Dukhtar

Recensent:
Ludo Keeris
11-08-2016

Totaalbeoordeling:

7
Bioscoop

Dukhtar (Bioscoop)
Samenvatting

Er heerst al jarenlang een twist tussen de twee Noord-Pakistaanse stammen van Daulat Khan (Asif Khan) en Tor Gul (Abdullah Jan). Daulat Khan wil een einde maken aan de burenruzie en brengt een bezoek aan Tor Gul. Die ziet een oplossing door de families met elkaar te verbinden door middel van een huwelijk. Hij stelt voor dat hij, de zestig ruim gepasseerd, zal trouwen met de 10-jarige dochter Zainab (Saleha Aref). Daulat Khan gaat akkoord en geeft opdracht om het huwelijk voor te bereiden. Allah Rakhi (Samiya Mumtaz) werd zelf op 15-jarige leeftijd uitgehuwelijkt aan Daulat Khan en weet wat het betekent om als jong meisje in het huwelijk te moeten treden met een oude man. Dat wil ze haar dochter niet aandoen en ontvoert haar. Dat is een schande voor de familie en zowel de familie van Daulat Khan als Tor Gul gaan op zoek naar Allah Rakhi en Zainab. Bovendien zet het de broze relatie tussen de twee families weer zwaar onder druk.

Commentaar

De Pakistaanse filmindustrie was tot een jaar of vijf geleden zo goed als dood. Het aantal speelfilms dat de tien jaar daarvoor gemaakt werd was op de vingers van een hand te tellen. De Pakistaanse regisseuse Sabiha Sumar bracht het spel weer aan het rollen met Good Morning Karachi, een film over een jonge vrouw die graag de modewereld in wil. Na Good Morning Karachi ontstond er ineens een nieuw elan in de Pakistaanse filmwereld en werden er direct een handvol nieuwe films gemaakt, waaronder Bol en Zinda Bhaag. Dat het moeilijk was om een project van de grond te krijgen weet regisseuse Afia Nathaniel inmiddels ook. De voormalig IT-specialiste volgde in New York een filmopleiding en werkte in totaal tien jaar aan haar debuutfilm Dukhtar (Urdu voor Dochter). Ze heeft een film gemaakt over een precair onderwerp, namelijk het uithuwelijken van de vrouw. In Pakistan – en dan met name de noordelijke gebieden – is uithuwelijken op jonge leeftijd nog heel gebruikelijk. Het weigeren van een huwelijk wordt gezien als eerwraak en eindigt vaak met zware verminkingen of zelfs de dood. Om als moeder dan voor je dochter op te komen is dapper. De positie van de vrouw is zwak en altijd ondergeschikt aan de man. Het vereist moed om daar tegenin te gaan. Haar proberen te behoeden voor een dramatisch en eenzaam leven ontvoer je je dochter. Maar je weet ook dat je, indien men je weet te vinden, het met de dood moet bekopen. Nathaniel heeft van Dukhtar een film vol liefde, dapperheid en kracht gemaakt. En daarbinnen is ook ruimte is voor de begripvolle man. Want ondanks de aloude tradities hoeft niet elke man daar in mee te gaan. Het is geen film van alleen goed en kwaad, maar van nuances daarin. Technisch is er nog wel het een en ander aan te merken op de film. Het camerawerk is soms wat knullig, met veel onscherpe beelden, en het geluid is ook niet al te best. Voor een volgende film is het verstandig daar meer aandacht aan te schenken. En niet iedereen acteert even goed, maar op hoofdrolspeelsters Samiya Mumtaz en vooral de jonge Saleha Aref valt weinig af te dingen. Wel moet men proberen zich een eigen identiteit in Pakistaanse films zien aan te meten en zich niet richten op wat er in India gemaakt wordt. De ‘verplichte’ liedjes, zoals in Bollywoodfilms veelvuldig voorkomen, passen hier niet bij de sfeer van de film en halen de vaart uit het verhaal. Want het verhaal is er om verteld te worden. Begrip kweken bij de kijker voor de soms benarde positie van de vrouw. En dat door middel van het thema uithuwelijken, dat voor ons westerlingen vrij ver van ons af staat, maar in Pakistan nog alom aanwezig is. Doordat de film een soort road-movie is zien we ook de schoonheid en diversiteit van het Pakistaanse berglandschap. Nathaniel heeft niet altijd voor de – letterlijk – makkelijkste weg gekozen, maar dat maakt  Dukhtar alleen maar boeiender.

Filmspecs

Medium: Bioscoop
Genre: Drama
Jaar: 2014
Speelduur: 93 min
Uitgever: MOOOV Filmdistributie

Conclusie

Om een onderlinge vete te beëindigen besluiten twee oude stamleiders dat een van hen zal trouwen met de dochter van de ander. De moeder van het nog jonge meisje wil niet dat haar dochter zoiets overkomt en ontvoert haar. Als ze gepakt wordt zal ze dat met de dood moeten bekopen. Dukhtar is de debuutfilm van de Pakistaanse regisseuse waarin ze de ondergeschikte positie van de vrouw in Pakistan aan de kaak wil stellen. De film rammelt technisch aan alle kanten, maar het verhaal is boeiend en redelijk onderhoudend. Het geeft ons westerlingen een inzicht in de benarde positie waarin vrouwen in, vooral het noordelijk deel van Pakistan, zich bevinden.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.