Woodlawn

Recensent:
Vincent Vernel
28-09-2016

Totaalbeoordeling:

6.5
Blu-ray

Woodlawn (Blu-ray)
Samenvatting

Football-coach Tandy Gerelds (Nic Bishop) van het Woodlawn middelbare schoolteam staat voor een onmogelijke opgave. Het is aan hem om niet alleen het team uit slop te halen, maar om dit te doen met zowel blanke als een donkergekleurde spelers die elkaar geregeld in de haren vliegen. Evangelist Hank Erwin (Sean Astin) biedt zijn diensten aan om via de woorden van God de spelers te motiveren. Sceptisch, maar ten einde raad stemt Gerelds in. Al snel vindt er zich een ongekende transformatie plaats binnen het team en treedt de getinte Tony Nathan (Caleb Castille) naar voren als een ware sterspeler. Naarmate de spelers en uiteindelijk ook coach Gerelds zich steeds meer toewijden aan het geloof, lijkt niets meer onmogelijk.

Commentaar

Woodlawn is de nieuwste film van productiehuis Pure Flix Entertainment, die met producties als God's not Dead, Do You Believe? en Faith of Our Fathers een sterk pro-christelijk boodschap de wereld in helpt. Al deze films zijn duidelijk gemaakt om mensen in hun geloof te versterken en waar mogelijk nieuwe gelovigen aan te trekken. De vraag is simpel of ze met genoeg overtuigingskracht hun punt duidelijk kunnen maken.

Woodlawn combineert een standaard 'underdog'-sportverhaal met de raciale conflicten die zich in de jaren '70 van de vorige eeuw voordeden. De rode draad is de zogeheten 'Jezus-beweging' die rond deze tijd veel mensen samenbracht. Zoals wellicht van de film te verwachten was, lijkt Het Geloof het antwoord op alle zorgen en problemen. Alles in Woodlawn dient dit doel waardoor er van echte personages geen sprake is. De hoofdpersonen zijn gebaseerd op bestaande personen maar de grens tussen feit en fictie lijkt erg troebel. Het acteerwerk is hier en daar wat over de top, maar hierbuiten prima. Steracteurs Sean Astin (The Lord of the Rings) en Jon Voigt (Midnight Cowboy) krijgen jammerlijk weinig te doen. Er zijn buiten een algemeen idee (de underdog gaat wedstrijden aan) geen verhaallijnen die zich ontwikkelen of echt conflict wat uitgesproken wordt. Dit is wederom te verwachten, maar ook een gemiste kans omdat er wellicht de mogelijkheid was om maatschappelijke kwesties meer aan te kaarten (wat vanuit een Christelijk perspectief makkelijk moet lukken) en eventuele kritiekpunten te weerleggen of op zijn minst aan te kaarten. Dit is hier niet het geval; de film heeft een plan en daar wordt niet van afgeweken. Al met al is Woodlawn een simpele, maar solide film met een duidelijke agenda. Voel jij je als kijker hierdoor aangesproken, dan is het een prima zit. Criticasters kunnen Woodlawn het beste overslaan.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Religie, Sport
Regio: A, B, C
Jaar: 2016
Speelduur: 123 min
Verpakking: Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609648195

Extra's

  • Audiocommentaar
  • Behind the scenes featurettes
  • Deleted Scenes
  • Production Diaries

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Op deze BD-uitgave wordt Woodlawn gepresenteerd in het originele 2.40:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p. Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodering, de BD-schijf is dubbellaags en vrijwel volledig beschreven.

De film bestaat voornamelijk uit licht bruin- en blauwtinten met geregeld kleurenaccenten om voor meer variatie te zorgen. De kleuren zijn vrij verzadigd, maar door een niet al te hoge zwartwaarde oogt Woodlawn wat mat. Vooral in de wedstrijdscènes wordt er veel gespeeld met licht en regen wat voor leuke effecten zorgt. Scherpte is af en toe wat wisselvallig, maar voor het grootste deel is het prima. Hier en daar wordt er gebruik gemaakt van 4:3 archiefmateriaal en zijn er beelden in de post-productie getransformeerd om op archiefmateriaal te lijken. Dit zorgt voor een leuke afwisseling. Beelden kennen veel detail, hoewel iets minder in de schaduwen. In de donkere scènes is duidelijke ruis te bespeuren, maar gelukkig nergens storend. Andere artefacten blijven uit. Al met al een redelijke beeldkwaliteit.

Geluidskwaliteit

Deze BD-uitgave van Woodlawn bevat het originele Engelstalig DTS HD Master 5.1-audiotrack (16bit/48kHz) naast een Frans- en Duitstalig audiospoor van hetzelfde type. Hieronder wordt alleen het eerstgenoemde track besproken. Al het gesproken en gezongen woord is scherp en helder via het middenkanaal te horen, hoewel dit soms overloopt naar de voorste twee surroundkanalen en enkele acteurs met een dik accent spreken of wat prevelen. De omgevingsgeluiden zijn ontworpen om via de surroundkanalen de verschillende wedstrijden zo imposant mogelijk te laten overkomen, wat geregeld lukt. De geluidseffecten zijn niet heel gelaagd, maar passen goed. De vrij bombastische muziek uit de film, duidelijk ontworpen om kijkers een gevoel van triomf mee te geven, klinkt vrij hard via de surroundkanalen (het LFE-kanaal doet soms ook vrolijk mee) en is dan ook hier en daar iets te overdadig. De muziek sluit desalniettemin zeer goed aan op de sfeer van de film. Al met al een prima geluidskwaliteit.

Extra's

Vanuit het stationair menu van deze BD-uitgave kan Woodlawn integraal of vanaf één van de zestien hoofdstukken afgespeeld worden en zijn de taalinstellingen te wijzigen. Buiten promotionele trailers zijn er op deze BD-uitgave verschillende andere extra's te vinden.

Audiocommentaar
Regisseurs Andy Erwin, John Erwin en producent Kevin Downes bespreken in detail het maken van de film, de motivatie voor het maken van de film en de keuzes die tijdens het productieproces gemaakt zijn – onder meer visueel, scripttechnisch en qua acteurs. Een mooie toevoeging!

Behind the scenes featurettes (45 min)
In de vorm van verschillende promo's is er aandacht voor het waargebeurde verhaal rond Woodlawn, de conceptfilm te zien waarmee het idee van Woodlawn verkocht is, de redenen achter het maken van de film, de motivatie van de verschillende acteurs om in Woodlawn te spelen en wordt kort het uiteindelijke maken van de film getoond. Soms wat zichzelf herhalend, maar al met al een prima extra.

Deleted Scenes (16 min)
Regisseur Andrew Erwin introduceert verschillende verwijderde scènes die voornamelijk vanwege tijd verwijderd lijken te zijn. Sommige scènes geven een stuk meer diepte aan de personages waardoor het erg jammer is dat ze zijn verwijderd.

Production Diaries (21 min)
Een serie korte filmpjes waarbij het filmmaken een stuk meer wordt uitgediept, inclusief de omstandigheden waaronder gewerkt moest worden, het acteerwerk en dramatiseren van belangrijke gebeurtenissen en de verschillende trucs – inclusief visuele effecten – die de filmmakers gebruikten om specifieke scènes in beeld te krijgen. Zeer interessant.

Conclusie

Het American-Football team van Woodlawn-highschool doet een stuk minder dan men zou willen.Wanneer de coach de hulp accepteert van een evangelist lijkt het tij te keren. Woodlawn is een goed gemaakte, simpele film met een grote focus op het Christelijk geloof als de manier om problemen en zorgen op te lossen. Het acteerwerk en het verhaal is niet heel sterk, maar het dient zijn doel. Het beeld ziet er mooi uit. Over het geluid is weinig te klagen. De extra's zijn een zeer goede aanvulling. Voor de liefhebbers.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

9 Angst Anamorf DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6.5
Beeldkwaliteit:7.5
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots