As Above, So Below

Recensent:
Ferdi Akkulak
10-02-2015

Totaalbeoordeling:

6.8
DVD

As Above, So Below (DVD)
Samenvatting

Onder de straten van Parijs bevinden zich kilometerslange gangenstelsels die als eeuwige rustplaats dienen voor talloze zielen: de catacomben. Een team van ontdekkingsreizigers, waaronder Scarlett (Perdita Weeks), George (Ben Feldman) en Benji (Edwin Hodge) wagen een poging om een weg te vinden in het onbekende doolhof van botten. Zij ontdekken dat er een duister geheim van de doden onder de stad ligt verborgen. Wat volgt is een beklemmende en angstaanjagende tocht waarbij iedereen wordt achtervolgd en geconfronteerd met persoonlijke demonen. Zal hier iemand levend uitkomen?

Commentaar

As Above, So Below is de allereerste filmproductie die toestemming van de Franse regering kreeg om te filmen in de catacomben van Parijs. Alle ondergrondse scènes in de film werden daadwerkelijk in de catacomben opgenomen. As Above, So Below is geregisseerd door John Erick Dowdle die ons eerder de horrorfilms Quarantine en Devil bracht. De cast bestaat uit redelijk onbekende acteurs waaronder Perdita Weeks (The Tudors, The Invisible Woman), Ben Feldman (Cloverfield, Friday the 13th) en Edwin Hodge (All the Boys Love Mandy Lane, The Purge). De intentie van de makers was om een zo origineel mogelijke bijdrage te leveren in de Found Footage-genre. Zijn ze daar ook uiteindelijk in geslaagd? As Above, So Below is een bij vlagen ijzingwekkende horrorfilm. Het verhaal weet de kijker op momenten koud te laten en ook de karakters zijn niet bijster goed uitgediept. De acteerprestaties van de cast, met name Perdita Weeks, zijn daarentegen gedreven en voelen, gezien de steeds veranderende situaties, realistisch aan. Het slimme idee en gevatte insteek van de film is al een originaliteitsprijs op zich waard. Het is duidelijk te merken dat er voldoende is nagedacht om het verhaal zo soepel mogelijk te laten verlopen. De camerabeelden zijn zeer effectief en zorgen voor een beklemmend gevoel. Er zitten wel bijzonder veel 'shaky cam' momenten in de film, wat soms een onduidelijk beeld geeft van wat er precies gebeurd. De film is niet zonder haar imperfecties, maar weet de kijker achter te laten met net genoeg puzzelstukjes om zelf de kleinere mysteries die niet duidelijk waren te ontrafelen. As Above, So Below is niet alleen onvoorspelbaar, maar heeft ook een hele goede spanningsboog en weet op momenten zelfs te choqueren. Een puike horrorfilm die je niet snel zult vergeten.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, Mysterie, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2014
Speelduur: 89 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures
EAN: 5053083009939

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

As Above, So Below wordt op deze DVD-uitgave gepresenteerd in een anamorf 1.85:1 beeldformaat. Zoals eerder genoemd in het commentaar heeft de film veel te maken met 'shaky cam'-momenten, waardoor het beeld niet haar maximale potentie behaald. De dagscènes in Parijs, maar ook de scènes ondergronds zijn scherp in beeld gebracht en er zijn voldoende scènes waarbij de kleuren letterlijk en figuurlijk uitspatten. Er valt geen schaduwdetail te bespeuren. As Above, So Below heeft een goede beeldkwaliteit meegekregen op deze DVD-uitgave. De Nederlandse ondertiteling staat netjes onderin het beeld en is duidelijk leesbaar.

Geluidskwaliteit

De DVD-uitgave van As Above, So Below bevat onder andere een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) Engelstalig audiospoor. Het geluid op deze DVD-uitgave komt heel goed uit de verf. De spannende muziek in de film speelt een belangrijke rol en is daardoor altijd heel goed te horen vanuit de frontspeakers. Dialogen zijn ook altijd duidelijk verstaanbaar en komen zuiver vanuit de centerspeaker. Er wordt ook voldoende gebruik gemaakt van de surroundkanalen, wat alleen maar in het voordeel kan werken bij een horrorfilm. As Above, So Below heeft een zeer goede geluidskwaliteit meegekregen op deze DVD-uitgave.

Extra's

Bij het opstarten van de DVD van As Above, So Below krijgen we een aantal promotietrailers te zien. Vervolgens komen we in een statisch menu met achtergrondmuziek terecht. Hier kun je de film starten, een scène selecteren en het geluid en de ondertiteling instellen. Op de DVD-uitgave van As Above, So Below zijn helaas geen extra's te vinden. Op de Blu-ray Disc-uitgave is er wel een featurette over het maken van de film aanwezig.

Conclusie

Een groep ontdekkingsreizigers wagen het erop om in de catacomben van Parijs een weg te vinden in het onbekende doolhoof van botten. Duistere geheimen worden onthuld en langzamerhand begint iedereen achtervolgd te worden door persoonlijke demonen. Zal iemand dit kunnen overleven? As Above, So Below is een geslaagde horrorfilm die best ver komt met een origineel concept. Het verhaal is niet altijd even interessant om te volgen en de meeste karakters voelen ééndimensionaal aan en de 'shaky cam' aspect pakt de meeste keren verkeerd uit. De camerabeelden zorgen voor een beklemmende sfeer en de film is alles behalve voorspelbaar. Kortom, je kunt het veel slechter treffen maar ook beter. Het beeld en geluid op deze DVD-uitgave zijn dik in orde. Het is alleen jammer dat er geen extra's aanwezig zijn.

Laatste reacties

Erwin de Koning  |  31-12-2015

http://i.imgur.com/kPPPgaU.jpg
Lees meer >

WaymannDirector  |  30-12-2015

Aangezien de blu-ray inlay zo idioot lelijk is hier heb ik zelf maar wat gefabriceerd http://i.imgur.com/kkFu2vw.jpg En wat heb je precies veranderd..?
Lees meer >

Erwin de Koning  |  30-12-2015

Aangezien de blu-ray inlay zo idioot lelijk is hier heb ik zelf maar wat gefabriceerd http://i.imgur.com/kkFu2vw.jpg
Lees meer >

peptalk  |  10-02-2015

Werkt nu bij mij ook(y)
Lees meer >

bart22  |  10-02-2015

Bij mij werkt de link gewoon? Ik kom op de review terecht. Zowel op de hoofdpagina als via de link in dit topic.
Lees meer >

Claudio Santulli  |  10-02-2015

Gek, kun je nog eens checken, omdat ik hem altijd kan zien.
Lees meer >

peptalk  |  10-02-2015

De link werkt helaas niet.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Anamorf Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:0
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots