ELAC Uni-Fi BS U5 en ELAC SUB 2030 - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 7 jaren geleden - (0 comments)

We hebben de luidsprekers en de subwoofer van ELAC ook al besproken in de review van de ELAC EA101EQ-G versterker. In combinatie met de ELAC-versterker presteren de luidsprekers ontzettend goed. Maar we wilden de luidsprekers en de subwoofer ook even op een A/V-receiver aansluiten om eens te kijken hoe de prestaties dan zijn. En wederom stelde ELAC ons niet teleur.


De eigenschappen van de speakers en de subwoofer

De satijnzwarte ELAC Uni-Fi BS U5 luidsprekers zijn geen hele kleine monitors, maar zeker niet enorm. Ze zijn net geen 34 cm hoog, 17,8 cm breed en inclusief de stoffen fronts en de aansluitterminals zijn ze 32 cm diep. Ze wegen zo’n 7,5 kg en zijn gemaakt van MDF. De klankkast is inwendig verstevigd om de trillingen van de kast zelf zo ver mogelijk te elimineren.

Het betreft een 3-weg basreflex systeem met één basreflexpoort aan de achterzijde. Het frequentiebereik van deze mooi afgewerkte monitors loopt van 46 Hz tot 25.000 Hz. Een ruim bereik voor een dergelijk formaat en ideaal voor muziek weergave. De maximale belastbaarheid is 140 Watt. Er zit een 13 cm woofer in met een aluminium conus voor het laag en er zit een coaxiale midrange/tweeter-driver in gestopt. De aluminium midrange-driver is 10 cm in doorsnee en in de spreekspoel van die midrange-driver zit de zijden dome-tweeter van 25 mm doorsnee. Dit zorgt voor een mooi gecentreerd geluid uit het midden van de luidsprekers en op deze manier is een volwaardig 3-weg systeem in een kleine behuizing gestopt. Achterop vind je zeer degelijke aansluitterminals die overweg kunnen met zowel losse luidsprekerkabels, als banaanpluggen als spades. De stoffen fronts kun je aan de luidsprekers bevestigen d.m.v. magneten. Zonder fronts zien de luidsprekers er geweldig uit omdat er geen dopjes of pinnetjes zichtbaar zijn voor de bevestiging van de fronts.

Voor het laagste laag is, zeker bij film, een subwoofer erg prettig om te hebben staan. De in deze review gebruikte ELAC SUB 2030 is een mooie, eveneens satijnzwart afgewerkte subwoofer met een 25 cm grote ‘downfiring’ driver. Een dergelijke subwoofer is over het algemeen wat makkelijker te plaatsen dan andere uitvoeringen. Omdat aan de onderzijde nog een plaat zit kun je deze subwoofer ook gemakkelijk op vloerbedekking plaatsen.

De subwoofer gaat indrukwekkend laag gezien de kleine behuizing. Tot wel 20 Hz. En dat is vooral bij films heel erg gaaf. Hij is slechts 36 cm hoog, 30 cm breed en 31,5 cm diep. De versterker levert 300 Watt aan continuvermogen. Het totaalgewicht van deze bad boy komt op 11 kg. ELAC heeft ook nog modellen in het assortiment die zelf rechtstreeks zijn aan te sturen middels een app via een bluetooth verbinding. De ELAC SUB 2030 is niet op die manier aan te sturen.

De test setup

Om de luidsprekers en de subwoofer los van de ELAC-versterker te testen hebben we ze aangesloten middels AudioQuest Rocket 44 speakerkabels op een Pioneer VSX-919AH receiver. Het is al een wat ouder model, maar dat mag de pret niet drukken. Sterker nog, het geeft wellicht een goed beeld wat je met een upgrade van je luidsprekers kunt bereiken. De receiver levert op papier 140 Watt per kanaal, maar in de praktijk zal het eerder richting 80 Watt per kanaal liggen wanneer er gelijktijdig twee kanalen worden aangestuurd. We stellen de receiver in op een lagere impedantie, want de luidsprekers hebben een impedantie van 4 Ohm. Ze kunnen met maximaal 140 Watt worden belast, dus dan zit wel goed.

De subwoofer sluiten we aan middels een AudioQuest Boxer subwoofer interlink. We stellen vervolgens de cross-over in op 60 Hz in de receiver zelf. De ELAC Uni-Fi BS U5 monitors gaan nog wel wat lager, maar we willen een comfortabel overnamepunt van de lage frequenties. Verder geven we in de receiver aan dat we geen center speaker hebben en voor de surrounds hebben we een paar kleine Klipsch satellietjes aangesloten. De gebruikte interlinks zijn wellicht overkill voor deze setup, maar we willen er zeker van zijn dat de kabels in elk geval niet de zwakste schakel vormen in deze review.

Hoe klinken ze in deze opstelling?

We kunnen nu al heel snel klaar zijn door te zeggen dat de ELAC-monitors en subwoofer erg goed klinken. Maar dan doen we de ELAC's tekort door er niet meer over te schrijven. Wat ook nu weer opvalt is dat de luidsprekers een mooi gedefinieerd hoog laten horen waarin alle details goed naar voren komen. Omdat het centerkanaal ontbreekt komen de dialogen ook over de monitors. We missen de center luidspreker echter geen moment. De ruimtelijke plaatsing van het geluid is bijzonder goed aan de voorkant en we kunnen bij wijze van spreken in de lucht aanwijzen waar het geluid zich bevindt. Omdat in deze test het geluid een extra dimensie erbij heeft gekregen doordat we achter kanalen hebben, maakt het de filmervaring een stuk prettiger dan bij de stereo opstelling. Voor de meeste filmliefhebbers heeft een echte surroundopstelling de voorkeur en dat geldt ook voor ons.

De ELAC-monitors en de ELAC-subwoofer integreren daarnaast zeer goed. Je kunt de subwoofer niet lokaliseren en dat is positief. De lage tonen worden goed verspreid door de downfiring subwoofer en zijn nergens wollig of te veel aanwezig. De lage tonen zijn zeer straks en worden met een lekkere timing weergegeven. Dit valt met name op bij muziek, die we via de receiver in stereo stand afspelen. Tijdens het bekijken van films toont de subwoofer echter zijn ware aard en je kunt deze kleine kubus gerust een wolf in schaapskleren noemen. Voor het formaat gaat de subwoofer ontzettend laag. Explosies in films zijn zeer overtuigend en de subwoofer zelf geeft geen krimp qua bijgeluiden.

Tijdens het luisteren van muziek valt de receiver pijnlijk door de mand. Die voelt zich duidelijk niet thuis in de wereld van stereo. In verhouding tot de muziekweergave via de ELAC EA101EQ-G-versterker klinkt muziek vlak en het is nauwelijks ruimtelijk te noemen. Er zit totaal geen leven in de muziek om het zo maar te noemen. Hieruit blijkt maar eens te meer dat veel instapmodellen veel steken laten vallen bij het luisteren van muziek. We weten dat de ELAC's erg muzikaal zijn mits aangesloten op een fijne versterker, dus daar ligt het zeker niet aan.

Conclusie

De ELAC Uni-Fi BS U5 monitors en de ELAC SUB 2030 presteren erg goed. We krijgen nu al buikpijn bij de gedachte dat vooral die fijne monitors binnenkort weer teruggaan naar hun baasje, ServiQ. Wellicht kunnen we in de toekomst nog wat meer luidsprekers van ELAC reviewen, want het Duitse merk is in de smaak gevallen. We kunnen deze luidsprekers dan ook van harte aanbevelen. De subwoofer is wel aan de kleine kant, dus het ligt er wel een beetje aan in wat voor ruimte je gaat spelen. Dan is misschien een groter model aan te raden, maar dat doet niets af aan de prestaties van de SUB 2030. Die zijn gewoon zeer goed, zeker voor het formaat. In de Uni-Fi serie heeft ELAC ook nog de FS U5 vloerstaanders en de CC U5 centerspeaker en afgaande op de prestaties van de BS U5 monitors zullen ook die modellen prima presteren.

Pluspunten:

  • Mooie afwerking
  • Coaxiale midrange/tweeter combinatie
  • Groot frequentiebereik
  • Degelijk gebouwd
  • Subwoofer gaat erg laag voor zijn formaat
  • Prijs/kwaliteit verhouding

Minpunten

  • Geen, wat ons betreft
 

ELAC Uni-Fi BS U5

ELAC SUB 2030:

Adviesprijs ELAC Uni-Fi BS U5:   € 349,00 per stuk
Adviesprijs ELAC SUB 2030:       € 649,00