Blu-ray Disc wordt mogelijk opvolger van de DVD

Blu-ray wordt mogelijke opvolger van DVD

Negen toonaangevende technologiebedrijven (Sony, Philips, Samsung, LG, Thomson, Hitachi, Pioneer, Matsushita and Sharp) hebben vandaag een mogelijke opvolger van de huidige DVD schijf aangekondigd.
De nieuwe 'Blu-ray disc' kan maar liefst 27 Gigabyte aan informatie bevatten op een enkele laag en is geschikt voor zowel lezen als schrijven. De nieuwe discs hebben een doorsnede van 12 cm en hebben daarmee hetzelfde formaat als de huidige CD en DVD schijfjes.

De grote opslagcapaciteit wordt mogelijk gemaakt door gebruik van een blauw-violette laser met een golflengte van 405 nm.
Er wordt inmiddels ook gewerkt aan Blu-ray discs die 30 Gigabyte op een enkele laag, en 50 Gigabyte op twee lagen (dual layer) kunnen opslaan.

De Blu-ray technologie maakt gebruikt van de gestandaardiseerde MPEG2 transport stream voor het multiplexen van audio en video en is daarmee compatibel met MPEG2 video en Dolby Digital audio.
Voor het opnemen van video is een maximale bitrate van 36 Mbps gespecificeerd zodat het formaat ook compatibel is met High-Definition TV. In HDTV modus kan een 27 Gigabyte disc twee uur aan audio en video opnemen, in standaard TV modus loopt dit op tot 13 uur bij een bitrate van 3.8 Mbps.

Philips liet ons desgevraagd weten dat er voorlopig nog geen sprake is van de daadwerkelijke introductie van Blu-ray producten, er is nu alleen overeenstemming gesloten over de technologie. Dit jaar zullen er zeker nog geen Blu-ray producten op de markt komen volgens Philips. Wel is het zo dat de technologie vanaf het tweede kwartaal van dit jaar gelicenceerd kan worden door bedrijven die er producten mee willen maken. Volgens Philips zal Europa sowieso nog even moeten wachten op de nieuwe technologie, Blu-ray is met name gericht op gebruik in samenwerking met HDTV en daarvan is in Europa nog geen sprake. Blu-ray zal naar verwachting eerst Japan en Amerika geïntroduceerd worden voordat een introductie in Europa aan uberhaupt aan de orde komt.

De voorlopige specificaties voor Blu-ray zijn als volgt:

     Recording capacity:                   23.3GB/25GB/27GB
     Laser wavelength:                     405nm (blue-violet laser)
     Lens numerical aperture (NA):         0.85
     Data transfer rate:                   36Mbps
     Disc diameter:                        120mm
     Disc thickness:                       1.2mm (optical transmittance protection layer: 0.1mm)
     Recording format:                     Phase change recording
     Tracking format:                      Groove recording
     Tracking pitch:                       0.32um
     Shortest pit length:                  0.160/0.149/0.138um
     Recording phase density:              16.8/18.0/19.5Gbit/inch2
     Video recording format:               MPEG2 video
     Audio recording format:               AC3, MPEG1, Layer2, etc.
     Video and audio multiplexing format:  MPEG2 transport stream
     Cartridge dimension:                  Approximately 129 x 131 x 7mm

Recente artikelen

Laatste reacties

Mr_Parker  |  09-01-2006

Blu-ray kan diverse beeldkwaliteiten bevatten. Zowel dvd kwaliteit als HD kwaliteit kan erop gezet worden. Hoe hoger de kwaliteit hoe korter de opname capacitei...
Lees meer >

Richard B.  |  09-01-2006

Maar zal de kwaliteit ook schrikbarend beter zijn dan de dvd? Of zul je hiervoor een HD-ready tv voor moeten kopen? Om het verschil te zien zul je wel een HD r...
Lees meer >

Paul H.  |  09-01-2006

Maar zal de kwaliteit ook schrikbarend beter zijn dan de dvd? Of zul je hiervoor een HD-ready tv voor moeten kopen?
Lees meer >

Mr_Parker  |  07-01-2006

Een celluloid film rolletje heeft een hogere "resolutie" als dvd. Men kan dus, mits men dat rolletje nog heeft en onbeschadigd is, een nieuwe transfer maken. ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina