Walk, The

Recensent:
Patrick van den Hul
04-03-2016

Totaalbeoordeling:

7.2
Blu-ray

Walk, The (Blu-ray)
Samenvatting

Philippe Petit (Joseph Gordon-Levitt) is een straatartiest die geen gemakkelijk leven heeft gehad. Vanuit een zeker bewijsdrang wil hij laten zien wat hij kan. Daarbij wil hij grote hoogten bereiken, letterlijk… In een tijdschrift ziet hij hoe in New York de torens van het World Trade Center gebouwd worden. Het valt hem op dat de toren los van elkaar staan, maar dat de afstand te overbruggen is. In zijn hoofd tekent hij al een koord ertussen. Ieder ander zou het laten bij dagdromen, maar Philippe niet. Hij maakt er serieus werk van. Hij steekt zijn ziel en zaligheid in maandenlange voorbereiding. Alles werkt toe naar die ene grote dag waarop hij de oversteek wil maken. Maar komt hij überhaupt op het punt dat alle apparatuur boven is, het weer meezit, hij niet alsnog betrapt wordt en nog vele andere zaken die goed moeten gaan? En zo ja, kan Philippe dan de oversteek maken en het ook nog zelf navertellen?

Commentaar

Menigeen zal de samenvatting van het verhaal van The Walk bekend voorkomen. Het was destijds dan ook wereldnieuws. Maar ook voor wie de jaren ’70 niet bewust heeft meegemaakt kan dit verhaal een belletje doen rinkelen. Het is namelijk eerder verfilmd. In 2008 maakte James Marsh een bekroonde documentaire, rechtstreeks op basis van het boek van Philippe Petit. Nu komt gelauwerd regisseur Robert Zemeckis met de filmversie. Voor wat betreft de daad zelf en de aanloop ernaartoe zal er dus niet veel nieuws te vertellen zijn. En realistischer dan een documentaire met interviews en echte beelden zal het ook al niet worden. The Walk heeft als speelfilm echter ook een cruciaal voordeel. Er kan veel meer menselijk drama worden ingebracht en er kan de nodige artistieke vrijheid worden betracht. Dit is overigens hard nodig, want hoewel de daad van Petit indrukwekkend is, biedt het nu niet direct voldoende stof voor een complete speelfilm. En dan duurt The Walk ook nog eens twee uur. Deze wordt gevuld zoals je ongeveer zou verwachten. Namelijk met een korte introductie van de persoon, vervolgens een lang middenstuk en in de finale komt het grote moment van de waarheid. Dat wordt overigens ook behoorlijk gerekt. The Walk heeft een bepaalde flair en luchtigheid waardoor de film uitermate lekker wegkijkt. Gordon-Levitt leeft zich ook goed in in de rol en is direct geloofwaardig. Er is wel alleen ruimte voor hem. De andere personages komen niet zo goed uit de verf, zijn vrouw incluis. De lange aanloop brengt de kijker enigszins in conflict. Enerzijds blijft het net genoeg boeien, maar het heeft ook niet echt veel om het lijf. Je bent dan ook blij als het eindelijk zo ver is en Petit zich klaarmaakt voor de grote oversteek. Daar komt de spanning goed over qua technische film maken, maar als je al weet hoe het afloopt, dan is er uiteindelijk weinig spannend meer aan. The Walk begeeft zich misschien op grote hoogten, maar de kwaliteit van de film stijgt niet naar dat niveau. Het is meer het tegenovergestelde, een niemendalletje. De film is kundig gemaakt, maar uiteindelijk heeft het verhaal toch te weinig om het lijf en ook emotioneel wordt de diepgang niet echt bereikt.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Avontuur, Biografie, Drama
Regio: A, B, C
Jaar: 2015
Speelduur: 123 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
  • DTS-HD MA 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans, Italiaans, Pools, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609646887

Extra's

  • Deleted scenes
  • First steps – learning to walk the wire
  • Pillars of support
  • The amazing walk
  • Previews

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van The Walk  heeft de originele beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080p/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC video codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 50 GB dubbellaagse disk.

