Summer of Sangaïlé, The

Recensent:
Ludo Keeris
07-09-2015

Totaalbeoordeling:

6.5
DVD

Summer of Sangaïlé, The (DVD)
Samenvatting

Sangaïlé (Julija Steponaityte) is een jonge meid die dol is op vliegtuigen en dan speciaal kleine stuntvliegjes. Ze droomt ervan om zelf ook ooit achter de stuurknuppel van een stuntvliegtuig te kunnen zitten. Er is echter één probleem: ze heeft last van hoogtevrees. Sangaïlé gaat het liefst het huis uit, want ze heeft een slechte relatie met haar ouders, vooral haar moeder. Op een vliegshow ontmoet ze Austé (Aiste Dirziute), die direct een oogje heeft op haar. Sangaïlé wijst haar in eerste instantie af, maar zoekt toch al snel weer contact met haar. Ze krijgen een innige relatie en Austé zoekt naar een manier voor Sangaïlé om van haar hoogtevrees af te komen. De manier waarop is Sangaïlé niet van gediend en de relatie komt onder druk te staan. De droom van Sangaïlé om stuntvlieger te worden lijkt helemaal in duigen te vallen.

Commentaar

Er zijn niet veel films uit Litouwen die onze contreien bereiken. De filmindustrie staat nog op een laag pitje en loopt achter bij buurlanden Letland en Estland. Maar een jonge generatie filmmakers staat klaar om daar verandering in aan te brengen. De Litouwse, maar voornamelijk in Frankrijk werkende, Alanté Kavaité kun je niet direct onder deze categorie scharen, maar The Summer of Sangaïlé is pas haar tweede speelfilm in acht jaar tijd. Sangaïlé, zoals de film verkort wordt genoemd, wordt in onze regio op DVD uitgebracht, hoewel het niet echt een opzienbarende film is. Maar als je even verder kijkt dan blijkt deze film te zijn gemaakt met geld van het Nederlands Filmfonds, dus vandaar. Zoals gezegd is deze film niet opzienbarend, maar het is ook geen doorsnee film. Het is een mix van coming-out met poëtische, kunstzinnige beelden. Het verhaal van een prille zomerliefde is niet nieuw en al vele malen eerder verteld. En Kavaité betreedt ook zeker geen nieuwe paden. Door de toevoeging van meer poëzie onderscheidt de film zich met de rest, maar het betekent ook direct een versmalling van je publiek, want niet iedereen zal daar mee uit de voeten kunnen.
Het verhaal is erg direct. Er is nauwelijks uitleg over de karakters en dat hoeft ook niet. Sangaïlé en haar moeder hebben een slechte verhouding, maar waarom dat is wordt nooit duidelijk. Het is nu eenmaal zo, punt. Ook dat Austé met een blik op Sangaïlé valt voor haar is een gegeven dat nergens geanalyseerd of uitgelegd wordt. We zijn in het hier en nu, wat in het verleden gebeurd is, is niet belangrijk. En wat er gaat komen eigenlijk ook niet, al hoop je wel dat Sangaïlé uiteindelijk haar droom om stuntvlieger te worden ooit kan waarmaken. De film leunt heel erg op de twee karakters van de jonge meiden. De gesloten, dromerige Sangaïlé, vertolkt door de jonge Julija Steponaityte en de openhartige, creatieve Austé, gespeeld door Aiste Dirziute. Beiden zijn prettig om naar te kijken. Het verschil in karakter is groot, maar de aantrekkingskracht tussen beide ook. Er is een boeiende chemie tussen de twee, waarbij Austé het initiatief neemt voor een zomerse liefde tussen de twee. Iets dat volledig nieuw is voor Sangaïlé, maar waar ze zich wel prettig bij voelt. Dat maakt dat The Summer of Sangaïlé een boeiende film is om naar te kijken, maar verwacht niets vernieuwends. Tot slot: wie een fan is van stuntvliegen zou deze film ook eens moeten zien, want er zit een flink aantal indrukwekkende beelden in van vliegtuigen die halsbrekende toeren uithalen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Gay
Regio: B
Jaar: 2015
Speelduur: 88 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Litouws
  • Dolby Digital 5.1 - Litouws
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Homescreen
EAN: 8717249481799

Extra's

  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Summer of Sangaïlé heeft een 1.85:1 anamorf beeldformaat op deze DVD-uitgave. Er is met erg veel verschillende types (digitale) camera's gedraaid en ondanks dat er wel verschillen zichtbaar zijn tussen verschillende scènes straalt het beeld over het algemeen wel eenheid uit. Het contrast en de detaillering zijn prima en zwartwaardes zijn bijna overal redelijk goed. Over het algemeen is het beeld goed scherp, maar er zijn een aantal momenten dat de beeldtransfer het allemaal niet zo goed aan kan, waardoor er veel kleine compressiefoutjes ontstaan, die dan voor een onscherper beeld zorgen. Vooral in de nachtelijke scènes is dat een probleem. Grote fouten zijn niet aanwezig, maar opvallend is de mate van aliasing dat aanwezig is. Dat begint al bij de begintitels, maar verderop in de film komen we het ook een aantal keer tegen. Heel storend is het allemaal niet, maar opvallend wel en een voldoende wordt hier nog wel gehaald.

Geluidskwaliteit

Er staan een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) en een Dolby Digital 2.0-track op deze DVD van The Summer of Sangaïlé. Het meest opvallende aan deze geluidstrack zijn de veelvuldig aanwezige omgevingsgeluiden en geluidseffecten, die vooral in de 5.1-track voor een mooie ruimtelijke werking zorgen. Ze zijn alom aanwezig in alle kanalen, met uitzondering van het LFE-kanaal. De hoofddialogen zijn in het middenkanaal geplaatst, maar veel flarden van dialogen komen ook uit de frontkanalen, zeker als de twee meiden met hun vrienden aan het strand vertoeven. Heel dynamisch is deze track niet, maar daar is dit het soort film ook niet voor. Maar het is duidelijk hoorbaar dat er aandacht aan de geluidsband is besteed.

Extra's

De DVD start met een aantal promotietrailers, waarna je op een statisch menu terechtkomt. Op een aantal promotietrailers na heeft deze DVD-uitgave geen extra's.

Conclusie

Sangaïlé droomt ervan om stuntvlieger te worden, maar ze heeft last van hoogtevrees. Haar nieuwe vriendin Austé probeert haar van die hoogtevrees af t helpen, maar dat pakt niet goed uit. The Summer of Sangaïle is een aardige Litouwse coming-out-film met een vleugje kunstzinnigheid. Vernieuwend is het niet, maar dat hoeft geen probleem te zijn. De DVD-uitgave heeft een voldoende beeldkwaliteit en een prima geluidskwaliteit. Extra's zijn niet aanwezig.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Grof Seks Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6.5
Beeldkwaliteit:6.5
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots