Yamaha YSP 5600 Digital Sound Projector - Review

Geplaatst door: Ludo Keeris 6 jaren, 10 maanden geleden - (0 comments)

door Harro Tillema

Speciaal voor de filmliefhebbers onder ons heeft Yamaha een nieuwe lijn van Digital Sound Projectors geïntroduceerd. Deze soundprojectors dichten het gat tussen de ‘traditionele’ soundbars en de kwalitatief hoogwaardige surround sets. Wat kun je er in de praktijk mee en, belangrijker, wat voegt het toe aan beleving? Wij testen het topmodel, de YSP 5600, uit de Yamaha MusicCast serie.

De YSP-5600 is niet zomaar een Sound Projector. Het is een high-end DTS:X / Dolby Atmos gecertificeerde soundprojector. En een dergelijke certificering krijgt een fabrikant niet zomaar. Dit betekent dat Yamaha met de YSP-5600 DTS:X en Dolby Atmos geluid in de ruimte kan projecteren zonder de vele speakers en dit ook nog eens heel goed doet. De 5600 is backwards-compatible met alle gangbare Dolby en DTS formaten. Hemels.

Yamaha YSP5600 top

Look en Feel

Nadat de transporteur twee corpulente verpakkingen aan de redactie heeft overhandigd, openen we deze vol ongeduld. En wat blijkt? De YSP-5600, lijkt sterk op een… soundbar. Een nogal opgeblazen soundbar om eerlijk te zijn. Nadat we de YSP-5600 van alle beschermende materialen hebben ontdaan, tillen we de loodzware unit naar zijn ‘werkplek’ en bekijken deze eens goed. Afwerking is netjes en strak. De chique uitstraling rechtvaardigt de retailprijs van 1.799 Euro. Maar, omdat we ook kritisch zijn, willen we wel vermelden dat de achterzijde van behuizing wel wat ‘basic’ oogt. Je ziet er bij normaal gebruik helemaal niets van, maar dit had er bij dit topmodel best wat exclusiever mogen uitzien.

Nu valt het ons pas op hoe groot de unit in werkelijkheid is. Niet verwonderlijk als we bedenken dat er een flinke verzameling aan projectiespeakers met zogenaamde Intellibeam technologie in is weggewerkt. Twaalf (zes links en zes rechts) van deze zogenaamde Vertical-Beam Array-Speakers zijn in een hoek van 30 graden naar boven gericht en verzorgen de hoogtekanalen die door de YSP-5600 naar de luisteraar worden reflecteren via het plafond, de overige tweeëndertig Array-Speakers verzorgen de 360 graden beleving. Twee woofers verzorgen tenslotte het laag.

Yamaha YSP-5600 open

De YSP-5600 is hierdoor zo lijvig geworden, dat de onderste regel van de ondertiteling grotendeels door de behuizing wordt bedekt. De YSP staat namelijk op een kastje, recht onder de televisie; op de plaats waar je doorgaans een soundbar plaatst. Onze eerste ingeving was de YSP dan maar in het kastje te zetten. Het betreft echter een ‘projector’ en wanneer het uitstraalgedrag van de projector wordt belemmerd door houten panelen, dan werkt hij niet meer zoals Yamaha dit in de eerste plaats had bedoeld. De YSP moet dus echt op het kastje. Zou de YSP een vaste plek krijgen, dan zouden we er voor kiezen deze in combinatie met de televisie aan de wand te bevestigen. Hiervoor vinden we aan de achterzijde van de unit een uitsparing om de kabels eenvoudig weg te kunnen leiden. Maar, aangezien de YSP na de test weer retour gaat, besluiten we de boormachine in de gereedschapskist te laten liggen. Om toch te kunnen testen zullen we een list moeten verzinnen. Hoog tijd voor kundige journalistieke improvisatie; een paar betonklinkers uit het terras worden aangerukt en binnen een paar minuten staat de televisie op ‘natuurlijk ontkoppelde’, mosgroene klinkertjes te spelen.

Connectiviteit

Yamaha YSP5600 connecties

Zoals we van een multimediaproduct mogen verwachten, is er een ruim aanbod aansluitingen voorhanden. De YSP-5600 heeft 4 HDMI-ingangen met 4K/60p passthrough, HDCP2.2 en een HDMI-uitgang met OSD support. Verder vinden we een analoog (AUX) in, digitaal coax en Toslink in. Buiten het MusicCast protocol snapt de YSP-5600 zo mogelijk alle overdrachtsprotocollen zoals Wi-Fi, Bluetooth en Airplay. Daarnaast is de YSP-5600 ook DLNA gecertificeerd. Een optionele subwoofer is zowel bekabeld als draadloos aan te sluiten. Hiervoor levert Yamaha strandaard de SWK-W16 wireless kit mee. Dit maakt het nog eenvoudiger om een subwoofer in de ruimte te plaatsen.

Functionaliteit

De Yamaha wordt in principe kaal, zonder subwoofer, geleverd. Yamaha adviseert ons echter een NS-SW300 actieve subwoofer in te zetten voor een optimale beleving (setprijs inclusief de subwoofer is 2.199 Euro) en derhalve vindt ook deze een mooi plekje in de ruimte. Wanneer we de sub nader inspecteren moeten we concluderen dat deze, zeker gezien de schappelijke meerprijs, fraai is afgewerkt. We kunnen - voor de lezer - onzinnige termen als Twisted Flare Port en een PWM Digital Drive High Efficiency Amplifier of het Dual Feedback Circuit in de strijd gooien om het allemaal net even een beetje meer gewicht te geven, maar aangezien de sub van zichzelf al voldoende gewichtig is besluiten we ons hier niet over op te winden en er gewoon naar te gaan luisteren. Met een druk op de powerswitches van beide units is de Yamaha klaar om te worden geconfigureerd en ingeregeld.

Om alle streaming opties te gebruiken, dient de YSP-5600 te worden aangemeld op de MusicCast app. Deze is kosteloos beschikbaar via de app-store van iOS en Android. Wij hebben voor deze review de iOS-variant gebruikt. De app werkt intuïtief en overzichtelijk. Buiten het inregelen kunnen alle basisfuncties van de YSP worden ingesteld. Heb je meerdere MusicCast producten, dan zijn deze eveneens centraal via de applicatie aan te sturen. Multiroom? Geen probleem. MusicCast is een multiroom oplossing en binnen de MusicCast omgeving kunnen in een paar simpele klikken verschillende ‘rooms’ worden geconfigureerd.

Als gebruiker heeft u via de applicatie de keuze uit tien programma’s onderverdeeld in vier luisterstanden: 3D Surround, Surround, Stereo, Target en My Surround. Voorgeprogrammeerd zijn tien programma’s beschikbaar, namelijk drie voor film, drie voor muziek en vier voor amusement. Bij elke verandering van setting licht heel subtiel een klein display op achter het rooster van de YSP 5600. Waar sommige merken nog net geen neonverlichting gebruiken om de merknaam en schreeuwende animaties op het display te tonen, kiest Yamaha voor een subtiele aanpak. Het display is net voldoende om te informeren, het lijdt niet af en is tijdens het bekijken van een film onzichtbaar. Klasse Yamaha.

Eenvoud is troef

Voor gebruik dient de YSP zich in te regelen op de ruimte. Dit is belangrijk, omdat het een projector betreft en de werking wordt bepaald door de mate van reflectie. Hoe meer reflectie, des te beter de YSP zijn werk zal doen. De Yamaha laat tijdens het inregelproces per kanaal een serie van signalen horen. Deze signalen worden in de ruimte ‘geprojecteerd’ en opgevangen door de meetmicrofoon. Hiermee bepaalt Yamaha de karakteristiek van de ruimte. De Yamaha stelt haar DSP (Digital Sound Processor) zodanig in dat per kanaal het juiste afstraalgedrag, geluidssterkte en tijdvertraging wordt gevonden. Zo maakt de grootte en de vorm van de ruimte niet uit. Zolang de YSP kan weerkaatsen, zal de DSP de instellingen zodanig aanpassen dat de YSP-5600 onder elke omstandigheid optimaal zal klinken. Het inregelen wordt verzorgd door de meegeleverde meetmicrofoon en eenvoudig via de meegeleverde afstandsbediening gestart in het setup menu dat wordt getoond op de televisie.

Yamaha YSP5600 DSP Front

Het is wel raadzaam de ruimte tijdens het inregelen te verlaten. Niet in de minste plaats omdat de YSP tijdens het inregelen gewoon vervelende geluiden produceert. Eventuele bijgeluiden (praten) kunnen het inregelproces verstoren en bovendien kan de Yamaha zich bij aanwezigheid van personen vergissen, omdat deze de personen ziet als obstakels die de geluidsprojectie (en de uiteindelijke beleving) verstoren.

Klank

Nadat de unit zichzelf heeft ingeregeld, spelen we de eerste Dolby Atmos tracks op de meegeleverde demonstratiedisk af. Hier worden we echt even stil van. Wij hebben al best veel producten beluisterd maar dit is echt een totaal nieuwe ervaring. Is het echt mogelijk dat dit alles slechts door een enkele speaker wordt verzorgd? Nieuwsgierig wandelen we door de ruimte richting de plekken vanwaar het geluid lijkt te komen. En ja, alsof er geluid uit de muren komt. En, zoals dit bij Dolby-Atmos en DTS:X hoort, vanuit het plafond. Dit is gewoon bizar.

Vanuit de normale zitpositie ervaren we een 360 graden geluidsbeleving. En 180 graden in de hoogte. Alsof we in een geluidsbubbel zitten. Het geluid komt van alle kanten op de luisteraar af en de bescheiden optionele sub heeft voldoende kracht om de kopjes op tafel te laten rammelen. Stemmen komen vanuit het midden, regendruppeltjes vallen om ons heen, kogels horen we in alle mogelijke richtingen om onze oren fluiten en vliegtuigen vliegen rakelings langs het plafond. De kracht, dynamiek en detaillering zijn echt fenomenaal. Dit is echt een heel knap stukje techniek.

Ook bij stereoweergave stelt de 5600 niet teleur. Alle muziekcontent kan via het netwerk worden gestreamd. MP3, WMA, MPEG4-AAC, Apple Lossless, WAV, FLAC en AIFF; de YSP-5600 kan met de meest gangbare bestandsformaten uit de voeten. Qua betaalde streamingdiensten biedt Yamaha op het moment van schrijven Spotify Connect, Juke! en Napster. Qobuz wordt in de nabije toekomst d.m.v. een firmware update aan de diensten toegevoegd. Alle gewenste streamingdiensten kunnen overigens probleemloos via Bluetooth en Airplay naar de YSP worden gestuurd. Yamaha biedt hiervoor de mogelijkheid in de app een snelkoppeling hiervoor op te nemen. Handig! Bovendien geeft de YSP-5600 gratis toegang tot duizenden internetradiostations via v-Tuner. Een ding hebben alle streams gemeen, via de YSP-5600 klinken ze allemaal prima.

Yamaha YSP5600 top

Eindoordeel

We hebben de afgelopen jaren al zoveel nieuwe standaarden op ons af zien komen. Hoe veel hebben werkelijk toegevoegde waarde gehad? We kunnen ons de introductie van 3D nog herinneren. Met veel bombarie gepresenteerd en, op een enkele stuiptrekking na, een stille dood gestorven. Hoe zit het nu met DTS:X en Dolby Atmos? De content blijkt nog mondjesmaat beschikbaar en ‘content is key’ voor succes. Hopelijk wordt het op termijn breder door de filmindustrie ondersteund en komen er meer DTS:X en Dolby Atmos titels beschikbaar op Blu-ray of via betaalde streamingdiensten. Natuurlijk is de unit compatible met andere surround formaten, maar het zou jammer zijn als DTS:X en Dolby Atmos hetzelfde lot is beschoren als 3D.

Is de YSP-5600 goed genoeg om de hifi of surround set te vervangen? Dit is aan jezelf om te bepalen. Wat vind je belangrijk? Topkwaliteit of top beleving? Natuurlijk zijn er beter klinkende high-end hifi of surround sets verkrijgbaar, maar het prijspunt hiervan ligt vaak substantieel hoger. Wij zijn bijzonder gecharmeerd van de veelzijdigheid van de YSP-5600 en niet in de laatste plaats van de geluidskwaliteit. Met de YSP-5600 haal je letterlijk de bioscoopbeleving naar de huiskamer. En dit alles vanuit een enkele unit. In onze beleving maakt dit kastje (al dan niet in combinatie met een subwoofer) alle andere multimedia componenten in de woonkamer overbodig.

Ga je voor een minimale inrichting en een maximale bioscoopbeleving, dan is de YSP-5600 een slimme investering. Misschien niet de meest goedkope investering, want het blijft in echte euro’s nog steeds een flink bedrag. Het is wel een investering die door de ‘vrouwelijke component in het huishouden’ op esthetische gronden kan worden geaccordeerd. Mits goed en aanvullend beargumenteerd. Voldoe je aan de eerder genoemde voorwaarde, dan verwachten we dat je er nog jaren plezier van zult hebben. Ook van de Yamaha.

Conclusie

De YSP heeft een hele goede indruk achter gelaten op de redactie van AllesOverFilm. Ondanks dat de YSP-5600 al weer eventjes op de markt is, vinden wij dat dit nog steeds met afstand de beste soundbar die momenteel verkrijgbaar is. Er is eigenlijk niets dat de Yamaha niet kan. Een ‘Jack-of-all-trades’, zeg maar. Maar dan is deze ‘Jack’ wel een kundig specialist in al zijn ‘trades’. Een wonderkind; een wereldwonder welhaast. En dit ‘wereldwonder’ komt gewoon met de boot uit Japan.

Alles Over Film Hardware beoordeling 5 sterren

+          3D geluidsbeleving
+          Functionaliteit
+          Aansluitingsmogelijkheden
+          Gebruiksgemak

-           Prijskaartje
-           Afmetingen