Sony UBP-X800 Ultra HD Blu-Ray Speler - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 3 jaren, 8 maanden geleden -

Sony bracht eerder dit jaar met de UBP-X800 haar eerste Ultra HD Blu-ray-speler op de markt. Sony gaat daarmee de concurrentie aan met Panasonic, LG en Samsung en natuurlijk ook met de duurdere OPPO. Meer aanbod is goed voor de consument, maar nog altijd is het een redelijk bedrag wat je neer moet tellen voor een UHD-speler. Is het echt een stap vooruit t.o.v. een reguliere Blu-ray-speler? En hoe presteert de UBP-X800 zelf?

Sony UBP-X800 - De specificaties

De speler speelt diverse optische discs af. Zo is er ondersteuning voor CD, DVD, Blu-ray Disc, Ultra HD Blu-ray Disc, SACD en DVD-Audio. Dat is een behoorlijk uitgebreide ondersteuning dus. De UBP-X800 biedt ook ondersteuning voor HDR-beelden, maar Sony heeft er voor gekozen geen ondersteuning voor Dolby Vision in te bouwen. Echter lees ik geruchten dat Sony zou werken aan een firmware-update die ook deze HDR-standaard naar de UBP-X800 brengt. Dat zou goed nieuws zijn.

Op het gebied van audio is er ondersteuning voor High-Res audio formaten en ook voor Dolby Atmos en DTS:X.

Biedt je huidige receiver geen ondersteuning voor 4K HDR-materiaal, dan is er goed nieuws in de vorm van twee HDMI-poorten. Je kunt er dan eentje gebruiken voor het beeld en de andere voor het audiosignaal. Naast de HDMI-aansluitingen tref je een digitale coax-aansluiting aan, een LAN-poort en op de voorzijde tref je nog een USB-aansluiting aan. Qua draadloze techniek vind je Wifi en Bluetooth terug op de Sony UBP-X800. Handigheidje is het aansluiten van Bluetooth-speakers of koptelefoons om het geluid rechtstreeks vanaf de speler te horen.

Sony UBP-X800 - Bouwkwaliteit en uiterlijk

De Sony UBP-X800 is een keurig afgewerkte speler die mede door zijn gewicht zeer degelijk aanvoelt is maar een half kilootje lichter dan de, ook een stuk grotere, OPPO UDP-203. De behuizing is van aluminium en heeft een soort leer-achtige structuur aan de bovenkant. Sony geeft op haar site aan dat voor de X800 een nieuw chassis is ontworpen om trillingen tegen te gaan. Ik vond echter dat de speler best luidruchtig was met bepaalde discs. Dit zou een probleem met dit specifieke exemplaar kunnen zijn, want ik lees hier verder niet veel over terug. Het zou ook nog aan de gebruikte schijfjes kunnen liggen, alhoewel dezelfde schijfjes minder vibraties veroorzaken bij de OPPO UDP-203. Buiten dit 'dingetje' niets dan lof voor het design en de bouwkwaliteit. Zeker gezien de prijs.

Sony UBP-X800 - De gebruikersinterface

Sony heeft voor een vrij sober ontwerp van de gebruikersinterface gekozen. Het lijkt er wel op dat de native resolutie van het menu lager is dan 4K. Overal zijn onscherpte en kartelige randen te zien. Het instellingenmenu is verder wel heel erg duidelijk, maar het ziet er niet echt gelikt uit. De vraag is of de consument dat wil op een Blu-ray-speler. Ik persoonlijk had het graag iets gelikter gezien.

Ook zijn er apps terug te vinden op de UBP-X800. Belangrijkste hierin zijn Netflix, Videoland, Spotify en Youtube. Deze apps werken best vlot en de bediening is met de kleine, maar goed werkende afstandsbediening, een fluitje van een cent. Wat mij betreft kan Sony wel afstappen van die ellendige OperaTV apps. Daar zit echt niets fatsoenlijks tussen naar mijn mening. Allemaal van bijzonder slechte kwaliteit en niet meer 2017-waardig.

Naast apps kan de speler ook overweg met allerlei bestanden via USB of het thuisnetwerk. De bestanden die ik heb geprobeerd speelden allemaal zonder problemen af, inclusief 4K HDR-materiaal. Wel is de ervaring bij de OPPO UDP-203 op dit vlak wat vloeiender. De UBP-X800 zou zonder meer goed dienst kunnen doen als mediaspeler in je huiskamer.

Sony UBP-X800 - Beeldkwaliteit

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; die is fantastisch! Of het nou om een full-HD Blu-Ray Disc gaat of om een UHD-variant, het maakt niets uit. Het beeld is telkens weer even adembenemend mooi. Natuurlijk hangt dat ook af van de bron. Een schijfje wat bij voorbaat al slecht is wordt er niet veel beter op wanneer de Sony UBP-X800 er mee aan de slag gaat, maar voer hem Blu-Ray Discs als The Dark Knight of Deadpool en je zult zien dat de beeldverwerking van de Sony UBP-X800 zijn mannetje staat. Er is veel detail zichtbaar in zowel lichte als donkere scenes. De upscaling is van goede kwaliteit als je van full-HD naar de 4K-resolutie gaat. En zelfs DVD's weet de X800 nog wat van te maken.

Na full-HD materiaal te hebben bekeken werd het tijd voor het echte werk; de Ultra-HD Blu-Ray Disc van Planet Earth II was aan de beurt. Met het grootste gemak verwerkt de Sony UBP-X800 de schitterende beelden van deze BBC-documentaire, die volledig in 4K is gefilmd. Elk detail is zichtbaar en er is geen enkel spoor van judder te zien. Het beeld glijdt keurig soepel over het scherm. Opnames waarbij een panbeweging wordt gemaakt behouden hun details in het beeld.

De HDR beelden van Planet Earth II hebben ook een enorm dynamisch bereik. Werkelijk om van te smullen. Kleuren zijn allemaal erg natuurlijk en het is nergens overdreven. Zonsopkomsten en ondergangen, de helblauwe luchten, azuurblauwe zeeën, de zonnestraaltjes door het bladerdek van de jungle, het ziet er allemaal erg goed uit. Zelfs de lichtgevende kevertjes in de Jungles aflevering lijken daadwerkelijk licht te geven binnen je huiskamer.

Sony UBP-X800 - Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit is van eenzelfde niveau als de beeldkwaliteit. De Sony UBP-X800 laat veel detail horen in het geluid. De timing van het geluid is goed en de openheid en ruimtelijke plaatsing zijn prima in orde. Zeker met Dolby TrueHD of DTS Master-Audio tracks is het genieten. En ook bij het beluisteren van een aantal SACD's stond het kippenvel op de armen.

Sony UBP-X800 - Conclusie

Sony heeft met de UBP-X800 een hele sterke concurrent in de markt gezet. Het is een complete speler die niet alleen films afspeelt vanaf een schijfje, maar ook vanaf streaming-diensten of vanaf je lokale netwerk. Daarnaast komt ook de muziekliefhebber bij de UBP-X800 aan zijn trekken gezien de ondersteuning voor High-Res audioformaten en SACD. Naast het goede beeld en het goede geluid is de speler ook nog eens snel en goed gebouwd. Al met al is er wat mij betreft geen reden om deze speler te negeren in je zoektocht naar een 4K-speler. Er zijn al genoeg consumenten die deze speler prefereren boven de OPPO UDP-203. En dat is echt niet alleen om de prijs, want het is een zeer potente, hoogwaardige 4K-speler. Mede door de gunstige prijs én de ondersteuning van apps, krijgt deze speler de volle score!

Pluspunten:

  • goede bouwkwaliteit
  • schitterend beeld en geluid
  • ondersteuning voor apps
  • snel loopwerk
  • prettige afstandsbediening

Minpunten:

  • soms wat luidruchtig loopwerk
  • menu's zien er niet 4K-waardig uit

 

De Sony UBP-X800 is getest in combinatie met een Sony KD-55XE9005 en een Sony KDL-55W808C.

De speler is op dit moment op veel plekken verkrijgbaar voor €349,00 inclusief 3 UHD Blu-ray Discs.