De resultaten 1 tot 6 van 6 worden weergegeven.
  1. #1

    Standaard Enemy Below, The [DVD]

    Enemy Below, The [DVD]

    Een tactisch kat-en-muisspel tussen torpedojager en onderzeeër in deze film uit 1957.

    Lees dit artikel

  2. #2

    Standaard

    Kende deze nog niet. Toch altijd wel interessant die duikbootfilms. Ik zal hem nog wel eens aanschaffen als hij voor een leuk prijsje in de bakken ligt.
    "It's funny how the colors of the real world only seem really real when you viddy them on the screen."-Alex de Large

  3. #3

    Standaard

    Deze film recent gekocht en gezien een goede film uit de 50´er jaren niet zoveel actie en special effects als de sub-films van nu maar een film om van te genieten.
    Een aanrader voor de liefhebber
    Gimli: You may tosh me, but don´t tell the elf

  4. #4

    Standaard

    Omdat ik zelf nog een paar U-boten films nodig moet hebben wil ik deze toch wel binnenkort kopen.
    Zelf nog nooit gezien maar vele vonden dit wel een toppertje.
    Stuntman Mike : "Fair lady, your chariots await!"
    Death Proof

  5. #5

    Standaard

    Net gezien op de BBC. Hij viel me helemaal niet tegen.

    Zoals Koen al zegt. Een tactisch kat en muis spel tussen een torpedojager en een sub, maar wie is de kat en wie de muis?

    De film heeft in veel opzichten wat weg van Das Boot. Ook hier een fuhrer aanbiddende officier aan boord waar de hele bemanning wel op kan schieten en die zich al wil overgeven aan de amerikanen als de U-boat net even wat dieper duikt dan voorgeschreven. De kapitein van de U-boat (Curd Jurgens) is minstens zo cynisch als de kapitein in Das Boot. "They have taken the human factor out of the war" merkt hij op als hij mijmert over de eerste wereldoorlog.

    Ook de Amerikaanse kapitein (Robert Mitchum) heeft zo zijn gedachten over de oorlog " There's no end to misery and destruction. You cut the head off a snake, and it grows another one. You cut that one off, and you find another. You can't kill it, because it's something within ourselves. You can call it the enemy if you want to, but it's part of us; we're all men."

    Een groot verschil met Das Boot is echter dat de karakters in Das Boot beter zijn uitgewerkt. In Enemy below heb je twee kapiteins/ twee acteurs en ben je de rest van de cast na een half uur al weer vergeten. Daarom is Das Boot ook een betere film. Een ander groot verschil is, dat deze film stamt uit 1957 en de awardwinning special effects zijn als je ze nu ziet gewoon niet goed genoeg meer.

    Enemy below blijft desondanks een goede film. De tactieken van de duikboot oorlog worden prima en realistisch weergegeven. Het wachten op de dieptebommen, het wegtikken van secondes, het aanhouden van de stiltes en het kraken van de wanden van de sub geven de film veel spannende momenten en daar gaat het toch om in een duikboot film.

  6. #6

    Standaard

    De oudste oorlogsfilm waarbij het draait om een onderzeeboot die ik heb gezien voor zover ik me kan herinneren. Dat laatste is dan ook belangrijk om deze film te kunnen beoordelen, want veel scenes en elementen zijn door modernere film overgenomen en gekopiëerd. Veelal uitgebreider en verbeterd waardoor deze film van D. Powell wat gedateerd overkomt. Niet zozeer qua inhoud, maar wel qua spanning, emoties en opbouw. Het meeste heb je al gezien in modernere films wat natuurlijk oneerlijk vergelijken is maar het blijft wel een constant aanwezig gegeven. Wel een klassieker te noemen in het subgenre ondanks dat het allemaal zeer voorspelbaar is en Mitchum misschien wel slecht is gecast. Ik zie hem liever in films als The Night of the Hunter en Out of the Past. De opbouw en spanning is bij verre niet zo sterk als in Das Boot. Toch won de film wel een oscar voor de special effects in 1957 wat te begrijpen is. Het niet sterk meeleven met de personages en de soms wat té Amerikaanse inhoud, ondanks/inclusief (het is maar hoe je het interpreteert) het eind, zorgen voor een wat gezapige oorlogsfilm. De 7,9 op IMDB is te begrijpen door eerder genoemde aspecten, maar wat mij betreft wel overgewaardeerd ondanks het begrip van mijn kant.

    6.5

Instellingen bij het plaatsen van berichten

  • Je mag geen nieuwe topics plaatsen
  • Je mag geen antwoorden plaatsen
  • Je mag geen bijlagen invoegen
  • Je mag niet je berichten aanpassen
  •