In the Heart of the Sea

Recensent:
Ludo Keeris
22-04-2016

Totaalbeoordeling:

7.2
Blu-ray

In the Heart of the Sea (Blu-ray)
Samenvatting

Schrijver Herman Melville (Ben Whishaw) heeft gehoord van een verhaal over een walvisvaarder. Hij gaat op zoek naar de nog enige overlevende van die tocht, Tom Nickerson (Brendan Gleeson). Hij wil zijn verhaal optekenen, maar Nickerson heeft daar helemaal geen trek in. Daarvoor waren de gebeurtenissen te traumatisch. Na aandringen van zijn vrouw (Michelle Fairley) gaat Nickerson toch overstag en vertelt het verhaal van eerste stuurman Owen Chase (Chris Hemsworth) en kapitein George Pollard (Benjamin Walker). Nickerson was als veertienjarige jongen (Tom Holland) het jongste bemanningslid op het schip. Chase is een ervaren walvisjager en vaart naar de wijdse zeeën, op zoek naar walvissen, die vol kostbare walvisolie zitten. Na maanden van stilte vinden ze een grote groep walvissen, maar deze wordt beschermd door een enorme grote en agressieve witte walvis. Chase laat zich echter niet van de wijs brengen en is van zins om de grote witte walvis te verslaan.

Commentaar

Het boek Moby Dick van Herman Melville uit 1850 wordt beschouwd als een van de grote romans uit de wereldliteratuur. Toch betekende dit boek zo'n beetje het einde van de carrière van Melville, want de mensen lusten er geen brood van en het boek flopte. Pas ruim in de twintigste eeuw werd het boek herontdekt als een meesterwerk. Het boek is door de jaren heen al vele malen verfilmd. De eerste versies bestaat nog uit de tijd van de geluidloze film, maar de bekendste en meest succesvolle verfilming is Moby Dick van John Huston uit 1956, met Gregory Peck als kapitein Ahab. Een kapitein Ahab die helemaal niet voorkomt in de nieuwste Moby Dick-creatie In the Heart of the Sea van Ron Howard (Apollo 13, A Beautiful Mind, Rush). Op nog een letterlijke verfilming van het boek zit niemand meer te wachten, dus wijselijk genoeg zocht Howard naar een nieuwe insteek. Dat werd het boek In the Heart of the Sea: The Tragedy of the Whaleship Essex uit 2000 van Nathaniel Philbrick. Hierin beschrijft Philbrick de ondergang van walvisvaarder Essex in 1821. Deze gebeurtenis heeft Melville mede geïnspireerd tot het schrijven van Moby Dick. De karakters in de film komen dan ook niet overeen met die uit Moby Dick, maar met die uit het boek van Philbrick. Dus geen Ishmael, kapitein Ahab of Queequeg, maar de jonge Thomas Nickerson, kapitein Georde Pollard en stuurman Owen Chase. In de film is ook nog een rol weggelegd voor schrijver Herman Melville zelf. Dit alles is een goede basis voor een originele verfilming en het resulteert in een redelijk vermakelijke film. Hier en daar schort er het een en ander aan. Ron Howard is een liefhebber van ongecompliceerd drama en daar zit In the Heart of the Sea vol mee. Soms is het teveel van dik hout zaagt men planken, mede door het matige acteren van Chris Hemsworth als stuurman Owen Chase. Hemsworth is een stoere vent, die het prima doet als Thor in de Marvel-films, maar in In the Heart of the Sea ontbeert hem de finesse om een dramatisch interessant karakter neer te zetten. Hij is te eendimensionaal in zijn uitvoering en daardoor word je niet echt de film ingezogen. De meer intieme scènes tussen Thomas Nickerson, de volwassen, afgetobde, laatste overlevende van de walvisvaarder Essex en schrijver Herman Melville zijn het meest interessant. Helaas zijn deze wat van korte duur, maar Brendan Gleeson en Ben Whishaw hebben prima vertolkingen. De diepgang en emotie die zij creëren ontbreken in de scènes rond de walvisvaarders. Terwijl er toch dramatische gebeurtenissen plaatsvinden, het blijft hier te afstandelijk. Dat maakt In the Heart of the Sea tot een aardige avonturenfilm, maar een meesterwerk is het zeker niet.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Avontuur, Drama
Regio: B
Jaar: 2015
Speelduur: 122 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Atmos
  • Dolby Digital Plus 5.1 - Engels
  • Dolby TrueHD 7.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Warner Bros. Home Entertainment
EAN: 5051888209400

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

In the Heart of the Sea heeft een HD-1080/24p-transfer in 1.78:1 beeldformaat. De film staat op een 50GB dubbellaags disc, die voor ruim 42GB is beschreven. Voor de codering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodec. De film is in de post-produktie erg bewerkt, vooral qua kleur betreft. De scènes tussen schrijver Melville en Tom Nickerson hebben sterk verzadigde kleuren, terwijl de scènes op zee een uitgewassen kleurenpalet hebben, dat vooral uit bruin-, geel- en groentinten bestaat. Het contrast is aan de erg hoge kant, maar ook dit is een bewuste keuze van de makers. Het zwartniveau is erg sterk en de details zijn in de belichte delen optimaal zichtbaar. Minpuntje in de film (en daarmee niet de transfer) zijn de bij vlagen matige CGI-effecten. Die zien er soms erg kunstmatig en weinig overtuigend uit. De grote witte walvis is echter weer wel een geloofwaardige creatie. Vervelende artefacten zijn geheel afwezig en daarom scoort deze beeldtransfer dan ook een zeer dikke voldoende.

Geluidskwaliteit

Op deze Blu-ray Disc-uitgave van In the Heart of the Sea staan twee geluidstracks; een Dolby Digital Plus  en een Dolby TrueHD 7.1 met Dolby Atmos-extensie. Het vervelende is echter dat de Dolby TrueHD 7.1-track in de Franse taal is en de Engelse taal het 'slechts' met een Dolby Digital Plus 5.1-track moet doen. Als we de Dolby Digital Plus-track beluisteren dan merken we al snel dat het geluid wat tam is. De dynamiek ontbreekt en dat laat zich het meest gelden tijdens de aktiescènes tussen de witte walvis en het schip van kapitein Pollard en stuurman Chase. Daar kan veel meer kracht uit komen, maar dat gebeurd niet. Het LFE-kanaal is daar ook ondermaats. Het geluid is wel zeer gedetailleerd en geluidseffecten zijn mooi geplaatst in het geluidsbeeld. Dialogen blijven over het algemeen goed te volgen, zonder dat ze te veel op de voorgrond staan. Voor wie een standaard 5.1-setup heeft, zonder Dolby Atmos, is deze geluidstrack ruim voldoende. Maar wie voor het optimale geluid wil en kan gaan, komt met deze Nederlandse uitgave van In the Heart of the Sea bedrogen uit. Daarom een extra punt aftrek.

Extra's

Op de Blu-ray Disc-uitgave van In the Heart of the Sea staat een vrij compleet pakket aan extra's. Alles is in HD-resolutie en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Ron Howard: Captain's Log (16 min)
In tien korte hoofdstukken vertelt regisseur Ron Howard over zijn persoonlijke beleving tijdens het filmen. Dat begint al bij het zoeken naar de locaties tot de eindmontage en de muziek. Howard twittert over alles wat hij doet en ziet.  

Chase & Pollard: A Man of Means and a Man of Courage (7½ min)
De makers vertellen over de karakters Owen Chase en George Pollard. Twee tegenpolen die regelmatig met elkaar in de clinch lagen. Een flink aantal scènes uit de film illustreren de verhouding tussen de twee.

The Hard Life of a Whaler (9 min)
Een beknopt, maar interessant item over de geschiedenis van de walvisvaarders. De walvisolie werd over de gehele wereld gebruikt als brandstof. De omstandigheden voor de bemanning aan boord waren erbarmelijk. De cast heeft veel getraind om een volwaardig walvisvaarder te zijn.

Whale Tales: Melville's Untold Story (9 min)
Scenarist Charles Leavitt en regisseur Ron Howard vertellen over hoe schrijver Herman Melville tot zijn boek Moby Dick is gekomen.

Commanding the Heart of the Sea (10 min)
In the Heart of the Sea zit boordevol special effects. Hier krijgen we een indruk van hoe dat op de set in z'n werk gegaan is.

Lightning Strikes Twice: The Real-Life Sequel to Moby-Dick (29 min)
Het verhaal van kapitein George Pollard. Na het debacle met de Essex ging hij terug naar zee, maar ook toen ging het fout.

Deleted Scenes (36 min)
Ruim een half uur aan scènes die de film niet gehaald hebben. Zestien in totaal.

Extended Scenes (7 min)
Naast verwijderde scènes zijn er ook nog vier scènes die in eerste instantie langer waren, maar voor de uiteindelijke filmversie zijn ingekort. Hier zie je de originele, langere versies van die scènes.

Island Montage (3 min)
De enige overbodige extra van deze uitgave. Het is een verzameling shots uit de film van de gestrande bemanning op een onbewoond eiland.   

Conclusie

Schrijver Herman Melville gaat op bezoek bij de nog enige overlevende van een walvisjacht, ruim dertig jaar geleden, om diens verhaal op te tekenen. Het schip moest volgens overlevering namelijk een zware strijd leveren met een grote witte walvis. In the Heart of the Sea is een avontuurlijke film rond beroemde walvis Moby Dick. De film is wat langdradig en het acteerwerk is wisselvallig, maar heeft ook boeiende momenten. Het beeld van de film is flink bewerkt in de nabewerking en dat komt redelijk goed over op Blu-ray Disc. Maar bij het geluid missen we op de Nederlandse uitgave van de Blu-ray Disc de Engelstalige Dolby Atmos-track, wat zeker een gemis is. De extra's zijn wel dik in orde.

Laatste reacties

DVDProfilersFilmgek  |  15-05-2016

Heb ondertussen de 3D uitgave uit de UK gezien, die heeft wel ATMOS met Dolby True HD in de originele engelse taal, zo was hij best te pruimen;) Het verhaal wo...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  22-04-2016

Dank voor je review Ludo(y) Denk dat er een t mist: Goed gezien! Heb ik aangepast (y) Had deze film ook reeds gekocht in 3D, doch vanwege de Franse mentalit...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  22-04-2016

Dank voor je review Ludo(y) Denk dat er een t mist: Hij gaat op zoek naar de nog enige overlevende van die toch, Tom Nickerson (Brendan Gleeson). Had deze f...
Lees meer >

WaymannDirector  |  22-04-2016

Wel nogal weinig voor zo'n goeie extra's...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Dolby Atmos Dolby Digital Plus 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6.5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:6
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.