Bottleneck in thuiswerken

Bottleneck in thuiswerken

We zijn ondertussen al meer dan een jaar thuis aan het werk. Voorlopig ziet het ernaar uit dat we dat ook nog blijven doen. Met al dat thuiswerken ben ik tegen een zware bottleneck aan gelopen. En die bottleneck is iets waar meer mensen last van hebben. Ik doel hiermee op je internet abonnement. Verrast? Of ben je er zelf ook al tegen aan gelopen? Het is ook volkomen normaal. Ik zal een voorbeeld geven waardoor het waarschijnlijk een stuk duidelijker wordt.

Druk op de lijn
Op een normale werkdag, waarbij jij op je werk zit, je partner ook en de kinderen gewoon op school, is er weinig belasting op de internet verbinding. Misschien heb je een Ring doorbell of een paar camera’s thuis hangen. Die maken gebruik van internet, net als veel Internet Of Things(IOT) apparaten. Denk bijvoorbeeld aan je slimme thermostaat. Je bent niet thuis, maar er zijn toch een paar verbindingen met het internet. Dat is niet erg, want op dat moment ben jij niet thuis. Nu zitten we in een Lock down en moeten we alles vanuit huis doen. Werk, school, boodschappen en gamen. En dat doen we allemaal tegelijk en heel de dag door. Dan zijn er plotseling een hoop meer apparaten en mensen die tegelijkertijd gebruik maken van diezelfde internet verbinding. Als ik zelf ga rekenen hoeveel apparaten er tijdens een dag thuiswerken aan staan en gebruik maken van mijn internetabonnement, dan zijn dat er al snel meer dan tien.
Okay, Okay, misschien moeten we gewoon even tellen; de werk laptop, privé laptop, laptop van je partner, Apple IPad of Google Chromebooks voor de kinderen, 4x een smartphone en misschien staat de tv wel aan of staat de Sonos speaker muziek te spelen. En dan heb ik het nog niet eens over de IOT-apparaten. Ik merkte dan er steeds meer vertraging op de internet verbinding kwam. En ik ben niet de enige.

Down en Up
Een ander aspect van een internetabonnement, wat nu belangrijker wordt, is de UP en Download snelheid. Voorheen waren we erg gefixeerd op de downloadsnelheid, maar werk je vanuit huis en moeten de bestanden naar de server op het werk, dan heb je een goede uploadsnelheid nodig. Helemaal als het ook nog eens grote bestanden zijn.
Dit is dus precies waar ik tegen aan liep. Het verhogen van mijn internetsnelheid, zowel up als down, geeft nu in huis veel meer lucht. Waar merk ik dat dan aan? Aan meerdere dingen. Formula 1 Drive To Survive in 4K streamen via Netflix, terwijl in de andere kamer een Zoom meeting plaatsvond, de kinderen Online les kregen, er muziek via Tidal werd gestreamd en ik boven aan stond in een potje COD. Geen lag bij gamen, geen framedrops in de 4K film en dat was ook zo ook voor de meeting en online lessen.

Kleine prijs voor rust
Het belangrijkste vind ik het werken en leven zonder de ellende en frustraties van een internetabonnement dat niet meer bij mijn huidige vraag past. Voor een klein bedrag meer, wat trouwens echt te verwaarlozen is, ben ik van mijn zorgen af. 5 euro per maand voor iets wat ik echt nodig heb. Dat is de beste 5 euro die ik in tijden heb besteed. Beter dan al die goedkope spullen via Aliexpress. Maar dat is een verhaal voor een andere keer.

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina