Good Dinosaur, The

Recensent:
Laurens van der Molen
11-04-2016

Totaalbeoordeling:

7.6
Blu-ray

Good Dinosaur, The (Blu-ray)
Samenvatting

Wat als de komeet die de dinosaurussen heeft uitgeroeid, de aarde was gepasseerd en de dinosaurussen nooit uit waren gestorven? Dat is de vraag die The Good Dinosaur probeert te beantwoorden. De Apatosaurus Arlo (Raymond Ochoa) heeft samen met zijn gezin een boerderij. Hier verbouwen ze graan. Iedereen heeft zijn eigen taak, maar Arlo lijkt die van hem nog niet te hebben gevonden. Hij is bang uitgevallen en voelt zich minder dan zijn broer en zus. Wanneer hij door omstandigheden zijn weg terug moet vinden naar de boerderij, ontmoet hij het mensenkind Spot (Jack Bright). Samen met hem moet hij zijn angsten onder ogen komen om de weg terug naar zijn familie te vinden. Dit gaat niet zonder slag of stoot, want niet alleen de plantenetende dinosaurussen hebben de komeet overleefd.

Commentaar

The Good Dinosaur heeft de lastige taak de opvolger te zijn van het geweldige en originele Inside Out. The Good Dinosaur is echter een totaal andere film. Het verhaal klinkt bekend en bevat elementen van films als The Lion King en Platvoet en z’n vriendjes. Dit maakt The Good Dinosaur echter geen slechte film. De animatie is schitterend en je vergeet regelmatig dat je naar een animatiefilm aan het kijken bent. Met name de omgevingen zien er extreem realistisch uit. Het 3D-effect is ook zeer goed gedaan in The Good Dinosaur, de diepte is erg goed gebruikt en er is geen sprake van goedkope 3D-schrikeffecten. De karakters zijn wellicht niet bijster origineel, maar wel aandoenlijk genoeg om als kijker met ze mee te leven. Met name het karakter van Spot is geweldig gedaan. Spot is een mens, maar lijkt in zijn ontwikkeling achter te zijn gebleven en gedraagt zich hierdoor als een hond. Pixar heeft de rollen dan ook omgedraaid: waar de dinosaurussen mensenrollen zijn gaan vervullen, zoals bijvoorbeeld boer, zijn de mensen slechts één van de vele diersoorten die in de wereld leven. De relatie tussen Arlo en Spot is het sterkste punt van de film en de reden waarom het Pixar opnieuw is gelukt om de kijker een traantje weg te laten pinken. Met name een scène waarin de twee ‘s avonds naar de sterren aan het kijken zijn en communiceren over hun verleden, is prachtig gedaan. Hoewel de film in eerste instantie door de animatie en de karakters vooral op kinderen lijkt te zijn gericht, is niks minder waar. De film bevat een aantal scènes waarbij je je als volwassene toch wel twee keer achter je oren krabt. Zo is er een moment waarop een schattig beestje in één hap op wordt gegeten door een Pterodactylus en dit wordt vol in beeld gebracht. Ook het moment waarop Arlo en Spot een aantal vreemde besjes eten waardoor ze gaan hallucineren, zal de kijker verbazen. Dit maakt de film niet ongeschikt voor kinderen, maar voegt er wel een volwassen dimensie aan toe. Ook de gebruikelijke Pixar-humor voor volwassen is weer aanwezig. The Good Dinosaur is niet zo goed als Inside Out, maar desalniettemin zeker een aanrader voor het hele gezin.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Animatie, Familie
Regio: B
Jaar: 2015
Speelduur: 94 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 7.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Disney
EAN: 8717418477752

Extra's

  • Sanjay's Super Team
  • Ware leugens over dinosauriërs
  • Recyclosaurus
  • De reis van de makers
  • De uitdaging
  • In het spoor van de T-rex
  • Niet-gebruikte scenes
  • Dino-brokjes
  • Verstoppertje
  • Trailers
  • Audiocommentaar

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van The Good Dinosaur heeft de originele beeldverhouding van 2.39:1. Het High Definition-beeld heeft een 1080p/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is. Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 50GB dubbellaagse disc.

De kwaliteit van deze transfer is uitstekend. De kleuren zijn mooi vol en springen echt van het scherm af. Het schaduwdetail en zwartniveau zijn uitstekend, dit komt vooral goed naar voren in de scènes waar het weer erg slecht is. De landschappen in The Good Dinosaur zijn prachtig en je vergeet af en toe dat je naar een animatiefilm zit te kijken. Ook de karakters zien er prachtig uit en de film bevat een aantal prachtige scènes. Een scène om niet te vergeten is de nachtscène waar Arlo en Spot met vuurvliegjes spelen, deze was prachtig in de bioscoop en is perfect overgezet op Blu-ray. De scherpte van het beeld is uitstekend en beeldfouten bevat de transfer eigenlijk niet. De optionele Nederlandse ondertiteling wordt onderin beeld weergegeven en is van goede kwaliteit.

Geluidskwaliteit

The Good Dinosaur bevat een DTS-HD Master 7.1 Engelstalige audiotrack en een Nederlands/Vlaamse Dolby Digital 5.1-track. Voor deze recensie is gekeken naar de originele DTS-HD Master 7.1-track. De dialogen komen door de daarvoor bestemde boxen en zijn altijd goed te volgen. Ook wanneer de omgeving rondom de karakters wat drukker is. De sfeer is erg belangrijk in The Good Dinosaur en de omgevingsgeluiden zijn hier voor een groot deel verantwoordelijk voor. Of het nou het slaan van het water tegen de kant is of het vee dat steeds harder geluid begint te maken wanneer de dinosaurussen dichterbij komen, het is allemaal goed te horen zonder dat het de dialoog verstoort. De instrumentale soundtrack past goed bij de sfeer van de film. De subwoofer is regelmatig te horen, zowel voor het weer als voor de voetstappen van de grotere dinosaurussen. Een transfer zoals we ze van Pixar gewend zijn dus.

Extra's

De Blu-ray Disc-uitgave van The Good Dinosaur begint met een aantal promotietrailers, om de kijker vervolgens in een interactief menu te laten kiezen voor de film, een scène, instellingen of voor de extra’s. De extra’s zijn allemaal in HD-resolutie en bevatten Nederlandse ondertiteling.

Sanjay’s Super Team (7 min.)
De nieuwste Pixar-short die in de bioscoop te zien was voor The Good Dinosaur. Een interpretatie van de Hindi-goden als superhelden in de verbeelding van een jongetje. Leuke short, maar één van de mindere uit de stal van Pixar.

Ware leugens over dinosauriërs (2 min.)
De makers vertellen over het idee van de film en waarom ervoor is gekozen om de dinosauriërs zo menselijk te maken. Leuk voor een keertje.

Recyclosaurus (6 min.)
Een leuke kijk achter de schermen die laat zien hoe creatief de mensen van Pixar zijn. De verschillende afdelingen moesten strijden om de beste dinosaurus te maken uit recycle-items die te vinden waren in het kantoor. De resultaten zijn verbluffend.

De reis van de makers (8 min.)
Zoals liefhebbers van Pixar wel weten, moet het team als research altijd verschillende gebieden bezoeken om inspiratie op te doen voor de film. Deze extra laat zien welke gebieden dit deze keer waren en hoe de makers dit hebben ervaren.

De uitdaging (6 min.)
Door de verschillende wijzigingen in het team had nieuwe regisseur Peter Sohn maar een beperkte tijd om de film af te krijgen. In deze extra wordt hier heel eerlijk over verteld.

In het spoor van de T-rex (7 min.)
De makers gaan voor de T-rex-scène uit de film op bezoek bij een ranch. Dit is allemaal vastgelegd en het is erg leuk om te zien hoe wat ze daar hebben beleefd, zijn weg in de film heeft gevonden.

Niet gebruikte scènes (11 min.)
Een aantal niet gebruikte scènes met uitleg van de regisseur waarom ze uiteindelijk zijn gesneuveld. Leuk om de ruwe schetsen een keer te zien, maar een goede keuze om de scènes uit de film te laten.

Dino-brokjes (4 min.)
Een verzameling van heel grappige, maar korte scènes die waarschijnlijk zijn gebruikt als tv- of internetreclame.

Verstoppertje (1 min.)
Een korte reclame die waarschijnlijk op tv is gebruikt om de film te promoten. Leuk voor een keertje.

Trailers (6 min.)
Een aantal internationale trailers van de film. Het is leuk om te zien dat er in de verschillende landen nadruk wordt gelegd op andere onderdelen van de film. De trailers hebben de taal van het betreffende land, maar wel Nederlandse ondertiteling.

Audiocommentaar
Een zeer informatief audiocommentaar met regisseur Peter Sohn en een groot deel van zijn team. Sohn is heel eerlijk over zijn eerste regisseursklus en legt uit hoe het verhaal van de film meerdere keren moest worden aangepast en hoe hij bij het project betrokken is geraakt. Erg interessant en verfrissend!

Conclusie

Wat als de komeet die de dinosaurussen heeft uitgeroeid, de aarde was gepasseerd en de dinosaurussen nooit waren uitgestorven? Dit is het concept van de nieuwe Pixarfilm. Arlo is een jonge en bange dinosaurus die door omstandigheden alleen zijn weg terug naar huis moet vinden. Hierbij ontmoet hij mensenkind Spot, met wie hij al snel vrienden wordt. Hoewel het verhaal van The Good Dinosaur niet bijster origineel is, heeft de film wel het echte Pixar-gevoel. De karakters zijn leuk en de omgevingen zien er prachtig uit. Bovendien bevat de film meerdere lagen, waardoor zowel jong als oud ervan kan genieten. De beeld- en geluidskwaliteit van de Blu-ray-uitgave is uitstekend, zoals we van Pixar gewend zijn. Daarnaast bevat de uitgave een flink aantal interessante extra’s. Deze Blu-ray-uitgave is dan ook een must voor iedere animatieliefhebber.

Laatste reacties

DVDProfilersFilmgek  |  13-04-2016

Heb er in 3D van genoten, de beelden zijn echt spectaculair mooi en zoals Laurens al schreef in de recensie, ziet het eruit alsof het net echt is, het 3D effect...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  12-04-2016

Misschien dit even lezen over de niet zo perfecte productie .... http://www.famousfix.com/topic/the-good-dinosaur/trivia Nu kan kan hij alleen nog maar meeval...
Lees meer >

Laurens van der Molen  |  12-04-2016

Interessante dingen inderdaad die ook allemaal terugkomen in het audiocommentaar Misschien dit even lezen over de niet zo perfecte productie .... http://www.f...
Lees meer >

Hombre  |  12-04-2016

Misschien dit even lezen over de niet zo perfecte productie .... http://www.famousfix.com/topic/the-good-dinosaur/trivia
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  12-04-2016

The Good Dinosaur (Blu-ray) De tweede Pixar film van het jaar, kan hij zijn voorganger, Inside Out, evenaren? Lees dit artikel Heb het commentaar gelezen, he...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  12-04-2016

The Good Dinosaur (Blu-ray) De tweede Pixar film van het jaar, kan hij zijn voorganger, Inside Out, evenaren? Lees dit artikel Heb het commentaar gelezen, he...
Lees meer >

Laurens van der Molen  |  12-04-2016

Heb je ook het audiocommentaar geluisterd? Ik vind dat dit een heel goed beeld geeft van alle problemen waar de productie tegenaan liep en het zorgde ervoor dat...
Lees meer >

WaymannDirector  |  11-04-2016

Vond de extra's echt zwak op deze blu-ray. Maar goed ondertussen na al die Pixar films en blikken achter de schermen weten we ondertussen al hoe zo'n film wordt...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
7.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.