AllesOverFilm op de ISE 2018 in de Amsterdamse RAI

We zagen weer veel mooie produkten op de ISE 2018, hier een bloemlezing

Deze week was er in de Amsterdamse RAI de jaarlijkse ISE, de grootste beurs voor de AV-markt in de wereld. Drukker dan ooit en het festijn barst een beetje uit z'n voegen. Met 1200 stands zijn dat er weer 100 meer dan vorig jaar. AllesOverFilm was er bij en bracht een bezoek aan een flink aantal stands. We richtten ons hierbij voornamelijk op de fabrikanten en distributeurs die met home cinema en aanverwante zaken te maken hebben.

Een trend van vorig jaar zet zich verder door, die van Custom Install, bedrijven die je huiskamer omtoveren tot een echte thuisbioscoop. En steeds meer luidsprekerfabrikanten brengen een of meer type inbouw-luidsprekers op de markt. Bekende merken als Kef, Sony, Klipsch, Paradigm of Dynaudio, maar ook de meer exlusieve merken als Procella Audio, Waterfall Audio, en Storm Audio presenteren hun nieuwe en soms imposante speeltjes. Van een aantal producten zijn wij zeker onder de indruk. Hieronder volgt een beknopt overzicht van wat we op deze beurs voorbij hebben zien komen.

ISE 2018 Amsterdam RAI

Inbouw luidsprekers

KEF

De populaire Britse speakerfabrikant Kef introduceert op deze beurs de nieuwe Ci5160REF-THX. Deze nieuwe luidspreker is een high-end luidspreker die zowel in als op de muur kan worden aangebracht en is, zoals de naam al zegt, voorzien van een THX-certificaat. De Ci5160REF-THX is de nieuwste toevoeging aan de REFERENCE-familie. Het prijskaartje is met € 9.999,- flink, maar de klank is werkelijk fenomenaal. Voor wie niet een dikgevulde portemennee heeft kan z'n oog eens richten op de met aluminium afgewerkte Ci5160RL, die € 2.500,- kost.

Kef Ci5160REF-THX
De Ci5160REF-THX inbouw luidspreker van KEF

DYNAUDIO

Dynaudio presenteerde de nieuwe S4-LCR65-reeks in-wall luidsprekers. Het bijzondere aan deze luidsprekers is dat je ze modulair kunt opbouwen. Van een eenvoudige stereo-opstelling tot een volwaardige 5.1-opstelling of zelfs Dolby Atmos met de S4-C65, S4-DVC65 of S4-C80 plafondspeaker. Voor de fronts heb je de keuze uit onder meer de S4-W65 in-wall speaker met een mid/bass driver en soft-dome tweeter en de S4-LCRMT tweeter module. Voeg een of meer S4-LCR65W's toe en je hebt een uitgebreide en zeer mooie geluidsomgeving gecreëerd. Het hele mooie aan deze inbouw luidsprekers is dat je ze volledig met de hand kunt plaatsen als wegnemen. Enigerlei gereedschap is niet nodig. Naar wens kun je de speakers afwerken met een grill.

DynAudio S4_LCR65
De S4-LCR65 inbouwmodules van Dynaudio

PROCELLA AUDIO

Het wat minder bekende merk Procella Audio introduceert op de ISE de P8iW. Deze inbouw luidspreker is ontworpen voor gebruik als hoogte- of surroundspeaker. In opstellingen met Dolby Atmos, DTS:X of Auro3D komt deze speaker uitstekend tot z'n recht. Procella Audio had, in samenwerking met onder meer Trinnov Audio, JVC en home cinema-bouwer Artnovion, een heuse thuisbioscoop ingericht waar met een aantal demo's de kracht van Procella Audio-luidsprekers ten gehore werd gebracht. Met name het strakke laag is verbluffend in deze opstelling.

Procella Audio demo
Procella Audio home-cinema demo

PARADIGM

Niet echt inbouw, maar meer aanbouw. Het Canadese Paradigm brengt een serie luidsprekers uit die je met een bijgeleverde beugel aan je televisie kunt bevestigen. Dit alles wordt op maat gemaakt. Je geeft je afmetingen van je televisie door en Paradigm maakt twee luidsprekers op maat. Ze noemen dit de Décor-reeks. Er is de keuze uit de Décor2S of Décor2C. Naar wens is het mogelijk ook een op maat gemaakte soundbar in deze reeks te bestellen; de Décor1. Ook presenteert Paradigm de Premier 700F luidspreker, een betaalbare speaker die met een prijs van € 879,- per stuk tussen de Monitor- en Prestige-range valt. De boekenplankversie is de Premier 200B met een prijs van € 549,-. De verwachting is dat de Premier 700F en Premier 200B in het 2e kwartaal van 2018 op de markt komen.

Paradigm Décor
Paradigm Décor2SC aanbouw luidspreker

WATERFALL AUDIO

Waterfall Audio laat, naast de fraaie kleine Elora Evo luidsprekers, ook een mooi en compleet behind-the-screen inbouwpakket zien met de Pro Custom Series.Waterfall Audio detail Pro Custom Een volledige speakersetup die je niet onder of naast, maar áchter je projectiescherm in de muur installeert. Doordat de speakers een zeer geringe dikte hebben kost het slechts weinig ruimte voor installatie achter het projectiescherm. Waterfall Audio heeft hierbij voor het Custom Install principe gekozen, waarbij gewerkt wordt met professionele installateurs, je kunt de luidsprekers niet zelf installeren. Tijdens een demonstratie in de speciale home-cinema room van Sony, waarbij het beeld via een Sony 4K-beamer werd vertoond, laat de Pro Custom serie horen tot wat voor hoogstandjes ze in staat is. Vooral het laag is opvallend strak, ondanks de geringe diepte van de inbouw.

Waterfall Audio Pro Custom
Waterfall Audio Pro Custom speakers voor een installatie achter het projectiescherm

Nog meer in-wall speakers

Klipsch Sub in het plafond De Amerikaanse luidsprekerbouwer Klipsch is vooral bekend van de subwoofers, maar kan en doet veel meer. Ook Klipsch staat op de ISE met inbouw-luidsprekers voor zowel in de muur als in het plafond. Ook deze speakers zijn op een heel makkelijke manier met de hand te installeren. Tijdens een demo van de film Unbroken wordt duidelijk hoe krachtig en helder de speakers van Klipsch het geluid kunnen weergeven. Klipsch is natuurlijk bekend van de subwoofers en men toont op de ISE wel een heel fraai kunststukje: de subwoofer in het plafond. Een unieke oplossing voor wie geen (zichtbare) subwoofer in zijn ruimte wil.

Focal brengt al 30 jaar luidsprekers op de markt en heeft zich nu ook op de inbouw-markt gestort. Op de ISE toont men een reeks aan inbouw-luidsprekers, waaronder hun 300-Series. Een mooie video laat zien hoe makkelijk deze speakers in te bouwen zijn, ook in het plafond.

Focal 300-series
Focal 300-Series

Totem Acoustic Tribe IIIHet Canadese bedrijf Totem Acoustic heeft van drie van hun series in-wall luidsprekers een aantal producten tentoongesteld. Van zowel de series Tribe, Kin als Mask zijn varianten ingebouwd in de stand en is van de Tribe-serie ook de On-wall Tribe III te bezichtigen. De Tribe III werd op de ISE van 2016 geïntroduceerd, maar staat nog steeds z'n mannetje met een open en dynamisch geluid en in combinatie met de bijzondere Tribe Sub is ook het laag goed verzorgd.
Voor wie alleen geïnteresseerd is in stereo zou de gepresenteerde Element-reeks eens kunnen gaan beluisteren.


Totem Acoustic

Staande Luidsprekers

Naast alle inbouw is er natuurlijk ook voldoende te beleven als je op zoek bent naar staande luidsprekers. De stand van Bowers & Wilkins komt grotendeels overeen met die van 2017, maar gelukkig is er ook nog iets nieuws te zien. Na de introductie in 2017 wordt de 700-Serie aan het grote publiek getoond. Deze set, verkrijgbaar in de kleuren zwart, hout en wit, krijgt hoofdzakelijk zeer positieve reviews. Naast mooi geluid ziet deze serie er ook nog eens heel elegant en strak uit.

Bowers & Wilkins 700 serie
Bowers & Wilkins 700-Serie

Iets heel bijzonders is te zien op de kleine stand van Audio Innovations: de AI1002 en AI1202 luidsprekers. Dit zijn zeer dunne luidsprekers van respectievelijk 1 en 1,20 meter lang. Je vraagt je af of er uit deze "TL-balken" wel een fatsoenlijk geluid kan komen. Oorspronkelijk zijn deze luidsprekers bedoeld voor spraakweergave (kerken, congreszalen etc.), maar in combinatie met een extra subwoofer blijken deze luidsprekers ook voor muziek verrassend helder en stevig te klinken.

Audio Innovations AI1002
Audio Innovations AI1002

AV Immersive Sound Receiver

STORM AUDIO

Storm Audio I.ISP 3D.16 12 EliteNaast de vele inbouw luidsprekers waren er ook een aantal mooie nieuwe AV-receivers te zien. Het meest in het oog springt de I.ISP 3D.16 12 Elite 16-kanaals Immersive Sound Processor van Storm Audio. Dit gevaarte kan alle drie de 3D-audioformaten (Dolby Atmos, DTS:X en Auro3D) aan met ingebouwde Dirac Live Room kalibratie, 7 HDMI inputs en een volledig configureerbaar speaker-management. Deze processor heeft een versterker aan boord die 12 x 200W kan leveren. Daarnaast beschikt deze processor ook over 4 analoge XLR-outputs. Het prijskaartje is met € 15.000,- flink, maar je krijgt hier wel heel veel waar voor je geld.

Te veel op op te noemen

Naast al dit fraais was er natuurlijk nog veel meer te zien, waaronder een aantal stands die zich niet op apparatuur of techniek, maar op de aankleding van een home cinema richten. Een voorbeeld daarvan is Cineak - waarvan de Europese vestiging in Antwerpen is gevestigd - dat custom made meubels voor de thuisbioscoop maakt. Het gaat te ver om alle interessante producten te benoemen, maar wie het allemaal eens van dichtbij wil zien zou volgend jaar zelf eens een kijkje moeten nemen. Als dat tenminste nog kan.

De ISE groeit elk jaar weer en het is te hopen dat deze beurs voor Amsterdam behouden kan worden. Aan de RAI zal het niet liggen, dat breidt zelfs uit. Maar de infrastructuur en de hotelkamers komen aan hun tax te zitten. Niet voor niets kosten gewone hotelkamers bijna € 400,- per nacht. Daar zal verandering in moeten komen, anders zou het wel eens de laatste keer kunnen zijn geweest dat de ISE in Amsterdam was neergestreken.

 

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina