London Has Fallen

Recensent:
Ludo Keeris
03-03-2016

Totaalbeoordeling:

6.6
Bioscoop

London Has Fallen (Bioscoop)
Samenvatting

De premier van Groot Brittannië is overleden. De begrafenis is binnen enkele dagen en de verwachting is dat veel wereldleiders aanwezig zullen zijn. De voorbereidingstijd voor president Asher (Aaron Eckhart) is dus erg kort. Er is onrust in de wereld, dus de angst voor een aanslag is gegrond. Mike Banning (Gerard Butler) neemt zoals gewoonlijk de beveiliging van de president op zich. Ondanks het gebrek aan tijd weet hij alles tot in de puntjes te regelen. Dat kan niet van iedereen gezegd worden, want voordat de begrafenisdienst is begonnen komen er bij een aanslag een paar wereldleiders om het leven. Banning weet president Asher tijdig in veiligheid te brengen, maar heel London schijnt achter hen aan te zitten. Het zijn de terroristen in dienst van Aamir Barkawi (Alon Aboutboul) en zijn zoon Kamran (Waleed Zuaiter), geduchte wapenhandelaars. Zij geven aan niet te zullen rusten voordat ze president Asher live op internet geëxecuteerd hebben. Aan Mike Banning de zware taak om dat te voorkomen.

Commentaar

Hoewel Olympus Has Fallen uit 2013 qua film niet zo heel veel voorstelde was het wel een commercieel succes met een opbrengst van meer dan 160 miljoen dollar. Een vervolg kon dan ook niet uitblijven en London Has Fallen is dan ook een feit. Men borduurt verder op hetzelfde thema. Benjamin Asher is nog steeds president en Mike Banning is nog hoofd beveiliging, al denkt hij er wel over na om ontslag te nemen. Zover is het nog niet, want er wacht hem nog een zware klus in Londen, waar alle belangrijke wereldleiders bij elkaar zijn voor de begrafenis van de Britse premier. Behalve de president van Rusland, die komt niet. Daarmee geven de makers nog een flinke sneer naar president Poetin. Want men heeft wel een soort van werkelijke wereld willen creëren. Al is het dan wel een vol vooroordelen. De Russische president kan het niet vinden met de rest van de wereld en de terroristen zijn moslims. Politiek niet erg correct dus, dit London Has Fallen. Maar het tempo is hoog en de aktie is behoorlijk vermakelijk. Een film waarbij je het verstand direct op nul moet zetten. Want als je af gaat vragen hoe het eigenlijk allemaal in elkaar steekt blijft er van het verhaal eigenlijk helemaal niets meer over. Sterke one-liners worden afgewisseld met erg afgezaagde dialogen en flauwe grappen. De rolbezetting is grotendeels gelijk aan die van Olympus Has Fallen, waarbij Gerard Butler weer in de huid van Mike Banning kruipt. Aaron Eckhart is nog steeds president Asher en Morgan Freeman is gepromoveerd tot vice-president. Ook Angela Bassett en Melissa Leo keren weer terug, hoewel hun screentijd nu wat minder is geworden. De regie is deze keer in handen van Babak Najafi, een Iraniër die opgegroeid is in Zweden. London Has Fallen is zijn eerste Hollywood-film en hij weet wel hoe hij het publiek moet vermaken. Najafi heeft goed naar first-person-shooter-games gekeken, want de grote aktie richting de terroristen heeft erg veel weg van zo'n game. Eén lange camerabeweging vanuit het personage van Mike Banning, waarbij de kogels je om de oren vliegen en de overige poppetjes bij bosjes neervallen. Dat de special effects af en toe wat goedkoop aan doen mag de pret niet zo drukken. Het tempo is hoog en er is nauwelijks tijd om op adem te komen. London Has Fallen is een aardige popcorn-film en wie zich wist te vermaken met Olympus Has Fallen zal met dit vervolg niet teleurgesteld worden.

Filmspecs

Medium: Bioscoop
Genre: Actie, Thriller
Jaar: 2016
Speelduur: 99 min
Uitgever: Entertainment One

Conclusie

Tijdens de begrafenis van de Britse premier wordt er een aanslag gepleegd waarbij een aantal regeringsleiders om het leven komen. De Amerikaanse president Asher wordt door hoofd beveiliging Mike Banning naar een veilige plek geloodst, maar er wordt door terroristen uitbundig jacht op hen gemaakt. London Has Fallen is het vervolg op het kassucces Olympus Has Fallen. Een film in hetzelfde patroon, maar met meer tempo. Qua verhaal is het allemaal niet zo geweldig, maar de aktie maakt veel goed. De ultieme popcorn-film.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
6.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.