Blu-ray Discs krijgt DRM beveiliging

Blu-ray Disc DRM beveiliging klaar, nu de spelers nog

Na vier jaar keihard werken aan een beveiliging om legaal backups van Blu-ray Discs toe te staan is het eindelijk zover, vanaf 04 december 2009 zullen alle nieuwe schijven voorzien zijn van dit stukje DRM software. De beveiligingsontwikkeling is al begonnen tijdens de format-war (de strijd tussen Blu-ray Disc en HD-DVD als opvolger voor de DVD)en werd vooral opgelegd door bedrijven als Microsoft en Intel voor HD-DVD maar ook de Blu-ray ontwikkelaars zijn er mee akkoord gegaan.

Het zogenaamde Managed Copy is een systeem wat digitaal een vergunning kan verzoeken om een kopie te maken van een originele disc. Uiteraard moet dit ondersteund worden door de Blu-ray Disc speler en daar zit de kneep, de spelerfabrikanten zijn nog helemaal niet klaar met deze apparatuur. Bovendien, omdat het hier gaat om digitale rechten, kan het zomaar zijn dat studio's een gratis kopie/back-up maken niet toestaan maar dat je dus moet gaan betalen. Betalen om van je legaal aangekochte Blu-ray Disc een kopie te maken voor op bijvoorbeeld je ipod, HDD of welk ander apparaat dan ook.

Gelukkig betreft het hier vooralsnog een Amerikaans systeem wat door de DMCA (Digital Millenium Copyright Act) is opgelegd en wat men probeert wereldwijd door te voeren middels de anti-piraterij wetgeving (ACTA, Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Wanneer en of wij er hier ook mee te maken zullen krijgen is op het moment van schrijven nog niet bekend.

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina