In Memoriam: de meest bijzondere rollen van Rutger Hauer (1944-2019)

Na nu bekend geworden is vorige week Rutger Hauer, een van de grootste acteurs uit de Nederlandse filmgeschiedenis, op 75-jarige leeftijd overleden. Zijn carrière omspande 50 jaar, waarin hij in meer dan honderd films en TV-series acteerde, zowel in Nederland, maar vooral ook in het buitenland. Hauer vond de aard van de rol niet zo belangrijk, schurk of held maakte hem niet uit, zolang het karakter maar interessant was. Zijn carrière begon met de TV-serie Floris, waarin hij de titelrol vervulde. De internationale doorbraak kwam met Blade Runner in 1982. Na jaren alleen maar in het buitenland te hebben gewerkt keerde hij in 2008 met Bride Flight weer terug in een Nederlandse productie, maar bleef ook in het buitenland actief.

Rutger Hauer

Fotocredit: Victoria Will/Invision/The Associated Press

Hier een overzicht van zijn meest interessante rollen uit zijn carrière.

FLORIS (1969)

De televisieserie waarmee het allemaal begon. Deze voor Nederlandse begrippen extreem dure serie (budget meer dan een miljoen gulden voor 12 afleveringen) was een enorm succes en hield menig Nederlander aan de televisie gekluisterd. De regie was in handen van Paul Verhoeven, die met Hauer een vaste acteur had in veel van zijn Nederlandse producties en Flesh + Blood, de eerste grote internationale film van Verhoeven.

 

TURKS FRUIT (1973)

De eerste grote speelfilm van Rutger Hauer, wederom onder regie van Paul Verhoeven en tevens de doorbraak van Monique van de Ven. Turks Fruit was controversieel door de vele naaktscènes en het tonen van de geslachtsdelen. Maar dat maakte de film niet minder succesvol. 3 Miljoen Nederlanders bezochten de film in de bioscoop, wat nog steeds het grootste aantal is voor een Nederlandse film. Rutger Hauer speelt Eric, de jonge alter ego van Jan Wolkers. Zijn openheid en gedrevenheid, samen met de chemie met Monique van de Ven zijn magisch en maken van deze film een uniek document. En vergeet de muziek niet.

 

SOLDAAT VAN ORANJE (1977)

Mogelijk de beste rol van Rutger Hauer uit z'n carrière. Hij speelde Erik Hazelhoff Roelfzema, een student in oorlogstijd die naar Engeland wilde om tegen de Duitsers te vechten. Zijn rol was intens en groots en zette Hauer, als ook regisseur Paul Verhoeven, op de internationale filmkaart. Soldaat van Oranje wordt door velen nog steeds gezien als de beste Nederlandse film ooit gemaakt, mede door de prachtige vertolking van Rutger Hauer.

 

BLADE RUNNER (1982)

De internationale doorbraak van Hauer, die naast Harrison Ford een belangrijke bijrol vervult als de buitenaardse replicant Roy Batty. In deze SF-klassieker van Ridley Scott steekt Hauer met zijn vertolking Harrison Ford regelmatig naar de kroon. Voor velen is dit nog steeds de bekendste (internationale) rol van Hauer.

 

THE HITCHER (1986)

Een goed voorbeeld waarin rol van de schurk een grotere impact heeft dan de rest van de cast. En de schurk in deze film is Rutger Hauer. Ook na ruim dertig jaar heeft deze film, met een moorddadige lifter, weinig aan impact verloren. Die lifter, John Ryder, is inmiddels een icoon geworden.

 

ESCAPE FROM SOBIBOR (1987)

De enige rol waarvoor Rutger Hauer een Golden Globe won. Escape from Sobibor vertelt het waargebeurde verhaal van een opstand in vernietigingskamp Sobibor in Polen, waarin Hauer de Russisch-Joodse leider Alexander Petsjerski speelt, onder wiens aanvoering de opstand in het kamp Sobibor plaatsvond.

 

BLIND FURY (1989)

Rutger Hauer heeft niet in heel veel actiefilms gespeeld waarin hij de hoofdrol vervulde. Blind Fury is er wel een, waarin Hauer een blinde zwaardvechter speelt die terugkeert naar de Verenigde Staten om een bevriende Vietnam-veteraan te helpen. De starende blauwe ogen van Hauer staan voor altijd op het netvlies van de kijker gebrand.

 

CONFESSIONS OF A DANGEROUS MIND (2002)

Rutger Hauer werd door debuterend regisseur George Clooney persoonlijk benaderd om een rol te spelen in dit met sterren overladen portret van spelshow-bedenker Chuck Barris, die ook claimde een huurmoordenaar voor de CIA te zijn. Hauer heeft een kleine, maar imponerende rol als huurmoordenaar, maar wel een met humor en waar je een bepaalde sympathie voor hebt.

 

BRIDE FLIGHT (2008)

Met Bride Flight, van Ben Sombogaart, keerde Rutger Hauer na een afwezigheid van bijna dertig jaar weer terugkeert in een Nederlandse productie. De oude Frank (Rutger Hauer) is een succesvolle wijnboer in Nieuw Zeeland waar hij wordt getroffen door een hartaanval. De screentijd van Hauer is beperkt, maar het heeft wel direct impact. Het is heerlijk om Hauer weer eens in een Nederlandse film te zien. Bride Flight is een opmaat naar meer optredens van Hauer in Nederlandse films.

 

DE HEINEKEN ONTVOERING (2011)

En beroemde persoonlijkheid als Alfred Heineken verdient het om door een groot acteur vertolkt te worden. Wie beter dan Rutger Hauer om dat te doen. Het overbekende verhaal rond de ontvoering van de biermagnaat krijgt meer diepgang door de uitstekende vertolking van Hauer. Het is de laatste grote rol in een Nederlandse film van Rutger Hauer.

Recente artikelen

Laatste reacties

jurgen42u  |  27-07-2019

Ik heb het genoegen gehad hem kort te mogen ontmoeten op een van de comic cons in 2018. Een fantastische mens, een acteur die ook met beide voeten op de grond ...
Lees meer >

DVD Watcher  |  27-07-2019

Zeer triest dat de beste man overleden is. Alleen Ludo: Ik zou dit stukje ''een van de grootste acteurs uit de Nederlandse Filmgeschiedenis...'' veranderen in '...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina