BBC-kostuumdrama Sense and Sensibility (2008) op DVD

BBC-kostuumdrama Sense and Sensibility (2008) op DVD

In de eerste weken van dit jaar zond de Britse omroep BBC een nieuwe driedelige verfilming uit van Sense and Sensibility, naar de gelijknamige 19e-eeuwse roman van de Engelse schrijfster Jane Austen. In Nederland werd de miniserie, eveneens begin dit jaar, uitgezonden door de NCRV. De productie wordt in oktober op DVD uitgebracht door Just Entertainment.

Centraal in Sense and Sensibility staat het psychologische contrast tussen de gezusters Elinor en Marianne Dashwood. De kalme Elinor beredeneert alles vanuit haar verstand (sense), de onbesuisde Marianne luistert alleen maar naar haar gevoel (sensibility). De grote karakterverschillen komen vooral tot uitdrukking in de manier waarop de zussen omgaan met de liefde en alle emoties die daarbij komen kijken.

Jane Austen (1775 - 1817) begon al met schrijven toen ze nog een tiener was. Sense and Sensibility, haar eerste roman, verscheen in 1811. Met haar tweede boek, Pride and Prejudice, brak Jane Austen definitief door bij het grote publiek. In 1814 volgde de uitgave van opnieuw een literair meesterwerk, Mansfield Park. Zoals alle werken van Jane Austen schetst Sense and Sensibility een indringend beeld van de Britse samenleving – en in het bijzonder de positie van de vrouw – aan het begin van de 19e eeuw.

Sense and Sensibility werd al meerdere malen verfilmd. Zo verscheen er in 1995 een bioscoopversie, geregisseerd door de latere Oscarwinnaar Ang Lee (van o.a. Crouching Tiger, Hidden Dragon en Brokeback Mountain), met in de hoofdrollen coryfeeën als Kate Winslet, Emma Thompson en Hugh Grant. Kenners vinden echter dat de karakters van de hoofdpersonen nooit eerder zo goed werden uitgediept als in de recente tv-serie die binnenkort dus op DVD verschijnt.

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina