C-Sales: Arthaus titels in januari 2003


Releases januari 2003

Brazilian Dance Theatre
Grupo Corpo

Ballet en documentaire


Speelduur: 129 minuten (voorstelling 86 min., documentaire 43 min.)
Opnamejaar: 2001 / 1996
Menu talen: GB, DE, FR, ES
Ondertiteling: GB, DE, FR, ES
Beeldformaat: 16:9
Geluid: PCM Stereo, Dolby Digital 5.1, DTS 5.1
Artikelcode: 100 356

Opgenomen in een studio-situatie op het toneel van het Baden-Baden Festspielhaus met het gerenommeerde Braziliaanse gezelschap Grupo Corpo.

Verbazingwekkend levendig. The New York Times
Technisch sterk en onuitputtelijke stamina. Los Angeles Times
Een zeer mooie en originele samensmelting van dans. Dance Magazine

Deze loftuigingen zijn voor Grupo Corpo, het Braziliaanse dansgezelschap dat de sensualiteit van Afro-Brazilaanse dansvormen en de technische bekwaamheid van het ballet combineert met een eigentijdse, hoogst theatrale sensibiliteit en overdaad aan energie. Braziliaanse muziek en varianten op volksliedjes, vernieuwende belichting en enscenering, en kleurrijke kostuums dragen allemaal bij aan de totaalervaring.
De uitgebreide documentaire die als special feature op deze DVD staat, toont het ensemble aan het werk, repeterend of op tournee. Interviews met de leden en vrienden van het gezelschap complementeren het beeld.

Houston Ballet

Ballet in drie delen: Image (Mahler), Journey (Mikkelborg) en Ghost Dances (Zuid Amerikaanse volksmuziek)
Studio opname, chroreografie: Christopher Bruce, Ben Stevenson

Speelduur: 98 minuten
Opnamejaar: 1991
Menu talen: GB, DE, FR, ES
Ondertiteling: GB, DE, FR, ES
Beeldformaat: 4:3
Geluid: PCM Stereo
Artikelcode: 100 280

Het Houston Ballet is één van de grootste en succesvolste balletgezelschappen van de Verenigde Staten (among the most outstanding classical troupes of the day Washingon Post). Het gezelschap staat al sinds haar eerste voorstelling in 1968 onder het artistieke leiderschap van Nina Popova. Ghost Dances is Christopher Bruce’s eerbetoon aan de onderdukte volkeren van Zuid Amerika. De Sunday Telegraph benadrukte dat het gezelschap in Journey laat zien het geschikte medium voor Bruce’s choreografische vernieuwingen te zijn.

Il Retorno d‘Ulisse in Patria
Claudio Monteverdi

Opera in twee aktes, gezongen in het Italiaans
Vanuit het Opernhaus Zürich
Orchestra la Scintilla van het Opernhaus Zürich. Dirigent: Nikolaus Harnoncourt
Regie: Klaus-Michael Grüber
Bezetting: Vesselina Kasarova, Dietrich Henschel, Isabel Rey, Malin Hartelius

Speelduur: 155 minuten
Opnamejaar: 2002
Menu talen: GB, DE, FR, ES
Ondertiteling: GB, DE, FR, ES, IT
Beeldformaat: 16:9
Geluid: PCM Stereo, Dolby Digital 5.1
Artikelcode: 100 352

Gedurende 240 jaar was er niks bekend over Monteverdi’s Odysseus-opera. Het werk is gebaseerd op boeken 13 tot en met 23 van Homerus’ epische gedicht. Nadat de opera ontdekt werd duurde het niet lang voordat deze geroemd werd als een sleutelwerk dat de overgang van Renaissance naar Barok kenmerkte. Dankzij Nikolaus Harnoncourt is de musicologisch verantwoorde (maar ‘onofficiële’) regelgeving rond het uitvoeren van Monteverdi’s werk in stand gehouden. De dirigent ontwikkelde zijn theorieën over authentieke instrumentatie vanuit een grote verschijdenheid aan bronnen. Het spectaculaire succes dat deze opera 25 jaar geleden genoot bij de Opera van Zürich was niet in de laatste plaats te danken aan de diversiteit aan klankkleur die door de instrumentatie bereikt werd. Jean-Pierre Ponnelle’s ingenieuze enscenering werd vanuit de orkestbak aangevuld met gekras, gefluit en getokkel zoals een operapubliek nog nooit had gehoord.
De spectaculaire Monteverdicyclus van Harnoncourt in de jaren zeventig werd gevolg door een regie van Klaus Michael Grüber, die studeerde onder Strehler bij het Piccolo Thatro. Vesselina Kasarova en Dietrich Henschel, twee van de meest brilliante zangers van onze tijd, maken dit tot een onvergetelijke productie.

Recente artikelen

Laatste reacties

Jibbe Stuijts  |  19-12-2002

Denk dat dit niet voor mij is weggelegd...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina