Blackmail (Grand Piano)

Recensent:
Jaap Stolze
16-01-2015

Totaalbeoordeling:

6.5
DVD

Blackmail (Grand Piano) (DVD)
Samenvatting

De pianist Tom Selznick (Elijah Wood) keert na lange tijd weer terug op het podium. Vijf jaar terug kreeg hij last van podiumvrees en nu is hij klaar om weer terug te keren op het klassieke muziekpodium.  Hij had echter niet gerekend op een zenuwslopend concert vanwege een psychopaat die hem toespreekt via zijn oorstukje dat zijn vrouw zal sterven als hij niet precies zijn aanwijzingen volgt. Hierdoor ontstaat er een kat- en muisspel waarbij Tom alles zal moeten geven om zijn vrouw te redden en zijn concert zonder een enkele foute noot te spelen.

Commentaar

Het concept van deze thriller Blackmail (in de VS bekend onder de titel Grand Piano) is vaker uitgevoerd in films als Nick of Time en Phone Booth. Pianist Tom Selznick keert terug op het concertpodium en ontvangt een bedreiging van een onbekend persoon die hem een zenuwslopend dilemma voorlegt. Vanaf dit moment begint er een psychologisch kat-en muisspel waarbij er steeds meer bekend wordt waarom Tom bedreigd wordt en hij het pianostuk exact noot voor noot moet spelen zonder een enkele fout te maken. In tegenstelling tot de eerder genoemde films (zie boven) wil in deze film de spanning niet echt loskomen. Zeker omdat de motieven van de psychopaat niet duidelijk worden tijdens het verloop van de film. Zelfs aan het einde van de film is niet echt duidelijk waarom de slechterik dit Tom heeft aangedaan. Het heeft iets te maken met de oude pianoleermeester (Patrick Godureaux) van Tom die altijd streefde naar perfectie en geen fouten toeliet. Met de acteerprestaties is weinig mis en ook de cameravoering is prima, de concertstukken zijn prima in beeld gebracht. Vooral de start van de film met close-ups van de binnenkant van de piano met de bewegende lange toetsen is mooi in beeld gebracht. Al met al een aardige film die aan de korte kant is (rond de 80 minuten) maar veel had kunnen verbeteren aan het script, en dan met name aan de motivatie van de psychopaat.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2014
Speelduur: 87 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664111857

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De DVD-uitgave van Blackmail staat in een anamorf beeldformaat van 2.40:1. De beeldkwaliteit is redelijk, de belichting is mooi, maar de donkere scènes zijn wat flets en troebel weergegeven. Het beeld is helder en rijk aan details, zeker ook tijdens de klassieke concertscènes met een mooi contrast tussen de stagelampen en de donkere zaal. Ook de close-ups van de acteurs zijn prima in beeld gebracht. Het beeld bevat ook weinig grain of artefacts en de ondertiteling staat mooi geplaatst in heldere witte letters. Het enige nadeel is dat er vrij regelmatig spelfouten te herkennen zijn in de ondertiteling, een minpuntje. Resumerend; een mooie beeldweergave met een mooi contrast tussen de lichte en donkere scènes, waarbij moet opgemerkt worden dat de donkere scènes wel wat flets zijn.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van Blackmail is uitstekend, al aan het begin van de film wordt goed gebruik gemaakt van de achterste speakers bij de klassiek pianomuziek. Ook tijdens de orkestopnames komen zowel de centerspeakers als de achterste speakers goed naar voren. Het is niet overdonderend, maat sterk genoeg om indruk achter te laten. Ook de stem van de psychopaat (John Cusack) komt goed uit de achterste speakers en zorgt soms voor een schrikeffect. De dialogen in de film (niet rijkelijk aanwezig) komen uitstekend uit de centerspeaker. Een goede geluidskwaliteit waarbij er goed gebruik wordt gemaakt van het Dolby 5.1 surround-systeem, goed maar niet te luid.

Extra's

De DVD-uitgave van Blackmail start op met enkele trailers voor andere films. Helaas geen enkele extra op de DVD-uitgave van Blackmail! Er is zelfs geen hoofdstukindeling te vinden op deze DVD-uitgave. Op de Amerikaanse Blu-ray uitgave (in de VS uitgebracht onder de titel Grand Piano) staan wel diverse extra's zoals een Making-Of en interviews met de regisseur en acteur Elijah Wood.

Conclusie

Pianist Tom Selznick (Elijah Wood) keert na lange tijd terug op het concertpodium. Vanaf het moment dat hij de eerste noten heeft gespeeld ontvangt hij een bedreiging van een onbekend persoon die zijn vrouw neerschiet als hij zijn orders niet opvolgt. De DVD-uitgave van Blackmail is netjes verzorgd qua beeld-en geluidskwaliteit, helaas is er geen enkele extra op deze DVD terug te vinden. Het verhaal is redelijk, je wordt meegesleept in deze thriller, maar zodra de eindcredits op je scherm rollen, blijf je achter meteen onvoldaan gevoel. Leuke tijdsverdrijving, aardige acteerprestaties, maar zeker geen must-see.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots