Sony demonstreert de ZG9 8K HDR Master Series televisie - AllesOverFilm was erbij

Sony ZG9 8K HDR MASTER Series

8K-televisie heeft de toekomst, volgens Sony

Waar velen nog niet toe zijn aan een 4K-televisie denkt Sony al weer een stap verder met de release van de eerste commerciële 8K-televisie; de ZG9 8K HDR Master Series. Om dit model te introduceren was AllesOverFilm uitgenodigd om een demo bij te wonen in de A'Dam toren in Amsterdam noord. Tijd om van het mooie uitzicht te genieten was er nauwelijks, want Sony wilde maar al te graag dit nieuwe paradepaardje voorstellen. Zelfs de ontwerpers waren overgekomen uit het Verenigd Koninkrijk. Maar de hamvraag is: hoe goed en interessant is deze ZG9 8K-televisie?

Sony ZG9 8K HDR Master Serie

8K-resolutie

De ZG9 8K HDR Master Series televisie heeft een resolutie van 7680 x 4320 pixels. Dat is een 10x hogere resolutie dan Full HD. In het beeldscherm zijn 33 miljoen pixels aanwezig, wat voor een uitermate scherp en gedetailleerd beeld zorgt. De ZG9-modellen, die op dit moment verkrijgbaar zijn in een 85” en 98” formaat, maken gebruik van hoogwaardige onderdelen. Zo zit er een Ultimate X1 processor in, die specifiek met 8K-resolutie in het achterhoofd is ontworpen. Deze processor heeft de unieke mogelijkheid om objecten individueel te identificeren. En ook de HDR-functie maakt hiervan gebruik, waardoor een heel precies contrast kan worden gegenereerd. De X1-processor zorgt er wel voor dat de televisie behoorlijk warm wordt. De ZG9-serie maakt gebruik van de nieuw ontwikkelde Backlight Master Drive. De aansturing van de ledmodules gebeurt onafhankelijk van elkaar, wat een dynamisch contrast oplevert met een echt donker zwart.

Upscaling

Tijdens de demo werd origineel 8K-beeldmateriaal getoond, wat er ongekend scherp en gedetailleerd uitziet, met een geweldige diepte in het beeld. Voor ons ongeoefende oog met betrekking tot 8K-resolutie lijkt het in eerste instantie wel té scherp. Voor makers is er nu geen ruimte voor fouten meer, want alles wordt zichtbaar in 8K. Sony beseft echter dat er, naast voor nu enkele demo's, nog maar weinig 8K-content beschikbaar is. En eer dat op de markt komt zijn we mogelijk jaren verder. James Cameron heeft voor zijn nieuwe Avatar-films 8K-resolutie omarmd, maar de eerste film wordt pas in december 2021 verwacht. De kracht van de ZG9-series ligt dan ook vooral in upscaling. Inkomend materiaal (SD, Full HD, 4K) wordt door een databank geanalyseerd (via de nieuw ontwikkelde X-Reality PRO-engine) en daarna wordt er een nieuwe 8K-resolutie gegenereerd. 4K beeldmateriaal op deze 8K-televisie ziet er dan ook fenomenaal uit, beter dan op een 4K LED-televisie.

Sony ZG9 8K HDR Master Serie

Geluid uit de randen

In de rand van het scherm zijn 4 luidsprekers ingebouwd, twee in de bovenrand, twee in de onderrand. Aan de achterkant zijn nog twee kleine subwoofers aanwezig. Dit geeft in z’n totaliteit een redelijk krachtig geluid, maar kan niet tippen aan een complete home-cinema setup. Daar heeft Sony ook aan gedacht en wie de ZG9 wil gebruiken in combinatie met de eigen home-cinema set kan de ZG9 via de Acoustic Multi Audio-mode inzetten als centerspeaker, waarbij het signaal wordt weergegeven door de vier luidsprekers in de rand. Dat heeft als voordeel dat het geluid uit het scherm komt in plaats van (vaak) eronder met een losse centerspeaker.

Android TV

Als besturingssysteem maakt de Sony ZG9 gebruik van Android, op dit moment de meest recente Oreo-versie. Met de ingebouwde microfoon is handsfree zoeken mogelijk via Google Assistant, nu al beschikbaar in het Engels en binnenkort ook in het Nederlands.

Conclusie

Sony zet met de ZG9 8K HDR MASTER Series-televisie in op een beeldresolutie van 8K. Men beseft bij Sony dat 8K-content op dit moment nog maar nauwelijks voorhanden is en de belangrijkste troef van deze televisie is dan ook upscaling. Via een database wordt alle inkomende content opnieuw berekend naar 8K-resolutie, wat een prachtig plaatje oplevert. Andere nieuwe innovaties is Acoustic Multi Audio, waarbij de vier ingebouwde luidsprekers kunnen dienen als centerspeaker in een home-cinema setup. De prijs begint bij € 17.000 euro voor de 85”-versie. Voor wie een maatje groter wil met de 98”-versie moet (veel) dieper in de buidel tasten: € 80.000,-). Zeker niet goedkoop, maar voor wie iets unieks in huis wil halen zit met de ZG9 voor de (nabije) toekomst wel gebakken.

Recente artikelen

Laatste reacties

pretorian22  |  11-06-2019

De grootste verbetering van FHD naar 4K vond ik HDR en Dolby Vision. Dit verschil was dag en nacht. Daarbij het oneindige contrast van de OLED tv en je hebt een...
Lees meer >

Hombre  |  31-05-2019

In dit door ons geschreven artikel (zonder financiële bijdrage van Sony) hebben we de 85"-versie besproken. De 85", mooi om te weten :-) De 98" zou echt een p...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  31-05-2019

Nee er zijn al andere merken (Samsung en Sharp = Hisense), Samsung is zelfs al aan z'n 2e generatie in 2019 ;-) Wel een fantastisch mooie Tv, staat in deze adf...
Lees meer >

Hombre  |  31-05-2019

Eerste commerciële 8k tv???? Nee er zijn al andere merken (Samsung en Sharp = Hisense), Samsung is zelfs al aan z'n 2e generatie in 2019 ;-) Wel een fantasti...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina