De resultaten 1 tot 10 van 10 worden weergegeven.

Discussie: Stalag 17 [DVD]

  1. #1

    Standaard Stalag 17 [DVD]

    Stalag 17 [DVD]

    Stalag 17 is een klassieker uit 1953 waarin Amerikaanse krijgsgevangenen worden geconfronteerd met een verrader uit hun midden. Wie is de man die roet in het eten gooit bij een ontsnappingspoging? Wie is die lafaard die een medegevangene uitlevert aan de Duitsers? <br />


    Lees dit artikel

  2. #2

    Standaard

    Volgens mij is dit wel een goede film...Billy Wilder heeft een partij fantastische films gemaakt en deze is volgens mij niet echt bekend. Jammer alleen dat er geen extra's bezitten, maar ja....
    "The things you own end up owning you" - Fight Club

  3. #3

    Standaard

    Dit is een erg goede en ook erg bijzondere film. Krijgsgevangen worden in vrijwel alle oorlogsfilms ofwel als een heroïsche, eensgezinde groep weergezet, ofwel als een vrolijk zooitje ongeregeld -zij het wederom heroïsch.
    In deze film zijn de krijgsgevangen een achterbakse en wantrouwige troep -dus echte mensen.
    "It is intriguing and useful to listen to the sacred rhetoric of the cinema groups and intellectual critics, but very little of it gets up on the screen in the next picture." -Jerry Lewis

  4. #4

    Standaard

    Ik heb deze film twee keer gezien; allebei de keren op BBC; en het heeft niet zo'n grote indruk op me gemaakt. Maar, then again, ik ben niet zo dol op oorlogsfilms. Er zijn zoveel WO II films in de omloop dat je er duizelig van wordt. Maar, het is wel beter dan de gemiddelde "Nazi's bite the dust" films.

  5. #5

    Standaard

    Stalag 17 is een van de betere Billy Wilder films. Na Five graves to Cairo(1943) en A foreign affair(1948) is het zijn derde WOII film bij Paramount. Geen van de drie films gaan over veldslagen of gevechtshandelingen. Fives graves to Cairo weet een geloofwaardig portret te geven van Erwin Rommel mede door het goede spel van Erich von Stroheim en A foreign affair geeft het verwoeste Berlijn na de oorlog weer en heeft veel overeenkomsten met The Third Man(1949) van Orson Welles.

    Stalag 17(1953) in eerste instantie geschreven voor toneel door twee G.I.’s die daadwerkelijk in het kamp hadden gezeten gaat over het geestdodende leven in een POW kamp. Het proberen te ontsnappen uit het kamp is net als in Grand Illusion (1938), Colditz(1957) en The great escape(1963) een manier om aan deze sleur te ontsnappen. Alleen in Grand Illusion en Stalag 17 gaat het om de karakters en de invloed die de omgeving op deze karakters heeft waar het in Colditz en The great escape meer om de vluchtpogingen zelf gaat.

    Sefton gespeeld door William Holden ziet zijn tijd wel komen. Hij verdient liever wat met kaarten en handel. Overleven is belangrijker voor hem dan de held uithangen. (Hoe tegenovergesteld is William Holden's rol in Bridge on the river kwai(1957) ) De sluwe sympathieke Duitser wordt weer gespeeld door een bekende regisseur ditmaal Otto Preminger. Straus en Lembeck spelen dezelfde rollen als in het toneelstuk en zijn een voorbode voor het travestie duo Tony Curtis en Jack Lemmon in Some like it hot(1959)

    Stalag 17 betekende het einde van Wilder’s succesvolle periode bij Paramount. (In 1954 maakt hij nog wel Sabrina voor Paramount) Wilder kon niet overweg met George Weltner een distributeur bij Paramount. Weltner belde op een dag op om te melden dat hij een goede deal had gemaakt om Stalag 17 aan de man te brengen in Duitsland. Er zou dan echter een kleine wijziging in de film moeten worden aangebracht. In plaats van de Duitser in dienst van het Amerikaanse leger, zou het een Pool moeten zijn die de verradersrol speelde. Dat zou meer geld in het laatje brengen. Wilder schreef een brief terug naar Weltner: “Waarom bekijk je jezelf eens niet een keer in de spiegel en spuug je in je eigen gezicht. Je bent gewoon een stuk stront. Mijn hele familie is uitgeroeid in Auschwitz en jij vraagt me dit te doen. Onder geen voorwaarde! Ik ben zo verbijsterd door jouw gedrag dat ik mijn overeenkomst met Paramount beëindig, tenzij ik binnen een week een verontschuldiging ontvang” Deze kwam niet en Wilder verliet Paramount.

  6. #6

    Standaard

    Dit is de meest curieuze WW II film die ik ooit gezien heb!

  7. #7

    Standaard

    Uitstekende film,een van de betere (oorlog) films gemaakt!
    Geweldig verhaal,mooie rollen,o.a van William Holden en leuke karakters,die misschien wat over the top zijn,maar dat komt uiteraard allemaal door de oorlog.

  8. #8

    Standaard

    Stalag 17 (1953)
    Stalag 17 is een mix van The Great Escape, Wilder's talent, een Who Done It?, veel humor en een luchtige aanpak over een serieus onderwerp. De film begint als het 'origineel' van The Great Escape lijkt vervolgens een Who Done It? te worden, maar eindigt niet zo. Stalag 17 is dan ook weer een hele leuke en sterke Wilder met uiteraard weer veel humor en weer een hele andere soort film qua onderwerp dan zijn andere klassiekers. Het aantal humoristische scenes is veel aanwezig en dat heeft de nieuwere klassieker The Great Escape fijn (goed) overgenomen. Itt The Great Escape is Stalag 17 minder gefocust op het ontsnappen uit handen van de Duitsers, maar meer hoe het leven en overleven voor de geallieerden was in de Duitse kampen voor krijgsgevangenen. Wederom een must see en must have van Wilder.

    8.3

  9. #9

    Standaard

    Stalag 17 (1953)
    Tijdens de tweede wereldoorlog wordt een groep Amerikaanse soldaten in het beruchte Duitse concentratiekamp Stalag 17 gevangen genomen. Voor het grootste deel van hun tijd proberen ze manieren te vinden om elkaar te helpen ontsnappen. Maar wanneer er twee gevangenen omkomen bij een ontsnappingspoging wordt het duidelijk dat er een verrader in de groep zit.

    Deze film van Billy Wilder,een van de meest veelzijdige en briljante filmmakers in de gouden jaren van Hollywood,mag er zeker wezen. Wilder weet een geweldige combi te maken van spanning en humor die goed gedoseerd en uitgewerkt wordt. De film kan natuurlijk gezien worden als de voorloper van de film The Great Escape,alleen het verschil met die film is dat het nu niet hoofdzakelijk om de ontsnapping zelf gaat,maar de gebeurtenissen er rondom heen. Hier en daar zijn sommige rollen wat dik aangezet en voor sommigen wat te grappig misschien gezien het onderwerp,maar mij heeft het nergens weten te storen. Een golden classic. 8.5/10
    ‎Broodje Frikandel Speciaal

  10. #10

    Standaard

    Kwam op mij bijna over als een propagandafilm :x . Weinig realistisch beeld van de ellende in gevangenkampen. Typisch een Amerikaans produkt zou ik het bijna noemen.
    Zou willen dat DVD m'n enige verslaving was!

Instellingen bij het plaatsen van berichten

  • Je mag geen nieuwe topics plaatsen
  • Je mag geen antwoorden plaatsen
  • Je mag geen bijlagen invoegen
  • Je mag niet je berichten aanpassen
  •