A-Film: Nieuw arthaus titels 29 november

Arthaus Release 29 November
Op 29 November a.s. worden door A-Film de volgende nieuwe DVD's uitgebracht.

DONIZETTI: DON PASQUALE
Releasedatum: 29-11-2007
GEATANO DONIZETTI
DON PASQUALE

Gedirigeerd door Riccardo Muti
Opgenomen tijdens het Ravenna Festival 2006

Met:

Don Pasquale – Claudio Desderi
Dottor Malatesta – Mario Cassi
Ernesto – Francisco Gatell
Norina – Laura Giordano
Un notaro – Gabriele Spina

Orkest Giovanile Luigi Cherubini
Dirigent: Riccardo Muti

Regie: Andrea de Rosa
Ontwerp: Italo Grassi
Kostuums: Gabriella Pescucci
Licht: Pasquale Mari
TV regie: Gabriele Cazzola

‘Riccardo Mutio dirigeert Don Pasquale in Ravenna – een groot feest voor iedereen’. Deze uitspraak uit het Italiaanse muziektijdschrift Il giornale della musica slaat de spijker op de kop. Bij het zien van deze realistische, jonge en vitale productie, geregisseerd door de 21 jarige Andrea da Rosa – en terwijl je de jonge cast hoort – voel je de kracht, charme en tijdloosheid van de Donizetti’s wek.
Deze productie werd opgenomen tijdens het Ravenna Festival in het prachtige Teatro Dante Alighieri, in December 2006. Maestro Riccardo Muti laat andermaal zien wat het betekent om een Italiaanse opera uit te voeren met een jonge en professionele Italiaanse bezetting – een uitzonderlijke en adembenemende uitvoering en echt ‘een feest voor iedereen’.

DVD FORMAT: DVD 9 NTSC
SOUND FORMAT: PCM Stereo / DD 5.1 / DTS 5.1
PICTURE FORMAT:16:9
SUBTITLE LANGUAGES: IT/GB / D / F / ES / JP
MENU LANGUAGES: GB / D / F / ES / JP
RUNNING TIME:124 MIN
Regisseur None
Cast

Label Arthaus Musik


KING PRIAM
Releasedatum: 09-09-1999
MICHAEL TIPPETT


Speciale studio opname van de uitzonderlijke productie door de Opera van Kent
Opgenomen in 1985. Tekst en muziek door Michael Tippett. Gezongen in het Engels.

Met:

King Priam - Rodney Macann
Andromache - Sarah Walker
Paris - Howard Haskin
Helen - Anne Mason
Hecuba - Janet Price
Achilles - Neil Jenkins
Hector - Omar Ebrahim

Koor en orkest van de Kent Opera
Dirigent: Sir Roger Norrington

Ontwerp: David Fielding
Belichting: Paul Pyant
Geproduceerd door Nicholas Hytner

De vertelling van een deel van de originele epische legende van Troje volgt de Homerische personages in liefde, loyaliteit en wraak, die leiden tot de moord op Koning Priam op het altaar van zijn brandende stad. De opera gaat ook over de onvermijdelijkheid en onzinnigheid van oorlog.

Rodney Macann voert in de titelrol een sterk ensemble aan en geeft op indrukwekkende wijze gestalte aan Priam, met aan zijn zijde Sarah Walker in een gevoelige portrettering van de vrouw van Hector, Andromache. Howard Haskin speelt Priam’s rebellerende zoon Paris, die er van door gaat met Helena, de vrouw van de Griekse Koning van Sparta. Dit zal de aanleiding zijn tot de Trojaanse oorlog.

Nicholas Hytner’s innovatieve productie wordt aangevuld door de sterk gestileerde ontwerpen van David Fielding, die een tijdloze oorlogsarena creëren. Minimale kostuums en decors, bevroren actie en wit licht versterken Tippett’s prachtige schaarse muziek die wordt uitgevoerd met gedurfde overtuiging door het jeugdige Kent Opera Orchestra onder leiding van Roger Norrington.

Sound Format: PCM Stereo
Picture Format: 4:3
Subtitle Languages: GB, D, F, SP
Running Time: 138 min
DVD: 9 NTSC


BUSONI: DOKTER FAUST (2 DVD)
Releasedatum: 25-10-2007
FERRUCCIO BUSONI

LIVE RECORDING FROM THE ZURICH OPERA HOUSE 2006

Met:

THOMAS HAMPSON…………………….Dr. Faust
GREGORY KUNDE………………………Mephistopheles
SANDRA TRATTNIGG…………………..Duchess of Parma
REINALDO MACIAS……………………..Duch of Parma
GÜNTHER GROISSBOECK…………….Wagner / Master of Ceremonies

Koor en orkest ZURICH OPERA HOUSE
Dirigent PHILIPPE JORDAN

Regie MICHAEL GRUEBER / ELLEN HAMMER
Decor EDUARDO ARROYO
Costumes EVA DESSECKER
Licht JÜRGEN HOFFMANN

“Procure me the unconditional fulfilment of my every wish for the rest of my life, let me embrace the world – the East and the South, which call out to me –, let me understand completely man’s actions and extend them in unheard-of ways; give me genius, and give me also his suffering, so that I may be happy like no other.” (Ferruccio Busoni)

Sound Format: PCM Stereo, DD 5.1, DTS 5.1
Picture Format: 16:9
Menu Languages: GB, D, F, SP, JP
Subtitle Languages: GB, D, F, SP, JP
Running Time: 120 min
DVD: 2x DVD 9 NTSC


STILL LIFE AT THE PENGUIN CAFE
Releasedatum: 29-11-2007
THE PENGUIN CAFE ORCHESTRA
Incl. ‘Still Life’ at the Penguin Café
Uitgevoerd door het Royal Ballet
(Gouden Medaille, New York International Film & TV Festival)

Bevat:
The Penguin Café Orchestra – Documentaire
Regie: Andrew Harris
‘Still Life’ at the Penguin Café – Ballet
Regie: Keith Beckett en David Bintley

Bij de tiende sterfdag van Simon Jeffes, de oprichter van het Penguin Café Orchestra

The Penguin Cafe Orchestra
Onder leiding van componist Simon Jeffes heeft dit ensemble haar eigen kenmerkende soort muziek gemaakt sinds het midden van de jaren zeventig. Daarbij werd inspiratie gevonden bij zowel klassieke als avant-garde bronnen, evenals pop, folk en etnische stromingen, met instrumenten variërend van de piano, cello, viool en drums tot de ukelele, elektrische gitaar en speelgoedfluitjes. Een studio opname van optredens door het PCO wordt doorspekt met interviews waarin de unieke en eclectische stijl van het ensemble besproken wordt.

‘Still Life’ at the Penguin Café
De karakteristieke muziek en verbeeldingswereld van Simon Jeffes, oprichter van het Penguin Café Orchestra, zette David Bintley er toe aan om dit ballet te creëren, gesitueerd in een café waar pinguïns op mensen lijken en mensen op pinguïns. Hier wordt een uitbundig cabaret gepresenteerd door een opeenvolging van exotische schepsels. Deze inventieve en vermakelijke choreografie, verlevendigd door Hayden Griffin’s ingenieuze decors en kostuums, benadrukt tevens het lot van bedreigde (dier)soorten. Het Royal Ballet voert het werk uit in deze studio opname.

SUBTITLE LANGUAGES: D / F / SP (Docu)
RUNNING TIME: ca. 90 min
DVD FORMAT: DVD 9 NTSC
PICTURE FORMAT: 4:3
MENU LANGUAGES: GB / D / F / SP
SOUND FORMAT: PCM Stereo


THE DVORAK CYCLE VOL 1
Releasedatum: 29-11-2007
Jirí Belohlávek dirigeert het Symfonie Orkest van Praag
Ivan Zenaty (viool)

Bevat:
Symfonie No. 7 in D mineur op.70
Slavische Dansen op. 72 (1886)
Romance voor viool op. 11

Over de cyclus:

De muziek van de archetypische Tsjechische componist Dvorák is, boven alles, plezierig en een eeuwigdurende favoriet binnen het Romantische repertoire. Deze serie concerten wordt uitgevoerd door het Praags Symfonie Orkest en Koor en het Praags Filharmomisch koor, met drie toonaangevende Tsjechische dirigenten op het podium: Petr Altrichteri, Jirí Belohlávek en Libor Pesek. Onder de gastsolisten treffen we sopraan Lucia Popp, alt Eva Randova, tenor Josef Protschka, bas Peter Mikulas, pianist Igor Ardasev, violist Ivan Zenaty en cellist Mischa Maisky, die Dvorák’s Cello Concert speelt, één van zijn beste werken.

Jirí Belohlávek (geboren op 24 februari 1946) is een Tsjechisch dirigent. Hij studeerde bij Sergiu Celidibache. Van 1995 tot en met 2000 was Belohlávek de belangrijkste gastdirigent van het BBC Symphony Orchestra (BBC SO). In 2005 werd hij benoemd tot haar twaalfde hoofddirigent, vanaf juli 2006, met een initieel contract voor 3 jaar. Belohlávek is de eerste belangrijke gastdirigent van het BBC SO die tot hoofddirigent van een Brits orkest wordt benoemd. Zijn betrekking bij het BBC SO begon met de First Night of the 2006 Proms. Hij dirigeerde ook zowel de First als de Last Night van de 2007 Proms. Belohlávek verlengde recentelijk zijn contract met de BBC Symfonie tot 2012. Voor de Glyndebourne Opera heeft Belohlávek de opera’s Jenufa en Tristan und Isolde gedirigeerd. Hij maakte zijn debuut bij de Metropolitan Opera (Met) in New York op 17 december 2004 met Kátja Kabanová (de titelrol werd vertolkt door Karita Mattila). Hij keerde terug bij de Met in januari en februari 2007 met Jenufa. Andere gastoptredens als dirigent in de VS waren met het Philadelphia Orchestra en de Saint Louis Symphony Orchestra.

Door zijn uitgebreide artistieke activiteiten heeft Ivan Zenaty een leidende positie ingenomen onder Tsjechische violisten. Tijdens zijn studie aan het Conservatorium van Praag maakte hij zijn debuut bij de Tsjechische Filharmonie. In 1982 bereikte hij de finale van de internationale P. I. Tchaikovsky competitie in Moskou en in 1987 was hij de overtuigende winnaar van de internationale Praagse Lente Viool Competitie. Ivan Zenaty werd onderscheiden op de International Tribune of Young Performers UNESCO in 1989, en won de belangrijkste prijs van de Ruggiero Ricci internationale master-classes in Berlijn (1990) die resulteerde in zijn engagement als solist bij de Berliner Symphoniker. Sinds 1996 is Ivan Zenaty professor op de Muziekacademie van Dresden.

RUNNING TIME: 97 MIN
DVD FORMAT: DVD 9 NTSC
SOUND FORMAT: PCM Stereo / DD 5.1 / DTS 5.1
PICTURE FORMAT: 4:3
MENU LANGUAGES: GB


JOE ZAWINUL
Releasedatum: 29-11-2007
A MUSICAL PORTRAIT

Documentaire en optreden

Deze film van de prijswinnende regisseur Mark Kidel, één van de toonaangevende makers van muziekprogramma’s biedt een verhelderend profiel van één van de belangrijkste jazzmuzikanten en componisten ter wereld, samen met een betoverend optreden van het Zawinul Syndicate in The Point in Cardiff (Wales). De film werd op een ongebruikelijk intieme wijze opgenomen en brengt op een krachtige manier de directe opwinding van de jazz, als onbegrensd en uitdagend avontuur, naar voren. De opnames en montage benadrukken de uitzonderlijke collectieve improvisatie en muzikale dialoog die Zawinul’s werk karakteriseren. De bezetting bestaat uit Sabine Kabongo (zang), Nathaniel Townsley III (drums), Amit Chatterjee (gitaar), Linley Marthe (bas) en Manolo Badrena (percussie).

Recorded in 2005
Sound Format: DD 2.0 English
Picture Format: 16:9
Menu Languages: GB, D, F, SP
Subtitle Languages: D, F, SP
Running Time: 60 min & 15 min Music Video Clips
DVD: 9 NTSC


SEMYON BYCHKOV CONDUCTS RACHMANINOV
Releasedatum: 18-10-2007

Ik denk dat hoe langer we leven des te meer herinnering we opbouwen. Natuurlijk, dat is levenservaring. Het komt terug om je te achtervolgen, mooie of nare herinneringen. Niemand kan ze ontsnappen. Het doet er niet toe hoe graag we vooruit zouden willen kijken naar wat komen gaat en hoe veel we ons zorgen maken of interesse hebben in die projecten die er aan komen… dat is een positieve manier van leven, maar ik denk dat er niemand is die in staat is volledig te ontsnappen aan stukjes van het verleden. En ik ben er van overtuigd dat Rachmaninoff niet in staat was – of het zelfs niet wilde – dat te doen. Semyon Bychkov

Documentaires en uitvoeringen van…
Geregisseerd door Enrique Sánchez Lansch

THE BELLS op. 35
Naar Edgar Allen Poe

Rachmaninoff voltooide zijn koorsymfonie, The Bells, in 1913, en het werd vervolgens zijn favoriete werk. De oorsprong is wonderlijk. Een meisje dat hij nooit had ontmoet, die de gedichten van Edgar Allen Poe en de muziek van Sergei Rachmaninoff bewonderde, stuurde de componist een anonieme brief , waarin ze hem aanspoorde om ‘The Bells’ op muziek te zetten. Het verhaal stuurde ze mee in een vrij vertaalde Russische versie van Konstantin Balmont. Rachmaninov werd erdoor geïnspireerd. Hij ontwikkelde een uiterst originele vorm die perfect bij zijn inspiratie aansloot: Een symfonie (met de conventionele 4 bewegingen) met drie solisten, koor en een groot orkest.
Rachmaninoff’s sombere finale vond een kenmerkende voorganger in Tchaikovsky’s Symphonie Pathétique. The Bells werd pas gepubliceerd na de dood van Edgar Allen Poe in 1849. Het gedicht bestaat uit vier delen, die een steeds donkerder karakter krijgen.

SYMPHONIC DANCES op. 45

Na de symfonische dansen creëerde hij niets meer. Het was drie jaar voor zijn dood. Hij had geen idee wanneer hij zou sterven, maar wist zeker dat zijn tijd ten einde zou gaan komen. Hij wist ook zeker niet of hij nog een muzikaal werk zou kunnen scheppen. Dat zat er dus niet meer in. Semyon Bychkov

The Symfonische Dansen, voltooid in 1940, en in première gegaan op 3 januari 1941, waren Rachmaninoff’s laatste compositie. De première werd uitgevoerd door Eugene Ormandy en het Philadelphia Orchestra, en het werk werd tevens aan hen opgedragen. Oorspronkelijk geschreven voor twee piano’s wordt het tegenwoordig vaak gehoord in de orkestrale versie die bijzonder is wegens het gebruik van de alt saxofoon als solo instrument. De Dansen combineren energieke ritmische secties (die doen denken aan Stravinsky’s Rite of Spring) met een aantal van de meest typerende, overdadige, lyrische melodieën van de componist.

En een exclusieve uitvoering van…
Geregisseerd door Hans Hadulla

RACHMANINOV’S SYMPHONY NO. 2 op. 27

Bij de première werd de eerste symfonie beschouwd als een grote mislukking; de kritiek was zo hard dat de jonge componist in een depressie raakte. Zelfs na het succes van zijn tweede piano concert bleef het de componist ontbreken aan vertrouwen in zijn werk. Hij was zeer ontevreden met de eerste versie van zijn tweede symfonie Hij sleutelde er nog maanden aan, voltooide het werk, en dirigeerde de première in 1908. De triomf bracht Rachmaninoff’s zelfvertrouwen terug.
Vanwege haar lange duur is de tweede symfonie regelmatig ten prooi gevallen aan bewerkingen, vooral in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. Daarbij werd het stuk van bijna een uur terug gebracht tot 35 minuten. Maar, daar het complete werk met zo zorgvuldig geconstrueerd is, verstoorden de grondige bewerkingen de structuur van het werk. Tegenwoordig wordt het stuk weer compleet uitgevoerd (met uitzondering van een herhaling in de eerste beweging).


LUCIANO PAVAROTTI BOX SET
Releasedatum: 29-11-2007
Deze box bevat de drie DVD's uit de Arthaus collectie met Luciano Pavarotti.

En omvat de volgende DVD's:

- Aida 100058
- La Boheme 100047
- Die Fledermaus 100134


KENT NAGANO PORTRAIT - SEEKING NEW SHORES
Releasedatum: 29-11-2007
A portrait by Oliver Becker

Maak kennis met één van de meest succesvolle dirigenten ter wereld: Kent Nagano. Zijn snelle weg naar de top liep via Lyon, Manchester en Los Angeles naar Berlijn, waar hij zes jaar lang het Deutsches Symphonie-Orchester leidde. In de herfst van 2006 begon Nagano aan twee nieuwe klussen: als hoofddirigent van het Orchestre Symphonique de Montréal en als algemeen muzikaal directeur van de Bayerische Staatsoper.
Deze filmt laat Kent Nagano zien tijdens repetities met het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin en het Bayerische Staatsoperorchester, en volgt hem naar Californië, Parijs en München. Interviews met Placido Domingo, Gérard Mortier, Lang Lang, Achim Freyer en anderen geven een fascinerend inzicht in de persoonlijkheid van deze uitzonderlijke dirigent en de verschillende fases in zijn carrière.

Extra:
Making of ‘Kent Nagano conducts Classical masterpieces’ een film van Martin Roddewig

Geschreven en geregisseerd door Oliver Becker
Concerten geregisseerd door Ellen Fellmann
Camera: Wolfgang Lehner
Geluid: Daniel Johnson
Uitvoerend Producent: Bernhard Fleischer
Productie: Manfred Frei
Montage: Korbinian Meyer
Een co-productie van Loft Music en de Bayerischen Rundfunk © 2006

PICTURE FORMAT: 16:9
MENU LANGUAGES: GB / F / SP / JP
SUBTITLES MAKING OF: F / SP / IT / JP
SUBTITLES PORTRAIT: GB / F / SP / IT / JP
RUNNING TIME: 85 MIN
DVD FORMAT: DVD 9 NTSC
SOUND FORMAT: PCM Stereo


THE MONUMENTS OF CLASSICAL MUSIC
Releasedatum: 29-11-2007

Deze box bestaat uit de 6 DVD's KENT NAGANO CONDUCTS CLASSICAL MASTERPIECES opgenomen met het DEUTSCHES SYMPHONIE-ORCHESTER BERLIN (DSO) . Plus de DVD Kent Nagano Portrait Seeking New Shores.

De Box omvat de volgende werken:

- Wolfgang Amadeus Mozart's Symphony No. 41 – the "Jupiter Symphony";
- Ludwig van Beethoven’s Symphony No. 3 – the "Eroica";
- Robert Schumann Symfonie No. 3 ‘Rhenish’ (1850);
- Johannes Brahms Symfonie No. 4 (1884/85);
- Anton Bruckner’s Symphony No. 8 in C Minor WAB 108 (1890);
- Richard Strauss’ “An Alpine Symphony” op. 64.


THE TCHAIKOVSKY CYCLE VOL VI
Releasedatum: 29-11-2007
VLADIMIR FEDOSEYEV CONDUCTS
THE MOSCOW RADIO SYMPHONY ORCHESTRA

Live opname in de Alte Oper Frankfurt 1991

Deze bijzondere concertserie werd door de pers geroemd als ‘de ultieme video productie’ van Tchaikovsky’s muziek. De live opname laat de toonaangevende Russische dirigent Vladimir Fedoseyev met het symfonie orkest van Moskou zien en horen.

Mikhail Pletnev, piano

Het Radio Symfonie Orkest van Moskou
Vladimir Fedoseyev, dirigent

Bevat:

Symfonie No. 6 in B Mineur op. 74 – “Pathétique” (1893)
De Symfonie No. 6 in B Mineur op. 74 “Pathétique” is Pyotr Ilyich Tchaikovsky’s laatste symfonie. Het werk ging negen dagen voor zijn dood in 1893 in première. De componist zei er zelf over: ‘Zonder overdrijving, ik heb mijn hart en ziel in dit werk gelegd. De Russische benaming van de symfonie, Pateticeskaja, betekent ‘gepassioneerd’ of ‘emotioneel’ en niet ‘medelijden opwekkend’. Tchaikovsky overwoog het ‘Programma Symfonie’ te noemen, maar realiseerde zich dat dat nieuwsgierigheid naar het programma zou oproepen, en dat wou hij niet onthullen. Zijn broer Modest suggereerde de Pateticeskaja titel, die in vroegere edities van de symfonie gebruikt werd. Alhoewel Tchaikovsky niet van de titel hield en de uitgever opdroeg deze te verwijderen, besloot de uitgever dat niet te doen, en de titel bleef zoals hij was. Het is echter de Franse vertaling, Pathétique, die in het Frans, Engels, Duits en andere talen gebruikt wordt.

Concert voor Piano en Orkest No. 1 in Bes Mineur op. 23 (1874/1875)
Dit pianoconcert werd gecombineerd tussen november 1874 en februari 1875 op aandringen van de pianovirtuoos Nikolai Rubinstein. Het werk werd herzien in de zomer van 1879 en opnieuw in december 1888. Het is het meest beroemde van de drie pianoconcerten die Tchaikovsky schreef. Toch werd hij met bittere teleurstelling geconfronteerd toen hij het werk trots toonde aan Rubinstein en twee andere muzikale vrienden tijdens Kerst 1874. Na een snelle doorloop deed Rubinstein het pianoconcert haastig af als ‘banaal, lomp en incompetent geschreven’ en ‘slecht gecomponeerd en onspeelbaar’. Toen vroeg hij Tchaikovsky om de substantiële bewerking ter hand te nemen volgens zijn wensen. De componist weigerde naar zijn vriend te luisteren en veranderde de opdracht naar die voor de gevierde Duitse pianist en dirigent Hans von Bülow, een bewonderaar van Tchaikovsky’s muziek die het werk omschreef als ‘zeer origineel en imposant’. (Ironisch genoeg zou Von Bülow het concert later uit zijn repertoire schrappen terwijl Rubenstein de Moskouse première zou dirigeren en de solo een aantal malen zou spelen.)
De eerste uitvoering vond plaats op 25 oktober 1875 in Boston. De première werd gedirigeerd door Benjamin Johnson Lang, waarbij de pianosolo gespeeld werd door Von Bülow.

Serenade voor Strijkorkest in C Majeur op. 48 (1880)
Tchaikovsky’s Serenade voor Strijkorkest in C Majeur op. 48 ging in première in 1880 en blijft tot op de dag van vandaag één van de meest kenmerkende composities van de laat Romantische periode. In zijn partituur scheen Tchaikovsky te hebben geschreven ‘Hoe groter het strijkorkest, des te beter zullen de verlangens van de componist worden vervult’.

Sound Format: PCM Stereo / DD 5.1 / DTS 5.1
Picture Format: 4:3
Menu Languages: GB
Running Time: 89 min
DVD: 9 NTSC

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina