10e Pathé PAC Filmfestival

Alweer voor de 10e keer organiseerde Pathé een speciaal evenement voor filmliefhebbers, het PAC-festival. Tweemaal per jaar - wanneer het weer nog niet bepaald zomers is - krijgen filmliefhebbers de kans om vijf voorpremières van kwaliteitsfilms op één dag te zien. Een zorgelozer zondag is bijna niet denkbaar. Het festijn startte om 10.30. De bezoekers werden verrast met een goodiebag en een inleiding op het witte doek door niemand minder dan Paul de Leeuw, zelf een fervent filmliefhebber.

Zelf ben ik trouwe aanhanger van dit festival. Steevast kijkt iedereen die ik dit vertel me altijd aan alsof ik zojuist héél hard op mijn achterhoofd ben gevallen. Zo lang film kijken achter elkaar, hoe hou je dat vol? Het is verrassend goed vol te houden. Naar mijn ervaring is het namelijk een dag waar je even alle sores van alledag kunt vergeten om volledig op te gaan in de films die vertoond worden. Bovendien zijn er meer dan voldoende pauzemomenten tussen elke film, waarbij de lunchpauze en de dinerpauze een uur tot anderhalf uur zijn. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een tekort aan daglicht of sociale interactie. Sterker nog, de gang naar de Subway tijdens de lunch en een eetcafé in de buurt voor het diner is onderdeel geworden van de traditie. Het enige dat wat lastig wordt, is om nog een houding weten te vinden in die stoelen. Die zijn er toch echt niet voor gemaakt om zo lang op te zitten. Ach, zo kom je nog eens in zitposities terecht waarvan je niets eens wist dat ze bestonden... Het filmfestival is dus zeker een aanrader. Je loopt het risico dat bepaalde films je niet trekken of moeilijk uit te zitten zijn, maar komt misschien ook pareltjes tegen die je anders nooit gezien zou hebben. Bovendien, als je met vrienden of familie gaat, heb je in ieder geval een gezellige dag gehad, ongeacht het filmaanbod.

DVD.nl vond Hans Unger, theatermanager van Pathé Groningen, bereid om zijn medewerking te verlenen aan een interview.

Hoe is het idee voor het PAC filmfestival ontstaan?

Het idee is ontstaan om het label PAC een extra boost te geven. PAC staat voor Pathé Alternative Cinema. Pathé Alternative Cinema speelt in op de groeiende behoefte naar kwaliteitsfilms. PAC selecteert mooie films die iets extra's brengen; met diepgang, adembenemende achtergronden en een verhaal dat lang blijft hangen.

Welke criteria worden er gehanteerd om een film een PAC-film te noemen en welke genres komen er voorbij?

Wanneer de film voldoet aan het bovenstaande. Natuurlijk is dit arbitrair. Je hebt zelf zondag kunnen zien dat er veel verschillende genres langs komen. Welke niet? Animatie, spektakel, horror etc. Deze voldoen dan meestal niet aan de eisen van een PAC film zoals beschreven.

Wat voor reacties geeft het publiek op het festival en hoeveel publiek trekt het?

Heel positief. Zie Twitter en het groeiende aantal bezoekers. Gisteren ruim 330 (redactie: Pathé Groningen). Het festival organiseren we twee keer per jaar, dus reken maar uit…

Meer dan een etmaal achter elkaar films kijken, is dat niet een hele zware zit?

Daarom doen we het ook maar twee keer per jaar…

Is het PAC festival 'here to stay'?

Dit was de 10e keer en we hebben nog lang niet het gevoel dat het eind in zicht is..

Wat vond je zelf de beste film die tot nu toe op het festival vertoond is? En de grootste tegenvaller?

Incendies (redactie: Denis Villeneuve, 2010). Ik vergeet de tegenvallers altijd erg snel…

Gaat Pathé nog andere festivals organiseren? 

We doen wel eens mee met bijvoorbeeld Cinekid of het Nederlands Film Festival of het IDFA (redactie: Internationaal Documentaire Festival Amsterdam).

Staan er verder nog evenementen in de planning waar filmliefhebbers in Nederland naar uit kunnen kijken?

“Pathé is meer dan film…”, daarom vertonen we ook hele andere dingen, zoals de theatervoorstelling van War Horse, de opera Werther, een concertfilm van Peter Gabriel en ballet Marco Spada.

Het PAC Pathé Filmfestival kost € 27,50 voor reguliere bezoekers en € 10 voor houders van de Pathé Unlimited Card. Het wordt tweemaal per jaar gehouden rond februari/maart en september/oktober. Houdt de website van Pathé in de gaten als je interesse hebt, want de mooiste plekken zijn al een paar weken van tevoren vergeven.

De komende weken verschijnen de recensies één voor één op onze voorpagina. We publiceren ze rond de datum dat ze breed in première gaan. De recensie van Her kun je hier nu al lezen.

Je kunt de komende weken uitkijken naar de volgende recensies:

- The Grand Budapest Hotel (release: 13 maart)

- Ain't Them Bodies Saints (release: 20 maart)

- August: Osage County (release: 20 maart)

- The Keeper of Lost Causes (release 10 april)

 

Recente artikelen

Laatste reacties

Claudio Santulli  |  27-02-2014

Nu niet meer. ;-)
Lees meer >

StefaanD  |  27-02-2014

Helaas gaat de link naar een pagina die zich in de eeuwige digitale jachtvelden bevind, dus leeg en niets te zien. Het is maar dat jullie het weten ;)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina