Maak je eigen streamer met een Raspberry Pi

Wij hebben er nooit een geheim van gemaakt dat we graag naar muziek luisteren. Natuurlijk kun je een kant en klare audiostreamer kopen in de winkel, maar het is natuurlijk ook erg leuk er zelf eentje in elkaar te knutselen! Dat kan met een Raspberry Pi bijvoorbeeld. Voorzie je nieuwe mini-systeem van een goede DAC en je hebt erg leuk speelgoed wat je zelf in elkaar hebt geknutseld.

Het startpunt - je Raspberry Pi starterskit

Er zijn diverse mogelijkheden om te starten met je eigen Raspberry Pi. Er worden door diverse winkels ook kant en klare starterskits aangeboden. Een goed startpunt wat ons betreft is deze pagina, waar je een verscheidenheid aan starterskits kunt terugvinden. En het leuke is dat het niet eens een dure hobby is, want een startsetje voor nog geen vijf tientjes is alles behalve prijzig.

Wil je analoog? Schaf dan een DAC aan voor je Pi

Een standaard Raspberry Pi kun je middels een HDMI-kabel of een standaard 3,5mm output aan je audio-installatie koppelen. De echte liefhebber wil toch graag wat meer kwaliteit en dan is een DAC voor je Pi zeker aan te raden. Dit maakt een betere geluidskwaliteit mogelijk, maar dat kost natuurlijk wel wat meer.

Het staat of valt met de software

Natuurlijk leuk, zo'n klein apparaatje wat je zelf in elkaar hebt geschroefd, maar er moet natuurlijk wel wat mee kunnen. Dan kun je diverse software pakketjes vinden op het internet die specifiek voor audiostreaming op de Raspberry Pi zijn bedoeld. Zo zijn er bijvoorbeeld RuneAudio, Pi MusicBox en Volumio. Allemaal gratis te downloaden om lekker mee te stoeien. En ook het populaire Kodi is op een Raspberry Pi te installeren. Dat maakt dan ook weer het streamen van YouTube en Netflix mogelijk. Kortom, veel te ontdekken en te proberen afhankelijk van het door jou beoogde doel.

Is het dan wat voor iedereen?

Nee. Dat kunnen we wel heel stellig zeggen. Je moet echt wel je weg weten als het op installeren van software én hardware aan komt. Het is zeker niet zo complex als een PC bouwen, maar ook niet zo makkelijk als een smartphone voorzien van een nieuwe firmware update. Ben je echter graag aan het knutselen met computers en/of audio apparatuur, dan is dit geen hele dure hobby om mee te starten en absoluut aan te raden.

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina