Blog: Film kijken in de auto - toen en nu

Film kijken in de auto

Wanneer je het vandaag de dag hebt over film kijken in de auto is de kans groot je denkt aan twee kinderen die op de achterbank film op hun tablet aan het kijken zijn, eventueel bevestigd achter de hoofdsteunen van pa en ma. Het geeft ook een stuk rust op de achterbank en daardoor minder kans op ongelukken. Toch is het goed om altijd goed verzekerd op pad te gaan, er zijn veel grotere risico’s op een ongeluk dan film kijken op de achterbank van een auto.

Had je het pak ‘m beet twintig jaar of langer geleden over filmkijken in de auto, dan had je het waarschijnlijk over film kijken in een Drive-in. Voor de millennials onder ons: een Drive-in bioscoop was vroeger een groot veld met een dito scherm waar je met je auto kon staan om gezellig met je partner een filmpje te kijken (of andere dingen doen).

Drive-in Bioscoop
Drive-in bioscoop (bron: Wikipedia)

In Amerika

Zoals zovele hypes, kwam de autobios overwaaien vanuit Amerika. Zo ongeveer in 1933 ontstaan, beleeft de Drive-in bioscoop haar hoogtepunt in de jaren 50 en 60 met wel meer dan 4000 stuks! In de jaren 70 is de lol er wel een beetje vanaf en begint de teloorgang. Met het verdwijnen van de Drive-in bioscopen, verdwijnen ook de B-films. Dit genre leek onlosmakelijk aan de Drive-ins verbonden, wat de reden daarvan was blijft gissen (andere dingen doen wellicht?).

Normaal gesproken komt elke hype uit Amerika zo’n twintig jaar later ons landje binnen; Met de Drive-in heeft dat wat langer geduurd, de eerste Drive-in in Nederland zag in 1969 het licht. De tweede kwam nog eens tien jaar later. Ja, je leest het goed, de hype was in Amerika al zo’n beetje voorbij toen Nederland er nog even achterna kwam hobbelen.

Autobios in Drouwen

De eer van ’s lands eerste autobios viel ten deel aan Autobios in recreatiecentrum De Oude Waag in het Drentse Drouwen (wie kent het niet). Vanaf 1969 kon je daar met je auto een film bekijken op een enorm metalen scherm van 10 miljoen vierkante meter waarbij het geluid slechts uit een zielig speakertje kwam, die aan een paal hing en waar zeker geen Dolby geluidskwaliteit uit kwam. Komedie-, aktie- en horrorfilms was zo’n beetje het repertoire dat er langs kwam. In 1994  vond met het wel welletjes en heeft men de stekker eruit getrokken.
10 jaar na Drouwen kwam er een broertje bij in Landgraaf; Autokino Fonke. Naast de zielige speakertjes werd het geluid uitgezonden op een radiofrequentie die het mogelijk maakte het geluid via je eigen radio te beluisteren, wellicht is dat de reden dat deze het uitgehouden heeft tot de winter van 2001/2002.

Nog steeds voorstellingen in de openlucht

Permanente Drive-in bioscopen zijn er dus niet meer, maar er zijn door heel Nederland heen vaak genoeg eenmalig films in de openlucht te zien op Drive-in locaties in bijvoorbeeld Alphen a/d Rijn, Apeldoorn en Amsterdam. Waar precies? Zoek zelf maar op Google!

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina