Logitech Harmony Elite - Review
Als Philips Pronto Pro-adept van het eerste uur was ik verwend. Het was best een duur high-end-apparaat met veel mogelijkheden en erg geliefd bij menig HT-liefhebber, inmiddels is Philips Pronto echter op sterven na dood en het eindeloos wachten op de veelbelovende NEEO houdt een keer op. Maar een direct alternatief was er nog niet. Althans, dat was de veronderstelling. Tja, er was altijd wel een Logitech Harmony-variant. Maar ja, Logitech... Met het grootste gemak schaalde ik ze onder de standaard universele afstandsbedieningen zoals zo velen; goedkoop en erg beperkt. Maar inmiddels is dat echt achterhaald en heeft Logitech met de Harmony Elite een degelijk apparaat op de markt gebracht. Ik heb lang de kat uit de boom gekeken, maar heb er nu toch een gekocht. Is dit dan echt het einde van mijn Philips Pronto-tijdperk? En is de Logitech Harmony Elite de ultieme universele afstandsbediening van dit moment?
Logitech Harmony Elite - Voor wie?
Als HT- of filmliefhebber ken je het wel; die tafel vol met exotische afstandsbedieningen. "Welke heb ik nu weer nodig?" Een universele afstandsbediening is ook echt niet iets van de laatste jaren. Met de steeds geavanceerdere meegeleverde versies kun je al een hoop en veelal heeft de fabrikant van je apparatuur ook nog een app beschikbaar om hun apparatuur mee te bedienen. Maar dat neemt niet weg dat het nog steeds heel prettig is om een goede universele afstandsbediening te gebruiken. Maar dan wel een die ook écht alle anderen vervangt. Nieuw HT-apparatuur kun je tegenwoordig op meerdere manieren bedienen. Via IP-besturing op je mobiele apparaat (netwerk) of een RF-signaal (radiofrequentie) of via het conventionele IR-signaal (infrarood). Het grootste verschil is dat je bij een IR-signaal de afstandsbediening echt moet richten op het betreffende apparaat, terwijl de overige opties letterlijk door muren heen gaan. IP-besturing kun je soms zelfs vanaf de andere kant van de wereld doen! De Harmony Elite gebruikt ze min of meer allemaal.
Logitech Harmony Elite - Wat zit er in de doos
De inhoud van de Logitech Harmony Elite bestaat uit de afstandsbediening, een hub, een houder die tevens dient als oplaadstation en twee bekabelde IR-ogen die je bijvoorbeeld in een kast kunt plaatsen. Er wordt verder nog een USB-kabel meegeleverd voor als je geen internetverbinding hebt. De langwerpige afstandsbediening bestaat uit een LCD-scherm (6.1 cm diagonaal) en een aantal ‘bekende’ vaste knoppen. De Harmony Elite maakt nog wel gebruik van IR om de apparatuur te bedienen, maar doet dit niet direct vanaf de afstandsbediening, maar vanuit de hub en de IR-ogen. Hierdoor weet je zeker dat alle codes goed zullen werken en kun je zelfs je tablet of mobiele telefoon gebruiken om je apparatuur te bedienen. Nadeel is dat niet alle functies worden ondersteund. Zo heeft bijvoorbeeld de Ziggo Mediabox XL functies die alleen in RF beschikbaar zijn en zijn de afstandsbedieningen van de LG OLED65E6 volledig RF. Gelukkig werken de meeste apparaten nog prima met bestaande – soms oudere - IR-codes. De software vermeldt dit overigens wel heel netjes.
Logitech Harmony Elite - Installatie
Het installeren van een universele afstandsbediening lijkt vooraf een flinke klus, maar Logitech maakt het met de Harmony Elite simpel. De installatie gebeurt met de mobiele telefoon, tablet of PC. Als de hub eenmaal via wifi is aangesloten vervolgt de installatie. Dit gebeurt aan de hand van een serie duidelijke stappen. Eenvoudiger kan bijna niet. Het systeem maakt gebruik van een onlinedatabase met alle codes en als hij het apparaat toch niet kent, kun je het simpel toevoegen. Meestal niet meer dan even handmatig één code van de originele afstandsbediening leren, waarna hij de hele reeks herkent. Als je dit korte proces hebt afgerond is de afstandsbediening in principe klaar. Je kunt achteraf nog vanaf elk apparaat veranderingen doorvoeren, waarna alle apparaten vanzelf vanuit de cloud synchroniseren.
Veel ruimte voor grafische inbreng is er niet, maar er zijn wel een paar dingen die je kunt personaliseren. Je kunt een favorietenlijst maken met maximaal 50 zenders. Deze kun je voorzien van eigen zenderlogo’s. Je kunt ook de activiteiten-icoontjes veranderen en de standaardachtergrond wijzigen. Hiervoor kun je kiezen uit de aanwezige icoontjes, maar je kunt ook een eigen bestand uploaden. Dat moet wel via de PC, maar dat werkt uiteraard ook veel prettiger.
Logitech Harmony Elite - Bediening
Het gebruik en de bediening van de afstandsbediening is heel simpel en duidelijk. Je kunt kiezen tussen twee schermfuncties. Het activities-scherm is voor opdrachten. Denk aan ‘TV kijken’ of ‘Blu-ray Disc kijken’. Het devices-scherm is voor het selecteren van een specifieke afstandsbediening. De Harmony Elite regelt nu al je apparatuur. Dat is best even raar, want hij zet alleen aan wat je echt nodig hebt. Schakel je om van ‘TV kijken’ naar bijvoorbeeld een ‘BD kijken’ dan zet hij je Ziggo Mediabox uit en zet je Blu-ray Disc-speler aan. En eigenlijk is dat niet meer dan logisch. Belangrijk is dus om alle stand-by-, energie- HDMI-CEC- en timerfuncties uit te zetten en dat je alleen Harmony Elite-software gebruikt, want hij onthoudt wat aan staat en wat uit staat. Zet je handmatig - of met een andere afstandsbediening - een apparaat aan of uit, dan weet de software dit niet en gaat de mist in. Gelukkig is er wel een herstelfunctie waarin je wordt gevraagd welk apparaat niet goed werkt.
Logitech Harmony Elite - Hoog Gadget-gehalte
De afstandsbediening voelt wel wat plastic-achtig aan en is zeker niet het mooiste model wat ik gezien heb. Het LCD-scherm valt ook wat tegen. Maar daarmee doe ik de Harmony Elite te kort, want hij doet ook veel goed. Hij is licht van gewicht en ligt erg fijn in de hand. De knoppen zijn allemaal prima te bereiken met één hand. Al met al, gewoon een prima afstandsbediening die doet wat hij moet. De app op mijn mobiel werkt ook heel erg fijn en dan ziet het er natuurlijk ook echt prima uit. Met de Harmony Elite kun je ook andere systeemapparaten bedienen zoals onder andere Sonos, Nest of Philips Hue. Met een druk op de knop zet je snel een lichtscéne aan. Of je start een bepaalde activiteit en alle lichten gaan uit. De Elite is dan ook heel mooi verlicht wat dan tevens heel handig is. De Harmony Elite heb je graag letterlijk altijd binnen handbereik. Dus dat geeft het wel een extra gadget-factor mee.
Logitech Harmony Elite - Conclusie
De Harmony Elite is een fijn en goed uitgewerkt apparaat, dat het bedienen van je apparatuur heel eenvoudig maakt. Of het nu gaat om een ingewikkelde homecinema met veel componenten of juist een simpele set. De afstandsbediening weet er prima raad mee. Het installeren en het dagelijkse gebruik zijn bijzonder gebruiksvriendelijk. De afstandsbediening zelf is niet de meest luxe die je kunt treffen, maar ligt goed in de hand en voldoet prima. Als welkome aanvulling kun je gebruik maken van een prima app voor zowel Android-devices als iOs-devices. Gebruik je geen smartphone maar een tablet, dan past de lay-out zich aan en is de bediening nog overzichtelijker. Mocht je de behoefte hebben dan kun je de Harmony Elite uitbreiden met enkele accessoires. Met een adviesprijs van €379,- is de Elite de duurste versie van Logitech, maar inmiddels is hij voor een kleine €200,- te koop en dus extra interessant.
Toch is het zeker niet de heilige graal der afstandsbedieningen. Daarvoor is hij niet innovatief genoeg en blijft Logitech voortborduren op een oude techniek. Het mist een modern scherm en iets meer finesse, waardoor het niet de eyecatcher is geworden waar ik in eerste instantie op zat te wachten, maar ik ben er wel erg blij mee. Oké, hij is natuurlijk wel al enige tijd geleden geïntroduceerd en wellicht daardoor inmiddels stabiel in gebruik. Evengoed heeft hij definitief de Philips Pronto onttroond. De koning is dood! Leve de prins! Kortom, echt een prima apparaat in deze prijsklasse en een aanrader voor iedereen met nog een stapel afstandsbedieningen op tafel. De die hard Pronto Pro-liefhebber wacht wellicht nog even langer op NEEO, maar ik val pronto voor de Elite...
Pluspunten:
- Zeer gebruiksvriendelijk (hoog dummyproof-gehalte)
- Comfortabel
- Simpele installatie
- Opslag en syncen vanuit de Cloud
- Bediening via mobiele apparaten
- Prima apps
- Integratie met third-party-software
- Bediening buitenshuis
Minpunten:
- Kwaliteit display
- Mist luxe uitstraling
- Bedient alleen apparaten binnen het bereik van de IR-blasters of hub (home automation uitgezonderd)
- Batterijverbruik
- Beperkte personalisatie
- Forse adviesprijs, maar inmiddels gunstig geprijsd verkrijgbaar
Inloggen