PDA

Bekijk de volledige versie : Wat is beter; Pathe IMAX, XD Atmos of VUE Dolby Cinema?



Robintje
22-06-2016, 21:16
Mijn vrouw en ik gaan als we naar de bioscoop gaan naar Pathe Eindhoven en pakken altijd enkel IMAX films. Wij zijn hier dik tevreden over en vinden dat geweldig qua beeld en geluid.

Nu is het volgende:
Ik heb een Nationale Bioscoop bon gekregen. Deze is niet inwisselbaar bij Pathe. Bij VUE in Eindhoven niet online inwisselbaar maar kan wel bij kopen tickets (nadat je telefonisch gereserveerd hebt) inleveren. Nu is het zo dat ik toch eens van die bon af moet.. ik heb eens even goed gelezen wat VUE (Dolby Cinema/Atmos) is en wat het aanbied. Ik lees er goeie dingen over en zowel beeld als geluid moet geweldig zijn, wel kleiner beeld t.o.v. IMAX meen ik. Maar verder kan ik niet echt verschil ertussen uit halen. Ja, helaas tussendoor eten/drinken en weet het niet zeker maar meen pauze? Alle 2 een hekel aan.

Nu vraag ik me af of ik er goed aan doe om deze film bij VUE te gaan bekijken i.p.v. bij IMAX. Natuurlijk smaken verschillen en mensen kunnen zeggen pak je beide 'versies' toch!? Maar als we dat eens weglaten en ik enkel de mening hoor van personen waarom ik beter voor IMAX of Dolby Cinema zou moeten gaan.. ik wil eens echt weten of mensen het verschil goed kunnen uitleggen en juist zo'n 'grote' film juist op het een maar niet op het ander moet worden bekeken, dat wil ik graag weten.

Dankje Claudio voor het onder een nieuw topic brengen (y) hoop op spoedig meerdere meningen. Ik ga overigens komende vrijdag naar VUE Eindhoven Independence Day Resurgence dus ben benieuwd.

Claudio Santulli
22-06-2016, 22:09
Ik heb even een nieuw topic voor je aangemaakt. Komt het beter onder de aandacht.

Vooropgesteld, ik ken alleen Vue Hilversum Dolby Cinema en daar kan je kort over zijn. Je moet dat een keer gezien hebben. Kan je in ieder geval zelf over oordelen.
Alles moet bij Dolby Cinema aan een standaard voldoen en dat begint al bij binnenkomst met een filmwand. Het doek is zeker niet klein, de stoelen riant en je kijkt nooit tegen een hoofd aan. Het loopt vrij schuin. Uiteraard is er Dolby Atmos, maar dat kan bij IMAX ook. De bioscoop is echter wel helderder, vergelijkbaar met HDR. In Hilversum is er geen pauze, dat trek ik ook niet meer en zeker geen lopend buffet. Er zijn bij Dolby Cinema heel wat voorwaarden bepaald om jou de ideale filmervaring te bieden. IMAX is verre van een bioscoopstandaard en overal anders. natuurlijk heb je hele goede zalen zoals in Arnhem, maar Pathé Arena vind ik zeker niet de betere. Het is dat ik lui ben en de Pathé Arena praktisch om de hoek ligt. Maar bij een bijzondere film maak ik de trip naar Hilversum.

PS: wat me recentelijk wel behoorlijk stoorde, waren de Dolby 3D-brillen. Prima 3D, maar inmiddels wel flink beschadigd en vies. Ik ben hem op de WC maar even gaan schoonmaken en dan nog. Bij IMAX koop je gewoon een nieuwe of neemt je oude mee als je niet extra wilt betalen. Toch ik zou je zeker aanraden om eens Dolby Vision mee te maken. Het is zeker geen verkeerde ervaring die toch een beetje extra biedt.

Juvefan
23-06-2016, 09:09
Ik heb beide Dolby Cinema's mogen ervaren en op Tilburg en Den Haag na ook alle Pathé IMAX zalen. Mijn Conclusie is dat Dolby Cinema superieur is, mits de film ook gerenderd is voor Dolby Vision. Kort even de verschillen:

IMAX (zoals het in Nederland is):
Beeld: Twee 2K-projectoren (geen HDR).
Geluid: 5.1 kanaals in de oudere zalen, 12-kanaals in de nieuwste zalen, zoals Arnhem. Atmos in een IMAX zaal bestaat bij mijn weten dus niet, in tegenstelling tot wat Claudio zegt.

Dolby Cinema:
Beeld: Twee 4K-laserprojectoren met HDR.
Geluid: Dolby Atmos (tot 64 kanaals).

Hier komt bij dat bij Pathé Arnhem een fout is gemaakt bij de IMAX zaal. Het is inderdaad een mooie zaal, die helemaal is ontworpen door IMAX zelf, maar ze krijgen de bass niet goed in de zaal. Ik heb Spectre daar gezien, vlak na de opening, en het was inderdaad erg slecht. De bass leek simpelweg te ontbreken. Ik heb gehoord dat ze dat ook niet even 1-2-3 konden fixen, maar ben er al even niet geweest. Qua specs is Dolby Cinema dus duidelijk beter. Mijn ervaring is het hier ook wel mee eens.

Bij dit hele verhaal moeten we niet IMAX with laser vergeten. Dat heb ik vorige maand gezien en dat is werkelijk waar subliem. Haarscherp en kristalhelder. Die zaal was ook 12-kanaals, maar met een bass waar je bang van werd. Daarnaast had 3D-beeld door de bril heen nagenoeg dezelfde helderheid als zonder de bril.

rvvnr1
23-06-2016, 12:09
Bij dit hele verhaal moeten we niet IMAX with laser vergeten.
Dan is natuurlijk meteen de vraag: waar kun je dat bewonderen? ;-)

Juvefan
23-06-2016, 12:20
Het aantal theaters is nog erg laag. De dichtstbijzijnde is Empire Leicester Square in Londen. Theaters zoals die in Nederland zullen helaas voorlopig niet omgebouwd worden. Ze doen dacht ik eerst alleen de schermen die breder zijn dan 25 meter. De rest is afwachten.

peptalk
23-06-2016, 13:53
De bas in de IMAX zaal is gelukkig al een tijd geleden verbeterd. Het viel mij toen ook al verschrikkelijk op, maar ik hoorde er werkelijk waar niemand anders over. Die luisteren thuis waarschijnlijk film via een mooie soundbar, via de TV zelf of één of andere download of stream met inferieur geluid....

Juvefan
23-06-2016, 14:07
De bas in de IMAX zaal is gelukkig al een tijd geleden verbeterd. Het viel mij toen ook al verschrikkelijk op, maar ik hoorde er werkelijk waar niemand anders over. Die luisteren thuis waarschijnlijk film via een mooie soundbar, via de TV zelf of één of andere download of stream met inferieur geluid....

Dus je zou de zaal weer aanraden? Een vriend van me wilde er heen voor Independence Day, maar ik zag dat dus niet zitten. Moet ik mijn standpunt dus herzien? ;)

peptalk
23-06-2016, 16:41
Dus je zou de zaal weer aanraden? Een vriend van me wilde er heen voor Independence Day, maar ik zag dat dus niet zitten. Moet ik mijn standpunt dus herzien? ;)

Volgens mij wel;)

DVD Watcher
23-06-2016, 17:38
Persoonlijk vind ik zelf het geluid & beeld bij VUE Eindhoven veel beter en scherper, dan bij Pathe Eindhoven. De Dolby Cinema zaal in Eindhoven laat met ruime afstand de IMAX zaal in Eindhoven achter. En dan vergeet ik nog te vertellen dat het comfort vele malen beter is bij VUE Eindhoven dan bij Pathe Eindhoven. En bij IMAX Eindhoven hebben ze het geluid ook zachter afgesteld, omdat een groepje had geklaagd over het volume :-(.

Robintje
23-06-2016, 20:23
Persoonlijk vind ik zelf het geluid & beeld bij VUE Eindhoven veel beter en scherper, dan bij Pathe Eindhoven. De Dolby Cinema zaal in Eindhoven laat met ruime afstand de IMAX zaal in Eindhoven achter. En dan vergeet ik nog te vertellen dat het comfort vele malen beter is bij VUE Eindhoven dan bij Pathe Eindhoven. En bij IMAX Eindhoven hebben ze het geluid ook zachter afgesteld, omdat een groepje had geklaagd over het volume :-(.

Ben benieuwd, ga er morgen heen! Ik ben zelf eerlijk gezegd liever van 1 bioscoop.. en wellicht dat VUE Eindhoven voor mij IMAX Eindhoven kan laten vergeten.

DVD Watcher
23-06-2016, 23:03
Ben benieuwd, ga er morgen heen! Ik ben zelf eerlijk gezegd liever van 1 bioscoop.. en wellicht dat VUE Eindhoven voor mij IMAX Eindhoven wellicht kan laten vergeten.

Alvast veel plezier. Ik ga er ook naar toe, bij VUE Eindhoven.

Robintje
25-06-2016, 00:06
Terug van onze eerste keer VUE, in Eindhoven.
Wellicht dat ik (lichtelijk) overdrijf maar wij vonden het een geweldige ervaring!

Wij vonden de entree al direct fijn binnen komen.. overzichtelijk, duidelijk, de sfeer die in onze ogen de bioscoop uitstraalt, bepaalde rust wellicht beter omschreven.
Het personeel is erg vriendelijk, rustig en zeer behulpzaam (in hoeverre het moeilijk mag zijn om in een bioscoop de pijltjes te volgen, moesten wij toch nog even wennen aan het 'nieuwe' in een voor ons nieuwe bioscoop).

Viel op dat het echt zeer netjes en opgeruimd was. Nogmaals, de sfeer/rust vind je de hele tijd terug.

Wij vonden de Dolby Cinema zaal zeer fijn! De stoelen zaten top, ruim plaats en dan vooral voetenruimte was dik in orde! Gelukkig hier gewoon de bekerhouder naast je in de armsteun i.p.v. op de achterkant van de stoel voor je.
De hoogte van stoelen hebben ze goed gedaan, al hadden wij niemand voor ons dus konden we niet echt 'testen' of we dit beter vonden maar puur op het oog zag het er beter uit.
Puur genieten van de zaal die, ja hoor hier komt ie weer: rust, uitstraalde.. gewoon 1 simpele LED kleur als randen onder de wanden en that's it.
Onder de film ook, nergens afleidende lampjes van bijvoorbeeld de nooddeur (wat volgens mij wel verplicht is) wat voor ons heel goed werkte.. wij hadden toen we gingen zitten al direct het gevoel en dat zeiden we ook letterlijk: gevoel van in een bioscoop zitten waar je gewoon echt voor de film(beleving) komt.

Dan rest me nog het scherm, we zagen eigenlijk geen verschil qua grootte t.o.v. IMAX. Wat we wel zagen: helder, duidelijk, details.
Het beeld is zowel zonder als met 3D bril haarscherp en is echt genieten. Wij kregen geen enkele keer last van de ogen dat we bijvoorbeeld moesten scherp stellen of doordat het te snel ging weer moeilijk focus konden leggen op datgene waar de focus hoort te zijn.. nee dat beeld was echt zeer fijn en een lust voor het oog!
Neem daarbij nog het geluid wat meer dan dik in orde is.. ook hier weer genieten. Die bass klopt op de een of andere manier gewoon perfect met hoe het hoort te zijn. Zeker niet te hoog en al helemaal niet te laag. Bij IMAX heb ik echt het gevoel dat het hard hard staat omdat het maar moet.. bij Dolby lijkt het meer met gevoel te zijn gedaan.
De spraak is erg clean en zeer fijn te verstaan, water wat je zou horen stromen klinkt gewoon zo realistisch.. nee zo heb ik het nog nooit ervaren. Dit is een lust voor het oor!

Het mag duidelijk zijn dat wij toch erg om zijn van VUE (Eindhoven, Dolby) en dit waarschijnlijk ook min of meer de vaste bioscoop voor ons gaat worden.
Helaas vond ik de film zwaar tegen vallen (enkel het 1ste uur ongeveer vond ik goed te pruimen vanwege de destructie wat geweldig in beeld komt, daarna is het voor mij teveel SF, ik heb me iets te blind gestaard op de trailers waar ze vooral vele explosies en rampen lieten zien). Mijn vrouw vond hem overigens wel erg goed daar waar ik had verwacht dat ze hem maar niets zou vinden.

Volgende film voor ons in VUE: The Legend Of Tarzan

Claudio Santulli
25-06-2016, 00:28
Mooi dat je zo genoten hebt.
Het mooie van Dolby Cinema is dat het volgens mij net Mc Donald is. Overal hetzelfde.

Lijk me leuk als andere straks ook hun ervaringen en meningen posten.

Hombre
26-06-2016, 10:46
(wat volgens mij wel verplicht is) >>> nee dat is niet het geval ook al denken velen dat en verschuilen vele bioscoop explotanen zich daarachter.

Er is namelijk een onderscheid tussen "nood verlichting" en de "aanduiding van de nood vluchtwegen".


Nog wat leesvoer.



http://dvd.nl/forum/showthread.php?92879-Dolby-Cinema-in-Hilversum-met-Dolby-Vision™-laserprojectie-en-Dolby-Atmos™

crocs
27-06-2016, 10:20
Alles moet bij Dolby Cinema aan een standaard voldoen en dat begint al bij binnenkomst met een filmwand. Het doek is zeker niet klein, de stoelen riant en je kijkt nooit tegen een hoofd aan.
Dat je niet tegen hoofden aankijkt is een zeer grote pluspunt bij VUE Dolby Hilversum. Bij Pathé IMAX kijk ik wel tegen hoofden aan. Ik vind dat Pathé sowieso die zaal 14 moet verbouwen. Nieuwe stoelen op betere hoogtes.
Oh ja ook een zeer groot pluspunt van VUE Dolby Hilversum, de stoelen. Kortom bij Pathé moeten ze echt wat doen daar aan die zaal. Je betaalt bijna dezelfde prijs als bij VUE, alleen bij VUE krijg je kwa service veel meer voor terug.
Ik snap wel dat Pathé wil gaan uitbreiden, vandaar dat Arhem b.v. wel het nieuwste spul krijgt zoals ATMOS en 12 kanaals IMAX geluid. Maar dat soort moois, wordt niet geinversteerd in de huidige Pathé bioscopen. Waarom?
Zo zit de randstad met oude zooi.

P.s. dit is geen boze Pathé rant hoor. Ok beetje teleurstellend dat dan weer wel, dus mijn complimenten gaan naar VUE ;)

Hombre
30-06-2016, 13:37
Pathe heeft Amsterdam altijd als laatste aangepakt bij vernieuwingen.
In het verleden kregen eerst steden als Rotterdam, Eindhoven enz. een multiplex met digitaal geluid, terwijl in A'dam 40% v/d zalen nog mono was ....

De Arena is inmiddels z'n 20 jaar oud en een beetje vergane glorie en de IMAX zaal is gewoon de wat verbouwde oude hoofdzaal ...

Juvefan
01-07-2016, 13:38
De Arena is inmiddels z'n 20 jaar oud

De bioscoop is 16 jaar oud, best een verschil.

MJK1988
01-07-2016, 17:39
Ik heb eigenlijk alleen ervaring met IMAX. Op drie plekken: Arnhem, Arena en Eindhoven. Arnhem steekt er qua ervaring echt ver boven uit. Omdat de zaal vrij steil loopt kijk je nooit tegen hoofden aan. En vind het geluid erg indrukwekkend. Vooral bij The Jungle Book kreeg ik echt het gevoel dat ik er middenin zat. Ook de Dolby Atmos zalen bij Pathé Arnhem zijn prima.



Bij Pathé IMAX kijk ik wel tegen hoofden aan.
Gelukkig hebben ze daar in Arnhem dus rekening mee gehouden.



(wat volgens mij wel verplicht is) >>> nee dat is niet het geval ook al denken velen dat en verschuilen vele bioscoop explotanen zich daarachter.

Er is namelijk een onderscheid tussen "nood verlichting" en de "aanduiding van de nood vluchtwegen".
Niet lang voor de opening van Pathé Arnhem kreeg ik daar een rondleiding. De manager vertelde me dat ze toestemming van de gemeente moeten krijgen om de nooddeur lichten te laten doven tijdens de film. Gelukkig is die overeenkomst bereikt. :P

Robintje
06-07-2016, 14:02
Ik ga zaterdagavond voor de tweede keer naar VUE Eindhoven.. ben benieuwd of ik weer zo positief ga zijn/worden van deze bioscoopavond!

Hombre
06-07-2016, 14:42
De bioscoop is 16 jaar oud, best een verschil.

Je hebt gelijk
Start ontwerp 1995 oplevering 2000.

Maare dat de bioscoop 4 jaar jonger is maakt niet dat hij 4 jaar meer/betere kwaliteit heeft.

Het blijft vergane glorie :-(

TheGodfather
08-07-2016, 22:50
De bioscoop waar wij (bijna) altijd gaan is ook de Vue, in Kerkrade. De ervaring van Robintje in de Vue Eindhoven kan ik enkel dele voor de vestiging in Kerkrade. Rustige sfeer die inderdaad een bioscoop gevoel uitstraalt. Erg vriendelijk personeel, veel beenruimte en ook hier kijk je gelukkig niet tegen de hoofden voor je aan. Het beeld en vooral het geluid is fantastisch. Zo heb ik bijvoorbeeld Interstellar er in Dolby Atmos gezien, je werd letterlijk bijna weg geblazen, wat een ervaring. Ook een voordeel: de begin tijden van de films. Ze draaien niet alleen om 19.30/20.00uur maar ook al eerder, rond 19,00uur. Dat is fijn voor ons omdat we vaak vroeg op moeten ivm werk.
Top bioscoop, en de prijzen vallen heel goed mee! Volgende film die we daar gaan kijken: The Legend of Tarzan en de GVR

Robintje
10-07-2016, 11:28
Gisteren voor de 2de kaar in VUE Eindhoven geweest naar Tarzan.. was weer een fijne bioscoopavond.
Valt alleen nog op dat het redelijk 'leeg' is en in die 2 maal dat ik er ben geweest de zaal niet uitverkocht is, dat op een zaterdagavond. Niet dat het erg is maar nu ik deze bioscoop heb ontdekt laat ik Pathe zeer waarschijnlijk links liggen voor deze bioscoop. Ik geniet gewoon meer van de films door het beeld en geluid.

Waar ik nu ook achter ben gekomen, we waren net iets voor 19:00 uur in de zaal en moesten een plaats zoeken boven naar rij 5.. alleen omdat het pikdonker is zie je dus niets en ze hebben de rijnummers niet verlicht. Was even lastig voor ons en meerdere personen.

MJK1988
10-07-2016, 14:00
Gisteren The Legend of Tarzan in de Dolby Atmos zaal gezien van Pathé Arnhem. Film was wel oké, maar het geluid vond ik weer erg indrukwekkend.

DVD Watcher
10-07-2016, 18:49
De vergelijking Pathe Imax en Dolby Cinema bij VUE is net een vergelijking tussen de kwaliteit van op een DVD & die van een Blu-ray.

Johan Scorsese
10-07-2016, 20:35
De vergelijking Pathe Imax en Dolby Cinema bij VUE is net een vergelijking tussen de kwaliteit van op een DVD & die van een Blu-ray.

Het zal je verbazen hoeveel mensen het verschil niet zien tussen Blu-ray en DVD. Regelmatig, als ik een blu-ray heb gekocht en mensen hierover vertel, krijg ik vaak te horen; ''die had je toch al op dvd?'', en nee, het is niet mijn oma die dat zegt, maar mensen die zelf ook een Blu-ray speler hebben.

DVD Watcher
10-07-2016, 20:43
Het zal je verbazen hoeveel mensen het verschil niet zien tussen Blu-ray en DVD. Regelmatig, als ik een blu-ray heb gekocht en mensen hierover vertel, krijg ik vaak te horen; ''die had je toch al op dvd?'', en nee, het is niet mijn oma die dat zegt, maar mensen die zelf ook een Blu-ray speler hebben.

Dan moeten die mensen eens hoognodig naar Specsavers, Hans Anders of dergelijke zaken.
Maar Pathe kan in geen enkel opzicht tippen aan VUE.
Het is toch ouwe meuk daar in vergelijking met VUE.

Johan Scorsese
10-07-2016, 23:11
Dan moeten die mensen eens hoognodig naar Specsavers, Hans Anders of dergelijke zaken.
Maar Pathe kan in geen enkel opzicht tippen aan VUE.
Het is toch ouwe meuk daar in vergelijking met VUE.

Haha. Maar goed, er zijn meer mensen die er zo over denken, wat verklaart waarom er nog steeds dvd's verkocht worden, en blu-ray de markt nog niet heeft overgenomen. Iedereen heeft wel 1080p of hoger, maar de meesten nemen nog steeds genoegen met dvd, erg jammer...

crocs
11-07-2016, 09:37
Gelukkig hebben ze daar in Arnhem dus rekening mee gehouden.
Top (y)

Ik hoop echter dat Pathé ook wat aandacht besteed aan hun oudere IMAX zaaltjes. Het mag dan wel goedgekeurd zijn door IMAX, maar toch vind ik dat ze daar iets aan moeten doen.
Het lijkt alsof IMAX zelf het ook niet zo nauw neemt, met hun kwaliteit eisen van de zaal zelf. Ik kan mij vergissen, maar volgens mij bemoeit Dolby zich met alles wat betreft VUE/Dolby Vision zalen, dus ook de stoelen.

MJK1988
11-07-2016, 21:06
Top (y)

Ik hoop echter dat Pathé ook wat aandacht besteed aan hun oudere IMAX zaaltjes. Het mag dan wel goedgekeurd zijn door IMAX, maar toch vind ik dat ze daar iets aan moeten doen.
Het lijkt alsof IMAX zelf het ook niet zo nauw neemt, met hun kwaliteit eisen van de zaal zelf. Ik kan mij vergissen, maar volgens mij bemoeit Dolby zich met alles wat betreft VUE/Dolby Vision zalen, dus ook de stoelen.
Ben het met je eens met andere IMAX zalen. Heb verder alleen Arena en Eindhoven bezocht en ben geen fan van die zalen.

Hombre
16-07-2016, 10:33
Dan moeten die mensen eens hoognodig naar Specsavers, Hans Anders of dergelijke zaken.
Maar Pathe kan in geen enkel opzicht tippen aan VUE.
Het is toch ouwe meuk daar in vergelijking met VUE.

Ha ha, mee eens.

Was v/d wk in Pathe in A'dam en jee wat was het beeld en geluid weer matitg tot slecht :-(

Robintje
02-08-2016, 05:15
Valt mij op dat VUE over het algemeen totaal niet vol zit t.o.v. Pathe. Ik vraag me eigenlijk af hoe dat kan? Is dat puur vanwege de naam dat de ander gewoonweg bekend(er) is en de ander zich nog in de schijnwerpers moet plaatsen of hoe zal dat komen?

Voor de prijs maakt het niets uit. Voor filmbeleving, geluid en beeld (ben ik zelf achter gekomen, al blijft het een mening) is het wel een groot verschil.

Davidshadow13
02-08-2016, 07:27
Valt mij op dat VUE over het algemeen totaal niet vol zit t.o.v. Pathe. Ik vraag me eigenlijk af hoe dat kan? Is dat puur vanwege de naam dat de ander gewoonweg bekend(er) is en de ander zich nog in de schijnwerpers moet plaatsen of hoe zal dat komen?

Voor de prijs maakt het niets uit. Voor filmbeleving, geluid en beeld (ben ik zelf achter gekomen, al blijft het een mening) is het wel een groot verschil.

Heeft denk ik met bepaalde factoren te maken. Allereerst bestaat VUE nog niet zo lang in NL. Ze hebben een tijdje geleden JT Bioscopen overgenomen en die had op sommige plekken gewoon een bedenkelijke reputatie ook omdat de formule niet zo overal hetzelfde was als bij Pathé. Veel kwaliteitsverschil tussen de bioscopen dus. Daarnaast zitten de voormalig JT bioscopen over het algemeen in de wat kleinere steden en hebben daardoor minder aanloop en ik denk ook dat VUE nog wat aan naamsbekendheid moet winnen.

In de UK wat de thuismarkt is van VUE, zijn ze echt gepositioneerd als "premium bioscoop" als de luxere tegenhanger van bijv. ODEON. Die marketingstrategie heeft daar erg goed gewerkt en als ze dat ook in NL wat meer zouden benadrukken en de formule zo uitrollen dat de kwaliteit overal vergelijkbaar zijn itt. tot wanneer het nog JT was dan zullen ze vanzelf wel marktaandeel van Pathé af gaan pakken. Ook al bedienen ze beiden wel een andere markt want 90% van de steden waar VUE actief is zit gewoon geen Pathé.

crocs
18-11-2016, 12:52
Kinepolis heropent IMAX-zaal in Brussel (https://investors.kinepolis.com/nl/persberichten/kinepolis-heropent-imax-zaal-brussel)
Kinepolis neemt itt Pathé wel IMAX zeer serieus. IMAX dual 4K laserprojectie-systeem, 12.1 audio en mogelijk beelden te projecteren met een aspect ratio tot 1.43:1.
Jammer dat Kinepolis niet de rechten/samenwerking van/met IMAX heeft voor Nederland.
Hopelijk expandeeert VUE met nog meer Dolby Cinema zalen, want van Pathé, die het GROOTS wilt gaan maken (zie reclame merkcampagne), moeten we het juist niet van hebben. :cry:

kick ass sub
19-11-2016, 09:04
Kinepolis heropent IMAX-zaal in Brussel (https://investors.kinepolis.com/nl/persberichten/kinepolis-heropent-imax-zaal-brussel)
Kinepolis neemt itt Pathé wel IMAX zeer serieus. IMAX dual 4K laserprojectie-systeem, 12.1 audio en mogelijk beelden te projecteren met een aspect ratio tot 1.43:1.
Jammer dat Kinepolis niet de rechten/samenwerking van/met IMAX heeft voor Nederland.
Hopelijk expandeeert VUE met nog meer Dolby Cinema zalen, want van Pathé, die het GROOTS wilt gaan maken (zie reclame merkcampagne), moeten we het juist niet van hebben. :cry:

Dit werd wel tijd. Ik heb nooit begrepen waarom ze die zaal hebben gesloten. Ik vermoed doordat ze eerst enkel documentaires vertoonden die inhoudelijk vrij mager uitvielen en enkel door het grote formaat een meerwaarde bood. In 2005 werd de zaal gesloten, terwijl amper 3 jaar later met The Dark Knight de commerciële film in IMAX doorbrak. Ik ben wel eens benieuwd naar deze zaal. Het wordt wellicht de grootste en modernste IMAX zaal in de Benelux.

Ik heb 6 jaar lang voor Kinepolis gewerkt en was die ongezellige betonnen bunker zo beu dat ik er niet meer naar de film wou. Sindsdien gaan we regelmatig in Nederland naar de bioscoop. Fijn dat jullie Nederlanders ook naar Belgie naar de bioscoop komen maar eigenlijk snappen we dit toch niet goed. In Nederland zijn de bioscopen over het algemeen gezelliger en is het personeel veel vriendelijker. Ook in de zaal is het meestal stiller vergeleken met bij ons in de stad. Sinds enkele jaren hebben de Nederlandse bioscopen ook een sterke technologische vooruitgang geboekt terwijl Kinepolis toch wat ter plaatsen is blijven trappelen. De laserprojectie van Barco waar Kinepolis zo mee uitpakt is een lachertje vergeleken met die van een Dolby Cinema.

IMAX

Sinds 2013 zien we bijna alle grote blockbusters in de IMAX van Tilburg. We vinden dit een erg gezellige cinema met vriendelijk personeel. De popcorn is er goed en ook de VIP-zitplaatsen zijn een leuke extra. De IMAX zaal is niet de grootste in Nederland maar het is nog en vrij moderne zaal (sinds 2012) en het geluid is er naar mijn gevoel goed afgesteld. Soms wat aan luide kant maar voor IMAX mag dit wel vindt ik. De tribune is brij stijl dus lijkt het scherm toch vrij groot. Vooral als het volledige scherm gevuld is. The Force Awakens zijn we in Arnhem gaan zien. Ook heel mooi bioscoop en knappe IMAX-zaal. Ik merkte niet veel verschil met de zaal in Tilburg, ook al is het scherm enkele meters groter en is de tribune iets stijler. De bassen waren toen inderdaad minder robust als we gewend waren. Leuke ervaring maar we vinden het niet de moeite om er in de toekomst verder voor te rijden. Ik ben ook een gaan kijken in de IMAX van Eindhoven maar die zaal was helemaal niet stijl zoals IMAX dit zelf voorschrijft. Het scherm is ook het kleinste IMAX-scherm in Nederland. Begrijpelijk dus dat inwoners uit de regio voor Dolby Cinema kiezen.

Dolby Cinema

We zijn dit jaar ook voor het eerste naar de Dolby Cinema in Eindhoven geweest. Ze speelden toen Tarzan en we waren aangenaam verrast. Zulke projectie heb ik nog nooit gezien. Heel helder, haarscherp en diepe zwarten. Zelfs in 3D was er nauwelijks lichtverlies. Veel minder vermoeiend voor de ogen ook. Ook het geluid was ongelooflijk. De Dolby Atmos surround was knap maar het was vooral de helderheid van het geluid en de bassen die verbaasde. Zulke strakke bassen heb ik nooit gehoord. Je hoorde de bassen zelfs amper, alles ging naadloos in mekaar over en soms kon je het gegrom van de gorilla's in de film voelen. Enkele minpunten zijn de harde armleuningen, geen gratis parking in de buurt, hogere ticketprijs dan IMAX en kleine 3D bril die je bovendien niet kan meenemen zoals bij Pathé. Maar we komen hier zeker nog regelmatig terug. Wellicht met Star Wars: Rogue One.

Qua projectie en geluid is Dolby Cinema wellicht de winnaar. Toch blijf ik de Pathé van Tilburg erg gezellig vinden. Ook het bombastische van IMAX blijf ik leuk vinden, zelfs al is het dan niet zo haarfijn als Dolby Cinema. Het blijft uiteindelijk film en dan is alles subjectief. Maar het klopt wel dat Pathé de concurrentie met Dolby Cinema wat dreigt te verliezen. Hopelijk moderniseren ze hun zalen de komende jaren ook met laserprojectie.

Robintje
20-11-2016, 22:08
Ik ben gister ook weer na lange tijd in VUE Eindoven geweest. Wat was het toch weer genieten! Dan zat ik langs 2 onbekenden gasten die wat ik hoorde van hun gesprek altijd naar IMAX gaan normaal gesproken, het geluid lang niet zo indrukwekkend vonden als IMAX en niet veel verschil hoorde t.o.v. VUE. Ik wist eerlijk gezegd niet wat ik uit hun mond hoorde.. van mij mochten ze die snel gaan spoelen zeg!

Ik moet nu ik toch een berichtje typ wel iets kwijt, al draait de film pas in maart 2017, het gaat om Kong. Natuurlijk kan ik de film in IMAX en VUE kijken.. maar weet eigenlijk niet wat ik zou willen/moet doen met die film.
IMAX is naar mijn idee wat groter scherm en luider geluid.

Maar VUE is veel scherper en helderder beeld, zeer fijne bass + geluid wat de film ten goede komt.

John Tak
21-11-2016, 01:17
Ik heb mijn Pathé card opgezegd en heb tegenwoordig een Vue card. Ik ga vooral naar Vue Vlaardingen. Eén van de weinige bioscopen in de regio Rotterdam waar je een film écht met fatsoenlijk Dolby Atmos geluid kunt beleven.

Ik ben gedesillusioneerd thuisgekomen na het zien en vooral (niet goed) horen van de laatste Hobbit film in de vrij nieuwe Cinema Gouda, die vertoond werd in Dolby Atmos; het was schel, vervelend voor de oren en allesbehalve met dat lekkere laag, zeg maar. Haast geen bas, omdat door een constructiefout teveel geluid naar andere zalen doorlekt. Dus hebben ze blijkbaar het geluid maar zo afgesteld dat de andere zalen geen last meer hebben. Waardoor je behoorlijk inboet aan (geluids)kwaliteit.

Ik ben naar de grote nieuwe Kinepolis in Breda geweest waar ik "Suicide Squad" heb bekeken en beluisterd, maar het was het allemaal gewoon net niet. Terwijl ze de spullen wel hebben... Geluid was te zacht en gewoon niet de overrompelend genoeg, zoals de Atmos-ervaring in Vlaardingen Prachtige grote zaal in Breda, maar érg slechte 3D (bizar veel overspraak tussen links en rechts) terwijl het de nieuwste laserprojector is, als ik het mag geloven. Ook weer teleurstellend dus.

In Vue Vlaardingen klopt het allemaal. En vooral in zaal 4, de Dolby XD - Atmos zaal. Het doek van zaal 4 is - hoewel het niet zo mag heten - gelijk aan het IMAX-scherm van Pathé Schouwburgplein. Het geluid daarentegen vele malen beter dan de meeste bioscopen. Diep laag is echt seatshaking laag. Een film als "San Andreas" haalde echt het uiterste uit de speakers en de subwoofer. Je gaat gewoon echt voor je lol weer naar de bios.

En dan neem ik de verplichte pauze maar voor lief. Dat hoeft van mij niet, maar goed, daar ben ik inmiddels aardig aan gewend...

Ook Vue Eindhoven met Dolby Cinema vond ik zeer dik in orde. Prachtige zaal, werkelijk verbluffend mooi beeld, en de Jurassic World geluidsmix (niet Atmos, maar desalniettemin dik in orde) was top. Is alleen een beetje uit de buurt voor deze Rotterdammer.

Prettig bijverschijnsel: inderdaad is het doordeweeks in Vue (Vlaardingen) een stuk rustiger, zodat ik op mijn gemak heerlijk kan genieten zonder een permanente ruis van popcorn en krakende zakjes, geouwehoer of mobieltjes. Alleen is het aanbod met zes zalen wat mager, en kunnen ze wat dat betreft qua titels niet echt opboksen tegen een multiplex met 15 zalen. Dus je moet snel gaan kijken omdat het aanbod vrij snel wisselt, en een film draait ook beperkte tijd in de Atmos XD zaal, want er staan uiteraard al gauw nieuwe titels klaar.

Tel daar in Vlaardingen ook nog het gezellige en gemotiveerde personeel bij op, plus een bedrijfsleider die een gigantische filmliefhebber is en prat gaat op kwaliteit, en mijn avond kan niet meer stuk.

Voor mij dus geen Pathé, als het niet hoeft.

kick ass sub
21-11-2016, 01:25
Ik moet nu ik toch een berichtje typ wel iets kwijt, al draait de film pas in maart 2017, het gaat om Kong. Natuurlijk kan ik de film in IMAX en VUE kijken.. maar weet eigenlijk niet wat ik zou willen/moet doen met die film.
IMAX is naar mijn idee wat groter scherm en luider geluid.

Maar VUE is veel scherper en helderder beeld, zeer fijne bass + geluid wat de film ten goede komt.

Inderdaad een dilemma! Tegen dan is de IMAX-zaal met laserprojectie in Brussel geopend. Dat is misschien wel een eindje rijden maar volgens mij wordt het dat wel waard. Het scherm in Brussel wordt één van de grootste van Europa, bijna zo groot als die van de Sony Center in Berlijn en die is werkelijk gigantisch. De Laserprojectie van IMAX zou ook bijna evengoed of dezelfde kwaliteit hebben als Dolby Cinema. Op AVSforum.com vindt je regelmatig vergelijkingen tussen Laser IMAX en Dolby Cinema.

Aangezien ik Rogue One al in de Vue ga zien, zal Kong wellicht de eerste film zijn die ik in IMAX Brussel zal zien. Hoe dan ook kan je met geen van beide zalen verkeerd kiezen. Ze hebben allebei hun eigen kwaliteiten.

Tyler_Durden
21-11-2016, 09:10
James Cameron lijkt glasses-free Dolby 3D te omarmen http://www.dolby.com/us/en/technologies/dolby-3d.html

Robintje
26-11-2016, 09:16
Ik wil ook kaarten gaan bestellen. Enkel zit ik nu met de vraag als ik bij VUE bestel.. krijg ik keuze tussen Dolby Cinema en XD Atmos? Wie kent het verschil en wat is dan beter of juist slechter?

Robintje
26-11-2016, 09:17
Ik wil kaarten gaan bestellen voor Rogue One: A Star Wars Story. Enkel zit ik nu met de vraag als ik bij VUE bestel.. krijg ik keuze tussen Dolby Cinema en XD Atmos? Wie kent het verschil en wat is dan beter of juist slechter?

Claudio Santulli
26-11-2016, 10:06
Kies voor Dolby Cinema, is mooier en beter.

hstadman
26-11-2016, 11:00
Ik wil kaarten gaan bestellen voor Rogue One: A Star Wars Story. Enkel zit ik nu met de vraag als ik bij VUE bestel.. krijg ik keuze tussen Dolby Cinema en XD Atmos? Wie kent het verschil en wat is dan beter of juist slechter?

gevonden:

XD EXPERIENCE



Vue presenteert een nieuwe unieke bioscoopbelevenis onder de noemer XD Experience. Geniet van een enorm beeld, het beste geluid en de meest luxe bioscoopstoelen en ervaar een fantastische ervaring tijdens de bioscoopfilm.
Projectie: De projectie van de film voldoet aan een zeer moderne techniek: 4k en HFR zorgen voor een perfect filmbeeld. Met name voor 3D is dit een verademing voor het menselijk oog.
Geluid: Een normale bioscoopzaal heeft een muziekvermogen van 7.000 watt. Onze XD zalen beschikken over een installatie van 94.000 (!) Watt. Dat hoort u niet alleen, maar dat 'voelt' u. In deze zalen hangt een Dolby Atmos installatie. Dit is het meest geavanceerde geluidssysteem voor bioscopen. Alleen Vue Cinemas beschikt over deze innovatie voor bioscoopgeluid. Indien een film met Dolby Atmos is uitgebracht brengt de XD zaal maar liefst 64 muziekkanalen ten gehore in plaats van de standaard zeven. Er bevinden zich in de bioscoopzaal niet alleen surroundspeakers op de wanden maar zelfs in het plafond. Hierdoor krijgt het geluid een derde dimensie. Zelfs wanneer een 'niet Dolby Atmos film' in een XD Experience zaal draait, ervaart u het geluid als het beste ter wereld. Vue Cinemas behoren tot een zeer selecte groep bioscopen ter wereld waar dit systeem is geplaatst.
D-BOX bioscoopstoelen: In de XD Experience-zaal van Vue Vlaardingen en Vue Hoorn bevinden zich ook zogenaamde D-BOX stoelen. Dit zijn speciale stoelen die u mee laten bewegen met de gebeurtenissen in de film. Deze stoelen kunt u apart bij de kassa bestellen. Geef dit tijdig door aan de caissière. De film die u gaat zien, moet wel uitgerust zijn met de D-BOX codering. Dit wordt op onze site altijd aangegeven: met D-BOX. Alle rijen met stoelen in een XD Experience zaal zijn ruimer opgesteld dan de andere bioscoopzalen. Ook is de kijkhoek zodanig dat u nooit degene die voor u zit in het beeld hebt.



Lijkt mij wel duidelijk dus, ga voor de xd experience.

theThinWhiteDuke
26-11-2016, 11:21
Yup. Dolby.
Topzaal is dat.
Vorig jaar heb ik TFA in EIndhoven in de Dolby zaal en in de XD zaal gezien en Dolby was vele, vele malen beter.
Ervanuitgaande dat je naar Eindhoven gaat: Naar welke voorstelling ga je? 14 dec 10:00?

Claudio Santulli
26-11-2016, 12:23
Even de berichten hier naartoe verplaatst. ;-)
Houden we het andere topic schoon.

Robintje
26-11-2016, 18:32
Kies voor Dolby Cinema, is mooier en beter.


Yup. Dolby.
Topzaal is dat.
Vorig jaar heb ik TFA in EIndhoven in de Dolby zaal en in de XD zaal gezien en Dolby was vele, vele malen beter.
Ervanuitgaande dat je naar Eindhoven gaat: Naar welke voorstelling ga je? 14 dec 10:00?

In het andere topic: wat is beter VUE Dolby of Pathe IMAX zegt een persoon dat het hem duidelijk lijkt (door het verhaal wat op VUE site zelf staat) dat je voor XD moet kiezen.
Maar het viel mij op dat de prijs per kaartje zo'n € 3,- goedkoper is dan Dolby wat bij mij even de ogen opende van: waarom? Waar zit het verschil en waarom is juist Dolby duurder en zit de zaal voller dan XD?

Ik kom heel graag in VUE Eindhoven, altijd IMAX in Eindhoven geweest. Ik ga zelf nu kaartjes kopen voor zaterdag 17-12-16 om 19:00 uur.

janjansen
27-11-2016, 12:00
Ik zit met hetzelfde probleem. Weet iemand het verschil tussen de 3D XD Atmos en 3D Dolby Cinema zaal in de VUE Eindhoven?

hstadman
27-11-2016, 12:24
Volgens de site van Vue zelf is de XD experience de beste. Beste beeld en geluid en betere stoelen, meer beenruimte. Ook is de zithoogte zo aangepast dat je geen hoofden voor je in het beeld hebt.Iedereen heeft vrij zicht. Zowel 3D XD atmos alsook 3D Dolby cinema gebruiken Atmos geluid.

Bel ze anders even op om te vragen wat zij als verschil zien. Maar het staat duidelijk beschreven op hun website.

Dit komt van hun website:

"XD EXPERIENCE



Vue presenteert een nieuwe unieke bioscoopbelevenis onder de noemer XD Experience. Geniet van een enorm beeld, het beste geluid en de meest luxe bioscoopstoelen en ervaar een fantastische ervaring tijdens de bioscoopfilm.
Projectie: De projectie van de film voldoet aan een zeer moderne techniek: 4k en HFR zorgen voor een perfect filmbeeld. Met name voor 3D is dit een verademing voor het menselijk oog.
Geluid: Een normale bioscoopzaal heeft een muziekvermogen van 7.000 watt. Onze XD zalen beschikken over een installatie van 94.000 (!) Watt. Dat hoort u niet alleen, maar dat 'voelt' u. In deze zalen hangt een Dolby Atmos installatie. Dit is het meest geavanceerde geluidssysteem voor bioscopen. Alleen Vue Cinemas beschikt over deze innovatie voor bioscoopgeluid. Indien een film met Dolby Atmos is uitgebracht brengt de XD zaal maar liefst 64 muziekkanalen ten gehore in plaats van de standaard zeven. Er bevinden zich in de bioscoopzaal niet alleen surroundspeakers op de wanden maar zelfs in het plafond. Hierdoor krijgt het geluid een derde dimensie. Zelfs wanneer een 'niet Dolby Atmos film' in een XD Experience zaal draait, ervaart u het geluid als het beste ter wereld. Vue Cinemas behoren tot een zeer selecte groep bioscopen ter wereld waar dit systeem is geplaatst.
D-BOX bioscoopstoelen: In de XD Experience-zaal van Vue Vlaardingen en Vue Hoorn bevinden zich ook zogenaamde D-BOX stoelen. Dit zijn speciale stoelen die u mee laten bewegen met de gebeurtenissen in de film. Deze stoelen kunt u apart bij de kassa bestellen. Geef dit tijdig door aan de caissière. De film die u gaat zien, moet wel uitgerust zijn met de D-BOX codering. Dit wordt op onze site altijd aangegeven: met D-BOX. Alle rijen met stoelen in een XD Experience zaal zijn ruimer opgesteld dan de andere bioscoopzalen. Ook is de kijkhoek zodanig dat u nooit degene die voor u zit in het beeld hebt."



Lijkt mij wel duidelijk dus, ga voor de xd experience.

Hombre
27-11-2016, 12:30
Toen in Hilversum de hoofdzaal nog XD (met Atmos, maar zonder HDR) was betaalde je inderdaad minder voor een kaartje, maar moest je wel extra betalen voor de huur van de 3D bril.
Nu het een Dolby Cinema (met Atmos, HDR of Dolby Vision) zaal is zit de huur van de 3D bril in de prijs en is het kaartje duurder.

Ik weet de prijzen niet meer, maar ik meen dat het verschil niet groot is, waarbij je met Dolby Cinema wel heel veel meer kwaliteit krijgt :-)


Yup. Dolby.
Topzaal is dat.
Vorig jaar heb ik TFA in EIndhoven in de Dolby zaal en in de XD zaal gezien en Dolby was vele, vele malen beter.
Ervanuitgaande dat je naar Eindhoven gaat: Naar welke voorstelling ga je? 14 dec 10:00?

janjansen
27-11-2016, 15:38
Het is zoals Robintje zegt: €3 goedkoper, terwijl XD beter en nieuwer zou zijn volgens die info.

Hombre
27-11-2016, 21:16
Het is zoals Robintje zegt: €3 goedkoper, terwijl XD beter en nieuwer zou zijn volgens die info.

Nee het is precies anders om.

Eerst was er XD bij JC en later heeft men het contract met Dolby gesloten voor de Dolby Cinema.
Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Dolby_Cinema

Zie https://www.vuecinemas.nl/dolbycinema

De 3 euro goedkoper bij XD is zonder 3D bril ... en die is bij Dolby Cinema inbegrepen.
De XD brillen zijn anders als die goedkope real 3D brillen.

janjansen
29-11-2016, 07:14
Het is verwarrend owv de XD in de zaalbenaming. 3D XD Atmos.
Ze spreken over Dolby Atmos geluid, over XD Experience en Dolby Cinema.

Is het dan eigenlijk 3D Dolby XD Cinema?

Hombre
29-11-2016, 11:36
In een notendop:

XD is een benaming die JC bioscopen heeft bedacht.
XD is een concept met een 4K laser (Barco) projectie.
XD 3D is een concept met 2x 4K (Barco) laserprojectie

Atmos is een 64-kanaals object bassed geluidsysteem met gemiddeld 30% meer ingeluidsdruk/dynamiek en kanaalspreiding dan een standaard bioscoop 7.1 systeem.

Dolby Cinema is een concept van Dolby, die niet alleen het beeld en geluid optimaliseert,maar ook de plaatsing van de zitplaatsen, akoestiek en zaal aankleding die bvvolledig zwart en niet reflecterend en beeld beïnvloed is (dus geen rood tapijtof stoelen die een rode gloed op het scherm veroorzaken). Tevens gaan denooduitgang verlichte bordjes uit.

Dolby Cinema heeft 2 Christie 4K laser projectoren met HDR / DolbyVision en een Dolby Atmos geluid installatie (met een ander voorgeschreven type).Het scherm is mat wit zonder gain en niet gecoat (zilver of grijs ) met extra reflectiemateriaal.
Dit geeft een helderder wit, dieper zwart en een hoger contrast endynamiek in de kleuren.

En daar laat ik het bij.

hstadman
29-11-2016, 12:59
De vraag is dan waarom VUE zegt dat XD het beste op beeld en geluid biedt en de mooiste ervaring geeft, terwijl jij zegt dat eigenlijk Dolby Cinema een nog betere ervaring geeft.
VUE zegt in het verhaal op hun website dat XD juist zitplaatsen heeft die ruimer zijn en zo geplaatst zijn dat je niet tegen een ander zijn hoofd aan zit te kijken.

Hanteren verschillende bioscopen een andere maatstaf?!

Of moet ik het zo zien dat XD een combinatie is van XD ervaring en Dolby Cinema apparatuur.

Als je het zeker wilt weten, bel de bioscoop dan op, die kunnen je precies vertellen wat nu het verschil is en wat de XD ervaring nu precies inhoudt en welke apparatuur er met XD wordt gebruikt.

Robintje
29-11-2016, 17:33
De vraag is dan waarom VUE zegt dat XD het beste op beeld en geluid biedt en de mooiste ervaring geeft, terwijl jij zegt dat eigenlijk Dolby Cinema een nog betere ervaring geeft.
VUE zegt in het verhaal op hun website dat XD juist zitplaatsen heeft die ruimer zijn en zo geplaatst zijn dat je niet tegen een ander zijn hoofd aan zit te kijken.

Min of meer was dat mijn vraag voordat de discussie begon. Op de site staat het alsof XD beter is t.o.v. Dolby Cinema en hier zeggen mensen dat DC beter is. Maar Dolby is dus wel duurder t.o.v. XD wat ik dus niet kan rijmen mocht het daadwerkelijk beter zijn.

Claudio Santulli
29-11-2016, 18:39
Wellicht stamt die tekst nog van voor het Dolby Cinema-tijdperk en hebben ze die nooit meer aangepast. Plus er is altijd maar één Dolby Cinemazaal. Ze willen natuurlijk de andere zalen ook promoten.

Dolby Cinema is een standaard. Bijna zoals McDonald's dat is. Waar je ook gaat, het is overal precies hetzelfde. Niets - maar dan ook niets - is voor eigen interpretatie vatbaar. Bij de overige zalen kan de waan van de dag wat meer uitmaken. Wie stelt iets af en hoe. Maar voor mij is Dolby Cinema geen 100% must. Ik vind die 'tweedehands' brillen niet altijd fijn. De laatste paar keer vond ik die ronduit slecht, bekrast en vies. En ik moet ervoor naar Hilversum. Pathé IMAX ziet bijna bij mij om de hoek.

Je zult dus gewoon zelf moeten ervaren wat je van een XD-zaal vindt. Al die technische vergelijkingen zijn leuk, maar net zo suggestief. Uiteindelijk zijn allemaal gewoon de betere bioscoopzalen. Maar bij een bijzondere film ga ik altijd voor Dolby Cinema, vooral omdat er geen XD-zaal in de buurt zit. ;-) Ik ben wel decennialang fan van Dolby.

crocs
30-11-2016, 12:42
Sorry voor de off topic, maar...



XD is een benaming die JC bioscopen heeft bedacht..
Lijkt mij sterk dat JT bioscopen dat bedacht heeft.
http://www.trio-tech.com/products/xd-theater/
https://en.wikipedia.org/wiki/Triotech


Plus er is altijd maar één Dolby Cinemazaal.
Nederland heeft 2 Dolby Cinema zalen. Oostenrijk heeft dankzij Cineplexx ook 2 Dolby Cinema zalen.
Verder is er nog 1 Dolby Cinema zaal in Barcelona te vinden. Buiten Europa zijn er nog Dolby Cinema zalen in de VS en China.

theThinWhiteDuke
30-11-2016, 13:36
Sorry voor de off topic, maar...

Lijkt mij sterk dat JT bioscopen dat bedacht heeft.
http://www.trio-tech.com/products/xd-theater/
https://en.wikipedia.org/wiki/Triotech


Nederland heeft 2 Dolby Cinema zalen. Oostenrijk heeft dankzij Cineplexx ook 2 Dolby Cinema zalen.
Verder is er nog 1 Dolby Cinema zaal in Barcelona te vinden. Buiten Europa zijn er nog Dolby Cinema zalen in de VS en China.
Ik denk dat Claudio bedoelde dat er per bioscoop die een Dolby Cinema zaal heeft er maar één is. Niet per land of wereldwijd.

Claudio Santulli
30-11-2016, 19:53
Ik denk dat Claudio bedoelde dat er per bioscoop die een Dolby Cinema zaal heeft er maar één is. Niet per land of wereldwijd.
Inderdaad ;-)

PS: even alle berichten uit het Star Wars: Rogue One-topic naar hier verplaatst.

pretorian22
01-12-2016, 10:34
De VUE Vlaardingen (voormalig JT Vlaardingen) is ook een Dolby Cinema bioscoop. Heeft Dolby Atmos, Dolby Cinema, XD en D-box.
Is een zeeeer fraaie bioscoop.
Beeld en geluid is zeer goed. Beter dan Pathe de Kuip waar ik ervoor altijd naartoe ging. Nadeel is dat hij vrij klein is, dus soms draaien de films er niet of om rot tijden zodat ik toch naar de kuip moet.

Het lijkt ook of er een ander soort mensen komt in die bios. Nooit gedoe, nooit geruzie of opgefokt gedrag.
Bioscoop ziet er ook zeer netjes uit.

Echt een aanrader!

Juvefan
01-12-2016, 17:08
De VUE Vlaardingen (voormalig JT Vlaardingen) is ook een Dolby Cinema bioscoop. Heeft Dolby Atmos, Dolby Cinema, XD en D-box.

Vue Vlaardingen heeft geen Dolby Cinema. Dat heeft Vue alleen in Eindhoven en Hilversum.

John Tak
03-12-2016, 13:34
In een notendop:

XD is een benaming die JC bioscopen heeft bedacht.
XD is een concept met een 4K laser (Barco) projectie.
XD 3D is een concept met 2x 4K (Barco) laserprojectie

Dat gaat dus niet op: Vue Vlaardingen heeft een XD-zaal, maar daar staat (nog) geen laserprojector.

Hombre
12-12-2016, 12:00
Dolby Atmos: Breaking the Sound Barrier

Dec 7, 2016


Dolby Atmos passes milestones of 2,000 screens installed and 500 movie titles released
SAN FRANCISCO--(BUSINESS WIRE)-- Dolby Laboratories, Inc. (NYSE:DLB) today announced the company has exceeded major milestones, including the installation of 2,000 Dolby Atmos enabled cinema screens and the release of 500 movie titles mixed in Dolby Atmos. Since debuting in 2012 with Disney•Pixar's Brave, Dolby Atmos has paved a new course for creative storytelling, transforming the ways in which audiences worldwide experience sound.

http://investor.dolby.com/releasedetail.cfm?ReleaseID=1003122
(http://investor.dolby.com/releasedetail.cfm?ReleaseID=1003122)

Robintje
11-02-2017, 18:01
Iemand die ervaring(en) heeft met de 'nieuwe/vernieuwde' IMAX zaal in Brussel?

Ik zit er sterk aan te denken om Kong: Skull Island in Brussel te gaan bekijken.. heb me eerlijk gezegd nog niet heel goed ingelezen betreft de bioscoop/zaal dus mocht ik het fout hebben corrigeer me, maar aangezien het de grootste zaal betreft IMAX in de Benulex is? dacht ik juist dat genoemde film zich er perfect voor kan lenen (grote monsters, blockbuster in mijn ogen, special effects, groots van opzet).

Ik weet niet hoe het zit aangezien het een enorm scherm moet zijn of het dan ook is dat mocht je meer achteraan zitten het minder scherp gaat worden? Dat je dus echt tot aan het midden maar 'kan' zitten om de scherpte erin te houden.
Kortom, personen die ervaring(en) met de 'nieuwe/vernieuwde' IMAX zaal in Brussel hebben.. kun je er wat over vertellen?

Ik ben van plan om uiteindelijk Kong: Skull Island ook bij VUE in Eindhoven te gaan bekijken. Zo kort mogelijk erop om eens echt goed verschil te kunnen ervaren in beeld aangezien ik toch weer bij ieder bezoek twijfel of ik toch niet voor IMAX dan wel niet voor VUE moet blijven gaan. VUE heeft toch voorkeur sinds enkele maanden maar heb nog niet 1 film kort op elkaar bij 2 verschillende bioscopen gezien zodat ik een goed oordeel kan vellen.

Juvefan
14-02-2017, 12:03
Iemand die ervaring(en) heeft met de 'nieuwe/vernieuwde' IMAX zaal in Brussel?

Ik zit er sterk aan te denken om Kong: Skull Island in Brussel te gaan bekijken.. heb me eerlijk gezegd nog niet heel goed ingelezen betreft de bioscoop/zaal dus mocht ik het fout hebben corrigeer me, maar aangezien het de grootste zaal betreft IMAX in de Benulex is? dacht ik juist dat genoemde film zich er perfect voor kan lenen (grote monsters, blockbuster in mijn ogen, special effects, groots van opzet).

Ik weet niet hoe het zit aangezien het een enorm scherm moet zijn of het dan ook is dat mocht je meer achteraan zitten het minder scherp gaat worden? Dat je dus echt tot aan het midden maar 'kan' zitten om de scherpte erin te houden.
Kortom, personen die ervaring(en) met de 'nieuwe/vernieuwde' IMAX zaal in Brussel hebben.. kun je er wat over vertellen?

Ik ben van plan om uiteindelijk Kong: Skull Island ook bij VUE in Eindhoven te gaan bekijken. Zo kort mogelijk erop om eens echt goed verschil te kunnen ervaren in beeld aangezien ik toch weer bij ieder bezoek twijfel of ik toch niet voor IMAX dan wel niet voor VUE moet blijven gaan. VUE heeft toch voorkeur sinds enkele maanden maar heb nog niet 1 film kort op elkaar bij 2 verschillende bioscopen gezien zodat ik een goed oordeel kan vellen.

IMAX bij Kinepolis in Brussel is "IMAX with laser". Dit heb ik nog niet in Brussel ervaren, maar wel in Londen. Het is voor mij de meest indrukwekkende bioscoopervaring die ik heb. Ik ben in Nederland in beide Dolby Cinema zalen geweest en in 4 van de 6 IMAX zalen (Tilburg en Den Haag. Ik zou IMAX laser dus aanraden!

WaymannDirector
14-02-2017, 12:33
Ik heb Rogue One in de Imax in Brussel gezien. Het was de eerste keer dat ik een goeie 3D weergave zag in de bioscoop en die niet te donker was. Het beeld is fantastisch en best scherp en heeft een zeer goeie zwartwaarde. Zeker voor zo'n groot scherm. Rogue One is wel in cinemascope gefilmd dus het volledige scherm werd niet gebruikt wat een klein beetje aan imax ervaring deed inboeten. Al riepen de actie scènes in de ruimte (door het zwart) en met 3D wel een Imax gevoel op. Toch mede door de 3D had ik wel het gevoel echt in de film te zitten. Bij mijn weten is Kong Skull Island ook in cinemascope dus ik verwacht een soortgelijke ervaring. Het is nog wachten op Transformers 5 en Dunkirk om echt die Imax ervaringen te gaan beleven in Imax Brussel. De beste plaatsen voor de Imax in Brussel zijn het middenvak, rij 8, 9 en 10. Ik heb weinig ervaringen met ander Imax zalen maar het scherm is inderdaad best groot, en de zaak zelf is echt wek Imax en geen omgebouwde filmzaal.

crocs
29-05-2017, 09:52
Voelt Pathé de hete adem van Vue en Kinopolis, want deze 2 bioscoopketens zijn veel verder in de nieuwe technologieën dan Pathé.


http://www.hollandfilmnieuws.nl/nieuwscategorieen/techniek/pathe-pakt-uit-met-imax-dolby-cinema-en-4dx/

Pathé krijgt er in Nederland niet alleen een nieuwe IMAX-zaal bij, het bedrijf gaat ook investeren in maar liefst drie Dolby Cinema-zalen. Daarnaast introduceert het bedrijf 4DX in Nederland. Dat is het resultaat van overeenkomsten die Pathé sloot met IMAX, Dolby en 4DX tijdens het filmfestival van Cannes.Er komen bij Pathé in totaal zes nieuwe IMAX-zalen bij. Vijf daarvan worden in Frankrijk geplaatst, een komt er in Nederland. Om welke Nederlandse stad het gaat is nog niet bekendgemaakt.
Het blijft niet bij die investering. Pathé heeft namelijk besloten ook te kiezen voor Dolby Cinema, het systeem dat in Nederland nu alleen nog te vinden is bij twee bioscopen van Vue.
In Cannes sloten Les Cinémas Gaumont en Dolby een overeenkomst voor het realiseren van in totaal tien Dolby Cinema-zalen. Zeven daarvan komen in Frankrijk en drie in Nederland. Er komt in ieder geval een Dolby Cinema-zaal in Pathé de Kuip in Rotterdam en een in Pathé de Munt. De opening daarvan gaat nog dit jaar plaatsvinden, bevestigt commercieel directeur Doron Kurz.
Met het uit Korea afkomstige CJ 4DPLEX heeft de Pathé Group daarnaast afspraken gemaakt over het installeren van in totaal dertig 4DX-zalen tot 2020. Bij 4DX bewegen de stoelen niet alleen mee met de gebeurtenissen in de film, maar worden ook wind, water, stoom en geuren gebruikt om de bioscoopbezoeker helemaal op te laten gaan in de film.
Welke Pathé-bioscopen in Nederland uitgerust gaan worden met 4DX kan Doron Kurz nog niet mededelen. 'We zullen daar zo spoedig mogelijk meer details over bekendmaken', aldus de commercieel directeur.

Hombre
30-05-2017, 09:47
Voelt Pathé de hete adem van Vue en Kinopolis, want deze 2 bioscoopketens zijn veel verder in de nieuwe technologieën dan Pathé.

Pathé is helaas vergane glorie en dat merken ze in het verlies aan marktaandeel.

crocs
30-05-2017, 10:34
Pathé is zeker een vergaande glorie. Vooral Pathé Arena met hun nep IMAX zaaltje. :evil:
Weet je wat al zo erg is. Op diverse websites o.a. entertainmentbusiness.nl las ik dat de Pathé Arena IMAX zaal steevast in de Top 10 van de beste IMAX theaters ter wereld genoteerd staat.
Ik kan nergens deze zogenaamde top 10 vinden. Maar ik vond wel bij ScreenJunkies http://www.screenjunkies.com/movies/movie-lists/5-best-imax-movie-theatres/ de top 5 van beste IMAX bioscopen.
Daar staat de Arena natuurlijk niet in. Dus zou het tussen 6 en 10 zijn. Geloof er helemaal niks van. Dat zaaltje is toch niks als je de top 5 vergelijkt. :roll:
Volgens mij is de beste IMAX zaal van Nederland in Pathé Arnhem. De beste IMAX zaal in België en misschien wel van Europa staat in Brussel.

WaymannDirector
30-05-2017, 10:37
De beste IMAX zaal in België

haha er is er maar 1. Jammer eigenlijk dat hij zo ver ligt, ik rijd niet zomaar even naar brussel. Eerst volgende zal Transformers 5 zijn. Want Rogue One die ik daar een paar maanden geleden zag was natuurlijk geen Imax film.

Hombre
30-05-2017, 15:37
Lees dit even over IMAX Brussel op het Film-Tech forum staat een uitgebreide indruk van de Imax laser in Brussel. Uhu niet zo erg positief ...

http://www.film-tech.com/ubb/f16/t003024.html

theThinWhiteDuke
30-05-2017, 16:18
Pathé is zeker een vergaande glorie. Vooral Pathé Arena met hun nep IMAX zaaltje. :evil:

Hoe kan iets vergane glorie zijn...



Volgens mij is de beste IMAX zaal van Nederland in Pathé Arnhem.

...als je vind dat ze de beste IMAX zaal van NL hebben? :confused:

(ben het overigens met je eerste statement eens)

crocs
30-05-2017, 16:45
Beste IMAX zaal wat Pathé Nederland te bieden heeft.
Er zijn geen andere Nederlandse bioscoopketens die ook IMAX aanbieden hé. Als jij dat weet, mag je het laten horen.
Dus kom ik persoonlijk al gauw tot de conclusie mbt de beste IMAX zaal van NL in Arnhem staat. En helaas dat is wel door Pathé geëxploiteerd.
Dat het echt erger kan is wel het bewijs wat ze leveren in de Pathé Arena.
Wat dat betreft neem ik dan al gauw genoeg genoegen met Arnhem.
Hopelijk heb ik dat voldoende uitgelegd met grenzen stellen op landelijke nivo.
Op Europese of wereldwijde IMAX nivo is een andere taal wat zelfs die kneuzen van Pathé Nederland maar niet willen begrijpen.

theThinWhiteDuke
30-05-2017, 20:11
Het Omniversum in Den Haag heeft ook een IMAX zaal ;):-P

crocs
31-05-2017, 07:50
Het Omniversum in Den Haag heeft ook een IMAX zaal ;):-P
Nee, dat is een IMAX Dome zaal. ;):-P
Daar worden geen grote Hollywood bioscoopfilms vertoond, hiermee is een vergelijking met Pathé IMAX letterlijk krom.

Hombre
01-06-2017, 09:07
Nee, dat is een IMAX Dome zaal. ;):-P
Daar worden geen grote Hollywood bioscoopfilms vertoond, hiermee is een vergelijking met Pathé IMAX letterlijk krom.

correct

imax vs omnimax
https://nl.wikipedia.org/wiki/IMAX

https://en.wikipedia.org/wiki/IMAX
(https://en.wikipedia.org/wiki/IMAX)
Laser projection[edit (https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=IMAX&action=edit&section=10)]In April 2012, IMAX began testing a new 4K laser projection system, based on patents licensed from Eastman Kodak (https://en.wikipedia.org/wiki/Eastman_Kodak). Like the 3D film and digital systems, it used two projectors, but it improved over the smaller digital screens by retaining the traditional IMAX aspect ratio and to allowed films to be shown on screens 36 m (118 ft) wide or more.[23] (https://en.wikipedia.org/wiki/IMAX#cite_note-23) In December 2014, IMAX began rolling out its new Dual 4K laser projector (https://en.wikipedia.org/wiki/Laser_projector) system, dubbed "IMAX with Laser", with the first installation occurring at the Cineplex ScotiaBank Theatre (https://en.wikipedia.org/wiki/Scotiabank_Theatre_Toronto) in Toronto (https://en.wikipedia.org/wiki/Toronto).[24] (https://en.wikipedia.org/wiki/IMAX#cite_note-latimeslaser-24)[25] (https://en.wikipedia.org/wiki/IMAX#cite_note-25) The system allows digital projection on the full 1.43:1 aspect ratio surface of a traditional IMAX screen, but can also be used on wider screens such as the 2.00:1-aspect-ratio TCL Chinese Theater (https://en.wikipedia.org/wiki/TCL_Chinese_Theater). The system replaces the xenon arc lamp (https://en.wikipedia.org/wiki/Xenon_arc_lamp) of a traditional digital projector with a laser light source, and is capable of 60 fps (https://en.wikipedia.org/wiki/High_frame_rate) with "50 percent greater" brightness than the Digital Cinema Initiatives (https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Cinema_Initiatives) spec, a contrast ratio "double" that of IMAX 15/70mm film projection and "higher" than the 2500:1 contrast ratio of IMAX's xenon lamp-based projection systems, and displaying the full Rec. 2020 (https://en.wikipedia.org/wiki/Rec._2020) color gamut/space. The system also features a new 12-channel (https://en.wikipedia.org/wiki/Surround_sound#11.1_surround_sound) surround sound system, which adds an additional speaker on either side of the theater as well as four new overhead speakers.[26] (https://en.wikipedia.org/wiki/IMAX#cite_note-deadline-26)[27] (https://en.wikipedia.org/wiki/IMAX#cite_note-arstech-27)

While still not matching the theoretical resolution of traditional IMAX film, which is estimated to be up to 12 thousand lines of horizontal resolution on the 65mm camera negative (12K) and approximately 6 thousand on a 35mm release print (6K),[12] (https://en.wikipedia.org/wiki/IMAX#cite_note-imaxresolution-12) the new laser system features dual-4K resolution (https://en.wikipedia.org/wiki/4K_resolution) projectors, each capable of displaying four times the detail of one Digital IMAX projector. Like Digital IMAX, images from the two projectors are projected superimposed on each other with a half-pixel offset, using super-resolution imaging (https://en.wikipedia.org/wiki/Super-resolution_imaging) to increase the perceived resolution to be greater than 4K.[28] (https://en.wikipedia.org/wiki/IMAX#cite_note-slashfilmlaser-28) In-theater cameras and microphones are used to automatically calibrate the projectors and sound system between showings.[29] (https://en.wikipedia.org/wiki/IMAX#cite_note-whathifilaser-29) For 3D presentations, one projector is used to display the image for each eye, while 2D presentations use the superimposed images to allow for a brighter image.[27] (https://en.wikipedia.org/wiki/IMAX#cite_note-arstech-27) For 3D presentations, IMAX with Laser systems use dichroic filter (https://en.wikipedia.org/wiki/Dichroic_filter) glasses, similar to those used by Dolby 3D (https://en.wikipedia.org/wiki/Dolby_3D), as opposed to the linear polarization (https://en.wikipedia.org/wiki/Linear_polarization) glasses used in Digital IMAX theaters.[30] (https://en.wikipedia.org/wiki/IMAX#cite_note-30)

Xenomorph
06-08-2017, 13:03
ik ben zelf nog nooit in een Vue bioscoop geweest, enkele jaren terug gingen wij vaker naar Pathe eindhoven Imax, sinds Pathe arnhem geopend is, gaan we naar arnhem.
Ik ben erg onder de indruk van de Imax zaal qua beeld en geluid en ook de 2 dolby atmos zalen klinken mijns inziens ook heel mooi.

Ik heb echter hier op het forum en ook bijvoorbeeld op filmtotaal al vaker gelezen dat Vue bioscopen een veel beter geluid hebben.Aangezien Pathe het volgende heeft aangekondigd:
voor het einde van 2017 wordt in pathe De Kuip en pathe De Munt een dolby cinema zaal geopend.Op termijn volgen 4DX zalen , een derde Dolby cinema zaal , een zevende Imax bioscoop en vijf Imax zalen krijgen het Imax immersive soundsysteem.

Op de pathe site had ik bij dit onderwerp van de Dolby cinema toen aangekaart waarom er blijkbaar in Imax eindhoven en ook in Imax Arnhem het geluid gedownsized wordt: zie hier een paar comments .
"IMAX, never compromise mmmmm waarom heb ik toch altijd het idee dat ik de subwoofers mis, in Atmos klinkt het vele malen beter. Ik heb dit veelvuldig gemeld maar het schijnt dat er in Arnhem veel mensen klagen over"

Dat zeuren over het geluid is al heel lang, heel veel vroeger lol service teamer geweest bij Eurocinema (nu Vue) ook toen klaagde men. Zaal 2 werden veel films in DTS gedraaid. Zaal 5 en 8 met Atmos klinken zeer goed en merk daar meer de woofers. Explosie voel je daar maar dat mis ik in de IMAX zaal. Dit klopt niet
"Zelfde film gekeken in beide zalen en blijf de Atmos zaal veel beter vinden, ondanks dat de IMAX in Arnhem het immersive geluid nu heeft. (Deze imax heeft het nieuwste geluid als ik de trailer hoor)
Het geluid is wel goed maar mis het laag bij explosies en ander geweld. Wanneer ik erna vraag kunnen ze dit niet aanpassen want het systeem doet alles automatisch en men heeft het naar beneden bijgesteld ivm zeikers die klagen althans dit is wat verschillende medewerkers beweren. Maar kan het wel geloven."

Er stond ook een reaktie van iemand, ik kon niet zien of deze van een pathe medewerker is:

" Het geluid hier in de IMAX was regelmatig boven de 110dB, genoeg om mensen ‘discodoof’ te maken. oftwel een gehoorbeschadiging op te laten lopen.
Na metingen en geklaag inderdaad is dit naar beneden afgesteld… "


Zijn er misschien forum leden die weten wat geluidsniveau is wat eigenlijk de wettelijke norm is waaraan bioscoop zalen moeten voldoen?
met name qua decibel niveau?

Gerco Stuivenberg
06-08-2017, 15:15
Voor zover ik weet zijn er geen wettelijke normen voor de geluidssterktes in bioscopen en als die er wel zijn, is het moeilijk te controleren of ze zich daar aan houden. Waarom het moeilijk te controleren is heeft te maken met de plaatsen van de luidsprekers,de bezoekers en hoeveel er in de zaal aanwezig zijn en de Dialoog-Normalisatie van een soundtrack.

Om te controleren wat de akoestische invloed van de bezoekers is, zou er voor het begin van iedere film een meting gedaan moeten worden door bvb een roze ruis de zaal in te sturen. Ik denk dat heel veel bezoeker daar niet blij mee zullen zijn. ;)

Wat de juiste geluidssterkte is bij een voorstelling is daarom moeilijk te bepalen en daardoor zal iedere bioscoop een eigen norm hebben. 8-)

tmvde
15-09-2017, 10:02
Weet iemand of de IMAX in Rotterdam (tijdelijk) is gesloten? Ik zie helemaal geen voorstellingen op de site van Pathé.

UPDATE Antwoord is ja:

De IMAX-zaal in Pathé Schouwburgplein wordt momenteel verbouwd, zodat je IMAX hier binnenkort nog beter kan beleven. Tijdens de verbouwing verwijzen we je door naar Pathé Spuimarkt in Den Haag voor IMAX-films. Excuus voor de eventuele overlast.

Patrick75
28-12-2017, 13:25
Ik ben fervent VUE Dolby Cinema bezoeker, zowel in VUE Hilversum als Eindhoven meerdere malen geweest. Dit nadat ik bij Pathé IMAX (Rotterdam Schouwburgplein) meerdere keren een geluidsbeleving heb ondergaan die letterlijk niet prettig was. Ik vind tot nu toe Dolby Cinema het fijnste en rijd zonder twijfel van Den Haag naar Eindhoven om een film te zien. Ja Hilversum is dichterbij, maar hier voel ik weinig tot geen bas op dezelfde plek in de zaal als Eindhoven (6de rij van het scherm in het midden). Zijn er anderen die dit gemis aan bas ook ervaren? Volgende week Pathé weer een kans geven met achter elkaar twee maal The Last Jedi eerst 4DX en dan de Pathé variant van Dolby Cinema. Ik ben benieuwd en laat het jullie weten!

John Tak
28-12-2017, 16:51
Ik heb nu The Last Jedi gezien in zowel de nieuwe Dolby Cinema zaal van Pathé de Kuip als de Atmos zaal van Vue Vlaardingen. Hoewel ik de Dolby Cinema zaal wel een behoorlijke vooruitgang vond vergeleken bij wat ik eerder heb meegemaakt bij Pathé, heeft het toch nog steeds niet de lekkere "oempf' qua bas en lage subfrequenties die ik bij Vue Vlaardingen wél ervaren heb. Daar voel je bas die letterlijk je stoel laat trillen. De subs staan daar ook op de grond en dat zal ongetwijfeld lekker meehelpen...

4DX zal ik wel een keertje gaan ervaren maar vind ik persoonlijk de meest oninteressante toevoeging... Heb één keer D-Box geprobeerd bij een Thor-film, en ik vind het eerder afleiden....