High-rise

Recensent:
Jaap Stolze
10-08-2016

Totaalbeoordeling:

3
DVD

High-rise (DVD)
Samenvatting

Dokter Robert Laing (Tom Hiddleston) verhuist naar een wolkenkrabber waarin alle lagen van de bevolking vertegenwoordigd zijn. Deze wolkenkrabber is ontwikkeld door de steenrijke architect Royal (Jeremy Irons) die zelf in de bovenste laag woont en omringt is door vrouwen en luxe. Laing betrekt een appartement in de middelste laag van het gebouw en komt er al snel achter dat de spanningen tussen de bewoners steeds hoger oploopt. Hij zit gevangen tussen de elite en hun decadente levensstijl en de lagere bevolking die amper stromend water hebben. In deze mix van sex, jaloezie en geweld zal hij een keuze moeten maken.

Commentaar

In High-rise volgen we de hoofdpersoon Robert Laing in zijn nieuwe appartement in een futuristische wolkenkrabber. De film is gebaseerd op een roman van J.G. Ballard die dit idee uitwerkte tot een confrontatie tussen de diverse klassen in de Britse samenleving van de jaren '70. Het eerste half uur is rustig opgebouwd en we zien hoe de spanning en de twijfel bij dokter Laing toeneemt over de indeling van deze wolkenkrabber. Nu heb ik het boek van Ballard niet gelezen, maar in de film komt de transitie van Laing van een twijfelend persoon naar een feestend en grof figuur erg abrupt. Ook de lagere klassen (de arbeiders) gaan zich te buiten aan geweld, sex en vernielingen. Constant zien we snuivende en zuipende mensen die hun kinderen verwaarlozen en zich te buiten gaan aan het feesten. De architect van dit gebouw, de heer Royal (erg doorzichtig deze naam...) is ook een ééndimensionaal karakter, alleen maar hebzuchtig en arrogant. De andere karakters in de film worden nauwelijks uitgediept en blijven zeer oppervlakkig zodat je ook totaal niet meeleeft met hun daden. Maar het grootste probleem is nog wel dat er amper verhaal of progressie in de film zit, op een gegeven moment heb je wel genoeg van weer een zuippartij of een orgie van mensen in een kamer met drank en halfnaakte vrouwen. Deze film liet bij deze recensent een leeg gevoel achter, waarbij de vorm van de film en de vele slow-motion scènes en feestscènes met een zeer aparte soundtrack, duidelijk belangrijker zijn dan de inhoud. Om dan de film te eindigen met een quote van Margaret Thatcher om nog een soort van duiding of inhoud te geven aan deze film mislukt dan ook volledig. U kunt uw tijd beter besteden dan aan deze film, of u moet niet genoeg kunnen krijgen van feestende en coke-snuivende karakters in een flinterdun verhaal.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2016
Speelduur: 112 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Imagine Film
EAN: 5425037940450

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De DVD-uitgave van High-rise bevat een 2.35:1 anamorf beeldformaat. De beeldkwaliteit is van een hoog niveau, de disc bevat geen compressiefouten, donkere scènes en de buitenscènes zijn mooi van detail. Met name de close-ups van de acteurs zijn scherp en mooi van contrast. De kleuren in de film zijn helder en scherp weergegeven. Al met al een prima beeldkwaliteit die een streling voor het oog is.

Geluidskwaliteit

De DVD-uitgave van High-rise bevat een Dolby Digital 5.1-geluidstrack. De dialogen in de film komen helder en duidelijk uit de centerspeaker en de vele electronische muziek maakt goed gebruik van het 5.1-systeem. Geen overweldigende geluidseffecten, maar wel een goed gebruik van de muziek en de feestscènes in de film. Een prima geluidstrack die goed zijn werk verstaat en helder wordt weergegeven.

Extra's

De DVD heeft een statisch menu en bevat slechts een magere extra.

Trailer (2 min)
De trailer van High-rise (Nederlands ondertiteld) geeft een goed beeld van de film.

 

Conclusie

Het gezegde minder is meer (less is more) had beter van toepassing kunnen zijn op High-rise. De film drijft op een mager verhaal over een dokter die in een wolkenkrabber gaat wonen, waar hij geconfronteerd wordt met de grillen van de mensen die daar wonen. Wat volgt is een orgie van feesten, seks, grof gedrag en geweld. Dit gaat op een gegeven moment echt vervelen en verliest dan ook zijn schok-effect op de kijker. Wie op zoek is naar een film waarin de vorm veel belangrijker is dan het verhaal, kan zijn lol op met dit High-rise. De DVD-uitgave bevat wel een sterke beeld- en geluidskwaliteit, die een dikke voldoende scoren. Er is alleen een trailer terug te vinden bij de extra's, enige toelichting van de regisseur was geen overbodige luxe geweest.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Remain In Light.

Lees meer

Laatste reacties

BigLebowski  |  10-08-2016

Subjectief is het sowieso ;) Maar het klopt vooral niet dat deze film nauwelijks inhoud heeft, zoals in de recensie wordt beweerd.
Lees meer >

WaymannDirector  |  10-08-2016

Nou nou een drie voor een visueel feest... Komt nogal subjectief over deze punten.
Lees meer >

BigLebowski  |  10-08-2016

High-Rise deed me in zekere zin ook denken aan The Wolf of Wall Street.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Grof Seks Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
3

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:3
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots