Nieuwe 4DX-zaal geopend in Pathé Scheveningen

Nieuwe 4DX-zaal bij Pathé Scheveningen

Donderdag 25 oktober opende in Pathé Scheveningen de derde 4DX-zaal van Pathé in Nederland. AllesOverFilm kreeg een uitnodiging om hierbij aanwezig te zijn. Zo’n gelegenheid om een nieuwe techniek eens van dichtbij te zien laten we natuurlijk niet zo maar aan ons voorbij gaan, dus ondanks een zeer drukke avondspits vertrok het team van AOF richting Scheveningen. Daar worden we feestelijk ontvangen door het team van Pathé. De rode loper ligt klaar en het is duidelijk dat men graag even uitpakt om deze, in Nederland nog vrij nieuwe, techniek aan publiek en pers te tonen.

4DX Zaal logo

Wat is 4DX?

4DX is een techniek, ontwikkeld door het Zuid-Koreaans bedrijf CJ 4DPLEX, bedoeld om de filmbeleving een extra dimensie te geven. In plaats van alleen beeld en geluid worden er ook realtime effecten toegevoegd. Die zorgen ervoor dat je extra betrokken raakt bij wat je op het scherm ziet. Zo bewegen de stoelen, waait er wind door je haren, vallen de waterdruppels op je gezicht en suizen de kogels je letterlijk om de oren. In totaal kunnen er, afhankelijk van de film, 20 speciale effecten in werking zijn. Naast de beweging, wind en water is dat onder meer ook sneeuw, mist en bliksem.
De techniek bestaat sinds 2010, maar pas de laatste jaren is 4DX aan een echte opmars bezig. Sinds december 2017 zijn er ook 4DX-zalen in Nederland en België. In Nederland bij Pathé in Amsterdam en Rotterdam en in België in Charleroi. De Kinepolis-bioscopen in Antwerpen en Brussel hebben ook een 4DX-zaal. 

Opening 4DX in Pathé Scheveningen

En nu is er dus ook een zaal in Pathé Scheveningen die de 4DX-beleving aanbiedt. AllesOverFilm sprak met Doron Kurz, de Director Commerce van Pathé. Hij komt met de mededeling dat het niet bij Pathé Scheveningen alleen blijft. Ook in Eindhoven (22 november) en Maastricht (december) wordt er dit jaar nog een 4DX-zaal geopend. Je kunt een goed praatje houden, maar het meest overtuigend is toch om het allemaal zelf te ondergaan. Daarom worden we uitgenodigd om The Hunter Killer te bekijken. Deze nieuwe film met Gerard Butler blijkt een perfecte film voor een demonstratie. De film speelt zich zowel op als onder water als in de lucht en op het land af. Naast de aanwezige 4DX-elementen hebben we ook aandacht voor beeld en geluid. Want al die effecten mogen dan wel leuk lijken, als het beeld er niet goed uitziet of het klinkt nergens naar, dan mis je nog steeds een heleboel. Gelukkig is dat in deze nieuwe zaal van Pathé Scheveningen allemaal dik in orde. Het beeld heeft een haarscherpe projectie en het geluid is nagenoeg perfect.

In het begin van de vertoning wordt er door sommige bezoekers nogal lacherig gedaan als de stoelen gaan bewegen of als er ineens een waterstraal uit de stoel voor je wordt gespoten. Maar al snel merken we dat iedereen de extra toevoegingen met veel plezier ondergaat. In het begin let je misschien nog extra op de bewegingen van de stoel, maar gedurende de film vergeet je dat en wordt het bijna een onmerkbaar onderdeel van het geheel. Totdat het ineens stopt en dat je er bewust van wordt dat het echt iets met je doet. Persoonlijk werd het gespetter van het water op een gegeven moment te veel, zeker als je brildragend bent zitten er behoorlijk veel spetters op je glazen. Maar, heel handig, er zit een knopje op je armleuning om het water uit te zetten. Aan alles is duidelijk gedacht. Misselijk word je er niet van, daarvoor zijn de bewegingen te gecontroleerd en niet heftig genoeg. Maar mogelijk dat dit bij andere films wel het geval is. Na afloop hadden we van AllesOverFilm in ieder geval het idee dat 4DX zeker een toevoeging is voor de filmbeleving. Je moet er wel voor naar de bioscoop, want thuis is dit niet te evenaren. Maar dat zien wij alleen maar als een pluspunt. Met een enthousiast gevoel verlaten we de zaal, waar in de foyer een DJ tijdens een hapje en een drankje voor extra sfeer zorgt.

Einde 3D?

We vroegen Doron Kurz nog of met de komst van 4DX het einde van 3D wordt ingeluid. Maar dat gaat niet gebeuren, volgens Kurz. Pathé blijft 3D-films uitbrengen en soms zelfs in combinatie met 4DX. Dat zal dan voor de ultieme filmbeleving zorgen.

Hieronder een kort interview met Doron Kurz van Pathé waarin hij uitlegt wat 4DX is:

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina