200 jaar ervaring vertaalt zich in hele Fyne Audio

Een team van zeer ervaren technici op het gebied van audio en techniek vormt de basis voor het vorig jaar aangekondigde merk Fyne Audio. Bij elkaar opgeteld hebben we het over 200 jaar aan ervaring. Dat is niet mis. Klinkt alsof je meteen diep in de buidel moet tasten, maar niets is minder waar. Hele Fyne Audio is ineens binnen bereik.

Fyne Audio - Een beetje geschiedenis

Guy R. Fountain richtte bijna 100 jaar geleden een bedrijf op, gespecialiseerd in speakers. Gedurende de oorlogsjaren timmerden ze aan de weg met de productie van PA-systemen en het ontwerpen van de Dual Concentric coaxiale speaker. Deze firma is later over de hele wereld bekend en beroemd geworden als Tannoy. Ruim negentig jaar lang bracht Tannoy speakers op de markt met een eerlijke klank in een zeer solide jasje.

Na een aantal overnames begon toch die innovatiedrang bij het management de kop op te steken en er werd een route uitgestippeld om feitelijk weer helemaal opnieuw te beginnen, maar dan wel met een flinke portie ervaring in de rugzak. Niemand minder dan de zoon van Guy, Michael Fountain, introduceerde vorig jaar het nieuwe Fyne Audio.

Met hetzelfde team dat aan de wieg stond van al die vroegere successen is een totaal van drie nieuwe productlijnen ontwikkeld en de F500 lijn is de onlangs in Nederland geïntroduceerde serie met een uiterst scherpe prijs/kwaliteitverhouding.

Fyne Audio - IsoFlare, BassTrax en FineFlute

De F500 lijn herbergt een door Fyne Audio zelf ontwikkeld arsenaal aan audio-technologieën. Zo zien we IsoFlare. Voortbordurend op het succesvolle recept van de Dual Concentric coaxiale driver brengt deze speaker-in-speaker unit een weergaloos stereobeeld naar je huiskamer. Zelfs als je niet op de sweetspot in je luisterruimte zit zorgt de coaxiale unit voor een ongekende spreiding van het geluid.

Wat we verder terugzien is BassTrax. Het komt er hierbij op neer dat er aan de onderzijde van de behuizing een soort bassreflexpoort zit, met precies in het midden een soort pyramide met een ronde basis, de BassTrax Tractrix profile diffusor. Met deze constructie worden lage tonen effectief 360 graden in de rondte verspreid waardoor er minder problemen zullen worden ervaren met de plaatsing van de speakers in je woonkamer. Simpelweg omdat de energie zich niet verspreid vanuit één plek.

Laatste technische hoogstandje is FineFlute. Door de surrounds, de rubber ring om de conus heen, van een asymmetrisch patroon te voorzien, wordt elke vorm van kleuring voorkomen wat vervolgens zorgt voor een zo muzikaal accuraat mogelijke weergave. En daar ben ik niet vies van.

Fyne Audio F500-serie - Wat kost dat moois?

Het klinkt allemaal bijzonder exotisch, maar zoals uit de inleiding al op te maken valt is de F500-serie zeer bereikbaar voor veel typen portemonnees. Het kleinste model is de F500 monitor-luidspreker met 6 inch coaxiale unit, welke voor €349,00 per stuk van eigenaar wisselt. In de F500-serie zien we ook twee vloerstaanders terug. De F501, met een 6 inch coaxiale unit en een 6 inch bass driver, van €699,00 per stuk en de F502 van €899,00 per stuk die er per driver nog eens 2 inches aan toevoegt. Het topmodel, de laatstgenoemde F502, heeft een frequentiebereik van 30Hz tot 34kHz, weegt ruim 25 kilo en is 111cm hoog, 25cm breed en 38cm diep. Een imposante verschijning dus! Tenslotte is er nog een centerspeaker voor de homecinema-liefhebbers; de F500C voor €499,00, welke is voorzien van een 6 inch coaxiale driver en twee 6 inch bass drivers. De F500-serie is verkrijgbaar in twee smaakvolle kleuren; Black Oak en Dark Oak. Het gaat daarbij om echt houtfineer wat zorgt voor een luxe en smaakvolle afwerking.

Kijk voor meer informatie op de website van de Nederlandse importeur www.hnny.nl

 

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina