Hardware Review: ELAC EA101EQ-G geïntegreerde versterker

Een stereo-versterker gebruiken voor film?

Je hebt muziekliefhebbers, je hebt filmliefhebbers en je hebt een combinatie van deze twee. Afhankelijk van wat je budget is moet je eigenlijk altijd concessies doen op één van de twee gebieden. De meeste instap- en middensegment surround-receivers zijn nu eenmaal niet zo muzikaal aangelegd en met een fijne stereo-versterker mis je wellicht als filmliefhebber de ruimtelijkheid van een volwaardige homecinema-set. Maar een versterker mét ondersteuning voor een subwoofer en Dolby Digital 2.1 is wellicht de gulden middenweg. ServiQ stelde ons de ELAC EA101EQ-G ter beschikking voor een review. Zonder een fijne set luidsprekers komt deze versterker niet goed tot zijn recht, dus we kregen ook de beschikking over de ELAC Uni-Fi BS U5 monitors en een ELAC SUB 2030 subwoofer.

ELAC – Deutsche Gediegenheit

Een kleine introductie kan geen kwaad. ELAC is een merk wat al ruim 90 jaar bestaat. Oorspronkelijk maakte ELAC sonarapparatuur en deed men onderzoek naar geluidsgolven door water en lucht. Toen nog onder de naam Electroacustic GmbH. In 1948 leidde de passie voor muziek tot het op de markt brengen van ELAC’s eerste apparaat voor de consument; de PW1 platenspeler. Vanaf 1984 ging ELAC ook luidsprekers maken. Met name in de technologie rondom hoge frequentie drivers, ofwel tweeters, maakte ELAC grote stappen. Een mooi voorbeeld van de ontwikkelingen bij ELAC is de in 1993 gelanceerde JET folded-ribbon tweeter welke tot wel 35.000 Hz ging. Je kunt wel stellen dat ELAC de nodige ervaring heeft op het gebied van audio.

ELAC EA101EQ-G geïntegreerde versterker - eigenschappen

In de ELAC-versterker wordt gebruik gemaakt van een A/B-versterker welke van stroom wordt voorzien door een gemoduleerde schakelende voeding. Je kunt deze voeding zien als een kleine klasse D-versterker die de A/B-versterker van stroom voorziet. De voeding schakelt meer dan 400.000 keer per seconde en kan op deze manier heel efficiënt de versterker van stroom voorzien. Er is daardoor minder warmteontwikkeling en de versterker kan in een kleiner jasje gestoken worden, maar er wordt nog altijd 80 Watt per kanaal bij 4 Ohm uitgestuurd. En dat is fors! En dat ook nog eens in audiofiele kwaliteit. Het frequentiebereik loopt van 20 Hz tot 40.000 Hz.

De versterker heeft ondanks zijn kleine formaat diverse ingangen en technieken aan boord. Zo vind je er twee optische ingangen, één coaxiale digitale ingang, twee analoge ingangen, een Bluetooth aptX ondersteunde draadloze verbinding en een USB asynchrone ingang op terug. De laatstgenoemde is voor de geïnteresseerden onder ons een DAC om achter je PC te hangen. Zie het als een soort superluxe externe geluidskaart. Qua uitgangen kun je er twee speakers op aansluiten, een subwoofer en een koptelefoon.

ELAC Uni-Fi BS U5 monitor luidsprekers – eigenschappen

De mooie satijnzwart afgewerkte monitors in de Uni-Fi serie volgen de succesvolle ELAC Debut-serie op. De Debut-serie werd ontwikkeld door meester-ontwikkelaar Andrew Jones en ook de Uni-Fi serie is door hem ontworpen. Hij heeft meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van audio en heeft kosten noch moeite gespaard bij de ontwikkeling van de Uni-Fi lijn.

De BS U5 zijn geen hele kleine monitors, maar zeker niet enorm. Ze zijn net geen 34 cm hoog, 17,8 cm breed en inclusief de stoffen fronts en de aansluitterminals zijn ze 32 cm diep. Ze wegen zo’n 7,5 kg en zijn gemaakt van MDF. De klankkast is inwendig verstevigd om de trillingen van de kast zelf zo ver mogelijk te elimineren.

Het betreft een 3-weg basreflex systeem met één basreflexpoort aan de achterzijde. Het frequentiebereik van deze beauty’s loopt van 46 Hz tot 25.000 Hz. Een ruim bereik voor muziek dus. Er zit een 13 cm woofer in met een aluminium conus voor het laag en er zit een coaxiale midrange/tweeter-driver in gestopt. De aluminium midrange-driver is 10 cm in doorsnee en in de spreekspoel van die midrange-driver zit de zijden dome-tweeter van 25 mm doorsnee. Dit zorgt voor een mooi gecentreerd geluid uit het midden van de luidsprekers en op deze manier is een volwaardig 3-weg systeem in een kleine behuizing gestopt. Achterop vind je zeer degelijke aansluitterminals die overweg kunnen met zowel losse luidsprekerkabels, als banaanpluggen als spades. De stoffen fronts kun je aan de luidsprekers bevestigen d.m.v. magneten. Zonder fronts zien de luidsprekers er geweldig uit omdat er geen dopjes of pinnetjes zichtbaar zijn voor de bevestiging van de fronts.

ELAC SUB2030 subwoofer – eigenschappen

Voor het laagste laag is, zeker bij film, een subwoofer erg prettig om te hebben staan. De ELAC SUB 2030 is een mooie, satijnzwart afgewerkte subwoofer met een 25 cm grote ‘downfiring’ driver. Een dergelijke subwoofer is over het algemeen wat makkelijker te plaatsen dan andere uitvoeringen. Omdat aan de onderzijde nog een plaat zit kun je deze subwoofer ook gemakkelijk op vloerbedekking plaatsen.

De subwoofer gaat indrukwekkend laag gezien de kleine behuizing. Tot wel 20 Hz. En dat is vooral bij films heel erg gaaf. De subwoofer is met een optionele wifi-dongel draadloos aan te sturen en dat maakt de plaatsing erg makkelijk en ook het formaat helpt daarbij. Hij is slechts 36 cm hoog, 30 cm breed en 31,5 cm diep. Het totaalgewicht van deze bad boy is 11 kg.

Leuk al die gegevens, maar hoe presteert het geheel?

Primair richten we ons tot de mogelijkheden en kwaliteit bij het kijken van films, want we zijn niet voor niets een film gerelateerde site. Omdat de versterker Dolby Digital 2.1 met lipsync ondersteunt kun je zeker stellen dat er aan de filmliefhebber is gedacht. We sloten onze tv aan middels een optische kabel aan de ELAC EA101EQ-G. Het display gaf bij weergave van een Dolby Digital 5.1 track meteen aan dat er een Dolby Digital-signaal werd gedetecteerd. We bekeken The Jungle Book via Netflix. Netflix biedt geen bijzonder hoge audiokwaliteit, maar gezien het feit dat Netflix onverminderd populair is, is het een voor de hand liggende test.

De definitie van de monitor luidsprekers is indrukwekkend. We horen details in het geluid die we eerder niet hoorden. In de openingsscène rent de hoofdpersoon Mowgli bijvoorbeeld over takken in bomen en door het gras. Tussen alle muziek en effecten door hoorden we de lichtvoetige stappen van Mowgli op de takken en in het gras. De kleinste details in het geluid blijven bewaard en kun je erg goed horen.

Verderop in de film wordt Mowgli meegenomen naar de apentempel. Wanneer later in die scène Koning Louie zijn eigen tempel afbreekt wordt duidelijk dat de subwoofer zijn mannetje staat. Hij gaat heerlijk laag zonder te vervormen of zonder bijgeluiden.

Het stereobeeld is ook erg goed en ook de dialogen zijn allemaal erg goed te volgen en komen voor ons gevoel uit het scherm en niet uit de speakers. De ruimtelijke plaatsing van het geluid is daarmee ook erg goed. Je kunt aanwijzen in de lucht waar het geluid vandaan lijkt te komen. En dat is een compliment waard.

Andere luistersessies met films laten hetzelfde horen. Of het nou van Netflix komt of van een Blu-ray. En nergens is het geluid vermoeiend. Altijd even sprankelend en met een ruimtelijke plaatsing van zeer hoog niveau.

De muziekliefhebbers zijn vooral degenen die kunnen genieten

Ondanks de schitterende weergave van het filmgeluid missen wij in elk geval toch echt de achter kanalen. Het is net de kers op de spreekwoordelijke taart bij het kijken van films. Maar ben je op zoek naar een set die primair fantastisch moet presteren bij het weergeven van muziek en komen films op een goede tweede plaats, dan zit je bij deze set gebeiteld. De subwoofer neemt duidelijk een stapje terug en integreert bijzonder goed in het geluid bij het luisteren naar muziek. Hij neemt echt een ondersteunende positie in en helpt de monitors wat te ontlasten bij het allerlaagste laag. En dat maakt ons blij, want wij zijn naast filmliefhebbers ook zeker muziekliefhebbers. Subwoofers nemen vaak de overhand in muziek wanneer ze worden gebruikt in een homecinema-set, maar in deze setup horen we hem gelukkig nauwelijks. De monitor luidsprekers zijn namelijk erg goed met muziek en gaan van zichzelf al behoorlijk laag.

We luisteren wat albums om van de muzikaliteit van de ELAC set te genieten. Van Metallica tot aan Ed Sheeran, van John Mayer tot Mozart. Van alles komt voorbij. Ook bij het luisteren van muziek valt op hoe goed de ELAC’s zijn qua plaatsing en detaillering van het geluid. Ook vallen sommige albums pijnlijk door de mand als het op de productie aankomt. En het is knap als een audioinstallatie je het verschil kan laten horen tussen matig geproduceerde en uitstekend geproduceerde albums.

De ELAC EA101EQ-G-versterker toont daarnaast echt zijn ballen. Wat een ongelooflijke power zit er in dat kleine versterkertje! Het is daarnaast een gouden combinatie met de BS U5 monitors. Nergens, op geen enkel volumeniveau, treedt vervorming op en de detaillering blijft zeer goed.

Nog even over het gebruiksgemak

Bij de versterker zit een kleine afstandsbediening geleverd die het noodzakelijke doet. Tot zover niets bijzonders. Wat wel bijzonder is, is het gebruik van een door ELAC zelf ontwikkelde app i.c.m. de versterker. Zo kun je de equalizer alleen via de app bedienen, kun je de ingangen van andere benamingen voorzien en kun je het offset volume per bron instellen. Wat ook een erg fijne feature is, is dat je elke willekeurige afstandsbediening kunt gebruiken i.c.m. de ELAC EA101EQ-G. Zo kun je via de app aangeven dat je voor het commando ‘volume+’ een opdracht wilt leren. Je druk vervolgens op de ‘volume+’ knop op de afstandsbediening van bijvoorbeeld je tv en vervolgens reageert de ELAC op die afstandsbediening. Erg handig!

Daarnaast zit er een zeer interessante technologie in de app en de versterker. ELAC noemt het zelf de ABC Technology. De ABC staan voor Auto Blend & Calibration. Wat deze technologie doet is d.m.v. de microfoon in je eigen telefoon of tablet waarop je de app gebruikt, metingen verrichten zodat de overname-frequentie en de faseregeling van de subwoofer optimaal kunnen worden ingesteld. En met de AutoEQ-functie wordt de frequentiecurve onder de 200 Hz geoptimaliseerd. Het is dus een akoestische correctie om de basweergave strak en gecontroleerd te houden. En dat werkt erg goed!

 

Conclusie

Wat een powerhouse is de ELAC EA101EQ-G! We kunnen niet anders zeggen. En dat allemaal in een zeer bescheiden, maar zeer mooi afgewerkt jasje. De luidsprekers en de subwoofer bieden eveneens een zeer hoge kwaliteit in zowel geluid als in afwerking. Wat ELAC ook goed doet, is gebruikmaken van een app. De app is stabiel en biedt erg leuke functionaliteiten. Is het dan alleen maar lof? Dat ligt puur aan je smaak en aan je budget. We zijn erg content over prestaties van de set, maar wij missen persoonlijk de achterkanalen bij het kijken naar films. We zouden deze set dan ook eerder naast een homecinema-set zien, dan als een vervanger ervan. En dat ligt dan echt aan wat je bestedingsruimte is. Als je dan toch genoeg bestedingsruimte hebt, is de keuze voor een A/V-receiver die ook goed presteert in stereo voordehandliggender.

Maar goed, zoveel mensen, zoveel wensen. Ligt je hart primair bij muziek en hou je daarnaast ook van films, dan is een investering in deze ELAC set echt geen verkeerde. Je krijgt geen genoeg van het (her)beluisteren van je favoriete albums en dit is waar de ELAC set echt zijn ware kunde toont.

Pluspunten:

  • Compact en mooi design
  • A/B-versterker
  • Groot bereik
  • Fijne app
  • Fantastisch gedetailleerd geluid

Minpunten:

  • Geen, wat ons betreft

 

Adviesprijs ELAC EA101EQ-G:     € 699,00
Adviesprijs ELAC Uni-Fi BS U5:   € 349,00 per stuk
Adviesprijs ELAC SUB 2030:       € 649,00

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina