Alles over het filmjaar 2014


Geen beter moment dan de laatste dag van het jaar om het afgelopen (film)jaar eens te overzien. Hoe cliché het ook mag zijn, er is niks mis om toch eens stil te staan bij de positieve en negatieve dingen die 2014 heeft gebracht. Maar ook een ideaal moment om eens te bekijken wat wij als site hebben kunnen betekenen en waar wij staan?

Het jaar van DVD.nl

Al meer dan anderhalf jaar is de nieuwe website alweer online, nu de nieuwigheid er van af is, kunnen we niet anders dan heel erg tevreden zijn. Het was aan ons (het team van DVD.nl) om daar een kwalitatieve inhoud aan te geven. Aan die inhoud is in 2014 zeker voldaan. Met de popcorntest is in januari het Youtube-kanaal weer onder het stof vandaan gehaald. De recensies zijn van een nog hoger niveau en enorm populair, daarnaast is ons team uitgebreid met nieuwe recensenten. Ook zijn er enkele uitvoerige achtergrondartikelen gepubliceerd over de interessante  onderwerpen van nu. Op het forum is het wellicht niet meer de tijd van weleer, maar in 2014 was de algemene sfeer op het forum bijzonder prettig. Welllicht heeft inderdaad ieder nadeel zijn voordeel. Maar nog steeds melden zich nieuwe leden aan en biedt het forum een schat aan informatie, waarvoor dank aan de leden.

Het jaar van de ontwikkelingen

Ondanks dat streaming al eerder een snelgroeiende ontwikkeling was, is 2014 echt het jaar van streaming geworden. Iedereen heeft het erover! 2014 was ook het jaar dat Dolby Atmos in de bioscoop geïntroduceerd werd en de eerste AV-receivers volgde al snel rond het einde van het jaar. De enige titel die vooralsnog in Dolby Atmos op Blu-ray Disc is uitgebracht is Transformers: Age of Extinction. 2014 is ook het jaar waarin heel veel 4K-televisies werden verkocht, maar waarvan nu blijkt dat deze veelal niet zullen werken met de nieuwe (nog te introduceren) 4K-kopieerbeveiliging (HDCP 2.2 vereist een hardware-matige oplossing). Dit jaar hebben we ook definitief afscheid genomen van de productie van plasmaschermen. 2014 was niet het jaar van OLED en - volgens bepaalde bevooroordeelde bronnen - ook niet het jaar van LED. 2014 was ook nog niet het jaar om 3D af te schrijven, films als Gravity maakte dat duidelijk. Begin dit jaar werd ook het volledige download-verbod in Nederland van kracht (Men was het inmiddels bijna alweer vergeten). En op de valreep introduceert JT-bioscoop in Eindhoven de eerste Dolby Cinemazaal en biedt bioscoopbezoekers een nieuwe, indrukwekkende bioscoopervaring door de combinatie van spectaculair beeld, geluid en design, zegt men... Kortom: een jaar waarin kwantiteit wellicht de overhand heeft genomen ten opzichte van kwaliteit. 

Het jaar op filmgebied

Als we terugkijken op het filmjaar 2014, dan komen zowel de positieve en uiteraard minder leuke dingen aan bod. Uniek gemaakte films zoals Boyhood, waarin je de acteurs en actrices letterlijk in een tijdspan van twaalf jaar ziet groeien. Als tegenhanger was daar de flink gehypte Nolan-film Interstellar, die deze hype dan ook echt waarmaakte. Niet alleen omdat het gewoon een goede film is, maar veelal ook geprezen voor de nauwkeurigheid waarmee de bestaande theorieën worden vertaald naar het witte doek. Het jaar waarin The Hobbit Trilogy zijn slot vond en waarin een groep totaal onbekende super’helden’ het universum redden en de zomer veroverde. Dezelfde zomer waarin de meest geloofwaardige CGI-apen ooit, bijna de hele film, het witte doek vulden in Dawn Of The Planet Of The Apes. Maar ook het jaar waarin we helaas afscheid hebben genomen van helden en grootheden van het witte doek. Wellicht was letterlijk de hele wereld geschokt bij het overlijden van de charismatische Robin Williams, dat zagen we niet aankomen, evenals het overlijden van Harold Ramis en Philip Seymour Hoffman. Het witte doek heeft echter ook afscheid genomen van grootheden als: Mickey Rooney, Shirley Temple, Laura Bacall, Richard Attenborough, James Garner, Bob Hoskins, Misty Upham, Maximilian Schell en Alain Resnais. 

2014 was dus best een roerig jaar op filmgebied. Het was zo'n bijzonder jaar dat wij er zelfs een eigen Top 10 over gemaakt hebben. Een jaar om toch even bij stil te staan, maar dan weer snel verder te gaan. 2015 staat immers pal voor de deur. Een jaar vol met mogelijkheden en genoeg ontwikkelingen om opnieuw een bijzonder filmjaar te worden.

 

Recente artikelen

Laatste reacties

jamie.  |  02-01-2015

We zullen zien. Ik beschik over hdcp 2.2 en hdmi 2.0. Moet volgens mij goed gaan. Zoniet heb ik weer een mooi exuus voor de vrouw om de huidige weer in te ruile...
Lees meer >

Claudio Santulli  |  02-01-2015

De huidige 4k tv met hdcp 2.2 zal straks gewoon werken met de 4k spelers. Volgens de laatste info zal de eerste lichting 4k spelers zonder hdcp 2.2 uitkomen. W...
Lees meer >

Claudio Santulli  |  02-01-2015

Inderdaad, blijft afwachten. ;-) Jij ook de beste wensen...
Lees meer >

jamie.  |  01-01-2015

De huidige 4k tv met hdcp 2.2 zal straks gewoon werken met de 4k spelers. Volgens de laatste info zal de eerste lichting 4k spelers zonder hdcp 2.2 uitkomen. W...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina