5 incorrecte aspecten over computerhackers in films

5 incorrecte aspecten over computerhackers in films

In Hollywoodfilms ziet het leven van een hacker er natuurlijk enorm spectaculair uit. Ze staan onder immense druk en hoe dichter bij de tijdslimiet, hoe beter ze gaan presteren. Uiteindelijk lezen ze door grote regels code en weten ze net op tijd het gewenste resultaat te behalen. Toch komen een aantal aspecten in het dagelijks leven totaal niet overeen met de wereld die door Hollywood geschetst wordt. Hier gaan we daar dieper op in!

Hacker

De moeilijkheidsgraad

Natuurlijk wordt de moeilijkheidsgraad van hacken in de film vereenvoudigd weergegeven. Het duurt vaak maar enkele minuten, terwijl er binnen deze tijdspanne volledige netwerken platgelegd en zelfs complete systemen overgenomen worden. Het lijkt dan ook niet moeilijk om dit voor elkaar te krijgen. Dit is het natuurlijk wel, waardoor de moeilijkheidsgraad in dit geval zwaar onderschat wordt.

Toch wordt de moeilijkheidsgraad vaak ook overschat. Wat veel mensen namelijk niet weten, is dat veel hacks door een simpele zoekactie op Google al te vinden zijn. Je kunt als hobbyist dan ook zelf eenvoudig aan de slag gaan met het hacken van verschillende dingen. Of het verstandig is, is een andere zaak, maar het is wel mogelijk om op het internet verschillende manieren te vinden om bepaalde (onschuldige) hacks zelf te doen.

Alleen grote bedrijven

Een van de meest voorkomende hacks in Hollywoodfilms is dat er grote bedrijven het doelwit zijn van kwaadaardige hackers. Dit is wellicht een van de grootste misvattingen die er bestaan. Hackers die tegenwoordig proberen om data te achterhalen, hebben namelijk ook de reguliere consumenten op het oog. Waar grote bedrijven vaak veel geld kunnen betalen wanneer ze worden gehackt, gaan veel hackers voor veel kleine bedragen bij consumenten.

Om jezelf als consument goed te beschermen, is het aan te raden om een VPN te installeren. Dit heeft verschillende voordelen, waaronder het beveiligen van gegevens die worden verstuurd en ontvangen, het verbergen van je IP-adres én het veilig verbinding maken met open netwerken. Op het internet zijn er aanbieders die een VPN free trial aanbieden, bijvoorbeeld: https://nordvpn.com/nl/risk-free-vpn/.

Wachtwoorden van de hoofdpersoon

In veel gevallen dient het wachtwoord van de hoofdpersoon geraden te worden. Na een tijdje rondkijken bij de persoon thuis, op kantoor of op sociale media, kan een hacker in een Hollywoodfilm het wachtwoord vaak binnen een aantal keren raden. In het echte leven is dat natuurlijk veel minder snel het geval. De wachtwoorden die tegenwoordig gebruikt worden zijn vaak veel sterker, kunnen niet geassocieerd worden met een hobby of huisdier én zijn langer dan een aantal tekens. Naast dat het dus vele malen lastiger is om een wachtwoord te raden, zal het ook veel meer pogingen vereisen dan het kleine aantal pogingen dat een hacker doet. Ook dit is dus een misvatting van Hollywood.

De tijd

De films romantiseren daarnaast de tijd die een hacker nodig heeft om een computer of installatie te hacken. Vaak gebeurt dit door overmatig veel op het toetsenbord te klikken, door schermen heen te scrollen en veel codes in te voeren. Toch is dit vaak niet het geval. Het grootste gedeelte van de tijd zijn hackers namelijk bezig en het kraken van codes, niet om daadwerkelijk dingen in te voeren op het web of op de computer. Vaak is een hacker dan ook bezig met het wachten totdat de codes daadwerkelijk hun werk gedaan hebben.

De Pop-ups

Ook de vele pop-ups die verschijnen tijdens het hacken zijn onzin. Het gaat om vele regels code die gelezen en ontcijferd dienen te worden. In films lijkt het er vaak op alsof de ene na de andere pop-up verschijnt die ontrafeld dient te worden om de computer daadwerkelijk te hacken. Toch is dit niet het geval. De pop-ups worden vaak ook bijzonder snel doorgelezen en weer afgesloten, alsof er magie op het scherm plaatsvindt. Echter verschijnen deze pop-ups vaak niet eens én hebben hackers meer tijd nodig om de exacte tekst door te lezen om een volgende poging te wagen.

Het is dus zeker niet zo dat hacken heel moeilijk is, het wordt alleen vaak verkeerd in beeld gebracht. Mits een beetje research zouden ook filmproducenten een eerlijker beeld kunnen schetsen. Dit zal echter wel ten koste gaan van de actie in de film én de lengte van de film. Een complexe hack kan zomaar een aantal dagen duren. Dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. De beweegredenen achter het weergeven van deze vorm van hacken is dan ook zeker te begrijpen.

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina