Citaat Oorspronkelijk gepost door rkrijger
Citaat Oorspronkelijk gepost door Bambi
Deze film is, net als de hedendaagse Disney-animatie, geanimeerd op 1.66:1 en in de bioscoop dan ook vertoond op 1.78:1 of 1.85:1
Wat moet ik me daarbij voorstellen? Ik bedoel, geanimeerd op 1.66:1 en vertoond op 1.85:1?!? Wordt het dan in de bioscoop gestretched?!?
Zoals Richard Boon hierboven zegt heb ik dit al eens uitgelegd, maar hieronder dus voor de volledigheid en om verwarring tegen te gaan nog maar een keertje:

Pixar heeft voor Disney eind jaren '80 een "computer assisted production system" (CAPS) gemaakt, dat ervoor zorgde dat al het inkleurwerk en nabewerking in de computer kon gebeuren. Dit systeem werd getest tijdens het maken van 1 van de laatste scènes in The Little Mermaid (de bruiloftscene is de eerste CAPS-scene ooit gemaakt). Daarna werd voor alle films dit systeem gebruikt. (De eerste film die volledig met CAPS werd gemaakt is The Resquers Down Under/Reddertjes in Kangoeroeland)

Welnu, de uitleg: de resolutie van het CAPS-systeem is standaard 1.66:1, en Disney gebruikte dit formaat al jaren om hun tekenfilms op te maken. Aangezien de Amerikaanse widescreen-standaard nog altijd 1.85:1 bedraagt, wordt de film in de bios meestal automatisch afgesneden tot 1.85:1 door de hard mattes in de projector. Hier houden Disney's animatoren dus altijd rekening mee! (je mist dus nooit belangrijke beeldinformatie)

Vaak gebeurt het dus bij de video-release, dat Disney de film, rechtstreeks vanuit de CAPS-computers overzet naar DVD, in het origineel getekende 1.66:1 formaat dus.

Behalve!!! als de regisseur zelf de voorkeur heeft voor de 1.85:1 uitsnede. Dan wordt de film dus, net als in de bioscoop "gecropped" tot 1.85:1 door boven en onder wat beeld weg te halen. Dit is onder andere bij Beauty and the Beast ook het geval.

Je hebt dus soms wat beeld extra bij een moderne Disney-DVD, maar altijd de visie van de regisseur zelf. (even uitzonderingen als Atlantis buiten beschouwing gelaten)

Ik hoop dat het zo duidelijk is.