Insurgent

Recensent:
Patrick van den Hul
02-09-2015

Totaalbeoordeling:

6.4
Blu-ray

Insurgent (Blu-ray)
Samenvatting

In de ruïnes van het futuristische Chicago gaat Tris (Shailene Woodley) op zoek naar bondgenoten in de strijd tegen de op macht beluste elite van de factie Eruditie. Jeanine (Kate Winslet) is continu op jacht naar Tris omdat ze bepaalde unieke eigenschappen heeft. Tris heeft namelijk de positieve eigenschappen van alle facties in zich. Dit is nog nooit eerder in één persoon gezien. Jeanine schuwt geen enkel middel en het geweten van Tris wordt danig op de proef gesteld wanneer om haar heen slachtoffers vallen in haar naam. Achtervolgd door keuzes uit haar verleden probeert Tris wanhopig haar geliefden te beschermen. Daarbij wordt ze regelmatig geconfronteerd met haar moeilijke verleden, waarbij ze zichzelf veel kwalijk neemt. In hun zoektocht naar de waarheid moeten ze het ene na het andere obstakel overwinnen en de samenwerking opzoeken met andere groeperingen.

Commentaar

Het ‘young adult’ (kortweg YA) genre is aan een ware opmars bezig. Een jong volwassene is volgens de Amerikaanse bibliotheekassociatie een persoon tussen de 12 en 18 jaar. Daarbinnen zijn vooral vrouwen dominant. Dat begint al bij de schrijfster, vervolgens de hoofdrol, die vaak door een vrouw wordt ingevuld en tenslotte het publiek dat hoofdzakelijk uit (jonge) vrouwen bestaat. Insurgent – het vervolg op Divergent uit 2014 – past naadloos in dit genre. Het profiteert van het succes van onder andere de Twilight en Hunger Games films. Divergent bracht 150 miljoen dollar op in de bioscopen alleen al en Insurgent deed het niet veel slechter met 130 miljoen. Voor 2016 en 2017 staat het derde deel (verdeelt in 2 sub-delen) al in de planning. Een strategie die eerder bij Harry Potter en Hunger Games werd toegepast. Insurgent heeft last van het syndroom waar veel middelste delen mee te maken hebben. Er is geen sprake meer van introductie van een nieuwe wereld en het komt ook niet tot een afronding. Geen begin en geen einde dus. Er is duidelijk veel moeite gedaan om toch een boeiende film te produceren. De regie van Robert Schwentke kent weinig eigenheid, maar is wel snel en dynamisch. Gecombineerd met het hoge tempo van de film en de spectaculaire special effects weet Insurgent je aandacht zeker vast te houden. Ook het spel van hoofdrolspeelster Shailene Woodley is sterk, al lijkt er nog veel meer in te zitten. De rest van de cast is helaas minder indrukwekkend. Zelfs de ervaren rot Kate Winslet voelt zich duidelijk niet op haar plaats in deze rol. Een hoog tempo dus en veel spectaculaire actie, dan moet het wel een goede film zijn? Helaas kleven er ook veel nadelen aan deze productie. Zo is de hele premisse al een flink obstakel om te accepteren en vervolgens biedt de invulling daarvan helemaal niets nieuws. Het is een schaamteloze kopie van eerdere genregenoten en lijkt in het bijzonder veel te hebben overgenomen van Hunger Games. De emotie in de film lijkt niet echt en wordt niet goed verkocht en het verhaal heeft veel te weinig diepgang. De film is nog op haar sterkst tijdens actiesequenties waarbij er een simulatie wordt uitgevoerd. Daarbij kunnen de grenzen van het geloofwaardige met reden worden losgelaten en dit leidt tot innovatieve actie. Insurgent is vooraf een film van young adults en voor young adults. Het is niet kwaliteit dat voorop staat, maar vooral het uitmelken van een nieuwe melkkoe. De popcorn wordt gretig verorberd en ondertussen lachen de studiobazen in hun vuisten.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Avontuur, Science fiction, Thriller
Regio: B
Jaar: 2015
Speelduur: 119 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 7.1 - Engels
  • DTS 2.0 - Commentaar
  • DTS 2.0 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Belga Films
EAN: 5412370812094

Extra's

  • Audiocommentaar
  • Insurgent Unlocked: The Ultimate Behind the Scenes Access
  • From Divergent to Insurgent
  • Insurgent in Style
  • Simulations: The Next Level
  • Veronica Roth: Tell All
  • The Others: Cast & Characters
  • Train Fight Unlocked
  • The Peter Hayes Story
  • Diverging: Adapting Insurgent to the Screen
  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Insurgent heeft de originele beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080p/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 25 GB enkellaagse disk.

De beeldpresentatie ziet er prima uit. Scherpte en detaillering zijn in orde, al kan het schaduwdetail op donkere momenten wat beter. De kleuren zijn natuurlijk en nauwelijks bewerkt. Wederom op enkele uitzondering na. Daar waar de kleuren wel zijn aangepast is dit passend en voor zover te beoordelen wordt dit accuraat weergegeven. Er zijn wat korte momenten met beeldfouten. Er is dan een lichte trilling of verspringing in het beeld. Dit is echter maar een keer of twee en als je met je ogen knippert mis je het mogelijk. Het doet dus niet echt af aan de kijkervaring. Dit probleem komt overigens ook voor op de Amerikaanse uitgave. Er is aardig wat compressie toegepast om alles op een enkellaagse disk te krijgen (inclusief een pakket aan extra’s), maar dit leidt niet tot een noemenswaardige mindere beeldkwaliteit. Alles overziend dus een prima presentatie.

Geluidskwaliteit

Insurgent wordt op deze BD-uitgave ondersteund door een DTS-HD Master Audio 7.1-track (16bit/48kHz) in de originele Engelse taal. De audio is niets minder dan indrukwekkend. Op weinig subtiele wijze wordt je praktisch van je stoel geblazen tijdens de actiescènes. Ook daarbuiten is er sprake van veel subtiele omgevingseffecten. Dialogen zijn altijd goed verstaanbaar. Deze audiotrack kan gerust dienen als demonstratiemateriaal voor je speakers. De enige reden dat deze track niet de volle punten krijgt, is dat er ook een Dolby Atmos-track op de markt is en deze is helaas niet opgenomen op deze uitgave. Een leuk extraatje is dat er ook een DTS 2.0-track is opgenomen, speciaal om de film laat in de nacht te kunnen kijken zonder de buren of slapende kinderen te storen. De lage tonen zijn daar behoorlijk ingetogen (onder andere door afwezigheid van de subwoofer). Een mooie uitvinding en een van de innovaties waar BD-uitgaves zich kunnen onderscheiden van een download. Hopelijk gaan we dit meer zien in de toekomst.

Extra's

Er is een flink pakket aan extra’s opgenomen. Die worden hieronder besproken. De extra’s zijn in HD en hebben DTS 2.0 audio en Nederlandse ondertiteling (tenzij anders genoemd).

Audiocommentaar
Dit commentaar is ingesproken door Doug Wick en Lucy Fisher, beiden producenten. Het is helaas niet ondertiteld. Dit wordt in het menu ook al aangegeven. Ze geven leuke anekdotes maar een groot nadeel is dat ze grote delen van de film helemaal niets zeggen.

Insurgent Unlocked: The Ultimate Behind the Scenes Access (117 min.)
Deze extra wordt picture in picture weergeven. De film speelt op een klein deel van het scherm en op het grootste deel zie je de diverse extra’s voorbijkomen. Je kunt de individuele featurettes ook apart benaderen en ze gaan onder andere over het bouwen aan deze unieke wereld, de gevechten en stunts en diverse verhaalelementen.

From Divergent to Insurgent (5 min.)
Een verzameling interviewfragmenten met als hoofdonderwerp hoe de films zich in termen van de hele reeks ontwikkelen.

Insurgent in Style (9 min.)
Deze extra gaat over de kleding in de film. Niet alleen van de hoofdrolspelers, maar ook de figuranten en de facties.

Simulations: The Next Level (20 min.)
Een diepere kijk op het maken van de meest spectaculaire simulatiesequenties uit Insurgent.

Veronica Roth: Tell All (18 min.)
Veronica Roth is de schrijfsters van de boeken achter deze filmreeks. Ze is niet de enige die aan het woord komt. Ook anderen spreken over haar en haar boeken.

The Others: Cast & Characters (4 min.)
Een kort commentaar op verschillende personages uit Insurgent.

Train Fight Unlocked (4 min.)
Een korte kijk op hoe genoemde gevecht in de trein tot stand is gekomen.

The Peter Hayes Story (3 min.)
Hier ligt de focus op het personage gespeeld door Miles Teller.

Diverging: Adapting Insurgent to the Screen (4 min.)
Wat kort interviews en beelden uit de film. Bij de verfilming van dit deel is men zeer ver van het boek afgestapt, daar waar deel 1 nog meer getrouw was aan het bronmateriaal.

Trailers (6 min.)
Verschillende trailers van de hoofdfilm worden hier achter elkaar afgespeeld.

Conclusie

Tris strijdt in dit deel met alles wat ze heeft tegen de machtige factie Eruditie en hun leider Jeanine. Daarbij wordt ze geconfronteerd met haar verleden en komt ze voor moeilijke keuzes te staan. Insurgent gaat verder waar Divergent stopt en is een duidelijke opmaat naar het in tweeën geknipte derde deel, dat in 2016 en 2017 moet uitkomen. De actie is spectaculair, maar verder heeft deze filmreeks bar weinig nieuws te bieden. De beeldkwaliteit van deze uitgave is prima en het geluid is zelfs uitstekend. Daarnaast is er een zeer compleet pakket aan extra’s opgenomen.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Belga Films.

Lees meer

Laatste reacties

Claudio Santulli  |  12-02-2016

Overigens is er op de demodisc 19 van DTS een clip van deze film te zien en te horen in DTS:X. En ik moet zeggen dat ik daar ook zeer van onder de indruk ben. ...
Lees meer >

Hombre  |  11-02-2016

Elke andere versie (niet Belga) heeft Atmos. Ik heb de UK-versie. Eventueel nadeel is dat er geen nl-ondertitels op zitten. Voor Atmos alles van Belga mijden. Z...
Lees meer >

Claudio Santulli  |  11-02-2016

Alle immersive audiotracks zijn backward compatible. Een 'conventionele' versterker maakt er Dolby True HD van. Daarnaast is er veel meer aandacht aan de mix be...
Lees meer >

DVD Watcher  |  10-02-2016

Dan moet je natuurlijk wel Atmos afspeelmogelijkheden hebben thuis. Waarschijnlijk kan het overgrote deel wel DTS afspelen, maar niet Atmos denk ik. En als je z...
Lees meer >

Claudio Santulli  |  10-02-2016

Ja en nee. Het is heel persoonlijk. Niet iedereen hecht daar evenveel waarde aan. Wil je 3D of 2D? Bij 2D zijn de verschillen vaak nihil. Welke distributeu...
Lees meer >

DVD Watcher  |  10-02-2016

Je zou bijna kunnen zeggen dat je voor elke titel beter in het buitenland kunt kijken, dan dat je hem hier koopt. Dan heb je meestal een betere uitgave dan hier...
Lees meer >

Claudio Santulli  |  10-02-2016

Elke andere versie (niet Belga) heeft Atmos. Ik heb de UK-versie. Eventueel nadeel is dat er geen nl-ondertitels op zitten. Voor Atmos alles van Belga mijden. Z...
Lees meer >

dinandus  |  10-02-2016

welke versie moet ik precies hebben, want ik ben op zoek naar de Dolby Atmos versie
Lees meer >

Hombre  |  30-11-2015

gisteren film gekeken en het viel me op dat er regelmatig compressie fouten te zien zijn (banding, posterisatie) als gevolg van lage bitrate; reviewer vermeld i...
Lees meer >

Peter van santbrink  |  30-11-2015

gisteren film gekeken en het viel me op dat er regelmatig compressie fouten te zien zijn (banding, posterisatie) als gevolg van lage bitrate; reviewer vermeld i...
Lees meer >

rogue  |  02-09-2015

De eerste film ging nog, maar deze vond ik wel tegenvallen. Het greep mij allemaal geen moment en werd een saaie bedoening. Woodley vond ik veel beter in White...
Lees meer >

Pieter R.  |  02-09-2015

Maar Divergent/Insurgent, Hunger games en Maze runner... het begint inderdaad allemaal wel erg op elkaar te lijken. Overigens gaat de vergelijking met The Maze...
Lees meer >

Hombre  |  02-09-2015

Maar Divergent/Insurgent, Hunger games en Maze runner... het begint inderdaad allemaal wel erg op elkaar te lijken. Overigens gaat de vergelijking met The Maze...
Lees meer >

Claudio Santulli  |  02-09-2015

Heb me in de bioscoop destijds prima vermaakt met deze film en heb nu ook op blu-ray weer kunnen genieten. Blijf het een goed vervolg op Divergent vinden. Maar...
Lees meer >

Werner  |  02-09-2015

Is wel wat van aan, scorpius. Ik vind de Divergent-serie anders wel een duister randje hebben zo schiet Four zonder enige morele bezwaren gewoon Eric, die zich ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
6.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.