Detaillering en scherpte zijn dik in orde. Dit strekt tot in de kleinste details. Van vergezichten tot details in kleding, alles is uitermate goed te onderscheiden. De kleuren zien er goed uit, al zijn ze wel wat bewerkt, waardoor grijs en blauw de boventoon voeren. Het knalt daardoor niet echt van je scherm. Er is voldoende schaduwdetail en het zwartniveau is goed. Er zijn geen defecten in wat voor vorm dan ook. Eigenlijk is er weinig aan te merken op het beeld, het biedt een prima kijkervaring.

Geluidskwaliteit

The Walk wordt op deze BD-uitgave ondersteund door een DTS-HD Master Audio 5.1-track (16bit/48kHz). De track heeft doorgaans niet heel veel te doen. Veel van de scènes bestaan vooral uit dialoog en wat subtiele omgevingsgeluiden en wellicht wat van de soundtrack. Dit wordt allemaal wel accuraat en goed in balans weergegeven. Af en toe zijn er voorbeelden herkenbaar van wanneer het geluid wat agressiever wordt. Het zou gemakkelijk zijn om deze track puntenaftrek te geven omdat er weinig actie in zit, maar dat zou niet terecht zijn. Voor wat het moet doen in deze film is de audiopresentatie namelijk uitstekend. Er is feitelijk niets op aan te merken.

Extra's

Vanuit het hoofdmenu zijn een aantal extra’s te bekijken. Deze worden hieronder ieder afzonderlijk besproken. De beeldkwaliteit is in HD, er is Dolby Digital 2.0 audio (192 kb/s) audio en Nederlandse ondertiteling. Tenzij anders vermeld.

Deleted scenes (6 min.)
Zeven korte verwijderde scenes. Afzonderlijk af te spelen of allemaal achter elkaar. Sommigen waren nog niet helemaal afgemaakt.

First steps – learning to walk the wire (9 min.)
We zien hier hoe Gordon-Levit het koordlopen leert van niemand minder dan Petit zelf.

Pillars of support (8 min.)
Hier krijgen we een verdieping op de personages in de bijrollen.

The amazing walk (11 min.)
Deze extra gaat onder andere over de conversie naar 3D en de special effects.

Previews (5 min.)
Een tweetal trailers van andere films.

Conclusie

Philippe Petit deed iets heel bijzonders. Het World Trade Center was nog maar nauwelijks gebouwd of hij liep op een koord van het ene gebouw naar het andere. Dit waargebeurde verhaal is nu verfilmd door Robert Zemeckis met Gordon-Levitt in de hoofdrol. Deze speelt overtuigend en film is degelijk gemaakt, maar uiteindelijk heeft het verhaal wat weinig om het lijf en ontbreekt het aan diepgang. Dit maakt deze film ironisch genoeg niet meer dan een niemendalletje. De BD-uitgave is goed verzorgd met een prima beeld- en geluidskwaliteit. Daarnaast zijn er een beperkt aantal maar wel gevarieerde extra’s inbegrepen.

Laatste reacties

DVD Watcher  |  04-03-2016

Bedank en aangepast. 3D was inderdaad heel goed gelukt, ik kreeg er bijna tintelingen van, terwijl ik geen hoogtevrees heb. Binnenkort zal er ook een 3D-update ...
Lees meer >

Claudio Santulli  |  04-03-2016

Bedank en aangepast. 3D was inderdaad heel goed gelukt, ik kreeg er bijna tintelingen van, terwijl ik geen hoogtevrees heb. Binnenkort zal er ook een 3D-update ...
Lees meer >

DVD Watcher  |  04-03-2016

Klein foutje in de recensie (Bij commentaar boven): Er staat ''In 2008 maakte James Marsh een bekroonde documentaire, rechtstreeks op basis van het boek van P...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

9 Angst DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:5
6.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 7
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.