Heavy Water War, The / Kampen om Tungtvannet

Recensent:
Ludo Keeris
20-10-2015

Totaalbeoordeling:

8.8
Blu-ray

Heavy Water War, The / Kampen om Tungtvannet (Blu-ray)
Samenvatting

In het plaatsje Rjukan, in de bergen van door de Duitsers bezet Noorwegen, staat een nucleaire fabriek waar men zogenaamd zwaar water maakt. Volgens de Duitse wetenschapper en Nobelprijswinnaar Werner Heisenberg (Christoph Bach) is zwaar water een belangrijke grondstof voor het maken van een atoombom. In het diepste geheim werkt Heisenberg aan een ontwerp voor zo'n bom, maar toch krijgt de Britse geheime dienst lucht van de Duitse plannen. Althans, de vermoedens zijn er, want sinds de Duitse inval in Polen is de informatie zeer beperkt. Er is in ieder geval volgens commandant Wilson (Pip Torrens) van de Britse geheime dienst voldoende reden om er wat aan te gaan doen. Hij roept de hulp in van de Noorse wetenschapper Leif Tronstad (Espen Klouman Høiner). Tronstad kent de fabriek, maar is aan het begin van de oorlog uit Noorwegen gevlucht. Hij krijgt de opdracht om een team van Noren samen te stellen om de fabriek in Rjukan te saboteren. De missie mislukt echter al in een vroeg stadium. De fabriek bombarderen lijkt onmogelijk en men zoekt naarstig naar andere mogelijkheden, want de tijd begint te dringen. Heisenberg heeft de eerste tests al achter de rug en staat op het punt om het prototype van de bom te lanceren.

Commentaar

Kampen om Tungtvannet is de meest succesvolle televisieserie uit de Noorse geschiedenis. Met een budget van ruim 8 miljoen euro was het tevens ook de duurste. Een op de vijf Noren heeft deze serie op televisie gezien. Dan vermoed je dat het inhoudelijk een zeer interessante serie moet zijn. En dat is het ook, maar vooral voor de Noren zelf. Het gaat namelijk over een belangrijk onderdeel van de Noorse oorlogsgeschiedenis. Maar de serie is dusdanig gemaakt dat het ook voor de meer neutrale kijker boeiend is. Kampen om Tungtvannet kent vele internationale titels. In onze regio is de serie uitgebracht als The Heavy Water War, maar in Groot Brittannië onder de titel The Saboteurs. Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen rond een nucleaire fabriek in Rjukan, een paar honderd kilometer ten westen van Oslo, waar zwaar water werd geproduceerd. Dat werd door de Duitsers gebruikt voor de ontwikkeling van een atoombom. We staan er nu niet zo heel erg bij stil, maar als de Duitsers de beschikking zouden hebben gehad over zo'n bom, dan zou het verloop van de oorlog wel eens heel anders kunnen zijn geweest. Daar gaat deze serie niet over, maar in het achterhoofd speelt het wel een beetje mee. De serie gaat over de plannen van de Britse geheime dienst van het onschadelijk maken van de fabriek. Elke mogelijkheid is een optie, ook als dat mensenlevens kost. Want een paar slachtoffers nu zou in de toekomst wel eens een heleboel levens kunnen besparen. Naast deze hoofdlijn van het verhaal, waarbij ook de nodige actie in voorkomt, spelen er ook nog veel kleine, persoonlijke verhaallijnen een belangrijke rol. De persoonlijke motivatie van de diversie karakters, zowel aan de Noorse, Duitse als Britse kant, is een boeiend onderdeel van de serie. Het geeft meer inzicht in hoe iemand tot bepaalde besluiten komt. Een collaborateur met de Duitsers hoeft nog geen nazi-sympathisant te zijn. Of een verzetsman of -vrouw hoeft niet direct een voorstander van de Britten te zijn. Het geeft deze serie, samen met het goede acteerwerk, net iets meer inhoud dan genregenoten. Een aantal scènes zijn wat vergezocht en soms zelfs erg ongeloofwaardig, maar als je de hele serie in ogenschouw neemt is het een boeiend verslag van een vrij onbekende, maar zeker niet onbelangrijke gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Oorlog, TV
Regio: B
Jaar: 2015
Speelduur: 269 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080i
Beeldverhouding: 1.78:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Noors
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Lumière Home Entertainment
EAN: 5425019009168

Extra's

  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Heavy Water War heeft een 1.78:1 beeldformaat op deze Blu-ray Disc-uitgave. Deze Blu-ray Disc uitgave bestaat uit twee 50 GB dual layer discs, waarvan per stuk ruim 32 GB is gebruikt. Het beeld heeft een resolutie van 1080/50i. Het beeld is interlaced opgebouwd, wat betekent dat het beeld uit 50 samengevoegde halve beelden per seconde bestaat. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codering. Als je even zoekt op Internet dan merk je dat alle internationale Blu-ray-releases een 1080p-uitgave zijn, maar de Nederlandse uitgave is dus een 1080i-uitgave. We zien gelukkig nergens enig nadeel van deze techniek in de beeldtransfer terug. Er zijn niet zo heel veel horizontale bewegingen, dat zijn de momenten waarop een 1080i-resolutie het meest zichtbaar is. En gelukkig maar, want The Heavy Water War is erg mooi gefilmd en ziet er ook zeer fraai uit in HD. Scherpte, contrast, kleur en vooral schaduwdetail zijn allemaal uitstekend. Toch een half puntje aftrek vanwege de 1080i-resolutie.

Geluidskwaliteit

The Heavy Water War heeft een DTS-HD Master Audio 5.1 audiotrack. Officieel is het een Noorse track, maar er wordt naast Noors ook veel Engels en Duits gesproken. Voor een televisieserie is er erg veel aandacht besteed aan het geluid. Alle kanalen worden veelvuldig gebruikt om een zeer ruimtelijk geluidsbeeld te creëren. Alleen bij binnenscènes blijven de surroundkanalen akelig stil. Maar daarbuiten is het indrukwekkend, met veel details. Doordat de diverse karakters hun eigen taal spreken (Noors, Engels of Duits) wordt de geloofwaardigheid sterk vergroot. Dialogen zijn uitstekend te volgen via het middenkanaal, waar soms overspraak is naar de frontkanalen als de locatie daar om vraagt. De muziek is soms dik aangezet en vrij melodramatisch. De grote aktie ontbreekt, zowel in verhaal als in geluid, maar dat doet niets af aan de kwaliteit van deze mooie geluidstrack.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een geanimeerd menu, maar bevat, op een aantal promotietrailers na, geen extra's.

Conclusie

In Noorwegen staat een nucleaire fabriek die door de Duitsers gebruikt kan worden voor het maken van een atoombom. De Britten willen, met behulp van de Noren, de fabriek onschadelijk maken. De eerste missie faalt al in een vroeg stadium. Andere opties zijn schaars. The Heavy Water War is een goed gemaakte Noorse televisieserie, gebaseerd op ware feiten. Naast het verloop van de missie is er ook ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en motivaties, wat de serie extra interessant maakt. Het beeld en geluid van de Blu-ray Disc-uitgave is uitstekend, al hebben we hier wel met een 1080i-transfer te maken. Extra's heeft deze uitgave niet.

Laatste reacties

Ludo Keeris  |  22-10-2015

Dit lijkt me wel een interessante titel. Rest alleen de vraag: Bron 1080i/50 of 1080p? Ik denk niet dat dit voor deze serie echt heel belangrijk is. De NL-vers...
Lees meer >

Chris W  |  22-10-2015

Dit lijkt me wel een interessante titel. Rest alleen de vraag: Bron 1080i/50 of 1080p?
Lees meer >

peptalk  |  21-10-2015

Daar twijfel ik ook aan, maar alle andere uitgaves zijn wel 1080p, zouden die dan allemaal omgezet zijn? Dat denk ik wel, die hebben allemaal dezelfde (bioscoop...
Lees meer >

Werner  |  21-10-2015

Hetzelfde dus als bijv. Bron|Broen...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  20-10-2015

Ik betwijfel hier of de 1080i een nadeel is, want dit is een Europese TV serie dus zal naar alle waarschijnlijkheid ook op deze snelheid zijn geschoten. Daar t...
Lees meer >

martwout  |  20-10-2015

Ik vond het een mooie serie. Ik kende deze historie niet.
Lees meer >

peptalk  |  20-10-2015

Ik betwijfel hier of de 1080i een nadeel is, want dit is een Europese TV serie dus zal naar alle waarschijnlijkheid ook op deze snelheid zijn geschoten.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:8.5
Geluidskwaliteit:9
Extra's:0
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots