Scansonic MB-serie speakers - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 4 jaren, 1 maand geleden - (0 comments)

Als je de Scansonic MB-serie ziet dan zie je in een oogopslag de schitterende afwerking en de mooie vormgeving. En voor degene die het audiofiele Raidho kennen is absoluut meteen te zien dat dit van dezelfde ontwerper afkomstig moet zijn. En laat de 'MB' nou net staan voor de initialen van de man achter Raidho: Michael Børresen. Hij wil met een iets vriendelijker prijskaartje dezelfde ervaring brengen zoals bij Raidho. De speakers vergen echter wat aandacht in plaatsing en matching met een stevige versterker, maar man wat een geluid! Je leest er alles over in deze review.

Scansonic - De filosofie

Nadat het team achter het befaande Raidho werd gevraagd een nieuwe speakerlijn te ontwerpen voor het Deense Scansonic stonden ze voor de uitdaging om deze nieuwe serie wel met een budget in het achterhoofd te ontwerpen. Het team kon dus niet zomaar losgaan met alles wat ze bij Raidho hadden geleerd, want dat zijn toch wel een stuk duurdere speakers met exotischere materialen. Wel zag het team in, dat er een aantal kernelementen uit de Raidho speakers in de Scansonic MB-serie terug moesten komen. In het kloppende hart zou een ultralichte ribbon-tweeter moeten zitten. Met Kapton-aluminium membraam dat slechts 20 micron dik is en slechts 0,03 gram weegt is de ribbon-tweeter vele malen lichter dan conventionele dome-tweeters en bieden zo dus een veel hogere resolutie en minder kleuring. Voor de woofers is gebruik gemaakt van carbon. De conus is één geheel en er is dus geen stofkapje in het midden van de conus aanwezig. Door de zeer sterke en stijve conussen, die ook enorm licht zijn, presteren de drivers bijzonder goed op het gebied van snelheid en nauwkeurigheid zonder enige vervorming.

Scansonic MB-serie - De specificaties op een rijtje

In deze review hebben we de beschikking over de MB-3.5 vloerstaanders, MB-1 boekenplankspeakers en de MB-Center. De vloerstaanders zijn bijna 18 cm breed, 28,6 cm diep en 113,8 cm hoog en wegen ruim 20 kilo per stuk. We hebben te maken met een 2,5-weg opbouw. Er is een ribbon-tweeter aanwezig voor de hoge tonen, twee 4,5 inch carbon woofers voor het middenlaag en twee 6,5 inch aluminium woofers aan de zijkant voor de lage tonen en dus ter ondersteuning van de 4,5 inch woofers. Het frequentiebereik is 30 Hz tot 40 kHz.

De MB-1 boekenplankspeakers zijn exact zo breed en diep als de vloerstaanders. Met een hoogte van 31,2 cm zijn ze relatief compact. Het is een 2-weg opbouw met een ribbon-tweeter en een carbon woofer van 4,5 inch. Het frequentiebereik is 50 Hz tot 40 kHz.

De MB-Center is, zoals de naam al doet vermoeden, een centerspeakers in deze serie om zo de filmliefhebbers tegemoet te komen. De centerspeaker is ook net zo diep als de andere modellen en de hoogte is exact zoals de breedte bij de andere modellen in de MB-serie. De breedte van de MB-Center is 48 centimeter. Ook hier vinden we weer de ribbon-tweeter en in dit geval twee carbon woofers voor het middenlaag. De centerspeaker is dus ook een 2-weg speaker. Het frequentiebereik is 45 Hz tot 40 kHz.

Scansonic MB-serie - Een mooi geheel

Wat uiterlijk betreft kun je al aan de maten hierboven zien dat de speakers mooi uniform zijn gebouwd. Allemaal even diep en breed en allemaal gebruiken ze exact dezelfde drivers. De vloerstaanders én centerspeaker zijn voorzien van mooie aluminium stelvoetjes. We kunnen het spikes noemen, maar dat zijn het eigenlijk ook net niet echt. Maar ik ben daar blij om, want ik heb nu toch het profijt van spikes zonder dat ik er schotels onder moet leggen i.v.m. mijn houten vloer. Er is namelijk niet echt sprake van een hele spitse punt, maar toch spits genoeg om het totale contactoppervlak drastisch te verminderen. Daarnaast kun je met deze stelbare voetjes je speakers mooi vlak plaatsen. Je kunt de voetjes onder de centerspeaker ook weglaten overigens. Alle speakers lopen mooi smal naar achteren toe. Door deze vorm ogen ze nog slanker dan ze eigenlijk al zijn. Een veelgehoord tegenargument bij de keuze voor speakers is vaak dat speakers lelijk zijn of lomp zijn, maar de ontwerpers van de Scansonic MB-serie hebben hier denk ik een design neergezet wat iedereen kan bekoren. In een woord prachtig!

Scansonic MB-serie - Plaatsing en matching

Zo schitterend dat ze eruit zien, zo lastig zijn ze te plaatsen. En dan met name de vloerstaanders. Ik heb veel gedraaid en veel geschoven in de eerste twee á drie dagen dat deze speakers in mijn huiskamer stonden. Stukje verder van de muur, stukje dichter naar de muur. Beetje meer indraaien? Nee, toch maar iets verder naar buiten draaien. Links en rechts omwisselen i.v.m. de zijdelingse woofers? Nee, toch maar weer terug. Je begrijpt dat het dus een hele toer is geweest om ze op een fijne plek te zetten die ook praktisch was. Maar als ze dan goed staan, word je meteen beloond met een overweldigend geluid.

Wel komt de matching nauw. De Scansonic's vereisen een krachtige versterker om ze goed onder controle te houden. Gelukkig heeft Dimex, de importeur hier in Nederland, ook een krachtige AudioControl klasse H A/V-receiver meegegeven welke tussen de 150 en 200 Watt per kanaal levert. Ruim voldoende dus, aangezien Scansonic zelf een vermogen van minimaal 50 Watt per kanaal adviseert. Even ter illustratie; mijn oude vertrouwde Pioneer klasse D A/V-receiver kwam écht adem tekort. De controle was volledig weg bij wat hogere volumes en op een gegeven moment schakelde de Pioneer zichzelf uit, puur uit zelfbescherming.

Scansonic MB-serie - De testopstelling

Ik heb de Scansonic speakers ingemeten met Dirac Live via de AudioControl receiver. Alleen frequenties onder 750 Hz heb ik gecorrigeerd om het karakter van de speakers niet aan te passen. De speakers waren allemaal al geruime tijd ingespeeld voordat ik ermee aan de slag ging. Alleen de centerspeaker was op één woofer na nieuw doordat er helaas transportschade was opgetreden.

Scansonic MB-serie - Geluidskwaliteit bij films

Voor het testen van het geluid bij films, kan ik gebruikmaken van veel bronmateriaal. Het is elke keer weer lastig kiezen. Toch kies ik meestal voor Deadpool vanwege de aggressieve soundtrack. Als bij deze soundtrack, op hoge volumes, de speakers goed presteren, dan kan het bij andere films eigenlijk niet misgaan.

Tijdens de actievolle openingsscène wordt al snel duidelijk dat de Scansonic MB-Center de beste centerspeaker is die ik tot nu toe heb gehoord. Er zit ongelooflijk veel detail in het geluid uit het midden. Het geluid komt mooi los van de speaker en de plaatsing is heel erg goed. Je luistert hier gewoon niet meer naar een centerspeaker, maar echt naar de film, als je begrijpt wat ik bedoel. Ondersteund met de overweldigende power uit de MB-3.5 vloerstaanders is het front van het geluidsveld adembenemend. Elke microdetail is hoorbaar en lijkt een eigen plekje in de luisterruimte te krijgen. De MB-1's doen ook lekker mee en zorgen voor een erg goede plaatsing van alle geluiden naast en achter mij. Kippenvel.

Toch ook maar even wat rustigers qua soundtrack. Blade Runner: The Final Cut gaat op. De soundtrack van deze film is qua sounddesign en muziek toonaangevend. De sfeervolle synthesizer van Vangelis laat een bijna onnatuurlijk geluidsbeeld horen. De muziek en effecten komen overal vandaan met een detaillering die ik niet eerder hoorde. De stemmen klinken ook echt als stemmen uit de centerspeaker. Niet blikkerig of hol, maar met veel body.

Scansonic MB-serie - Geluidskwaliteit bij muziek

Muziek luister ik bij voorkeur in stereo, al dan niet ondersteund door een subwoofer. Ik heb diverse bronnen beluisterd. Van 192kb/s MP3's tot aan high res FLAC bestanden en SACD's. Allemaal via de OPPO en allemaal via de HDMI-verbinding. Buiten het feit dat de gebruikte receiver erg goed met stereomateriaal omgaat, staat buiten kijf dat de Scansonic MB-serie erg muzikaal is. Door de lichte en snelle drivers en ribbon-tweeter is enorm veel microdetail te horen in de muziek.

Live muziek is weer een ander verhaal. Ik heb een aantal heerlijke live Blu-ray Discs in mijn collectie. Van Metallica tot aan John Mayer. Van Foo Fighters tot aan MUSE. Het gevoel van erbij zijn kan soms heel goed worden overgebracht. Dit hangt natuurlijk af van de geluidsmix, maar ook van de gebruikte speakers. En het begint misschien wat saai te worden, maar ook hier stond het kippenvel op de armen. Met name de erg goed in surround afgemixte Metallica Pour une Nuit Blu-ray Disc was een lust voor het oor. Alsof ik er echt zelf bij was.

Scansonic MB-serie - Conclusie

Het volume ging regelmatig hoger en hoger. Vermoedelijk tot ergernis van de buren. Deze speakers zijn tot grootse dingen in staat. Bij laag volume, maar in het bijzonder bij een verder naar rechts gedraaide volumeknop. En ze zien er ook spectaculair mooi uit. En zoals heel vaak in deze wereld, heeft een dergelijke optelsom naast een positieve uitkomst ook een keerzijde. Namelijk dat je toch niet met heel goedkope speakers te maken hebt. De prijs voor deze vijf speakers ligt op € 7.830,00. Dat is een flinke schep geld. Een bedrag wat ik persoonlijk niet heb liggen. Maar stel dat ik op zoek zou zijn naar nieuwe speakers voor mijn thuisbioscoop en mijn budget zou € 8.000,00 zijn, dan zouden de Scansonic's zeker op mijn shortlist komen. Nu maar hopen dat Gaston hier een keer aanklopt voor een straatprijsje, want ik ben van de Scansonic MB-serie gaan houden. Het geluid alleen zou mij ertoe bewegen om vijf sterren te geven, maar door wat kleinigheden kom ik uit op viereneenhalve ster. Dat maakt de Scansonic MB-serie nog altijd een absolute aanrader.

Pluspunten

  • Oogstrelend design
  • Heerlijke timing
  • Veel detaillering
  • Groot bereik (MB-3.5)
  • Natuurgetrouwe stemmen (MB-Center)

Minpunten

  • Prijzig
  • Erg lastig te plaatsen
  • Matching met versterker luistert nauw
  • Geen bi-wiring of bi-amping mogelijk

 

De Scansonic MB-serie is beschikbaar gesteld door Dimex BV. Bezoek voor meer info ook hun website: www.dimex.nl