit zijn acteurs te houden. Nicholas Cage speelt erg ingetogen en maakt een diepe indruk als de gekwelde ziel. Je ziet als kijker de opgekropte woede van zijn karakter, maar aan de andere kant ook zijn liefde voor zijn hond, zijn veel te jonge vriendin en Gary. Wanneer hij toch knapt, blijft het realistisch en binnen zijn karakter. Ook de andere twee hoofdpersonen gaan helemaal op in hun rol. Gary Poulter, helaas niet lang na de opnames overleden, was daadwerkelijke een dakloze man die David Gordon Green van de straat heeft geplukt. Poulter geeft Joe een authenticiteit en legitimiteit waar andere films maar van kunnen dromen. Zijn scènes om aan alcohol te komen zijn schrijnend en enorm aangrijpend. De jonge Tye Sheridan (Mud) balanceert prachtig tussen een jongen die zich groot houdt om hemzelf en zijn zusje (hopelijk) te beschermen en de kwetsbare jongen die hij werkelijk is. Er is een prachtige chemie tussen Sheridan en Cage, waarin beiden zich van hun beste kant laten zien. Het enige minpunt van Joe is het licht geforceerde, gemakkelijke einde wat het verhaal goed afsluit, maar toch een kleine leegte achterlaat. Sommigen vinden de film ook misschien ook iets te somber, omdat het de gehele speeltijd vrij zware kost is. Maar dit is heel persoonlijk. Concluderend is Joe een zeer indrukwekkende, menselijke film, die naast de comeback voor Nicholas Cage hopelijk ook een prachtige verdere carrière voor Tye Sheridan betekent.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2014
Speelduur: 117 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Cineart
EAN: 5414939764417

Extra's

  • Interview met Nicolas Cage
  • Interview met Gary Poulter
  • Interview met Tye Sheridan

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Op deze DVD-uitgave is Joe te bekijken in het anamorfe 2.35:1 beeldformaat. In Joe wordt voor het grootste deel gebruik gemaakt van bruin- en grijstinten om de beelden kleur te geven. Hiernaast is ervoor gekozen enkel natuurlijke belichting te gebruiken, passend bij de realistische sfeer van de film. Hierdoor oogt Joe fris, maar ook wat grauw. Sommige scènes zijn iets te donker om goed te zien wat er gebeurt, waar ook de scherpte van de beelden afneemt, er ruis te bespeuren is en hier en daar edge-enhacement is toegepast. Het ligt erg aan het apparaat wat je als kijker gebruikt om Joe te bekijken, maar op een pc zal de verlaagde kwaliteit van de beelden zeker opvallen en storen. Een hedendaagse DVD- of Blu ray-speler kan de problemen wat neutraliseren. Hierbuiten is er weinig op de beelden aan te merken. Er is sprake van een relatief hoog contract, met een hoge zwartwaarde als gevolg. De scènes overdag kennen veel details en zijn erg gevarieerd.  Concluderend, redelijk.

Geluidskwaliteit

Joe wordt op deze DVD-uitgave gepresenteerd met de originele Engelstalige Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) audiotrack, naast een Franstalige 5.1-track. Het leeuwendeel van Joe bestaat uit dialogen, helder ten gehore gebracht door het middenkanaal, hoewel zelfs een deel van die dialogen meer vulling is. Het gaat om de sfeer, waardoor de surroundkanalen dan ook vaak vrij gelaagde omgevingsgeluiden laten horen. Dit draagt erg bij aan de beleving van Joe. Ook de zeer indringende en stemmige muziek sluit vaak prima aan op de scènes die hierdoor de emotie van de beelden versterkt. Soms staat de muziek iets te hard in de mix ten opzichte van het gesproken woord, maar nergens echt storend. De geluidseffecten zijn niet al te gelaagd, maar vervullen hun taak. Een prima geluidstrack dus.

Extra's

Deze DVD-uitgave van Joe geeft na enkele promotietrailers toegang tot het geanimeerd menu. Hierin zijn de film integraal, één van de tien hoofdstukken en de extra's te selecteren.

Interview met Nicholas Cage (20 min)
Een relatief lang en interessant gesprek waarin Cage het begin van het project en zijn toewijding aan het karakter van Joe bespreekt en zijn lof voor de regisseur en andere karakters uit. Het enige frustrerende aan dit interview is dat het bestaat uit korte segmenten zonder enige context. Af en toe is het dus gissen waar een segment over gaat.

Interview Gary Poulter (3 min)
Een kort gesprek met wijlen Gary Poulter, die uitwijdt over zijn manier van acteren en de trots die hij voelt voor het project.

Interview met Tye Sheridan (3 min)
De jonge Tye Sheridan bespreekt kort zijn rol en zijn interactie met Cage en Poulter. Relatief interessant.

Trailer Joe (2 min)
De trailer van de film geeft een vrij goed beeld van de film, zij het wel iets sneller dan in Joe gebeurt.

Conclusie

Joe is een ex-crimineel die zich met een rustige baan rustig probeert te houden. Wanneer de jonge Gary en diens vader in zijn leven komen, wordt het steeds lastiger om een brave, kalme burger te zijn. Joe is een prachtig gefilmde, prachtig geacteerde film waarin alle acteurs stralen. Het plot zelf heeft niet veel om het lijf, maar Nicholas Cage, Tye Sheridan en Gary Poulter zuigen je met hun spel de film in. De beelden op deze DVD-uitgave zijn redelijk, hoewel de donkere scènes verscheidene artefacten bevatten. Het geluid is van een prima kwaliteit, met complimenten voor de muzikale begeleiding. Voor sommige kijkers is  Joe wellicht iets te zwartgallig en het einde voelt wat geforceerd, maar al met al is Joe zeker aan te raden.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:6.5
Geluidskwaliteit:7
Extra's:6
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots