DVD.nl op de IBC 2015 in Amsterdam

DVD.nl op bezoek op de IBC 2015 in de RAI in Amsterdam

Van 11 tot en met 15 september werd in de RAI in Amsterdam weer de IBC gehouden. Hoewel deze beurs zich niet op consumenten, maar op professionals uit de broadcast-wereld richt, ging DVD.nl een kijkje nemen. Tussen alle IP-servers, camerasets, beeldschakelsoftware en editingprogramma's kwamen we paar stands tegen die we jullie niet willen onthouden.

NHK 8k LCD TVAllereerst was er in de Future Zone bij de Japanse firma NHK de allereerste 8K LCD TV met High Dynamic Range (HDR) te aanschouwen. Deze Super Hi-Vision TV, ontwikkeld in samenwerking met SHARP, maakt echter nog weinig indruk. De beelden zijn scherp, maar qua scherpte is met het blote oog nauwelijks tot geen verschil te zien met 4K. Bovendien waren de zwartwaardes ondermaats. Mogelijk dat bij extreem grote (8K-)monitoren het verschil in scherpte merkbaar wordt, maar op de consumentenmarkt zitten we niet op dit scherm te wachten.

DTS:X

Met enige verwachtingen bezochten we de stand van DTS:X. Het wachten is op de release van DTS:X hardware, maar de toezegging daarvoor werd niet gegeven. Men verwacht 'binnen enkele maanden'. Het lijkt erop dat DTS zit te wachten op updates van hardware-producenten, terwijl DTS:X juist met het protocol op de proppen moet komen. De fabrikanten wachten op hun beurt weer op de uiteindelijke standaard van DTS:X. Er wordt nu wel hardware op de markt gebracht die DTS:X-ready is. Als de standaard bekend wordt zal DTS een gratis upgrade naar DTS:X beschikbaar stellen. Inmiddels is in Amerika al de eerste Blu-ray Disc met DTS:X uitgebracht: Ex_Machina. In Europa zal deze uitgave niet de DTS:X-track bevatten.
Wat DTS:X wel in de stand voorhanden had was een demo van DTS Headphone:X. Via een standaard koptelefoon kun je films (en ook muziek) in 3D-geluid beluisteren. Via een tablet was er een demo van Dawn of the Planet of the Apes in DTS:X Headphone te beluisteren. Hoewel de precieze plaatsing van geluid niet te vergelijken is met een Home Cinema-set was de algehele beleving toch bijzonder. Het klinkt inderdaad veel ruimtelijker dan een standaard stereo-track. Wie een (summiere) indruk wil krijgen hoe DTS Headphone:X klinkt kan hier een demo van Ex_Machina beluisteren.

DTS-X Headphone promo


Dolby Vision

Het meest interessante nieuws van de IBC komt uit de stand van Dolby. Naast het reeds bekende Dolby Atmos was er ook een presentatie van Dolby Vision. Er zijn inmiddels bioscopen ingericht als Dolby Cinema, waaronder in Eindhoven en Hilversum, met Dolby Vision en Dolby Atmos. Dolby Vision komt nu ook beschikbaar voor de Home Cinema. Het idee achter Dolby Vision is dat de beeldkwaliteit van de huidige weergevers (zowel content als hardware) voor verbetering vatbaar is. Het dynamische bereik is te beperkt. Dolby Vision doet daar wat aan middels HDR. HDR is op de meeste nieuwe UHD-schermen te vinden, maar dat Dolby Vision onderscheidt zich door de meegestuurde metadata. Zowel het kleurenspectrum als de helderheid en het contrast is vele malen hoger dan bij standaard HD-televisies. Vooral het contrast is met 2.000.000:1 vele malen hoger dan de huidige standaard. Via het content-schijfje (Dolby Vision richt zich op de nieuwe standaard UHD-BD) wordt het signaal inclusief metadata naar de Dolby Vision-televisie gestuurd dat aldaar wordt geanalyseerd. De televisie geeft dan het signaal precies weer zoals het oorspronkelijk bedoeld is. Je krijgt de kleuren, het contrast en helderheid voorgeschoteld zoals het op de disc staat. Het kalibreren van je scherm wordt dan, in theorie, zo goed als overbodig. Je hebt dus wel een televisie met Dolby Vision-ondersteuning nodig. Het probleem is dat deze nog niet of nauwelijks beschikbaar zijn.

Een ander probleem is de content. Op dit moment is er nog geen enkel schijfje beschikbaar, maar ook hier wordt aan gewerkt. De Disneyfilms Tomorrowland en de Disney/Pixarfilm Inside Out zijn geheel in Dolby Vision-formaat afgewerkt en zijn klaar om op Dolby Vision uitgebracht te worden. Ook The Lego Movie, Edge of Tomorrow en Oblivion zijn inmiddels gemastered in Dolby Vision. In de stand was een fragment van The Lego Movie en Oblivion in Dolby Vision te zien, welke vooral qua kleur en detail een verbetering ten opzichte van de huidige Blu-ray Discs laat zien. Om een succes te worden moet er dus hardware en content beschikbaar komen. Ook een aantal oudere films, van voor het Dolby Vision-tijdperk, worden opnieuw gemastered naar Dolby Vision, waaronder de eerste Star Wars-film. De hardware verwacht men (vooralsnog alleen in de VS) over enkele maanden, aldus Dolby.

We hielden een kort interview met Roland Vlaicu, Vice President Consumer Imaging van Dolby Labs. We spraken met hem over Dolby Vision en Dolby Cinema. Bekijk het interview hieronder:

 

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina