Outlander - Seizoen 2

Recensent:
Ludo Keeris
01-11-2016

Totaalbeoordeling:

8.8
Blu-ray

Outlander - Seizoen 2 (Blu-ray)
Samenvatting

Claire Fraser (Caitriona Balfe) en Jamie Fraser (Sam Heughan) moeten vluchten naar Frankrijk, omdat Jamie z'n leven niet zeker is na zijn indrukwekkende ontsnapping uit de gevangenis van Wentworth. Kapitein Jack Randall (Tobias Menzies) is door Jamie voor dood achtergelaten, dus daar hoeven ze weinig meer van te vrezen. Maar nieuwe gevaren liggen op de loer. Claire en Jamie infiltreren in het genootschap van de Jakobieten en komen dichtbij prins Charles Edward Stewart (Andrew Gower) de zelfverklaarde troonopvolger van het Britse rijk. Claire en Jamie, die altijd worden bijgestaan door hun trouwe volgeling Murtagh (Duncan Lacroix), zijn geen voorstander van de idealen van prins Charles, maar proberen diens plannen juist te dwarsbomen. Claire weet immers uit de geschiedenisboekjes dat de strijd bij Culloden in 1764 catastrofaal zal aflopen voor de Schotten. Naast vrienden maakt ons Schotse koppel ook vijanden onder de Franse aristocratie. Dat zet de relatie van de zwangere Claire en Jamie onder druk, zeker als een oude bekende weer opduikt. Hun harten blijven verlangen naar Schotland en een terugkeer naar de hooglanden is dan ook zeker een optie.

Commentaar

Ronald D. Moore is de grote man achter de verhalen van veel televisieseries. In 2012 begon hij met de ontwikkeling van de serie Outlander, naar de boeken van Diana Gabaldon. In 2014 kwam het eerste seizoen uit en het verhaal van verpleegster Claire, die via de stenen van Craigh Na Dun terechtkwam in het Schotland van de 18e eeuw, was een groot succes. Al vrij snel na het begin van het eerste seizoen, in Nederland uitgezonden door HBO, werd aangekondigd dat er een tweede seizoen zou komen. En dat tweede seizoen is nu inmiddels in z'n geheel op DVD en Blu-ray Disc uitgekomen. Gelukkig niet in twee afzonderlijke delen, zoals met het eerste seizoen gebeurde. Dit tweede seizoen is gebaseerd op het boek Dragonfly in Amber, het tweede boek uit de achtdelige reeks Outlander. De dertien afleveringen in dit seizoen zijn wederom van een hoog niveau. Jamie en Claire zijn inmiddels aangeland in Frankrijk, waar ze kennismaken met de aristocratie en prins Charles Eward Stuart, die samen met zijn vader aanspraak maakt op de Britse troon. De verhaalstructuur steekt vol vernuft in elkaar. De eerste aflevering, die zich grotendeels in de 20e eeuw afspeelt, fungeert als leidraad voor de rest van dit seizoen. De actie en avontuur is in de eerste afleveringen een flink stuk minder en deze worden vervangen voor (politieke) intriges, leugens en trouw. Van alles wat dus. En dat maakt deze serie zo boeiend. Elke aflevering borduurt verder op het voorgaande, maar het is toch allemaal anders. Het acteren is van hoog niveau en de chemie tussen Claire en Jamie is elke aflevering heel overtuigend. Dit in combinatie met de boeiende verhaallijnen zorgen ervoor dat deze serie het aanzien meer dan waard is en blijft. De verplaatsing van een groot deel van het verhaal naar Frankrijk werkt in ieder geval verfrissend. Daaruit voortvloeiend zijn er een aantal nieuwe karakters bijgekomen, met ondermeer de zelfingenomen prins Charles Edward Stuart, de jonge zakkenroller Fergus, apotheker Master Raymond en Alex Randall, de jongere broer van Jack Randall. Het aantal karakters is daarmee vrij groot, maar iedereen heeft z'n duidelijke specifieke rol en van verwarring is op geen enkel moment sprake. Ook hier blijkt weer dat de scriptschrijvers heel zorgvuldig te werk zijn gegaan. De laatste aflevering is een extra lange, met een mooie apotheose en een opmaat naar het derde seizoen. Voor elke aflevering is ook nog een korte terugblik te zien. Wie de serie in z'n geheel achter elkaar kijkt lijkt hier weinig aan te hebben. Maar soms is het toch nuttig om de intro's te bekijken, want men blikt niet alleen terug op de vorige aflevering, maar ook op fragmenten uit de hele serie, indien ze van toepassing zijn op de huidige aflevering. Een fijn geheugensteuntje als het alweer een tijd geleden is dat je het eerste seizoen hebt gekeken.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur, Drama
Regio: A, B, C
Jaar: 2016
Speelduur: 774 min
Verpakking: Boxset (Keepcase)
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Italiaans
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609608045

Extra's

  • Podcasts with Ronald D. Moore
  • Deleted & Extended Scenes
  • The Characters of Season 2
  • Desiging History: The Costumes of Outlander
  • Recreating 18th Century Paris
  • Gag Reel
  • Jamie & Claire: To Hell and Back
  • From Book to Screen: Discovering the Differences

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Seizoen 2 van Outlander staat, gelijk aan het eerste seizoen, in een 1.78:1 beeldformaat op deze Blu-ray Disc-uitgave. Dit eerste deel van de serie is verdeeld over zes 50GB dubbellaags discs. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p en voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodec. De kwaliteit van het beeld van seizoen 2 is enigszins vergelijkbaar met het eerste seizoen. De hoge contrasten zijn nog steeds aanwezig, met daardoor ook een wat minder schaduwdetail. Maar de kleuren zijn nu een stuk beter verzorgd en spatten van het scherm met een uitstekende verzadiging. Het gras van de Schotse Highlands is echt groen en de prachtige decors in Frankrijk zijn even kleurrijk als verfrissend. De enkele keer dat men teruggaat naar de 20e eeuw zijn de kleuren iets meer ingetogen. Qua scherpte, zwartniveau of mogelijke artefacts valt er niets negatiefs te melden. Een prima beeldtransfer, die zelfs iets beter scoort dan het vorige seizoen.

Geluidskwaliteit

Naast een Engelstalige lossless DTS-HD Master Audio 5.1-track geluidstrack staat op deze Blu-ray Disc-uitgave van Outlander - Seizoen 2 ook nog een Italiaanse Dolby Digital 5.1-track, maar die laten we hier voor het gemak even buiten beschouwing. Naast Engels wordt er ook aardig wat Frans en een beetje Gaelic gesproken. Het Frans wordt ondertiteld, het Gaelic niet. Het geluid borduurt verder op het eerste seizoen. Het is wederom opgebouwd in diverse lagen, waarbij de frontkanalen het grootste deel van het geluid voortbrengen. Dat wil niet zeggen dat de surroundkanalen inactief zijn. Integendeel, deze krijgen behoorlijk veel te doen met prachtige omgevingsgeluiden en de muziek. Het aantal geluidseffecten is een stuk minder dan voorheen. Het volume van de surroundkanalen is nog steeds wat aan de lage kant. Dialogen zijn helder en over prima te volgen. Ze komen voornamelijk, maar niet uitsluitend, uit de centerspeaker. Het LFE-kanaal laat slechts sporadisch van zich horen. De muziek van componist Bear McCreary is zo mogelijk nog mooier dan voorheen. Hij heeft nu ook veel meer Frans-klassieke muziek verwerkt in het geheel, naast de reeds bekende Schotse invloeden. De titelsong blijft het beluisteren waard, ook omdat er mee gevarieerd wordt in de teksten. Er komt zelfs een Franse uitvoering voorbij. Blijkbaar heeft men gemerkt dat de jaren '20 Charlston-achtige muziek uit het vorige seizoen niet werkt, want deze is nu volledig afwezig. Dat verhoogt het luistergenot en is een hoge score weer dik verdiend.

Extra's

Outlander - Seizoen 2 bestaat uit dertien afleveringen, die verdeeld zijn over vijf schijven. De eerste drie disc bevatten drie afleveringen per stuk, de laatste twee ieder twee afleveringen. De meeste extra's staan op disc vier en vijf. Alleen de extra's die specifiek bij een aflevering horen staan op dezelfde disc als deze aflevering. Alle extra's zijn in HD-resolutie en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Podcasts
Elke aflevering heeft als extra een podcast, waarbij producent Ronald Moore telkens met andere crew of castleden praat over de aflevering. Eigenlijk een audiocommentaar dus, alleen klinkt het allemaal heel rommelig en soms heel slecht verstaanbaar. Gelukkig is er de ondertiteling om alles toch te begrijpen. Maar het is een hele zit om alle podcasts af te luisteren.

Deleted & Extended Scenes
Op aflevering Vengeance is Mine en The Hail Mary na hebben alle afleveringen een of meer scènes die de uiteindelijke versie niet of in een andere vorm gehaald hebben. In totaal zijn er 24 van dit soort scènes te bekijken. Elke scène wordt ingeleid door Ronald D. Moore, uitvoerend producent van de serie.

Disc 3

Faith - Extended Episode (74 min)
Van de aflevering Faith is, naast de standaard versie van ongeveer een uur, ook een langere versie te bekijken. Deze aflevering gaat over de bevalling van Claire en het bezoek van haar aan de koning. Aan het einde zit een scène die ook in het begin van de volgende aflevering voorkomt.

Disc 4

The Characters of Season 2 (14 min)
In het tweede seizoen worden een aantal nieuwe karakters geïntroduceerd. In dit item worden de negen belangrijkste voorgesteld en nader omschreven door producent Ronald Moore en de karakters zelf, plus een aantal andere leden van de cast en crew.

Designing History: The Costumes of Outlander (11 min)
Terry Dresbach is de kostuumontwerpster van Outlander en iedereen praat vol trots over haar. Ze heeft een geweldige prestatie geleverd om zulke mooie kostuums te maken. Door de scènes in Frankrijk is de kleding is een stuk uitbundiger en kleurrijker geworden, wat een flinke uitdaging was voor Dresbach om het zo mooi te maken als het nu geworden is. Het bijzondere is dat alle kleding zelf ontworpen en gemaakt is, van jurk tot schoen, van hoed tot handschoen.

Recreating 18th Century Paris (12 min)
Een groot deel van de serie speelt zich af in het Parijs van de 18e eeuw. Het was een flinke uitdaging om de locaties geloofwaardig te maken. De meeste interieurs zijn geheel gebouwd in een Schotse studio. Voor de buitenlocaties is men uitgeweken naar Praag.

Gag Reel (5½ min)
Wat gekkebekkentrekkerij op de set, een verspreking hier en daar of een vergeten tekst. Een enkele keer is er een dier dat niet doet wat er van hem gevraagd wordt.

Disc 5

Jamie & Claire: To Hell and Back (10½ min)
De relatie tussen Jamie en Claire komt regelmatig onder grote druk te staan. Caitriona Balfe (Claire) en Sam Heughan (Jamie) vertellen beide over hun karakters en diens onderlinge verhouding. Ook producenten Toni Graphia en Ronald D. Moore kijken naar de relatie van de twee.

From Book to Screen: Discovering the Differences (11 min)
Seizoen 2 van Outlander is gebaseerd op het boek Dragonfly in Amber en in dit item wordt, onder meer door schrijfster Diana Gabaldon zelf, een vergelijking gemaakt tussen het boek en de serie. Ronald D. Moore legt ook uit hoe het script van een aflevering tot stand komt, waarbij het boek als basis wordt gebruikt.

Conclusie

Claire en Jamie moeten vluchten naar Frankrijk, waar ze zich aansluiten bij de Jakobieten onder leiding van prins Charles Edward Stuart. Die wil vechten voor de Britse troon, maar Jamie en Claire willen dat juist verhinderen, omdat Claire de uitkomst van de strijd al weet uit de geschiedenisboeken. Politieke intriges, leugens en bondgenootschappen zijn nodig om de uitkomst van de toekomst te wijzigen. Het tweede seizoen van Outlander is zeker zo boeiend als het eerste seizoen, al speelt nu het merendeel zich af in Frankrijk in plaats van de Schotse hooglanden. Er is minder actie en zijn er meer intriges, maar de verhalen zijn boeiend. De laatste aflevering is een extra lange apotheose met een opmaat naar het derde seizoen. De Blu-ray Disc-uitgave is dik in orde met een prima beeld- en geluidskwaliteit en er is ook een redelijk pakket aan extra's voorhanden. En gelukkig wordt dit tweede seizoen volledig in een keer uitgebracht en niet onzinnig in twee afzonderlijke delen.

Laatste reacties

martwout  |  06-09-2017

Is de Bluray van Outlander buiten Nederland ook ergens met Nederlandse ondertiteling te vinden?
Lees meer >

Ludo Keeris  |  06-12-2016

Bol? Gewoon peperduur, ga eens zoeken op internet in vind er die pak goedkoper zijn dan Bol! Maar niet elke winkel stuurt (zonder extra kosten) naar België.
Lees meer >

Frimout69  |  06-12-2016

Bol! Bol? Gewoon peperduur, ga eens zoeken op internet in vind er die pak goedkoper zijn dan Bol!
Lees meer >

WaymannDirector  |  14-11-2016

Omdat de VRT de reeks nog wil uitzenden. Wie kijkt er nu nog naar de VRT? Wist zelfs niet dat zij dit uitzonden, toch geen serie voor hun zender.
Lees meer >

Werner  |  14-11-2016

Dat komt omdat deze in Belgie pas over een paar maanden uitkomt om de een of andere reden. Omdat de VRT de reeks nog wil uitzenden.
Lees meer >

Werner  |  14-11-2016

Ik heb seizoen 02 nu nog altijd nergens gevonden op bluray. Bol!
Lees meer >

WaymannDirector  |  14-11-2016

Ik heb seizoen 02 nu nog altijd nergens gevonden op bluray. Dat komt omdat deze in Belgie pas over een paar maanden uitkomt om de een of andere reden.
Lees meer >

freaky  |  13-11-2016

Ik heb seizoen 02 nu nog altijd nergens gevonden op bluray.
Lees meer >

WaymannDirector  |  13-11-2016

Heb nog 2 afleveringen tegaan maar ben eerlijk gezegd teleurgesteld in seizoen 2. Vooral het verhaal boeit van langs geen kanten en vind het geheel nogal een wi...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7.5
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots