Electrocompaniet EMP 3 Blu-ray Discspeler - Review

Geplaatst door: Ludo Keeris 2 jaren geleden - (0 comments)

De EMP 3 Blu-ray Discspeler

een review

Bij het grote publiek is de Noorse firma Electrocompaniet niet echt bekend, maar onder de fijnproevers wordt dit merk, dat al sinds 1973 bestaat, zeer gewaardeerd. Electrocompaniet is voornamelijk bekend vanwege z'n hoogstaande audio-producten. Maar ze hebben ook, naast een eigen afstandsbediening en mediastreamer, een DVD- en Blu-ray Discspeler in hun assortiment. De Blu-ray Discspeler betreft de EMP 3, de opvolger van, hoe verrassend, de EMP 2. We namen deze speler onder de loep.

Electrocompaniet EMP 3

Een alleskunner
De EMP 3 is eigenlijk niet alleen een Blu-ray Discspeler, maar ook een CD- en SACD-speler. Men heeft namelijk niet alleen veel aandacht geschonken aan het beeld, maar evenveel - zo niet meer - aan de audiospecificaties. Zo heeft deze speler een ingebouwde Digitaal-Analoog-Converter (DAC) en, naast analoge 7.1-audiouitgangen, ook twee gebalanceerde XLR-uitgangen. De koeling is passief en er is geen ventilator ingebouwd, dus de speler is muisstil. Hoewel we op deze website met name geïnteresseerd zijn in het Blu-ray-gedeelte hebben we stiekem toch ook een SACD beluisterd en deze klonk adembenemend mooi. Kristalhelder met een magnifieke kanaalscheiding. Als muziekspeler is de EMP 3 erg goed. Maar ook qua beeld staat deze speler z'n mannetje. Door de Marvell's Kyoto-G2H video processor met Qdeo-technologie is het beeld ongekend strak en vooral de upscaling van DVD's doet deze speler zeer goed. Met name de zwartweergave is uitstekend. In combinatie met een OLED-TV zal dat een betoverend plaatje opleveren.

4K
De EMP 3 kan diverse resoluties weergeven. Standaard is de resolutie op 'Auto' ingesteld, maar je kunt de instelling ook handmatig aanpassen naar 4K, 1080p, 1080i, 720p, 576p, 576i en Source Direct. Bij deze laatste optie wordt de speler alleen als 'doorgeefluik' gebruikt en wordt de oorspronkelijke resolutie van het materiaal doorgestuurd naar de TV of beamer. De resolutie is makkelijk in te stellen via rechtstreekse toegang op de afstandsbediening. De speler kan dus upscalen naar 4K, maar kan geen UHD-schijfjes afspelen..

Netwerk
Emp3_wifiVoor het gebruik binnen een (thuis-)netwerk beschikt de EMP 3 zowel over een LAN-poort als een meegeleverde WiFi-adapter. Om een nog betere WiFi-ontvangst te garanderen is er een USB-verlengkabel met dongel beschikbaar in de doos. Het instellen van het netwerk is vrij eenvoudig te bewerkstelligen via de afstandsbediening. Bij een lang wachtwoord moet je wel vele malen op de knoppen drukken. Het netwerk heb je niet alleen nodig voor updates, maar ook voor de ingebouwde apps als Netflix en YouTube.

Opties
De EMP 3 bevat naast de standaard functies ook enkele interessante opties, zoals ARC en Ondertiteling Shift. ARC functie (Audio Return Channel) is een optie die werd geïntroduceerd bij HDMI v1.4, waarbij je het audiosignaal van je TV digitaal terugvoert naar de speler of receiver. Je luistert dan niet door de luidsprekers van je TV, maar in dit geval via je Blu-ray Discspeler door je Home Cinema audiosysteem. Bij de Ondertiteling Shift kun je de ondertiteling in hoogte verplaatsen. Dat kan erg handig zijn als je via een beamer kijkt en de ondertiteling staat standaard in de zwarte balk. Door deze functie kun je deze in het zichtbare beeld plaatsen. Voor de audioliefhebber heeft deze speler ook een Pure Audio optie. Hierbij wordt de videoprocessor uitgeschakeld, waardoor minder interferentie met het audiosignaal optreedt.  Voor de analoge meerkanaals audio-uitgangen beschikt de EMP 3 over een ingebouwde speaker configuratie-mogelijkheid. Voor de digitale audio-uitgangen (bitstream/LPCM) is deze optie niet beschikbaar.

Er zijn twee HDMI-uitgangen en een HDMI-ingang op deze speler aanwezig. Bij de HDMI-uitgangen kun je kiezen voor split A/V, waarbij video over HDMI-1 wordt doorgegeven en audio over HDMI-2 of je kiest voor de optie Dual Video, waarbij beide uitgangen video plus audio doorgeven. Let wel dat alleen de HDMI-1 gebruik maakt van de Marvell QDEO video processor. Tevens beschikt de EMP 3 over twee USB-ingangen om mediabestanden af te spelen. Mediabestanden kunnen echter ook afgespeeld worden via het netwerk. Afhankelijk van de bestanden gaat dit niet altijd even vlekkeloos. Zo heeft de speler moeite om, afhankelijk van de gebruikte codec, MP4- en Quicktime-bestanden af te spelen via het netwerk. ISO-bestanden worden niet herkend. Hoge resolutie audiobestanden als FLAC of WAV worden feilloos afgespeeld.
Iets wat je niet snel zal gebruiken, maar wat wel beschikbaar is, is de optie om aanpassingen te doen aan de video-instellingen. Je kunt het contrast of de helderheid en kleur of verzading etc. helemaal naar eigen smaak aanpassen. Dit is per HDMI-uitgang afzonderlijk in te stellen. Als je een gekalibreerde TV hebt is er eigenlijk geen reden om deze optie te gebruiken.

EMP 3 Menu

Streaming Apps
Zoals al gemeld heeft deze speler via het netwerk ook toegang tot streaming-apps zoals Netflix, YouTube, Pandora en Vudu. Voor Netflix en Vudu is zelfs een rechtstreekse knop op de afstandsbediening aanwezig. Het nadeel is dat de meest aanwezige streamingdiensten in ons land niet toegankelijk zijn. Eigenlijk zijn alleen Netflix en YouTube te gebruiken. Deze starten echter zo traag op dat men veel eerder geneigd is om deze diensten via de smart-TV of andere streamingopties te benaderen en niet via deze Blu-ray Discspeler.

Electrocompaniet EMP 3 remote

Afstandsbediening
De afstandsbediening is aan de forse kant. Hij ligt redelijk lekker in de hand, maar is ook wat zwaar. Qua functies is de speler heel uitgebreid en alles is via de afstandsbediening te bedienen. En hiermee komen we uit bij het grootste nadeel van deze speler. Deze is namelijk nauwelijks te gebruiken zonder de afstandsbediening. Men heeft de functionaliteiten op de speler zelf erg beknopt gehouden. En het vervelende is dat de speler soms erg traag reageert op de afstandsbediening. Met name het openen en sluiten van de lade gaat soms lastig. De knopjes op de afstandsbediening zijn voorzien van achtergrondverlichting, maar de icoontjes op de knopjes zijn dan nog niet altijd even goed zichtbaar en de tekst eronder is al helemaal niet te lezen in het donker. Het is dan ook raadzaam om de plek van de belangrijkste functies uit het hoofd te leren.

Conclusie
De Electrocompaniet EMP 3 is een zeer complete en multifunctionele Blu-ray Discspeler. Je kunt eigenlijk geen feature bedenken die niet op deze speler te vinden is. Of het moet het niet kunnen afspelen van UHD-schijfjes zijn. De bouw is superdegelijk en de speler is uit de beste componenten samengesteld. De afwerking is zeer strak, zonder franjes. Dat is tevens ook een nadeel, want je moet uit je hoofd weten waar de knoppen aan de voorkant voor dienen. Een beschrijving ervan ontbreekt op de speler zelf. De bediening verloopt bijna volledig via de grote afstandsbediening. Men heeft goed gespiekt bij OPPO, zelfs voor de benaming in het menu van de speler gebruikt men zelfs OPPO. Dat is wat slordig. De adviesprijs is met z'n €2899,- erg fors, maar dan haal je ook een alleskunner in huis (behalve UHD dan...). Een speler die niet alleen een geweldig goede beeldkwaliteit geeft, maar die ook als stereo CD- of SACD-speler in de hoogste regionen van de markt meespeelt. Mocht je echter alleen geïnteresseerd zijn in film, dan is deze speler waarschijnlijk iets te veel van het goede. Dan zijn er meer betaalbare alternatieven. Vooral als je de opkomst van de huidige generatie UHD-spelers in acht neemt, die voor de filmliefhebber meer beleving bieden (UHD, HDR) voor (veel) minder geld.

Electrocompaniet EMP 3 rear

Technische  specificaties
Compatibele formaten:  CD, DVD, SACD, DVD-Audio, Blu-ray (2D en 3D), AVCHD, HDCD, Kodak Picture CD, CD-R/RW, DVD±R/RW, DVD±R DL, BD-R/RE, BD-R/RE DL
Analoge Audio: 7.1ch, 5.1ch, stereo (RCA), Stereo Balanced (XLR).
1x Coax/1x Optical Digitale Audio: 2ch/192kHz PCM, Dolby Digital, DTS.
HDMI Audio: 7.1ch/192kHz PCM, 5.1ch DSD, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS, DTS-HD High Resolution, DTS-HD Master Audio.
Video Uitgangen: 2 x HDMI (NTSC: 480i/480p/720p/1080i/1080p/1080p24, PAL 576i/576p/720p/1080i/1080p/1080p24) Composite
Digitaal/Analoog Conversie: 24bit, 192kHz
Afmetingen (BxDxH): 46.6x31.6x9.3cm
Gewicht: 10kg
Adviesprijs: €2.899,-

Voordelen:
- Erg goede beeldkwaliteit
- Muisstil
- Veel opties en mogelijkheden
- 4K upscaling
- 2 HDMI-uitgangen
- Hoogwaardige specificaties
- Gebalanceerde (stereo) audio-uitgangen

Nadelen:
- Reageert vrij traag op de afstandsbediening
- Streamingdiensten heel beperkt
- Kan geen UHD-disc afspelen
- Uitgebreide handleiding alleen op CD-rom meegeleverd
- Afspelen via netwerk gaat niet altijd even vlekkeloos
- Erg veel gespiekt bij de OPPO-BDP103
- Fors aan de prijs

4 sterren Award AllesOverFilm

Electrocompaniet Logo