Hardware review: Bluesound PULSE Soundbar

door Quintijn Bulterman

Er werd al langere tijd uitgekeken naar de Bluesound Pulse soundbar. Dat is ook niet heel gek. De Bluesound Pulse soundbar werd al op veel shows en beurzen gepromoot. Sinds eind 2016 is de Pulse soundbar op de Nederlandse markt verkrijgbaar. Het is nu dus een goed moment om te zien of deze de moeite waard is.

Pulse Sounbar

Bluesound Pulse Soundbar

De Pulse soundbar is de laatste aanwinst in de Bluesound familie. Om Bluesound te betitelen als hèt merk van draadloze netwerkspelers is wellicht wat kort door de bocht. Bluesound is te vergelijken met Sonos. Echter staat Bluesound bekend om de hoge geluidskwaliteit. Zo levert Bluesound draadloze netwerkspeakers, maar ook de streamers voor in de HiFi-keten. Of voor de liefhebber een Vault. Dit is een streamer met de mogelijkheid om cd’s te rippen en direct op een harde schijf op te slaan. Om hun positie op de markt nog meer kracht bij te zetten, speelt Bluesound sinds kort ook Master Quality Authenticated (MQA) af. Dit zorgt voor een enorm draagvlak binnen de HiFi-markt. Maar hoe bedient Bluesound de filmmarkt?

Loodzwaar

Iets wat direct opvalt, is het gewicht van de Pulse soundbar. Normaal gesproken is het de subwoofer die met een hijskraan naar binnen getild mag worden. Maar nu is het dus de soundbar zelf.
De lijst van mogelijkheden is vrij lang en indrukwekkend. De Pulse soundbar ondersteunt namelijk: MP3, AAC, WMA, OGG, WMA-L, ALAC, OPUS en hoge resolutie FLAC, MQA, WAV, AIFF. De Pulse doet dat ook nog eens bij een 24 bit en 192 kHz sample rate. Inwendig is een 3-weg systeem te vinden, dat stereo opgebouwd is. Echt stereo, dus 6 speakers met in totaal 120 watt. Dat is een hoop. Wifi, bluetooth, alle grote muziekdiensten, analoge ingang, ethernet, usb en een optische ingang. Wat er niet in de doos terug te vinden is, is een afstandsbediening. Alles gaat via een app. Wel vind ik pootjes om de Pulse soundbar neer te zetten en beugeltjes om ze op te hangen. Vergeet u niet hoeveel tijd, onderzoek en ontwikkeling er in de app zit. Tevens biedt de Pulse soundbar een mogelijkheid aan om een bestaande remote te programmeren en te gebruiken op de soundbar. Heel eenvoudig via infrarood. Ergens ook wel logisch, want afstandsbedieningen hadden we al genoeg liggen.

Een oplettende lezer zal trouwens iets missen in de lijst hierboven. Inderdaad, een geluidsformaat. Die staat er niet tussen. De Pulse soundbar is op de markt gekomen voordat de Dolby-ondersteuning geïmplementeerd was. De soundbar is er ook eerder dan de subwoofer, die later in 2017 zal volgen. In het eerste kwartaal van 2017 zal de Dolby-ondersteuning beschikbaar zijn. Nu het geval. Tijdens het schrijven van deze review, kwam de update beschikbaar. Dolby Digital decoding is een feit!

Eenvoud

Pulse soundbarHet kan bijna niet eenvoudiger. Dat zie ik steeds vaker. Het maakt mij in ieder geval heel gelukkig. Ik haal de Pulse soundbar uit de verpakking, stop er pootjes onder en prik er wat kabels in. App installeren en binnen enkele seconden heb ik geluid. Aan de voorkant is het voor Bluesound bekende rond, blauw lichtje te zien. Waarover nagedacht is, zijn de aansluitingen. Deze zitten in het midden en allemaal naar boven gericht. Perfect natuurlijk voor onder de tv. Een rechte lijn naar beneden voor de aansluitingen, afwerken met een kabelgoot en je bent klaar. Ja de Pulse soundbar is zwaar, ja hij is hoog en ja hij is groot. Het is, zoals ik van Bluesound gewend ben, inherent aan de kwaliteit. Ik start de app op en laat de Pulse soundbar rustig inspelen met wat Top 40 muziek.

Quality over quantity

Laat ik maar meteen to the point komen. Wat een geluidskwaliteit! Onvoorstelbaar! Waar vele andere soundbars zich laten beperken in het afspelen van bestanden of zelfs High Res-bestanden, doet de Pulse soundbar (bijna) alles. Even een stapje terug, een klein stapje. Wat belangrijk om voor het luisteren even in te stellen, zijn de luisteropties. In het app-menu kan ik kiezen voor tv-, muziek- of filmgeluid. Dit zijn eigenlijk 3 voorkeursinstellingen. Ik wil bij tv-kijken een ander geluid dan bij muziek en uiteraard bij film weer een ander geluid.
Ik heb voor tv-geluid de hoge tonen voor het stemgeluid iets hoger gezet en de lage tonen juist iets lager. Ook kan ik de ruimtelijkheid van het geluid instellen. Dat wil ik voor tv-geluid juist iets directer. Voor muziek wil ik wat meer ruimtelijkheid en wat meer lage tonen. Bij films moet alles gewoon open, het moet gewoon knallen. Maar het geluid, de kwaliteit van muziek, daar sta ik echt van te kijken. Zeker ook het holografische geluidsbeeld. Mijn eigen set staat naast de tv opgesteld. Maar het geluid van de soundbar lijkt wel uit mijn eigen speakers te komen. Het wordt zelfs leuker als ik MQA ga afspelen. Welke soundbar speelt dat nou af? Geen enkele! Het maakt niet uit wat ik afspeel, pop, rock, klassiek of soul. Het klinkt beter dan welke soundbar ik ooit gehoord heb. We spelen als referentie Adèle. Vol sprankel en levendigheid vult zij de woonkamer. Vervolgens zet ik George Michael en David Bowie op. En ze klinken levendiger dan ooit. “Jesus to a Child” van George Michael, misschien niet bij het grote publiek bekend, maar een nummer dat gehoord moet worden. Dit doet de soundbar heel goed, het gevoel overbrengen, de emotie. Dit moet ervaren worden.
Ik durf zelfs te zeggen dat de Pulse soundbar een kantelpunt in de markt heeft bereik. Laat ik dat even toelichten. Als ik nu een goed klinkend stereosysteem moeten samenstellen, met dezelfde mogelijkheden en geluidskwaliteit, dan heb ik aan 1200 euro niet genoeg. Dat is wat je nu voor de Pulse soundbar zou moeten betalen.  Dat is een geweldige prestatie van Bluesound!

Bluesound Pulse Soundbar
Stereo bioscoop

Dat de Pulse soundbar goed klinkt met muziek, mag duidelijk zijn. Maar hoe zit het dan met films?
Filmgeluid, dat moet toch lekker automatisch? Gewoon Dolby- of DTS-herkenning en dan genieten. Niet helemaal, want de ondersteuning is er nog niet. De Pulse soundbar mist namelijk ook een HDMI aansluiting. Ik pak voor de zekerheid er toch even de website van Bluesound bij. Op de website staat de soundbar toch echt onder een tv. De Pulse soundbar wordt zelfs bestempeld als entertainment hub. Waarom heeft Bluesound dan geen HDMI-aansluiting? Waarom worden er geen geluidformaten van films ondersteund? Gooit Bluesound niet zijn eigen glazen in? Bluesound is niet het enige merk dat geen HDMI heeft, of geen Dolby of DTS ondersteund. De Mu-So of de Sonos, ze kenmerken zich meer als een All In One-systeem. Wij vinden dan ook dat dit de grote scheiding in de markt van soundbars is. Gelukkig heeft Bluesound aangegeven dat er een Dolby-mixdown in aanmaak is. Dit zou bij de volgende update geïmplementeerd moet worden. Maar hoe werkt dat dan? We krijgen als luisteraar een echt front rechts en links kanaal. Deze twee worden samengevoegd als zijnde centerspeaker. Ik heb mij laten influisteren dat er ook ondersteuning zou komen voor de draadloze speakers, zodat deze als achterkanalen ingezet kunnen worden. Na een kort gesprek met de importeur werd ik al iets wijzer. Er komen ook een tweetal dongle voor de draadloze subwoofer-ondersteuning. De ene dongle is uiteraard voor de subwoofer van Bluesound zelf. De andere is een universele, zodat een willekeurige, draadloze subwoofer gebruikt kan worden.

Ik bekijk de introscène van Gladiator. Klassieker. Het mooiste gedeelte is als alle pijlen worden afgeschoten en over je heen vliegen. Het geluid is groots en aanwezig.
Het is het leuk dat ik de scene heb gekeken in stereo en sinds de update met Dolby Digital decoding. Voorheen was het geluidsbeeld een plat stereobeeld, zonder echt betrokken te worden in de film. Nu hoor ik duidelijk verschil. De scene is groot van formaat. Er schieten pijlen door de lucht, gevechten, paarden en zwaarden. Het geluid is helder en nog veel mooier, de lage tonen komen goed over. Best bijzonder, zonder een subwoofer.

Star wars VII: The Force Awakens.
Ik hoef niet te vertellen dat met de juiste apparatuur er een siddering langs de ruggengraat kruipt zodra er een lightsaber aangaat. Het is de combinatie van lage tonen die een synergie moet vormen met de hoge tonen. Het laag zorgt ervoor dat je de lightsaber bijna kan voelen, terwijl de hoge tonen ervoor zorgen dat je de lightsaber rakelings langs je gezicht voelt gaan.  Dit is de lightsaber-ervaring zoals die bedoeld is. Ik bekijk met name het gevecht in het bos. Omgeven door de sneeuw, vindt er een episch lightsaber-duel plaats tussen Kylo Ren en Rey. Het geluid is transparant en helder. Bijna kristalhelder. De eerste keer dat ik deze scene keek, was het in stereo. Nu met de Dolby update, hoor ik aanzienlijke verbetering. Het element dat ervoor zorgt dat je betrokken wordt, is nu wel aanwezig. Ik mis bij Star Wars wel echt de achter kanalen. Net als de subwoofer. Begrijp mij niet verkeerd, het geluidsbeeld is heel goed. Maar met een subwoofer voeg je toch net die extra dimensie toe.

Bluesound Pulse Soundbar
Kwaliteit

Het is een stevig en degelijk apparaat. Ik heb de Pulse soundbar dan ook onderworpen aan de ultieme test….Kinderen! Audio en kinderen zijn meestal niet de beste combinatie. Al die recievers hebben van die mooie knoppen. En dan ook nog één zo’n hele mooie grote ronde draaiknop. Ik spreek uit ervaring. Wat ga je zeggen tegen je 2 jarige zoon, als hij vol trots jouw volumeknop komt laten zien. De Pulse soundbar heeft totaal geen knoppen aan de buitenkant zitten, helemaal niks. Er kunnen geen speakersunits ingedrukt worden en geen speelgoed kan in baspoorten gestopt worden. Ik durfde het wel aan, een knutselmiddag.  De Pulse soundbar heeft het overleefd. Hang de soundbar op aan de muur en dan zit je helemaal veilig.

To Sub or not to sub

Ik heb de Pulse soundbar zonder subwoofer getest. In eerste instantie was ik daar ook niet content mee. Maar tijdens het luisteren van een portie goede muziek, merkte ik dat het geen gemis was. De Pulse soundbar is namelijk zo krachtig en in het bezit van een rijk geluid, dat bij het luisteren van muziek er geen subwoofer nodig is. Dat klinkt misschien raar, maar de Pulse soundbar heeft een goede lage klank. Voor de extra dimensie bij films, zou ik de subwoofer er toch wel graag bij willen. Die extra dimensie lage klanken, maken de filmervaring een stuk beter. En goed nieuws. Blue sound heeft aangegeven dat de subwoofer in het tweede kwartaal van 2017 beschikbaar is voor 699 euro.

The Bluesound App

Bluesound App logoIk heb het al eerder even aangehaald. Geen afstandsbediening. Voor de meesten geen probleem. Mocht je nu geen WiFi thuis hebben, dan wordt het wel een probleem. Zonder WiFi geen Bluesound. Nou ja, bijna dan. Door middel van infrarood is een bestaande afstandsbediening te gebruiken. Ik vind het slim wat Bluesound heeft gedaan. Door de afstandsbediening achterwege te laten, blijft er geld over. Dat potje kan goed gebruikt worden voor de app. Want de app bedient alle Bluesound apparaten in het huis. Ik zie ook dat er goed gewerkt is aan de app. Het totaalbeeld is overzichtelijk en opties en mogelijkheden zijn goed te vinden. Het is simpel en spreekt voor zich. Wat wil je qua bediening nog meer?

Conclusie:

Een soundbar in de Bluesound-familie is natuurlijk geweldig. Zeker als het een geluidskwaliteit levert die mijn verwachtingen te boven gaat. High Res-ondersteuning en ook nog eens MQA! Op dit moment is de Pulse soundbar een geweldig HiFi-apparaat. Waarbij je heel veel waar voor je geld krijgt. De filmervaring is met de update van Dolby Digital decoding met sprongen vooruitgegaan. Je bent meer betrokken bij de film. Tevens zijn er veel meer lagen te horen. Wat ook logisch is. De ervaring zou helemaal compleet zijn met de subwoofer. En voor de filmliefhebber is een HDMI aansluiting ook geen gek idee.

Prijs: € 1199,-

Plus:
High Res & MQA ondersteuning
Goede app
Degelijke bouw
Hifi kwaliteit

Min:
Geen HDMI

Beoordeling

Recente artikelen

Laatste reacties

rogue  |  05-03-2017

Mooie review Quintijn. "Ik heb de Pulse soundbar dan ook onderworpen aan de ultieme test….Kinderen!" :lol: Alleen klopt er één dingetje niet: “Jesu...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina